وزیر نیرو قول داده است که تابستان ۱۴۰۴ دیگر قطعی برق نخواهیم داشت و رئیس جمهور گفته مشکل ناترازی را حل میکند. از مسئولیت مردم تا وظیفه مسئولان اما مسئله این است که مردم هم باید هم پای مسئولان در راستای حل این دغدغه تلاش کنند و از هدر رفت منابع و انرژی با چند کار کوچک از جمله عایق بندی و کاهش دو درجه از دما ی کشور جلوگیری کنند.جایگزینی انرژیهای پاک به جای انرژی حاصل از سوختهای فسیلی میتواند راهکار بهتری برای جبران ناترازیها باشد.
وقتی عرضه انرژی با تقاضای مصرف همخوانی ندارد، ناترازی ایجاد میشود. ناترازیهایی که در چندماه اخیر کشورمان را دستخوش مشکلاتی کرده و دولت برای مدیریت آن با اعلام تعطیلی توانست از مصرف انرژی بکاهد. رئیس شورای هماهنگی شهرکهای صنعتی سراسر کشور با گلایه از ناترازی انرژی و خاموشیها در واحدهای صنعتی گفت، خاموشیها موجب آسیب به زیرساختها، ماشین آلات و وقفه در تولید شده است.
ناترازیهایی که دکتر پزشکیان در قامت رئیس جمهور میگوید، وارث آن بوده است، اما برای حل آن تلاش میکند؛ اما ناترازی انرژی همچنان هستند و دولت و مسئولان امر در مدیریت آن با تعطیلی و خاموشیهای چند ساعته موفق نبودند اما مشکل کجاست؟
کارشناسان بر این باورند که ساختار نامناسب تامین و توزیع انرژی و وابستگی به انرژی های فسیلی از جمله دلائل اصلی ایجاد ناترازی انرژی است. مصرف زیاد و هدررفت انرژی به دلیل کهولت سیستمها و شبکه توزیع ناکارآمد و فرسوده و ساختمانها و تاسیسات قدیمی سبب هدر رفت بخش زیادی از انرژی تولیدی در کشور میشود و بیش از گذشته به ناترازی ها دامن میزند سوختهای زوال پذیر یا انرژی های تجدید پذیر شاید عامل دیگری که ناترازیها را شدت میبخشد اتکای بیش از حد و صد درصدی کشور به سوخت های فسیلی است سوختهایی که محدود است اما بخش عمدهای از تولید برق کشور از طریق مصرف این منابع تأمین میشود آن هم سوخت هایی که میلیونها سال باید زمان صرف شود تا مجدد تولید شود .
این امر در حالی است که دنیا سالهاست از سوختهای فسیلی به سمت سوختهای پاک و تجدید پذیر رفته است تا نه تنها آلودگیهای محیط زیستی وآلودگیهای هوا را کاهش دهد، بلکه به استفاده از تکنولوژی انرژیهای پاک و تجدید پذیر از جمله انرژی خورشیدی و بادی که خیلی ارزان در اختیار همه قرار دارد، دست یابد.
انرژیهای پاک و ارزانی که در کشور ما کمتر بدان توجه شده است اما میتواند نقش ویژه و قدرتمندی در آینده انرژی کشور داشته باشد. با این حال عدم توجه به انرژیهای تجدیدپذیر بیراهه است و بایستی برای تامین انرژی در آینده به سراغ بهرهگیری از انرژیهای خدادادی و پاکی برویم که میتواند آینده را تضمین کند.
فارغ از آنکه ناترازیهای انرژی چرا ایجاد شده و مقصر کیست و چرا از سیاستهای غلطی در راستای حوزه انرژی استفاده شده که امروز کشور در نتیجه عدم همخوانی عرضه و تقاضا تعطیل شود، باید اذعان داشت چطور قرار است این مشکل برطرف شده و جلوی آسیب های آینده گرفته شود؟
وزیر نیرو قول داده است که تابستان ۱۴۰۴ دیگر قطعی برق نخواهیم داشت و رئیس جمهور گفته مشکل ناترازی را حل میکند. از مسئولیت مردم تا وظیفه مسئولان اما مسئله این است که مردم هم باید هم پای مسئولان در راستای حل این دغدغه تلاش کنند و از هدر رفت منابع و انرژی با چند کار کوچک از جمله عایق بندی و کاهش دو درجه از دما ی کشور جلوگیری کنند.
جایگزینی انرژیهای پاک به جای انرژی حاصل از سوختهای فسیلی میتواند راهکار بهتری برای جبران ناترازیها باشد.