مرتضی افقه اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز در گفتوگو با پایگاه خبری تحلیلی بصیرت در خصوص هشدارهای داده شده از سوی مسئولین به مردم در راستای عدم خرید طلا از پلتفرمهای خرید و فروش آنلاین طلا به دلیل برخی تبعات آن گفت: یکی از دلایلی که مردم طی سالهای گذشته به سمت و سوی فعالیتهای سوداگری و خرید ارز و طلا روی آوردهاند به بیثباتی در متغیرهای اقتصادی بازمیگردد، زیرا مردم تلاش میکنند با خرید ارز و طلا به نوعی آینده اقتصادی و قدرت خرید خود را ثابت نگاه دارند به این خاطر با داشتن سرمایههای خُرد راهی خریدهایی میشوند که به نظر آنها در بلند مدت حتی اگر سودآور نباشد مانع از زیان مالی و کاهش قدرت خرید آنها میشود.
وی در این باره خاطر نشان کرد: این موضوع سبب افزایش خرید و فروش ارز و طلا شده است. فروش طلا که همواره به صورت عرضه و تقاضا به شکل نقدی و تحویل فیزیکی طلا بوده است در طی چند سال احیر بخصوص ماههای گذشته وارد فاز دیگری یعنی فروش آنلاین شده است؛ یعنی پلتفرمهای فروش طلای آنلاین این امکان را برای مردم ایجاد کردهاند که با سرمایههای خُرد بتوانند طلا بخرند و پسانداز داشته باشند، اما این موضوع خالی از تبعات و دردسرهای مختلفی نیست.
عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز معتقد است: برخی از پلتفرمهای فروش آنلاین طلا با توجه به این موضوع که مردم از بیثباتی اقتصادی کلافه میشوند و به دنبال راهی برای حفظ اصل سرمایه خود هستند اقدام به راهاندازی چنین سایتهایی برای دریافت نقدینگی مردم کردهاند، زیرا میدانند مردم دست به هر اقدامی میزنند که نتیجه زحمت آنها حفظ شود و ارزش پول ملی از بین نرود، اما نمیتوان به همه این سایتها اعتماد کرد.
مرتضی افقه کارشناس اقتصادی گفت: در شرایطی که نرخ ارز و طلا به لحاظ سیاسی یا اقتصادی دچار تکانههای قیمتی میشود برخی از بلبشوی ایجاد شده برای سودجویی خود استفاده میکنند تا متناسب با شرایط روز اقدامی سودآور داشته باشند هر چند ممکن است تعداد زیادی از آنها کلاهبردار از آب در بیایند مثل موارد متعددی که در سالهای گذشته خبرساز شده است.
وی در این باره توضیح بیشتری داد و گفت: در تمام کلاهبرداریهای اینچنینی کلاهبرداران از موضوع افزایش سودی که قرار بوده در یک سرمایهگذاری به مردم برسانند سوء استفاده کردند بدون اینکه برای مردم در بخشهای مولد سرمایهگذاری کرده باشند.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی گفت: این پلتفرمها در صورتی معتبر هستند که بانک مرکزی به آنها مجوز داده باشد، زیرا اکثر آنها طلای فیزیکی به میزان لازم برای تحویل دادن به متقاضیان ندارند حتی ممکن است بر اثر نوسانات نرخ طلا که به افزایش قیمت طلا منتهی میشود نتوانند معادل ریالی آن را به خریداران طلای آنلاین تحویل دهند بنابراین این موضوع زمینهساز زیانهای سرمایهگذاران میشود.
وی معتقد است: دولتمردان و مسئولین در طول روزها و هفتههای گذشته در خصوص خطرات خرید طلا و سرمایهگذاری از این سایتها و پلتفرمها به مردم آگاهیهای لازم را دادهاند بنابراین مردم باید خود هوشیار باشند و منفعلانه برخورد نکنند، زیرا دولت تلاش میکند مشکلات ناشی از این نوع اقدامات را کاهش دهد و مانع از تبعات روانی، اقتصادی و امنیتی آن برای جامعه شود.
وی در پایان گفتوگو تاکید کرد: بانک مرکزی باید با پلتفرمهای بدون مجوزی که صلاحیت خرید و فروش آنلاین طلا را ندارند برخورد کند، زیرا اینها از خلاء مشکلات اقتصادی جامعه برای تامین منافع خود سوء استفاده میکنند که در نهایت به زیان کل جامعه و اقتصاد تمام میشود.