تاریخ انتشار : ۰۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۷:۵۴  ، 
شناسه خبر : ۳۷۴۱۷۳
بصیرت اهداف آمریکا از ادعای بازگشت داعش به سوریه را بررسی می‌کند
نکته اساسی آن است که غرب برآن است تا با بزرگنمایی خطر داعش دولتمردان عراق را دچار اشتباه محاسباتی کرده تا از یک سو ادامه حضور نظامی آمریکا را پذیرا باشند و از سوی دیگر به زیاده خواهی غرب مبنی بر خلع سلاح مقاومت مردمی عراق و نیز روابط با سایر کشورها بر اساس خواست آمریکا و نه منافع بغداد تن دهند.
کلید واژه تهدید داعش این روزها از سوی مقامات غربی با محوریت تحولات سوریه دوباره بر سر زبان ها افتاده است. سرویس اطلاعات ملی آمریکا در گزارش سالانه‌ای که درباره خطرات جهانی منتشر می‌کند، اعلام کرد که در کنار نیروهای موسوم به گروه‌های تکفیری، نیروهای دولت موقت سوریه نیز مسوول کشتارها در غرب این کشور هستند. این مرکز در گزارش سالانه خود هشدار داد که داعش در حال برنامه‌ریزی برای آغاز درگیری مسلحانه‌ای علیه دولت موقت سوریه است و تغییر حاکمیت در سوریه شرایط مناسبی را برای بی‌ثباتی طولانی مدت در این کشور فراهم کرد و این شرایط می‌تواند موجب احیای گروه تروریستی داعش و دیگر گروه‌های تروریستی شود.
این ادعاها از سوی دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا در حالی مطرح می‌شود که اخیرا در نشست سازمان ملل کشورهای اروپایی نیز مواضعی در باب سوریه داشته اند. «باربارا وودوارد» نماینده انگلیس در سازمان ملل در نشست شورای امنیت درباره خاورمیانه با موضوع سوریه افزود: «ما خواسته خود مبنی بر انتقال سیاسی فراگیر که مشارکت و رهبری زنان در سوریه را در اولویت قرار می دهد، تکرار می کنیم.» «گیر پدرسن» نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه نیز  در نشست شورای امنیت گفت: «سوریه بر سر دو راهی قرار دارد. یکی از مسیرها بازگشت به خشونت، بی‌ثباتی، انحصار قدرت، درگیری و تجزیه است؛ مسیر دیگر که قابل اجرا است، انتقال سیاسی فراگیر، جایی که مردم سوریه حاکمیت خود را باز می‌یابند، این درگیری را پشت سر می‌گذارند، اقتصاد خود را احیا می‌کنند، به آرزوهای مشروع خود دست می‌یابند و به ثبات منطقه‌ای کمک می‌کنند.» «خانم دوروتی شی» سرپرست نمایندگی آمریکا در سازمان ملل نیز گفته است: «ما از مقامات موقت سوریه انتظار داریم که به پیام روشن شورای امنیت عمل کنند. همه طرف‌ها در سوریه باید از غیرنظامیان با هر قومیت، مذهب یا ایدئولوژی سیاسی محافظت کنند. این دیپلمات آمریکایی در ادامه ادعاهای واشنگتن مدعی شد: «ما تلاش‌های اخیر حزب‌الله و حامیان ایرانی آنها برای ایجاد بی‌ثباتی در مرز لبنان و سوریه را محکوم می‌کنیم و از نزدیک آن را دنبال می‌کنیم. ما از مقامات موقت سوریه و دولت لبنان می‌خواهیم همکاری کنند و تنش‌ها میان خود را کاهش دهند تا تروریست‌های مورد حمایت ایران نتوانند جای پای خود را در سوریه باز کنند.»
آمریکایی که در سال 2014 با داعش امنیت عراق را تهدید کرد امروز به دنبال اجرای نسخه به روز شده آن است تا به زعم خویش تسلطی همه جانبه بر این کشور داشته باشد بویژه اینکه تحرکات آنها برای خلع سلاح مقاومت مردمی، با رویکرد قاطع مرجعیت دینی مبنی بر ضرورت حفظ این نیروها برای امنیت عراق، با شکست مواجه شد.
این مواضع با ادعاهایی مبنی بر تهدیدات امنیتی برای سوریه و اتهام زنی علیه حزب الله و ایران و البته برخی اظهار نگرانی از کشتارهای داخلی سوریه در حالی صورت می‌گیرد که رفتار عملی غربی ها بیانگر حقیقتی ورای این دلسوزی های به ظاهر حقوق بشری است.
کمیسیون امور پناهجویان سازمان ملل نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد که بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی لبنان و صلیب سرخ این کشور، در پی آغاز خشونت‌ها در منطقه ساحل در مارس جاری بیش از ۲۱ هزار سوریه به لبنان کوچ کردند. این کمیسیون گزارش داد: «خشونت‌های مستمر از ابتدای ماه جاری میلادی به افزایش هر روزه و مستمر تعداد آوارگان سوری منجر شد که به مناطق شمال لبنان کوچ کردند.» همچنین برخی منابع محلی به شبکه خبری المیادین گفتند که موارد آدم‌ربایی از میان طایفه علوی‌ها در شهرها و روستاهای ساحل سوریه افزایش چشمگیری داشته و به حدود ۲۰ مورد در روز رسیده است. در همین حال شواهد نشان می‌دهد که هر روز خشونت‌ها علیه مناطقی خاص همچون مناطق ساحل یا همان منطقه علوی نشین شدت گرفته است حال آنکه غرب واکنشی به آن نداشته و حتی به توسعه روابط و کاهش تحریم‌های آن پرداخته‌اند چنانکه اخیرا وزیر خارجه آلمان با سفر به دمشق رسما سفارتخانه آلمان را راه اندازی کرد. با توجه به این شرایط می‌توان گفت که ادعاهای مذکور بیشتر نوعی انحراف افکار عمومی از کشتارها و تحرکات جولانی علیه تمامیت ارضی و اقلیت ها و گروه‌های قومی است.
 
توافق بازیگران خارجی!
شواهد نشان می‌دهد که توافقی نانوشته میان بازیگران خارجی در سوریه جریان دارد بگونه‌ای که هر کدام بعدی از سناریوی تجزیه سوریه را اجرا می‌کنند. برخی گزارش‌ها حکایت از آن دارد که منطقه «پالمیرا» که کمی در شرق مرکز سوریه و در نزدیکی مسیرهای اصلی تردد بین سوریه، اردن و عراق قرار دارد توسط جولانی به ترکیه برای ساخت پایگاه نظامی اختصاص یافته است. همچنین ترکیه نیز پس از فشار آمریکا و توافق پ.ک.ک برای خلع سلاح، راه مصالحه با آمریکا منبی بر ادامه حیات خودمختاری مناطق کردنشین سوریه را در پیش گرفته است. رژیم صهیونیستی نیز در سایه سکوت و همراهی ترکیه و آمریکا هر روز ابعاد جدیدی از اشغالگری را در سوریه تا ریف دمشق اجرا می کند و انتقادها از آن نیز بیشتر جنبه تشریفاتی دارد و در عمل هیج اقدامی علیه آن صورت نمی گیرد. بر این اساس ادعای دستگاه اطلاعاتی آمریکا درباره داعش در سوریه از یک سو حمایت از ادامه حیات جولانی به عنوان تروریسم بد در برابر تروریسم بدتر یعنی داعش است و از سوی دیگر سرپوشی برای اشغالگری آمریکا، ترکیه و رژیم صهیونیستی و رقابت غربی –عربی برای سلطه بیشتر بر سوریه.
 
فعال کردن نیروهای نیابتی!
نکته بسیار مهم آن است که این حقیقت که وضعیت بحرانی سوریه زمینه‌ساز شکل گیری و گسترش گروه‌های تروریستی همچون داعش شده امری انکار ناپذیر است اما از آن مهمتر آن است که این گروه‌های همچنان در دست سازندگان آنها یعنی آمریکا هستند و در حمایت آنها فعالیت می‌کنند. بر این اساس می توان گفت اصرار بر فعال شدن داعش از یک سو توجیهی برای ادامه اشغال سوریه است و از سوی دیگر غرب با این ادعا و تقسیم تروریسم خوب و بد حمایت از جولانی و تحریرالشام برای جلوگیری از به قدرت رسیدن داعش را توجیه کرده و حتی جنایات این گروه را به شبه نظامیان خودمختار نسبت می‌دهند.
 
مواضع عجیب بغداد!
نکته اساسی آن است که غرب بر آن است تا با بزرگنمایی خطر داعش دولتمردان عراق را دچار اشتباه محاسباتی کرده تا از یک سو ادامه حضور نظامی آمریکا را پذیرا باشند و از سوی دیگر به زیاده خواهی غرب مبنی بر خلع سلاح مقاومت مردمی عراق و نیز روابط با سایر کشورها بر اساس خواست آمریکا و نه منافع بغداد تن دهند. در اصل داعش و خطر تروریسم بهانه تکراری آمریکا برای تاثیرگذاری و سلطه بر عراق است. آمریکایی ها با فشار اقتصادی از طریق سلطه بر بانک مرکزی عراق و نیز بزرگ نمایی خطر تروریسم برآنند تا عراق را از جرگه کشوری مستقل به یک وابسته و همسو مبدل سازند تا به زعم خویش پس از تضعیف مقاومت غزه و لبنان و سرنگونی نظام سوریه بخش دیگری از جبهه مقاومت را متزلزل سازند تا در نهایت خود را به درون مرزهای ایران برای فشار حداکثری برسانند. برخی مواضع سوال برانگیز مقامات عراقی در باب نبودن در جبهه مقاومت و نیز ادعاهای واهی در باب نفت‌کش‌های عراق منتسب نموده به ایران نشانه‌ای بر اشتباه محاسباتی مقامات بغداد و بعضا گرفتار آمدن آنها در بازی فشار و تهدید آمریکاست که خطری بزرگ برای استقلال این کشور است. آمریکایی که در سال 2014 با داعش امنیت عراق را تهدید کرد امروز به دنبال اجرای نسخه به روز شده آن است تا به زعم خویش تسلطی همه جانبه بر این کشور داشته باشد بویژه اینکه تحرکات آنها برای خلع سلاح مقاومت مردمی، با رویکرد قاطع مرجعیت دینی مبنی بر ضرورت حفظ این نیروها برای امنیت عراق، با شکست مواجه شد.