صفحه نخست >>  عمومی >> پرسمان
تاریخ انتشار : ۲۸ تير ۱۴۰۴ - ۰۵:۱۳  ، 
شناسه خبر : ۳۷۸۷۳۷

1.  به گفته رسانه‌ها محورهای اصلی این دیدار شامل موارد زیر بوده است:

1.1.   بررسی شرایط جنگی با ایران و نحوه مواجهه با  ایران در آینده،

1.2.   چگونگی مواجهه با موضوع فلسطین،

1.3.   چگونگی تضعیف محور مقاومت،

1.4.   چگونگی مواجهه و واکنش به مقاومت یمن و انصارالله،

1.5.   عادی‌سازی سوریه و جولانی با رژیم صهیونیستی با توجه به محوریت سوریه در برنامه‌های آمریکا و رژیم در عملیات‌های ادراکی و نظامی علیه مقاومت،

1.6.   عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی با پیگیری توافق ابراهیم،

1.7.   تقویت نتانیاهو در رژیم صهیونیستی خصوصا در مواجهه با اپوزیسیون و حملات راست افراطی این رژیم.

2.  امکان عادی‌سازی روابط سوریه با رژیم صهیونیستی به عوامل زیر بستگی دارد:

2.1.    شرایط سلبی: جولانی به دلیل سابقه تکفیری، شرایط قدرت در نیروهای داخلی سوریه، نقطه نظرات ترکیه و برخی کشورهای عربی، اعتقاد برخی نیروهای داخلی مبنی بر اجرای کامل توافق ۱۹۷۴ و عقب‌نشینی اسرائیل از مناطق اشغالی پس از ۲۰۲۴  و ... با موانعی روبرو است.

2.2.   شرایط ایجابی: فشار آمریکا و اسرائیل از طریق فشارهای اقتصادی و سیاسی از یکسو و تطمیع مانند برداشتن تحریم‌ها از سوی دیگر، حملات نظامی و ... ممکن است جولانی را به سمت تعامل و عادی‌سازی سوق دهد.

3. سناریوها را می‌توان این گونه برشمرد:

3.1.   سناریوی اول: واگذاری جولان به رژیم صهیونیستی، ایجاد طرح موسوم به پارک صلح و پذیرش عقب نشینی از مناطق اشغال شده در 2024 بر روی کاغذ،

3.2.   سناریوی دوم(تقریبا ناممکن): واگذاری جولان به سوریه و عقب نشینی از مناطق اشغال شده 2024،

3.3.   سناریوی سوم: اسرائیل جولان را حفظ می‌کند و در مقابل، طرابلس لبنان و دشت بقاع را به سوریه واگذار می‌کند تا با این حرکت موجب دست اندازی جولانی به اراضی لبنان شود. 

نکته: تحولات چند روز اخیر نشان می‌دهد احتمال عادی‌سازی روابط جولانی با رژیم صهیونیستی و اجرای سناریوی اول پررنگ‌تر شده است. هر چند برخی کارشناسان احتمال دست اندازی مشترک جولانی و صهیونیست‌ها به مناطقی مانند طرابلس لبنان و دشت بقاع را رد نمی‌کنند.

4.  اما در قضیه سایر کشورهای عربی برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، بین خواست سیاسی و امکان اجرای آن چالش‌هایی وجود دارد:

4.1.    حملات اسرائیل به فلسطین و کودک‌کشی‌ها باعث خشم عمومی در کشورهای عربی شده است. برای مثال ۸۵٪ مردم عربستان مخالف عادی‌سازی هستند.

4.2.   پیش‌شرط‌هایی مانند حل مسئله فلسطین و تشکیل کشور فلسطین در مرزهای ۱۹۶۷ که به عنوان پیش‌شرط هرگونه عادی‌سازی از سوی عربستان اعلام شده چالش‌ساز است. 

4.3.   تاکید عربستان بر اجرای ابتکار صلح عربی ۲۰۰۲ و خروج اسرائیل از اراضی ۱۹۶۷ و ... . 

4.4.  شکاف در هسته اولیه توافق ابراهیم، برای مثال بحرین پس از عملیات طوفان‌الاقصی سفیر خود را از تل‌آویو فراخواند و سودان تغییر رویه سیاسی داده است.

منبع: پرسمان سیاسی شماره 14