تاریخ انتشار : ۲۸ آبان ۱۳۸۷ - ۱۲:۱۹  ، 
شناسه خبر : ۴۱۴۲۲

بخش سیاسى خارجی
حضرت آیت الله خامنه ای،رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار با نورى مالکى نخست وزیر عراق اعلام کردند: "حضور نیروهاى آمریکایى در عراق مشکل اصلى این کشور است. ما مطمئن هستیم که مردم عراق شرایط سخت را پشت سر خواهند گذاشت و به وضعى خواهند رسید که شایستگى آن را دارند و مطمئنا ، رویاى آمریکایى ها تحقق نخواهد یافت ".
تراژدى اشغال عراق از ابتداى سال 2003 میلادى آغاز گردیده و تا به امروز ادامه دارد.مصدر اصلى معضلات سیاسى و امنیتى عراق را باید در ایالات متحده آمریکا جست و جو نمود.نومحافظه کاران واشنگتن با همراهى برخى دموکراتهاى تندرو مانند جولیبرمن سعى دارند حضور طولانى مدت آمریکا در بغداد را برنامه ریزى و اجرا نمایند.هرچند افرادى مانند جیمى کارتر و باراک اوباما خروج نیروهاى آمریکایى از عراق را تنها راه چاره پیش روى واشنگتن مى دانند،اما این خروج ماهیتى تاکتیکى دارد و در ماوراى آن انگیزه تهاجم مجدد به خاور میانه مستتر است.به عبارت بهتر،دموکراتهاى مخالف جنگ عراق خروج از عراق" را نوعى استراتژى جهت تخفیف هزینه هاى شکست واشنگتن در خاورمیانه مى دانند و البته این استراتژى را در قالب همان هژمونى و سلطه گرایى سنتى آمریکا تفسیر مى کنند.
سفر اخیر نورى المالکى به تهران و دیداروى با مقامات ارشد نظام جمهورى اسلامى گویاى چند پیام مهم در سیاست خارجى ایران است:
1- بر خلاف خواسته ایالات متحده آمریکا و دیگر جریانهاى اشغالگر عراق،وقوع حادثه خودساخته 11 سپتامبر 2001 و نقش آفرینى میلیتاریستى آمریکا در منطقه سبب تقویت قدرت تهران در خاورمیانه گردیده است.بر این مبنا ایران به عنوان اصلى ترین بازیگر خاورمیانه مورد شناسایى نظام بین الملل قرار گرفته است.جبرا این شناسایى تبعات سختى براى دشمنان و مخالفان نظام اسلامى به همراه خواهد داشت.هم اکنون ایالات متحده آمریکا در موقعیتى قرار ندارد که به صورت یکجانبه پازلهاى سیاسى و امنیتى بغداد را چینش نموده و آنها را در راستاى اهداف توسعه طلبانه بلندمدت خود برهم ریزد."جمهورى اسلامى ایران" به عنوان اصلى ترین مدافع حقوق ملت عراق تاکنون بسیارى از طرحهاى واشنگتن در بغداد را ناکام گذاشته و هزینه هاى سنگینى را به دستگاه سیاست خارجى آمریکا تحمیل نموده است.ایالات متحده آمریکا سعى دارد با حمایت از واسطه گرى و دلالى سیاسى افرادى مانند ایاد علاوى و حازم الشعلان،سازمانهاى اطلاعاتى و امنیتى عراق را در اختیار باقى ماندگان حزب بعث قرار دهد. نومحافظه کاران وقاحت را به حدى رسانده اند که برخى اعضاى ارشد حزب بعث را تحت حمایتهاى مالى و سیاسى مستقیم خود قرار داده اند.اتکاى مردم عراق به مرجعیت شیعه سبب شده است تا آمریکا در مقابل پویایى ملت عراق بیش از پیش احساس استیصال نماید.چنى و جان بولتون هرگز تصور نمى کردند که وزن مرجعیت شیعه و اعتقاد ملت عراق به استقلال از بیگانگان منجر به شکست آمریکا در بغداد شود.
2- جان مک کین،نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ماه نوامبر آمریکا از لزوم ماندن نیروهاى آمریکایى در عراق و تغییر مدیریت کاخ سفید در خاورمیانه خبر داده است.این در حالیست که اساسا مجالى جهت تغییر استراتژى واشنگتن در عراق وجود ندارد.به نظر مى رسد مقامات هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در تفسیر اوضاع عراق با چالشى تئوری-عملى روبه رو شده اند.آمریکا هم اکنون در جایگاهى قرار ندارد که بخواهد توازن "فرصتها" و "تهدیدات" موجود در عراق را به سود خود هدایت نماید.
ا‌گر چه در ابتداى سال 2003 میلادى واشنگتن در کسوت "هدایتگر اوضاع عراق" ظاهر شده بود،اما هم اکنون آمریکا خود به متغیرى سرگردان در فضاى عراق امروز تبدیل شده است.از این رو دولت آمریکا سعى دارد به هر نحو ممکن دامنه بى ثباتى در عراق را گسترده تر سازد.نباید فراموش کرد که "تزریق آنارشیسم در آنارشیسم" یک استراتژى یا تصمیم نیست،بلکه واکنشى است که بازهاى آمریکا نسبت به شکست خود در بغداد بروز داده اند.مسلما تا زمانى که نیروهاى اشغالگر در عراق حضور داشته باشند این واکنش مذبوحانه ادامه خواهد یافت.بنابر این مطابق فرمایشات مقام معظم رهبرى کلیت حضور نیروهاى آمریکایى در عراق اصلى ترین مشکل این کشور است.اشغالگران عراق را مى توان به هسته اى تشبیه نمود که دیگر معضلات "عراق امروز" حول آن تنیده شده است.از این رو تنها راه حل معضلات عراق خروج کامل اشغالگران و استقلال دستگاههاى اجرایى وسیاسى عراق است.
3- اگر سفر اخیر نورى المالکى به تهران را با سفر رئیس جمهور کشورمان به عراق،که چندى پیش انجام شد،مقایسه نماییم به نتیجه جالبى مى رسیم.اینکه پیوند هاى فرهنگی،سیاسى و امنیتى در کشور همسایه،سبب قرابت "ایران" و "عراق پس از صدام" گردیده است.هم اکنون باید فرِآیندى را ترسیم کرد که مطابق آن ،قرابت موجود به "پیوند پایدار دو سویه" میان تهران و بغداد تبدیل شود.اراده طرفین این فرِآیند را تسریع و تسهیل خواهد نمود.مسلما فعلیت یافتن پیوند مذکور سبب بازتعریف معادلات خاورمیانه به سود دو کشور همسایه ،و به زیان ایالات متحده آمریکا و دیگر اشغالگران عراق خواهد شد.
در نهایت اینکه مطابق تبشیر مقام معظم رهبری،فاصله زیادى تا پایان تراژدى اشغال عراق و حریت واقعى ملت عراق در پناه استقلال و آزادى اصیل باقى نمانده است.مردم عراق بزودى روزهاى سخت را پشت سر خواهند گذاشت و "عراق بدون آمریکا" را پس از "عراق بدون صدام" تجربه خواهند نمود. تجربه اى که ان شاءالله در جهت تعالى و پیشرفت ملت و دولت عراق به کار گرفته خواهد شد.