تاریخ انتشار : ۲۶ شهريور ۱۳۸۸ - ۰۸:۲۴  ، 
شناسه خبر : ۴۱۸۲۲
واکنش جهانی به آزمایش هسته‌ای پیونگ یانگ

گروه‌ بین‌الملل: در حالی که کره شمالی آزمایش موفقیت‌آمیز نخستین سلاح هسته‌ای خود را یک رویداد تاریخی خواند، جامعه جهانی با موجی از محکومیت‌ها این اقدام پیونگ‌یانگ را محکوم و نسبت به آن ابراز نگرانی کرد.
به گزارش خبرگزاری مرکزی کره، این آزمایش هسته‌ای زیرزمینی موفقیت‌آمیز که بدون انتشار تشعشعات صورت گرفت و در نزدیکی منطقه «کیلجو» واقع در سواحل شمالی این کشور به انجام رسید.
دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی اعلام کرد که دستگاه‌های لرزه‌نگار و آژانس امنیتی این کشور، لرزه ای به بزرگی 58/3 ریشتر در مقیاس امواج درونی زمین را در استان هامگیونگ ثبت کرده‌اند. همچنین یک مقام وزارت دفاع کره جنوبی نیز اظهار کد که صدای ناشی از انفجار این آزمایش هسته‌ای از «هوا دائری» در نزدیکی منطقه کیلجو واقع در استان هامگیونگ شنیده شد. مرکز لرزه‌شناسی امریکا نیز لرزشی را به قدرت 2/4 ریشتر در شمال شرقی این کشور ثبت کرده است.
خشم جامعه جهانی
در همین حال این آزمایش خشم جامعه جهانی بویژه همسایگان کره شمالی را برانگیخت.
این آزمایش در حالی صورت گرفت که شینزوا به نخست‌وزیر ژاپن به منظور انجام گفتگوهایی در خصوص بحران هسته‌ای شبه جزیره کره راهی پکن و سپس سئول پایتخت کره جنوبی شده بود و کشورهای مرتبط در این زمینه به بحث و گفتگو پرداختند.
سخنگوی دولت ژاپن اعلام کرد که این اقدام تهدیدی جدی علیه ثبات در منطقه است.
رهبران چین و ژاپن در گذشته نیز هشدار داده بودند که انجام این آزمایش غیرقابل قبول است.
نخست‌وزیر ژاپن با اشاره به این که پیامدهای این آزمایش بر عهده پیونگ‌یانگ است، گفت: کشورش و کره جنوبی به توافق رسیده‌اند که آزمایش اتمی کره شمالی قابل قبول نیست و این آزمایش، منطقه را تهدید می‌کند.
نخست‌وزیر ژاپن، از آزمایش هسته ای کره شمالی به عنوان یک تهدید جدید هسته‌ای نام برد و گفت: در ماه جولای شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه‌ای بر ضد کره شمالی صادر کرد، اما کره شمالی بدون توجه به این قطعنامه، به توسعه برنامه‌های هسته‌ای خود ادامه داد. وی با بیان این مطلب که «آزمایش اتمی کره شمالی، به منزله تهدیدی برای کشورهای منطقه و جهان است» اظهار داشت: این آزمایش، چالشی جدی در مقابل جامعه بین‌المللی محسوب می‌شود. نخست‌وزیر ژاپن همچنین از شورای امنیت سازمان ملل متحد درخواست کرد گه تدابیری جدی بر ضد کره شمالی و محکومیت این کشور اتخاذ کند. رئیس‌جمهوری کره جنوبی نیز خواستار برگزاری نشست اضطراری وزرای کشورهای مرتبط با کره شمالی جهت اتخاذ تدابیری در برخورد با ‌آزمایش هسته‌ای پیونگ یانگ شد.
وزارت دفاع کره جنوبی اعلام کرد که در واکنش به ادعای مقامات پیونگ یانگ مبنی بر انجام آزمایش هسته‌ای این کشور سطح آماده‌باش نظامی خود را افزایش داده است.
دولت کره جنوبی همچنین، با انتشار بیانیه‌ای اقدام کره شمالی در آزمایش اتمی را غیرقابل تحمل خواند. در این بیانیه آمده است که آزمایش اتمی کره شمالی اقدامی تحریک‌کننده محسوب می‌شود و این اقدام تازه کره شمالی بار دیگر صلح و ثبات منطقه شبه جزیره کره را به خطر انداخت و تلاشهای بین‌المللی برای حل صلح‌آمیز مساله را بیهوده ساخت.
واکنش چین
چین نیز اعلام داشت که قاطعانه با آزمایش هسته‌ای کره شمالی مخالف بوده و امیدوار است که پیونگ یانگ به مذاکرات شش‌جانبه بازگردد.
خبرگزاری رویترز گزارش داد، دولت چین ضمن اعلام مخالفت شدید با آزمایش هسته‌ای کره شمالی با لحنی تند این اقدام را بی‌شرمانه توصیف کرد و از پیونگ یانگ خواست که از انجام هر اقدامی که به وخامت اوضاع می‌انجامد، جدا پرهیز کند.
وزارت امور خارجه چین طی بیانیه‌ای که در پایگاه اینترنتی این وزارتخانه منتشر شده،‌ اعلام کرد: جمهوری خلق دموکراتیک کره (DPRK) ضمن بی‌اعتنایی به مخالفت‌های گسترده جامعه بین‌المللی 9 اکتبر (دوشنبه) طی اقدامی بی‌شرمانه یک آزمایش هسته‌ای انجام داد. این بیانیه می‌افزاید: دولت چین سرسختانه از کره شمالی می‌خواهد که به وعده‌های خود در خصوص معاهدات عاری‌سازی هسته‌ای پایبند بوده و از اقداماتی که منجر به وخامت اوضاع می‌شود، اجتناب کند.
در همین حال امریکا که تاکنون بیش از هزار آزمایش هسته‌ای انجام داده و خود از عاملان اصلی تحریک این کشور بشمار می‌رود اقدام کره شمالی را محکوم و از شورای امنیت خواست که در برابر این آزمایش واکنش نشان دهد.
تونی اسنو سخنگوی کاخ سفید گفت: آزمایش هسته‌ای کره شمالی اقدامی تحریک‌آمیز در سرپیچی از پذیرش عزم و اراده جامعه بین‌المللی و بی‌اعتنایی درخواست‌های ما (واشنگتن) مبنی بر احراز انجام اقداماتی که به افزایش تنشها در منطقه شمال شرقی آسیا می‌‌انجامد، تلقی می‌شود.
تونی بلر نخست‌وزیر انگلیس نیز آزمایش هسته‌ای نظامی کره شمالی را محکوم کرد.
بلر این آزمایش را اقدامی غیرمسوولانه و بدون اعتنا به نگرانی‌های جامعه بین‌المللی دانست.
جلسه شورای امنیت
شورای امنیت سازمان ملل به منظور بحث و بررسی این اقدام تشکیل جلسه می‌دهد، انتظار می‌رود ژاپن و امریکا تحریم‌های بیشتری را علیه کره اعمال کنند.