تاریخ انتشار : ۰۵ آذر ۱۳۸۸ - ۰۸:۰۳  ، 
شناسه خبر : ۵۴۳۹۷

اولین فرماندهان شهید در سانحه هواپیما
در هفتم مهرماه سال 1360 یک فروند هواپیمای سی-130 در حوالی کهریزک سقوط کرد. این هواپیما حامل پیکرهای پاک جمعی از شهدا و مجروحان جنگ تحمیلی و نیز عده‌ا‏ی از برجسته‌ترین چهره‌های ارتش و سپاه بود. آنها دو روز پیش طرح تاریخی شکست حصر آبادان را ‏با موفقیت کامل اجرا کرده و حامل پیام مپروزی و فتح آبادان بودند.
سر‏‌داران رشید، سرلشکر ولی‌الله فلاحی، رئیس ستاد مشترک، سرتیپ جواد فکوری، مشاور ستاد مشترک و فرمانده سابق نیروی‌هوایی، سرتیپ سیدمحمود نامجو، وزیر دفاع، برادر یوسف کلاهدوز، قائم مقام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و محمد جهان‌آرا،فرمانده سپاه پاسداران خرمشهر از جمله شهدای این واقعه جانگداز به شمار می رفتند. تجلیل امام امت از این شهدای عالی قدر که همه توان ایمانی،تخصصی خود را در خدمت پیروزی اسلام و دفع متجاوزان بعثی گذاردند، گویای عظمت خدمات آنان می‌باشد. امام امت در پیام خود به مناسبت این واقعه اسف بار فرمودند:
«اینان خدمتگزاران رشید و متعهدی بودند که در انقلاب و پس از پیروزی انقلاب با سرافرازی و شجاعت در راه هدف و در حال خدمت به میهن اسلامی به جوار رحمت الهی شتافتند... چه سعادتمند بودند این شهیدان که دین خود را به اسلام و ملت شریف ایران ادا نموده و به جایگاه مجاهدین و شهدای اسلام شتافتند.»‏این هواپیما اولین هواپیمایی بود که در جریان دفاع مقدس دچار ‏سانحه ‏شد و فرماندهان عالی رتبه جنگ به شهادت رسیدند.سرنگونی هواپیمای حامل آیت‌الله شهید محلاتی،نماینده امام در سپاه پاسداران و جمعی از نمایندگان مجلس و مسوولان کشوری دومین هواپیمای ساقط شده در جنگ به شمار می‌آید.
‏شایان ذکر است که در دوران دفاع مقدس هواپیماهای نظامی دیگری ساقط شده بود،اما هواپیمای سی-130 اولین هواپیمای سانحه دیده حامل فرماندهان بود.
‏اولین شهید روحانی دفاع مقدس
‏حجت الاسلام سیدمحمدحسن قنواتی(شریف) اولین روحانی شهید دفاع مقدس است. شهید قنواتی که سابقه تبلیغ دیرینه در منطقه فارس را داشت و سال‌ها در میان مردم در غم و شادی آنان شریک بود و به مشکلات مردم رسیدگی می‌کرد. پیش از انقلاب او توسط ساواک شیراز دستگیر و زندانی شد. مردم اردکان و اطراف شیراز با مراجعه به ژاندارمری اردکان و تهدید آنان به راه انداختن آشوب در منطقه، زمینه آزادی او را فراهم کردند. رژیم او را آزاد کرد، ولی ممنوع المنبر نمود. بار دیگر با تعقیب ساواک به اصفهان رفته و با نام مستعار (شریف) به فعالیت‌های سیاسی خود ادامه داد، ولی دوباره به دست ساواک دستگیر شد و در زندان با سخنرانی‌های خود به روشنگری پرداخت. با پیروزی انقلا‏ب از زندان آزاد شد و با شروع جنگ تحمیلی روانه جبهه های جنوب شد و گروه «الله‌اکبر» را تاسیس کرد. عبا را به گوشه‌ای افکند و عمامه را به کمربست و خود را مسلح و آماده رزم ساخت. او در یک ماموریت در خرمشهر به شهادت رسید. وی در سرزمین خوزستان در دهستان «قصبه» چشم به جهان گشود.تحصیلات خود را با رفتن به حوزه علمیه قم آغازکرد. در همان سال‌ها به حوزه علمیه بروجرد رفت و چند سالی هم در آنجا درس خواند، سپس به دستور آیت‌الله العظمی گلپایگانی به یکی از روستاهای منطقه رفت و علاوه بر تبلیغ به ساخت مسجد و حمام اهتمام ورزید. سپس به دعوت مردم اردکان به آن شهر رفت و به موعظه و تبلیغ پرداخت.
‏اولین شهید مجلس در دفاع مقدس
‏دکتر مصطفی چمران، نماینده حضرت امام در شورای عالی دفاع و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اولین شهید مجلس در دوران دفاع مقدس بود. دکتر چمران پس از شروع جنگ تحمیلی عراق، علیه ایران، دوران حماسه ساز و پر تلاش دیگری را در زندگی آغاز کرد که نمونه کامل ایثار،شجاعت و در عین حال فروتنی و کار مداوم بدون سروصدا و فقط برای خدا بود.‏
از شهدای دیگر مجلس شورای اسلامی علاوه‌بر27 ‏شهید حادثه هفتم تیرماه سال1360 ‏و سه شهید دیگر که به دست منافقان به شهادت رسیدند، باید از شهیدان مجلس که به همراه شهید محلاتی بر اثر هدف قرارگرفتن هواپیمای آنان توسط جنگنده‌های متجاوز عراقی به شهادت رسیدند، یاد کرد.
‏اولین شهیدان بمباران هوایی تهران
طبق آماری کا تاساعت یک بامداد سی‌ویکم شهریور 59 به دست آمده‌ و نیز تماس با بیمارستان‌های تهران، 9 نفر از هموطنان عزیزمان در جریان حمله ناجوانمردانه عراقی‌ها شهید شده‌اند. سه نفر از شهدا در بیمارستان امام خمینی در گذشته‌اند و نیز چهار نفر در بیمارستان میمنت که دو نفر به نام‌های تقی صفری و شاه محمدی شناسایی شده‌اند. همچنین در بیمارستان بیمه‌های اجتماعی شماره 2 ‏یک نفر که راننده تانکر نفتکش بوده و هنگام عبور در حوالی فرودگاه مجروح گردیده بود، شهید شده‌است، پزشک قانونی نیز وجود جنازه یک شهید حادثه را ‏که کارگر شهرک اکباتان بود، تایید نمود.(1)
‏اولین خبرنگار عکاس شهید
شهید حاج داریوش (کریم) گودرزی کیا در تاریخ 25 بهمن ماه سال 1325 هجری شمسی در روستای اناج از توابع شهرستان اراک در میان خانواده‌ا‏ی محروم دیده به جهان گشود.
او پس از چندی به عنوان نامه رسان در وزارت پست مشغول به کار شد و در سال 1355 به استخدام خبرگزاری درآمد و همزمان بر ادامه تحصیل خود همت گماشت. با پیروزی انقلاب همگام با امت حزب‌الله علاوه بر شرکت در کارهای انقلابی، با دوربین خود به ثبت رویدادهای انقلاب نیز همت گماشت. پس از گذشت چندی از تجاوز صدامیان به میهن اسلامی، به جبهه‌های جنگ تحمیلی شتافت. او در عملیات ‏فتح المبین، بیت المقدس، رمضان، محرم، تمامی والفجرها، خیبر و آخرینش میمک حضوری فعال داشت. ستاره درخشان خبرگزاری جمهوری اسلامی در تاریخ 29 مهرماه 1363 غروب کرد و دیگر نیامد.(2)
اولین شاعر شهید
شهید حسین ارسلان متخلص به رخشا اولین شاعر صاحب اثر شهید دفاع مقدس است. وی در بیست و پنجم بهمن ماه 1324 در شهرستان یزد دیده به جهان گشود. در یازدهم آذرماه 1364 عازم جبهه شد. در نیم روز بیستم آذرماه سال 64 در هورالهویزه همراه با شاعر هم‌ رزم خود، ماشاءالله صفاری(بندی سیرجانی) با شهادت به دیدار حق تعالی شتافت.(3)
‏اولین خلبان شهید
‏اولین خلبان شهید در دوران دفاع مقدس، شهید فیروز شیخ حسنی، فرزند حمزه بود. وی در سال 1331 در شهرستان تنکابن از خطه سرسبز شمال دیده به جهان گشود.
‏در اولین روز جنگ تحمیلی مصادف با سی ‌و یکم شهریور 1359، طی ماموریتی از پایگاه چهارم شکاری اصفهان عازم جبهه‌های نبرد شد و در همان روز پس از درگیری هوایی با دشمن به شهادت رسید و در زادگاه خود به خاک سپرده شد.(4)
‏اولین شهید غیر ایرانی
‏اولین شهید غیر ایرانی که در مصاف دشمن بعثی در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل به شهادت رسید، شهید علی خفاجی، فرزند عبدالامیر بود. وی از مسلمانان شیعه عراق بود که از سوی مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق از شهرستان جهرم عازم جبهه‌های نبرد حق شد و در حلبچه به شهادت رسید. پیکر پاک این شهید پس از تشیع در گلزار شهدای جهرم به خاک سپرده شد.(5)
اولین خبرنگار شهید(6)
‏اولین شهید روزنامه کیهان در دفاع مقدس، شهید یوسف نصوحی‌پور، عضو تحریریه این روزنامه بود که در عملیات دب حران در چهاردهم آبان ماه 1359 به شهادت رسید. وی به سال 1335 در مشهد پا به عرصه وجود گذاشته بود. اولین خبرنگار شهید روزنامه اطلاعات در دفاع مقدس، شهید ایرج ایزدپناه بود که در تاریخ هجدهم دی ماه 1359 در جبهه هویزه به شهادت رسید. وی در سوم اردیبهشت 1335 در تهران دیده به جهان گشوده بود. اولین خبرنگار شهید روزنامه جمهوری در دفاع مقدس، شهید فتح‌الله ژیان‌پناه بود که در دوم آبان ماه سال 1359 در سرپل ذهاب به شهادت رسید. وی در اول فروردین 1335 در تهران به دنیا آمد. اولین خبرنگار و گزارشگر شهید خبرگزاری جمهوری اسلامی، شهید حسین فرهادی کوهپایی بود که در دهم مهر 1359 در منطقه موسیان در غرب کشور به شهادت رسید. شهید فرهادی در رشته فرهنگ و ادب تحصیل کرده بود.
‏اولین خبرنگار شهید صدا و سیما
‏رسول مصطفایی، اولین خبرنگار شهید صدا و سیما بود که در ماه‌های اول دفاع مقدس به شهادت رسید. وی در سال 1337 در شهر آبادان در خانواده‌ای مذهبی دیده به جهان گشود.