سردار رستم قاسمی جانشین فرماندهی کل سپاه در قرارگاه خاتم الانبیا، محور فعالیت های عمرانی و اقتصادی در کشور را کیفیت، سرعت، صداقت و اقتصادی بودن عنوان کرد و بر نگاه جدید در این مجموعه مبنی بر اجرای پروژه های خاص که سایر پیمانکاران در بخش خصوصی توان اجرای آن را ندارند، تاکید می کند و معتقد است با این نگاه ما نیز از تقویت بخش خصوصی و اجرای اصل 44 قانون اساسی حمایت می کنیم. قاسمی درباره پیشرفت فیزیکی پروژه 15 و 16 پارس جنوبی گفت: «این پروژه 18 درصد پیشرفت فیزیکی دارد. شرکت های بخش خصوصی و دولتی مرتبط با آن سازماندهی شده اند، مناقصات برگزار و پیمانکاران آن انتخاب شده است و بخش عمده پروژه از روند خوبی برخوردار است و امیدواریم پروژه در زمان پیش بینی شده به اتمام برسد.» وی زمان اجرای پروژه را 52 ماه ذکر کرد و گفت: در حال حاضر 16 ماه آن گذشته است. وی افزود: قرارداد اولیه این پروژه دو میلیارد دلار است و با توجه به تغییر نرخ جهانی، تغییراتی در قیمت نیز ایجاد خواهد شد. وی تاکید کرد: بخشی از کالاهای مورد نیاز این طرح تامین شده و 300 میلیون دلار کالاخریداری شده است.
وی درباره تامین مالی پروژه های 15 و 16 توسط بانک صنعت و معدن گفت: برخلاف مصوبه شورای اقتصاد و هماهنگی های به عمل آ مده در این زمینه و موافقت هیات امنای حساب ذخیره ارزی متاسفانه بانک صنعت و معدن هنوز آن را عملی نکرده و دلیل آن نظراتی است که وزیر صنایع در این زمینه دارد و آن را قطعی و نهایی نساخته است.
سردار قاسمی مهم ترین پروژه های در دست اجرا توسط قرارگاه خاتم را توسعه فازهای 15 و 16 پارس جنوبی، خط انتقال دوستی (عسلویه تا ایرانشهر) و مجموعه پروژه های پتروشیمی و پخش و پالایش ذکر کرد و با تاکید بر اینکه قرارگاه توان بسیار قوی در اجرای خط انتقال دارد، گفت: در اجرای پروژه خط لوله هفتم که لوله های آن به قطر 56 اینچ و به طول 902 کیلومتر است، مشارکت داریم. وی اضافه کرد: قرارداد اولیه قرارگاه 30 ماه بود که با افزایش لوله خط انتقال به 40 ماه افزایش یافت و هم اکنون 25 ماه از قرارداد می گذرد که 70درصد پیشرفت فیزیکی دارد. سردار قاسمی همچنین گفت: برخلاف مشکلات مالی بسیار شدید و عدم پیش بینی بودجه برای این پروژه در دولت و مجلس، پروژه به خوبی پیشرفت داشته و در صورت پشتیبانی مالی 10 ماه زودتر، توان اتمام و تحویل پروژه را داریم.
وی تصریح کرد: قرارگاه در زمینه اجرای پروژه های خط انتقال، از نظر دانش فنی و تجهیزات، توانمندی بسیار بالایی دارد و آماده است خط انتقال گاز به هند و پاکستان را نیز انجام دهد.
وی در خصوص اجرای طرح های مسکن توسط قرارگاه خاتم اظهار داشت: یکی از موضوعاتی که می تواند در بخش مسکن تحول جدی ایجاد کند، صنعتی سازی مسکن است زیرا به صورت سنتی سازی سالانه 400 تا 500 هزار واحد ساخته می شود که امسال نیز این اتفاق خواهد افتاد که جدا از مسکن مهر است.
قاسمی افزود: توان ساخت سالانه بیش از این تعداد نیز وجود دارد ولی این توان با توجه به نیاز کشور به مسکن و عقب ماندگی های جدی این بخش در سال های قبل، سالانه ساخت 5/1 میلیون واحد نیز پاسخگو نخواهد بود و عرضه و تقاضا برابر نخواهد شد.
وی در ادامه گفت: ما پیشنهاد کردیم سالانه یک میلیون واحد مسکونی به روش صنعتی سازی یعنی تکنولوژی ساختمان ساخته شود زیرا در روش سنتی سازی نیروی کار سخت کارگری کم داریم و دوم اینکه در این روش مصالح به قیمت بالاتهیه می شود و از سرعت بالایی نیز برخوردار نیست. سردار قاسمی درباره اجرای پروژه های راه آهن گفت: قرارگاه تاکنون سهم بسزایی در پروژه های راه سازی داشته و 12 درصد راه آهن کشور را ساخته که این رقم سهم بالایی است. قطعه 7 پروژه راه آهن اصفهان به شیراز که تا پایان سال به اتمام می رسد، توسط قرارگاه اجرا شده است و از پیشرفت 70 درصد برخوردار است.
سردار قاسمی با اشاره به اجرای پروژه های بزرگ تونل در کشور توسط قرارگاه گفت: سازه های زیرزمینی به روش های مختلفی چون روش های مکانیزه، نیمه مکانیزه و غیر مکانیزه صورت می گیرد که در دو روش اول توانمندی لازم در کشور وجود دارد. وی افزود: در روش TBM کاملاً مکانیزه، برخلاف اینکه پیمانکارانی با این روش کارهایی را شروع کرده بودند اما نتوانستند به نتیجه مطلوبی دست یابند ولی قرارگاه توانست در پروژه خطوط 3 و 4 قمرود با مشارکت شرکت «سلی» ایتالیا انتقال فنی راهبردی TBM را به کشور انجام دهد. طولانی ترین تونلی که در کشور وجود دارد توسط قرارگاه خاتم ساخته شده، 30 کیلومتر است که با روش TBM و با زمان بسیار خوبی در منطقه قمرود احداث شده و به اتمام رسیده است. همچنین پروژه های خط هفتم متروی تهران، خط دوم متروی مشهد و قطعه دوم خط شش متروی تهران به طول 5/18 کیلومتر که اخیراً در مناقصه آن برنده شده ایم و خط انتقال آب از کرج به تهران (به طول 30 کیلومتر) که 16 کیلومتر آن توسط قرارگاه اجرا می شود. وی همچنین با اشاره به حفاری 12 کیلومتری پروژه انتقال آب کرج به تهران گفت: قطعه اول این پروژه که پنج ساله بوده توسط قرارگاه صورت گرفته و هم اکنون که به قطعه دوم نزدیک می شویم با سازمان آب تهران توافق کرده ایم که به قرارگاه واگذار شود. قاسمی افزود: هزینه اجرای پروژه در قطعه اول 40 میلیون دلار و قطعه دوم 70 میلیون دلار پیش بینی شده است و آبان ماه امسال قطعه اول به اتمام می رسد. سردار قاسمی با اشاره به اینکه قرارگاه از توانمندی مهندسی سپاه که از تجربه و دانش بالایی برخوردار است، استفاده می کند، گفت: قرارداد پالایشگاه های مختلف در جهت توانمندی نیروی فنی و مهندسی منعقد شده است. وی تاکید کرد: امروز در نیروهای بسیج، نیروهای متخصص قابل اعتمادی وجود دارد که محل تامین نیروی انسانی متخصص قرارگاه است.
وی افزود: هم اکنون بیش از شش هزار نیروی متخصص در مقطع مهندسی و دکترا و متخصص دانشگاهی در رشته های مختلف در اختیار قرارگاه است که توانمندی بالایی است.
قاسمی با تاکید بر اینکه قرارگاه توانسته در زمینه سد سازی، مجموعه یی را برای این کار ایجاد کند، اظهار داشت: قرارگاه تجربه بسیار بالایی در این زمینه دارد و از سد کرخه آغاز کرده است. وی اضافه کرد: پس از اتمام این پروژه که از دانش، تجربه و تجهیزات خوبی در این زمینه برخوردار شدیم، رشته سد سازی که جزء نیازهای جدی کشور تا سال های آتی خواهد بود در قرارگاه به صورت جدی دنبال شد و یک شرکت تخصصی برای آن ایجاد شد. وی افزود: اجرای سد « گتوند» یک پروژه بزرگ برقابی است و 60 درصد پیشرفت فیزیکی آن است و امیدواریم تامین اعتبار آن به موقع صورت گیرد، تا پروژه در موعد مقرر به پایان برسد. این پروژه یکی از طرح های بزرگ در دست اجرای قرارگاه است.
سردار قاسمی در خصوص فعالیت قرارگاه در زمینه ساخت مخازن گفت: قرارگاه توانمندی بالایی در زمینه ساخت مخازن ذخیره نفت و گاز دارد و بر این اساس پروژه های ساخت مخازن متعددی از جمله مخازن یک میلیون بشکه یی نفت را در جزیره خارک ساخته و تحویل داده است. وی اضافه کرد: هم اکنون با شرکت ملی پالایش و پخش قرارداد بزرگی در 11 شهر برای ساخت مخازن ذخیره داریم که این قراردادها در مراحل پایانی کار قرار داشته و به زودی تحویل می شود. قاسمی گفت: قرارداد درباره ساخت دکل حفاری هنوز قطعی نشده و با مذاکراتی که در این زمینه داریم، امیدواریم تا یک ماه آینده نهایی شود. وی ادامه داد: صنعت حفاری در کشور به دلیل کمبود دکل از سال گذشته مشکلاتی داشته ولی آینده بسیار خوبی دارد، بخش خصوصی هم قادر به تامین سرمایه گذاری در این زمینه نیست و با اجرای این کار به بخش توسعه استخراج نفت کمک می کنیم. قرار است 10 دکل حفاری در خشکی توسط قرارگاه تامین شود که در مناطق نفت مرکزی و نفت شمال قرار است مورد استفاده قرار گیرد.
به گفته سردار قاسمی بیش از 70درصد اسکله های کشور یا توسط قرارگاه ساخته شده یا در حال ساخت است که این میزان حجم گسترده یی را در این زمینه به خود اختصاص داده است. پروژه توسعه بندر شهید رجایی در فازهای یک و دو در اختیار قرارگاه سازندگی خاتم است که مجموعه اعتبار آن 700 میلیون دلار است و آخرین روش بندرسازی از نظر تکنولوژی است که به صورت طرح و اجرای EPC در اختیار قرارگاه است.
با اجرای این پروژه ظرفیت تخلیه و بارگیری کشور به پنج برابر افزایش می یابد که در حال ساخت است اما مشکلات مالی آن همچنان پابرجاست. پروژه توسعه بندر چابهار طرح بزرگی است و به عنوان محور توسعه شرق کشور مطرح شده و قرار است وزارت راه برای بخش راه آهن آن برنامه ریزی کند. توسعه بندر چابهار و ایجاد خط ترانزیت کشورهای آسیا می تواند تحول خوبی در بخش ترانزیت کشور ایجاد کند.