تاریخ انتشار : ۱۰ آذر ۱۳۸۷ - ۱۲:۴۵  ، 
شناسه خبر : ۶۲۳۴۷
نگاهی به ماهیت برخی روزنامه‌های کثیرالانتشار و ابرشبکه‌های تلویزیونی
اشاره: ناصر علاقبندان alaghbandan@jamejamonline.ir تحلیل گفتمان تبلیغی ابررسانه‌های غرب مانند خبرگزاری‌های بزرگ، شبکه‌های تلویزیونی مطرح و روزنامه‌های پرتیراژ در آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان نشان می‌دهد میان وابستگی مالی و سیاسی کارتل‌های رسانه‌ای در غرب و نوع برنامه‌سازی‌ها علیه ایران رابطه معناداری وجود دارد. صهیونیست‌ها با گذشت مدت زمان کوتاهی چنان بر مجامع ژورنالیستی جهان چیره شدند که اینک کمتر مجله یا روزنامه‌ای را می‌یابیم که صهیونیست‌ها از درون، آن را هدایت نکنند. آنها همچنین در تکمیل طرح تسلط بر قدرت نرم خود (soft power) در سطح جهانی تلاش کرده‌اند بر سینما، تلویزیون، تئاتر و دیگر رسانه‌های هنری چیره شوند. شاید از این حیث بتوان از عنوان هژمونی پنهان در توضیح و تفسیر این روابط پنهانی قدرت بهره جست.

به طور کلی، صهیونیسم پدیده‌ای است که از زمان تاسیس آن در فلسطین اشغالی، سلطه خود را بر منابع مالی، تجاری، فرهنگی و تبلیغاتی جهان گسترش داده است و در حال حاضر، بیش از 90 درصد از دستگاه‌های تبلیغاتی غرب اعم از رادیوها، تلویزیون‌ها، روزنامه‌ها، مجلات، خبرگزاری‌ها و دیگر وسایل ارتباط جمعی در اختیار و یا لااقل در جهت اهداف صهیونیسم جهانی قرار دارد.

مطبوعات ویژه صهیونیستی

هرتزل که در سال 1981م. سردبیری روزنامه نیوفری پرس (New Free Press) و روزنامه رسمی وین را به عهده داشت در سال 1897 برای دفاع از عقایدش روزنامه جهانی دی ولت (Die Welt) را تاسیس کرد.

پس از تشکیل رژیم صهیونیستی در سال 1948 مطبوعات بیشتری از سوی صهیونیستها منتشر شد. بویژه در فلسطین اشغالی که نسبت به دیگر مطبوعات با کثرت و تعدد بیشتری چاپ می‌شود. با این حال در آنجا با توجه به جمعیت محدود آن بیش از چند صد نشریه از قبیل روزنامه و مجله در چارچوب اهداف و مقاصد صهیونیسم به فعالیت مشغولند. براساس برخی آمار، بیش از 250 روزنامه وجود دارد که 9 روزنامه به زبان‌های غیرعبری و 7 روزنامه دیگر به زبان‌های روسی، انگلیسی و عربی منتشر می‌شوند. تعداد مجلات و نشریه‌های تخصصی که سالانه در فلسطین اشغالی منتشر می‌گردد به هزار مجله و نشریه بالغ می‌شود. مهمترین مطبوعات صهیونیستی داخل فلسطین اشغالی عبارتند از:

روزنامه‌های کثیرالانتشار

این روزنامه‌ عبارتند از :

روزنامه جروزالم پست (روزنامه صبح): جزو نخستین روزنامه‌های صهیونیستی منتشر شده به زبان انگلیسی است. این روزنامه در سال 1932 با نام فلسطین پست بنیاد نهاده شد. با تشکیل رژیم صهیونیستی در سال 1948 به نام کنونی تغییر نام یافت.

روزنامه «یدیعوت آحارنوت»: این روزنامه از سال 1943 منتشر می‌شود شمارگان روزانه آن 100 هزار نسخه است و حدود 40 درصد خوانندگان فلسطین اشغالی آن را می‌خوانند.

روزنامه معاریو (روزنامه عصر): در سال 1948 بنیاد نهاده شد و حدود 160 هزار نسخه در روزهای عادی هفته و 310 هزار نسخه در روز شنبه منتشر می‌کند و حدود 32 درصد خوانندگان ساکن فلسطین اشغالی آن را می‌خوانند. روزنامه معاریو، روزنامه‌ای صهیونیستی و راستگرا است. از برجسته‌ترین نویسندگان آن تامر گولان است که دارای روابط استمراری با دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل است. همچنین اریه اونیری دارای اندیشه‌های راستگرایانه است.

روزنامه هاآرتص (زمین): در سال 1949 بنیاد نهاده شد. شمارگان روزانه آن 77 هزار نسخه است. این روزنامه از آزادترین روزنامه‌های راستگرا به شمار می‌رود.

روزنامه هلبونون: نخستین روزنامه یهودی است که پس از برپایی دولت صهیونیستی در سال 1957 در فلسطین منتشر شده و تاکنون نیز منتشر می‌شود.

مطبوعات عربی زبان اسراییل

روزنامه الانباء از سوی هستدورت، یک یهودی‌الاصل منتشر می‌شود و طرفدار اپوزیسیون است. این روزنامه پس از جنگ 1967 در قدس منتشر می‌شود و رئیس هیات تحریریه آن یعقوب خزمی، از یهودیان عراقی‌تبار است. مهمترین اهداف این روزنامه تاثیر بر افکار عربها در فلسطین اشغالی و کرانه باختری و نوار غزه می‌باشد تا مطیع‌تر شوند و اشغالگران را تایید کنند.