تاریخ انتشار : ۳۰ ارديبهشت ۱۳۸۹ - ۰۷:۳۵  ، 
شناسه خبر : ۶۸۷۷۸
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در میان خبرنگاران عنوان کرد

«محمدحسین صفارهرندی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بیش از هر عامل دیگری در پیروزی انقلاب اسلامی ایران نقش داشته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی روز دوشنبه در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی درباره «دستاوردهای فرهنگی و هنری انقلاب اسلامی» افزود: انقلاب اسلامی یک انقلاب فرهنگی بود و هیچ کس ارزیابی‌ای غیر از این از انقلاب اسلامی ایران ندارد.
صفارهرندی اظهار داشت: ساز و کارهایی که موجب پیروزی انقلاب شد هیچ کدام بدون این پشتوانه غنی برای سرنگونی رژیم منحوس شاهنشاهی کفایت نمی‌کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این که در جریان انقلاب و پیش از آن امکانات اقتصادی و نظامی در اختیار انقلابیون نبود، افزود: آنچه در این انقلاب فرهنگی توان ایجاد یک بسیج عظیم مردمی را مهیا کرد، اندیشه بلند رهبری که قدرت القای پیام الهی عاشورایی به مخاطبان را داشت، بوده است. امام در این انقلاب فرهنگی از چیزی سخن می‌گفت که مردم اطلاعات اولیه و پایه را نسبت به آن داشتند، هنر امام این بود که دست روی ارزش‌هایی گذاشت که در دل مردم جا داشت، او چیزهایی را به خاطر مردم می‌آورد که در حافظه تاریخی آنها جای داشت. امام(ره) از واقعیاتی که فرهنگ اسلامی و ایرانی ما از آن پیشینه و پشتوانه برخوردار بود، زنگارزدایی کرد.
صفارهرندی افزود: شاخص‌ترین وجه آن پیشینه تاریخی، علاقه مذهبی مردم با تکیه بر وجه فرهنگ عاشورایی آن بود. صفار هرندی در مقایسه عملکرد و دستاوردهای فرهنگی انقلاب اسلامی ایران با دوران رژیم ستمشاهی، گفت: قبل از انقلاب تنها سه روزنامه در کشور منتشر می‌شد که امروز این رقم به بیش از 130 روزنامه فعال در سطح کشور افزایش یافته است.
وزیر ارشاد درخصوص افزایش تعداد شبکه‌های تلویزیونی گفت: قبل از انقلاب تنها دو شبکه تلویزیونی بصورت محدود در ایران فعالیت داشتند اما امروز به برکت انقلاب اسلامی، 10 شبکه تلویزیونی که اغلب آنها تمام وقت در طول 24 ساعته برنامه پخش می‌کنند. در گذشته تنها یک «خبرگزاری دولتی» وظیفه اطلاع‌رسانی و فعالیت خبری را به عهده داشت اما امروز شاهد تعداد قابل توجهی خبرگزاری غیردولتی، با سلیقه‌های مختلف در کشور هستیم.
صفارهرندی با تأکید بر عرضه با محتوای محصولات فرهنگی و توزیع عادلانه امکانات فرهنگی در جامعه، گفت: شمارگان کتاب تا آستانه انقلاب محدود و کمتر از یک هزار عنوان در سال بود ولی هم‌اکنون شاهد انتشار سالانه بیش از 40 هزار عنوان کتاب هستیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این پرسش که «برای دستیابی به سینمای ملی که نقطه آرمانی صنعت فیلم کشور محسوب می‌شود، چه موانعی وجود دارد و آیا برای احیای سینمای ملی بستر فراهم است؟»، گفت: ظرفیت و زمینه از لحاظ نرم‌افزاری و سخت‌افزاری برای دستیابی به این نوع سینما که مطلوب حوزه فرهنگ و هنر است، وجود دارد.
صفارهرندی توضیح داد: از لحاظ نیروی انسانی کمبودی نداریم، در حوزه سخت‌افزاری آن قدر که مدنظر هست، توان وجود دارد، اگر بخش خصوصی هوشمندانه حضور یابد و دولت حضور آنها را فراهم کند به نتیجه مطلوب در این بخش دست خواهیم یافت. در بخش نرم‌افزاری باید وصف درستی از سینمای ملی داشته باشیم و به لحاظ فیلمنامه و حتی نمایشنامه در سینما و تئاتر بیشتر توجه کنیم، این غنا به دلیل ظرفیت بالقوه مهیا است اما متأسفانه تاکنون بالفعل نشده است.
امروز این برداشت برای دستیابی به همان هدف (سینمای ملی) در حال ترمیم است، امیدوارم با شستن نگاه‌ها و چشم‌ها این هویت اسلامی و ملی را درک کنیم.»
«صفارهرندی در پاسخ به این پرسش که «سیاست‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با محور موسیقی در دولت جدید چگونه خواهد بود؟»، گفت: ما هیچ امر استثنا و ویژه‌ای در هیچ یک از شاخه‌های هنری نداشته و نداریم و موسیقی باید یکی از صحنه‌های بروز و ظهور هنر آسمانی باشد.
صفارهرندی افزود: موسیقی باید بگونه‌ای عرضه و ارائه شود که از شأن این هنر کاسته نشود، متأسفانه در این عرصه با مواردی روبرو هستیم که صدای خود اهالی موسیقی نیز در برخی موارد در آمده است. «ما به عنوان کسانی که مسؤولیت بخشی از هنر موسیقی را برعهده داریم، باید به نگرانی اهالی موسیقی توجه کنیم چرا که آنها نگران وجود ابتذال در این حوزه بواسطه برخی اشعار و ترانه‌هایی هستند که اصالت این هنر را از بین می‌برد.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد که در یک کلمه «حامی موسیقی فاخر» در کشور خواهیم بود و از آن حمایت و برای آن سرمایه‌گذری می‌کنیم.
صفارهرندی همچنین توجه به مقوله اقتصاد در عرصه فرهنگ و هنر را اساسی خواند و گفت: گرایش مدیریتی به آثار هنری مناسب است اما نباید این رویکرد عامل بی‌توجهی به تولید آثار با نگاه اقتصادی شود اگر مثلاً در سینما فیلم مخاطب‌پسند ساخته نشود و گیشه نداشته باشد، چندان ارزش نخواهد داشت. هنری که مخاطب نداشته باشد و گریزان از مردم بوده و در حصار نگاه‌های تنگ خالقان خود گرفتار باشد، ارزش ندارد. باید در زمینه اقتصاد در عرصه فرهنگ و هنر آسیب‌شناسی صورت گیرد و زمینه‌های ورود به آن مورد بررسی قرار گیرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به پرسش خبرنگاری که «چه برنامه مشخصی این وزارتخانه در حوزه‌های مختلف دارد؟» گفت: به لحاظ آرمانی، جهت‌گیری ما به سمت احیای ارزش‌های فراموش شده و اعمال عدالت فرهنگی است.
بطور مثال در حوزه کتاب بنا داریم که کتاب در همه کشور توزیع شود و تازه‌های نشر به نمایشگاه‌ها در پایتخت خلاصه نشود و همه مردم در شهرها و روستاها دسترسی به آن داشت باشند. صفارهرندی به پرسشی که به موضوع ممیزی، نظارت و ارزشیابی و بازنگری در سیاست‌های این بخش اختصاص داشت، گفت: ما هیچ قانونی را که دست نوشته بشر است، قانون ابدی نمی‌دانیم، البته ممیزی بنابه ضرورت و نیاز به بازنگری در آن جایز است.
ولی در اینکه ما چارچوب، قانونی برای اعمال نظارت و ارزشیابی در بخش‌های مختلف نظیر سینما، تئاتر و مطبوعات داشته باشیم کسی تردید ندارد، کار نظارت و ارزشیابی در همه جای دنیا اعمال می‌شود. وی همچنین به مقوله امنیت شغلی اهالی فرهنگ، هنر و حوزه اطلاع‌رسانی اشاره کرد و گفت: ایجاد امنیت شغلی حق طبیعی همه اهالی فرهنگ است هر چند که در تدارک گسترش صندوق بیمه هنرمندان، روزنامه‌نگاران و اهالی فرهنگ به صورت جهشی در سال جاری هستیم و تلاش می‌کنیم که ظرفیت صندوق را افزایش دهیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص امنیت شغلی خبرنگاران گفت: حق طبیعی همه اهالی فرهنگ است که مثل قشرهای دیگر جامعه از امنیت شغلی برخوردار باشند. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: برای همه این‌ها در حال برنامه‌ریزی هستیم و اعتبارات صندوق بیمه اهالی هنر، فرهنگ و مطبوعات در سال جاری به صورت جهشی افزایش پیدا خواهد کرد، اما چند سالی زمان نیاز داریم تا مسائل و مشکلات موجود را رفع کنیم.
صفارهرندی درخصوص حمایت‌های مالی دولت از روزنامه‌ها گفت: تمامی روزنامه‌ها از نظر ما یکسان هستند و کار ما تنها واگذاری سهمیه کاغذ یارانه‌ای و وام‌ها به نشریات بر اساس موزین قانونی است. وزیر ارشاد در پاسخ به سؤالی درخصوص ازرشیابی در حوزه فرهنگ و هنر، گفت: هیچ قانونی از قوانین دست ساخته بشر را دارای عمر ابدی نمی‌دانیم و همیشه فرصت بازنگری مبتنی بر ضرورت و نیاز وجود دارد، باید دید کجا ضرورتی ما را ناگزیز به تغییر قانون می‌کند. ما باید در همه عرصه‌های هنری و فرهنگی چارچوب داشته باشیم و کار نظارت و ارزشیابی از اقداماتی است که در همه جای دنیا مرسوم است. در کشور ما نیز اعمال نظارت و انطباق عملکردها براساس چارچوب‌های قانونی است.
صفارهرندی درخصوص هجمه فرهنگی غرب علیه ایران و ارتباط آن با بهانه موضوع سلاح هسته‌ای گفت: بهانه سلاح هسته‌ای نهایت تهمت وارده به جمهوری اسلامی و هجوم ناجوانمردانه‌ای علیه ما است. مشکل اصلی دشمنان انقلاب اسلامی جهش روبه رشد و بیداری مسلمانان است و این نخستین باری است که دنیا اعتراض جهان سوم و مردم محروم را علیه زورگویان دنیا شاهد است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به انتقاد از نحوه نامناسب و همچنین بی‌توجهی وزارت ارشاد نسبت به ممیزی کتاب در دولت جدید، گفت: بنده اعتراف می‌کنم آنچه در عرصه فرهنگ و هنر می‌گذرد کمال مطلوب ما نیست و بارها در مجامع عمومی و در مقابل اعتراض مردم اعلام کرده‌ایم همه آثار تولیدی گذشته مورد دفاع ما نیست و نمی‌توان برای عملکرد گذشته نیز توضیح داد.
به گفته صفارهرندی، برخلاف ذهنیت‌های قبلی علیه دولت جدید در مورد محدود کردن آزادی، در حوزه هنری و فرهنگی بردباری و تحمل بیشتری پیشه شده و حتی تقاضاهایی که در گذشته مجوز نداشته‌اند به آنها مجوز انتشار داده شد. دوستان باید قدر آزادی فعلی مطبوعات را بدانند، همه ما قبول داریم مطبوعات باید برای فعالیت،‌میدان بازتری داشته باشند اما باید حرمت آن را نگه دارند. صفارهرندی افزود: اگر کسی به مقدسات ما اهانت کند راهی جز برخورد قاطع با آن را برابر قانون نداریم.
وزیر ارشاد درخصوص هنر انقلابی نیز گفت: در اندازه‌های ملت انقلابی ایران کارهای هنری درخور، ارائه نشده و ما بر این اذعان داریم و تقاضا داریم در این مسیر حرکت کنیم. صفارهرندی درخصوص وظیفه دولت در عرصه هنر و حمایت از بخش خصوصی، افزود: کمال مطلوب ما این است که نقش دولت تنها در حفظ حاکمیت و شئون دولتی خود باقی بماند مشروط به اینکه دیگران وظایف خود را انجام دهند. در تمامی کشورهای مترقی عرصه‌هایی که به مردم و بخش خصوصی واگذار شده علمکرد آن در معنای واقعی تفاوتی با عملکرد دولت ندارد.
صفارهرندی تأکید کرد: متأسفانه در کشور ما این طول القا شده که روشنفکر باید در برابر آرمان‌های نظام و انقلاب بایستد.
وزیر ارشاد با بیان اینکه از برخی روشنفکران حوزه‌های فرهنگ و هنر گلایه دارد، اظهار داشت: این افراد باید بیایند و بانی دفاع از قوانین کشور باشند نه اینکه یک خارجی متولی قوانین شود، تنها در این صورت است که می‌توان از تصدی دولت در این حوزه کم کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص مشکل توزیع کتاب برای ایرانیان خارج از کشور گفت: از تمامی ایرانیان خارج از کشور به خاطر کاستی‌های موجود در این زمینه، پوزش می‌خواهیم هر چند که در بیش از 50 کشور خارجی ما دارای رایزنی فرهنگی هستیم که باید فعالیت خود را در این زمینه گسترش دهند.
صفارهرندی درخصوص نگرانی خبرنگاران در مورد احتمال ایجاد محدودیت‌ها برای خبرنگاران در دولت جدید، افزود: شما به عمل ما نگاه کنید در این مدت که ما مشغول هستیم فضا بازتر شده و این روال ادامه دارد و شعار دولت جدید است. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان ادامه داد: اما دولت در کنار این شعار به هیچ‌وجه از حقوق مردم کوتاه نخواهد آمد و اگر کسی بخواهد به بهانه این فرصت تعرض به ساحتی داشته باشد که محدوده منافع ملی و امنیت ملی ما است به طور قطع نسبت به واکنشی درخور خواهیم داشت.