تاریخ انتشار : ۱۶ ارديبهشت ۱۳۸۹ - ۰۷:۵۶  ، 
شناسه خبر : ۶۸۸۱۳

هم زمان با اولین سالگرد ترور رفیق حریری نخست وزیر فقید لبنان بسیاری از ادارات دولتی، مدارس و بانک‌های این کشور دیروز (سه‌شنبه) در سالروز ترور وی بسته بودند و بسیاری از مردم این کشور در میدان های مهم گردهم آمدند تا یاد و خاطره حریری را گرامی بدارند. در بسیاری از شهرهای لبنان نیز خودروهای خصوصی و عمومی به انتقال شهروندان لبنانی به میدان شهدای بیروت اختصاص داده شد.
به گزارش ایسنا، در میدان شهدا بیروت هزاران تن از مردم لبنان با پرچم هایی از کشورشان به همراه عکس هایی از حریری تجمع کردند و به گفته خبرنگار شبکه الجزیره تدابیر شدید امنیتی نیز در بیروت اتخاذ شد. اکثر گروه ها و سازمان های سیاسی لبنان به استثنای حزب الله لبنان و طرفداران میشل عون یکی از سیاستمداران مسیحی طرفدار سوریه در مراسم بزرگداشت حریری شرکت داشتند. سعد حریری در این مراسم طی سخنانی اظهار داشت: رفیق حریری و تمام شهیدان لبنان برای همیشه در ذهن لبنانی‌ها زنده اند. به گزارش الجزیره، حریری خطاب به جوانان لبنانی گفت: شما بودید که سوریه را از خاک لبنان خارج کردید و شما گروه های لبنانی از جمله سمیر جعجع و ولید جنبلاط و دیگر گروه‌های لبنانی، لبنان را برتر از اهداف احزاب خود می‌دانید پس امروز حفظ حاکمیت لبنان باید در راس اهداف ما باشد.
وی افزود: امروز دفاع از استقلال لبنان وظیفه ما است چرا که بسیاری قصد دارند توطئه هایی را در قلب بیروت صورت دهند. آشوب گران در بین ما و لبنان جایی ندارند و هر کسی که با شرف لبنان معامله کند در میان ما جایی ندارد. حریری افزود: ما بارها گفته ایم که هیچ تفاوتی بین مسیحیان و مسلمانان لبنان وجود ندارد و تنها برای ما لبنان مهم است.
ما خواهان حفظ عزت و استقلال و آزادی لبنان هستیم. ما هرگز با کسانی که در ترور حریری و همراهانش ژرژ حاوی جبران توینی و دیگر شهدای لبنان دست داشته‌اند سازش نمی‌کنیم.
وی ادامه داد: ترور حریری پیامدهای ناگواری برای لبنان و سوریه به همراه داشت. سمیر جعجع رهبر فالانژیست‌های سابق لبنان ینز طی سخنانی در این مراسم ضمن تقدیر از زحمات رفیق حریری در روند اصلاحات در لبنان اظهار داشت: همه لبنانی ها برای حفظ ثبات در کشور عزم خود را جزم کنند. ولی جنبلاط نیز بار دیگر ضمن تکرار ادعاهای ضدسوری خود بشار اسد رئیس جمهور سوریه را «تروریست» خواند. در سالگرد ترور نخست وزیر پیشین لبنان سعد حریری، فرزند وی و عضو پارلمان لبنان، نسبت به تعیین و مجازات عاملات قتل پدر خود ابراز اطمینان کرد. وی گفت هیات تحقیق شورای امنیت سازمان ملل متحد که از کارشناسان خبره تشکیل یافته تاکنون پیشرفت خوبی داشته و به کشف حقایق مربوط به ترور رفیق حریری نزدیک شده است.
در مورد آینده لبنان سعد حریری گفت که مردم این کشور برای حفظ دموکراسی، آزادی و حاکمیت خود که پس از مبارزه‌ای طولانی به دست آمده است، باید تلاش کنند.
سعد حریری هم چنین از تمامی مردم لبنان خواسته است وحدت خود را حفظ کنند.
در همین حال سید حسن نصرالله در اولین سالگرد ترور رفیق حریری اظهار داشت: اگر رفیق حریری زنده بود می توانستیم مراحل دشواری را پشت سر بگذاریم. سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان در گفت و گو با شبکه تلویزیونی المنار بیان داشت: اگر رفیق حریری نخست وزیر فقید لبنان زنده بود می‌توانست با استفاده از تجربیات و روابط توان و امکانات شخصی اش به کشور در پشت سر گذاشتن بسیاری از مراحل دشوار کمک کند. وی افزود: این سخنان به معنای نادیده گرفتن دیگران نیست چرا که در عالم واقعیت حریری فردی بود که می‌توانست از تجربیات توانایی ها و مهارت هایش به خوبی استفاده کند و از این لحاط از سایرین متمایز باشد. با توجه به این چنین موقعیتی که حریری در اختیار داشت معتقدم اگر او الان زنده بود ما می‌توانستیم بسیاری از این مراحل دشواری را که لبنان در آن بسر می‌برد پشت سر بگذاریم.
نصرالله در خصوص ارتباطش با حریری گفت: در یک سال پیش از ترور حریری روابط ما به طور گسترده و ثابتی توسعه یافته بود. این مساله نیز از زمان شهادت چند تن از شهروندان در منطقه السلم به وقوع پیوست. او در روز دوم این حادثه از من خواست تا با او ملاقاتی داشته باشیم. بعد از این دیدار روابط خوبی بین ما حاکم شد و دیدارهای بعدی نیز به دنبال این دیدار شکل گرفت. وی ادامه داد: در خصوص مساله مقاومت نیز دیدگاه‌های روشنی بین ما وجود داشت. از نظر ما وظیفه مقاومت حمایت از لبنان بود. مساله سلاح مقاومت نیز به مساله سازش برمی‌گشت البته نه بر سر مزارع شبعا و یا زندانیان.
نصرالله در پایان گفت: لبنان در وضعیت جنگ با اسراییل به سر می‌برد و هیچ کس تا قبل از پایان این جنگ سلاحش را بر زمین نخواهد گذاشت. از سوی دیگر امیل لحود رئیس جمهور لبنان نیز در بیانیه‌ای که از سوی دفترش به مناسبت اولین سالگرد ترور حریری صادر شد آورده است: لبنان مصمم است تا حقیقت ترور حریری را بفهمد. در این بیانیه آمده است: دولت و ملت لبنان منتظرند تا با روشن شدن این حقیقت جنایت کاران و توطئه چینان را به دست عدالت بسپارند. فواد سنیوره نیز در اولین سالگرد ترور حریری طی پیامی به مردم لبنان متعهد شد تا ضمن پیگیری روند تحقیقات هر چه زودتر حقایق این ترور را فاش و مجرمان آن را محاکمه کند. به گزارش خبرگزاری لبنان، فواد سنیوره، نخست وزیر لبنان به مناسبت اولین سالگرد ترور رفیق حریری نخست وزیر پیشین این کشور، طی پیامی به مردم لبنان متعهد شد تا تلاش وی را در روند اصلاحات لبنان تکمیل کند.