تاریخ انتشار : ۱۷ بهمن ۱۳۸۷ - ۰۸:۱۱  ، 
شناسه خبر : ۷۳۳۳۸
معاون متکی خبر داد:
اشاره: منوچهر محمدی با اعلام مخالفت قاطع کشورمان با مسئله گسترش ناتو به شرق از برگزاری شانزدهمین همایش بین المللی آسیای مرکزی و قفقاز در چارچوب "دیپلماسی قفقازی" ایران خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر منوچهر محمدی، معاون آموزش و پژوهش وزیر خارجه صبح امروز ضمن تشریح برنامه‌های شانزدهمین همایش بین‌المللی آسیای مرکزی و قفقاز که در هفته جاری در محل دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت خارجه برگزار خواهد شد برگزاری این همایش را گامی در راستای تداوم دیپلماسی قفقازی کشورمان توصیف کرد.
وی با اشاره به آخرین تحولات گرجستان و قفقاز افزود : تحولاتی که طی ماههای اخیر در مناسبات گرجستان و قفقاز رخ داده را بدون شک باید یکی از مهمترین حوادث دهه اول قرن بیست و یکم پس از شکل گیری حوادث 11 سپتامبر بدانیم که طیبعا آثار عمیقی را بر روابط حاکم در نظام بین‌الملل نیز داشته است.
معاون وزیر خارجه ادامه داد: قرار بود شانزدهمین همایش بین المللی آسیای مرکزی و قفقاز در اواخر آذرماه برگزار شود اما با توجه به اهمیت تحولات اخیر مرتبط با موضوع قفقاز و فعالیتهای چشمگیر دستگاه دیپلماسی کشور در این حوزه به موازات همان فعالیتها، برنامه مطالعاتی و تحقیقاتی ما نیز آغاز شد نهایتا در ابعاد مطالعاتی و تحقیقاتی آنچه به دیپلماسی قفقازی جمهوری اسلامی ایران موسوم شد، معاونت آموزش و پژوهش وزارت خارجه تصمیم گرفت شانزدهمین همایش آسیای مرکزی و قفقاز را به طور ویژه به بررسی این بحران و ابعاد مختلف آن اختصاص دهد.
محمدی همچنین با اشاره به اقدامات مطالعاتی وزارت خارجه در چارچوب دیپلماسی قفقازی کشورمان، گفت: برگزاری میزگردی با حضور سفرا و دیپلماتهای منطقه‌ ای در دفتر مطالعات وزارت خارجه و شکل گیری برنامه هایی دیگر با حضور کارشناسان امر از دیگر اقداماتی بود که در در کنار برنامه های اجرایی دستگاه دیپلماسی کشور در حوزه قفقاز انجام شد.
وی درباره شانزدهمین همایش بین المللی آسیای مرکزی و قفقاز نیز اظهار داشت: این همایش با عنوان "رقابت و رویارویی در قفقاز: ریشه‌ها، ابعاد و پیامدها" از روز هفتم آذرماه در محل دفتر مطالعات وزارت خارجه و با سخنرانی منوچهر متکی، وزیر خارجه افتتاح خواهد شد. البته علاوه بر جلسه افتتاحیه، همایش در هفت نشست تخصصی به بررسی ابعاد مختلف بحران اخیر در منطقه خواهد پرداخت و پس از دو روز با برگزاری نشست افتتاحیه همایش به کار خود پایان می دهد.
معاون متکی با اشاره به استقبال چشمگیر اندیشمندان و کارشناسان داخلی و خارجی برای شرکت در این همایش بین المللی، اظهار داشت: بیش از 60 مقاله به زبان فارسی و 50 مقاله به زبان‌های دیگر به دبیرخانه همایش ارسال شده که بر اساس آنها 32 سخنران خارجی و 8 سخنران ایرانی به عنوان سخنرانان شانزدهمین همایش بین المللی آسیای مرکزی و قفقاز برگزیده شده اند.
محمدی کشورهای آمریکا، انگلیس، ارمنستان، اوکراین، آلمان، ایتالیا، روسیه، هند، سوئد، گرجستان، ژاپن، ترکیه، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان و لهستان را از جمله کشورهایی عنوان کرد که کارشناسانی برای حضور در این همایش بین اللملی راهی تهران کرده اند.
معاون آموزش و پژوهش وزارت خارجه در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سئوالی درباره احتمال بازبینی ایران در دیپلماسی قفقازی خود با توجه به عدم عنایت آنکارا به نقش ایران در خصوص بحران اخیر قفقاز تاکید کرد: نباید از یاد برد که جمهوری اسلامی ایران هرگز در پی تحمیل مواضع و عقاید خود به طرفین این ماجرا نبوده و نیست بلکه صرفا به عنوان یک میانجی مصلح و خیرخواه مایل است با ایجاد محیطی عاری از تنشهای خاص، این بحران را پایان بخشد و البته تهران در همین چارچوب آمادگی بررسی تمام پیشنهاداتی که قابلیت پایان دادن به این بحران را دارا باشند استقبال می کند.
وی با بیان اینکه ایران در خصوص مسائل قفقاز و دیپلماسی خود در این چارچوب هیچ تعصب خاصی ندارد ادامه داد: ما هیچ تعصبی نداریم که آنچه را می‌گوییم و معتقدیم حتما اجرا شود. البته یادآوری این نکته هم لازم است که اگر طرفین این ماجرا خواستار میانجیگری ایران جهت رفع آن باشند تهران مشکلی در این جهت ندارد.
محمدی دیپلماسی قفقازی ایران جهت حل بحران اخیر در قفقاز را موفقیت آمیز توصیف کرد و افزود: تصور می‌ کنم زمانی که طرفین چنین جریانی به خیرخواهی طرف ثالث همچون ایران اعتماد داشته باشند تهران نیز آمادگی پذیرش میانجیگری در این جریان را خواهد داشت. به هر حال ما تمام سعی مان را می کنیم تا بتوانیم ضمن مواجه با چالشهای جدید منطقه الی در چارچوب سیاست همگرایی منطقه ‌ای، به مدیریت آنها بپردازیم تا از این رهگذر روند همگرایی منطقه‌ای نیز آسیب نبیند.
معاون متکی در ادامه این نشست در پاسخ به سئوالی دیگر درباره علت تاکید کشورمان بر لزوم پیگیری دیپلماسی قفقازی به رغم فروکش کردن این بحران، اظهار داشت: البته بنده هم با با این نظر موافقم که با توجه به تشدید ابعاد بحران اقتصادی در جهان، مسئله گرجستان و قفقاز در درجه دوم قرار گرفته اما این پیامد به هیچ وجه به معنای فروکش کردن بحران قفقاز نیست. به اعتقاد ما این بحران همچنان وجود دارد و به منزله آتش زیر خاکستری است که هر لحظه می‌تواند مشتعل گردد چرا که طرفین آن به سمتی رفته اند که برقرار شدن شرایط آشتی بسیار مشکل شده است.
وی همچنین درباره برنامه وزارت خارجه برای انجام رایزنیهای سیاسی در حاشیه این همایش بین المللی نیز گفت: البته رایزنیهای سیاسی جمهوری اسلامی ایران درباره بحران قفقاز از مدتی قبل و با سفرهای وزیر خارجه به کشورهای مختلف آغاز شده ولی به هر حال طرفین درگیر در بحران مورد اشاره از برگزاری این همایش استقبال کرده ‌اند و طبعا این همایش می تواند به شفاف شدن مسائل کمک کرده و در پیشبرد موثرتر رایزنیها کاربرد داشته باشد ضمن آنکه نمایندگانی از مجلس گرجستان و نماینده ویژه دولت روسیه نیز در این همایش شرکت خواهند کرد.
محمدی درباره موضع تهران نسبت به سیاست مسکو در خصوص موضوع گسترش ناتو به شرق نیز اظهار داشت: طبعا ایران با گسترش ناتو به سمت شرق موافق نبوده و نیست و در همین چارچوب نیز تاکید دارد که دولت‌های منطقه باید از سیاستهای رقابتی و مخاصماتی که از دوران جنگ سرد باقیمانده دوری گزینند.
معاون وزیر خارجه در بخش پایانی سخنانش تاکید کرد: به اعتقاد ما حضور ناتو در منطقه ای که شناختی از آن ندارد به هیچ وجه به نفع او نیست چرا که آنها در همین رابطه پیش از این حضور ناموفق در عراق و افغانستان را به وضوح تجربه کرده اند.