تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۸۷ - ۱۲:۲۷  ، 
شناسه خبر : ۸۰۹۰۴
آخرین ارزیابی‌های رسانه‌ها و تحلیلگران غربی از عاقبت مناقشه هسته‌ای ایران:

تعدادی از رسانه ها و تحلیلگران معتبر غربی با بررسی عوامل مختلف موثر بر وضعیت پرونده هسته ای ایران و سناریوهای متعددی که درباره سرنوشت آن وجود دارد، اذعان کردند موقعیت ایران در این مناقشه روز به روز مستحکم تر می شود.
کریستین ساینس مانیتور: ایرانی‌ها متحدند
یک روزنامه آمریکایی روز دوشنبه در گزارشی پس از گفت وگو با ساکنان بعضی محلات تهران چنین نتیجه گرفته است که فشارهای غرب باعث اتحاد ایرانیان شده است.
کریستین ساینس مانیتور به نقل از «کاوه احمدی» راننده تاکسی که از رزمندگان جنگ ایران و عراق معرفی شده، می نویسد: من دو گلوله عراقی در پایم دارم. این کشورهای غربی بودند که وقتی صدام حسین تسلیحات شیمیایی علیه ما استفاده کرد از او حمایت کردند. حال آنها عراق را از بین برده اند و به ما درس حقوق بشر می‌دهند.
احمدی گفته است: آمریکا بیش از 100 هزار نفر را در حمله اتمی به ژاپن به قتل رساند ولی امروز به ما اجازه نمی دهد انرژی هسته ای داشته باشیم.
روزنامه آمریکایی پس از اظهارات احمدی می نویسد: دولت ایران کشورهای غربی را به قلدری در برابر برنامه غنی سازی اورانیوم خود متهم می کند و می گوید آنها می خواهند ایران را از مزایای جدید محروم کنند.
به نوشته این روزنامه، هرچند تهدیدات نظامی یا تحریم های اقتصادی کشورهای غرب باعث نگرانی برخی از ایرانیان شده ولی در همین حال فشارهای غرب باعث گسترش احساسات خشمگینانه و مقاومت در میان مردم ایران شده است.
حسن مصباحی کارمند بازنشسته دولت می گوید نمی توانم متوجه شوم چرا دیگر کشورها می توانند از انرژی هسته ای بهره مند شوند ولی ما نمی‌توانیم.
اگر آنها علیه ما حمله نظامی کنند یا ما را تحریم اقتصادی کنند، ما باید مقاومت کنیم، از خود دفاع کنیم و با سختی ها کنار بیاییم.
صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی در دانشگاه تهران نیز با دشوار توصیف کردن برآورد تاثیر فشارهای غرب بر مردم ایران گفته است: ولی تمامی شواهد حاکی از آن است که بسیاری از مردم، حتی آنهایی که مخالف حکومت اسلامی هستند از برنامه هسته ای این کشور دفاع می کنند. به عبارت دیگر این مسئله به نوعی مسئله احساساتی ملی تبدیل شده است.
کریستین ساینس مانیتور در ادامه با اشاره به اینکه ایرانیان همواره به قدرت های غربی بی اعتماد بوده اند، تصریح کرده است: ملت ایران به خوبی استثمار منابع نفتی خود توسط انگلیس و کودتای 28 مرداد توسط آمریکا را به خاطر دارند.
این روزنامه همچنین با اشاره به مانور نظامی اخیر ایران در خلیج فارس و اعلام دستیابی ایران به برخی سیستم های تسلیحاتی جدید نوشت: تحلیلگران در ایران معتقدند تهران این مانور را به منظور تقویت اطمینان مردم این کشور نسبت به توانایی های دفاعی در برابر حملات خارجی برگزار کرده بود.
رضا هاشمی راننده تاکسی نیز درحالی که در انتظار تکمیل شدن مسافران خود است، حمله نظامی آمریکا به ایران را بسیار بعید می داند زیرا به گفته او آمریکا هم اکنون در باتلاق عراق گیر افتاده است و قطعا نمی خواهد در باتلاق دیگری فرو رود.
وی به کریستین ساینس مانیتور گفته است: ولی اگر آمریکا حمله کند ما مقاومت و به آنها حمله خواهیم کرد.
آسیا تایمز: تهران الهام‌بخش است
به گزارش روز دوشنبه پایگاه اینترنتی آسیا تایمز، «حمید گل» فرمانده سابق پلیس ارتش و مدیرکل پیشین سازمان اطلاعات داخلی پاکستان، گفت: «تهران با به چالش کشیدن استیلای آمریکا، گام اصلی را برداشته است.» وی افزود: «تهران نیروی الهام بخش امروز است. این کشور، جوانان عرب را در خیابانها مسحور و افسون کرده است. همین امر نگرانی حکمرانان عرب را برانگیخته و موجب شده تا آنان یکی پس از دیگری برای بررسی این موضوع عازم پاکستان شوند.»
گل افزود: «سخنان «محمود احمدی نژاد» رئیس جمهوری ضد آمریکایی ایران تبدیل به صدای امروز جوانان عرب شده است. آنان وی را قهرمان می دانند، این امر اساس و پایه های دیکتاتورها و سلطنت های طرفدار آمریکا را لرزانده است.» وی اضافه کرد: «حکمرانان عرب از این موضوع نگران و بی قرارند. آنان شاهد آغاز روز رستاخیز خود هستند. از زمانی که پاکستان و حکمرانان عرب تحت لوای آمریکا عمل می کنند، افکار خود را برای جلوگیری از تهدیدات ایران روی هم گذاشته‌اند.»
حمید گل تصریح کرد: «ایران با روشی که شبکه خود را در منطقه گسترانیده همه اهرم های استراتژیک را در دستان خود قرار داده است.»
مید: عاقبت درگیری با ایران غیرقابل پیش‌بینی است
هفته‌نامه اقتصادی «مید» که در لندن منتشر می شود و مضمون اصلی مقالات آن پی گیری تحولات اقتصادی خاورمیانه است، در جدیدترین شماره خود با انتشار یک ارزیابی مفصل پیامد ماجراجویی نظامی آمریکا با ایران را «غیرقابل پیش بینی» ارزیابی کرده است.
این هفته‌نامه در بخش یادداشت سردبیر به قلم «ادموند اوسولیوان» با اشاره به مخالفت تعداد زیادی از سیاستمداران برجسته آمریکایی با رویارویی نظامی با ایران نوشت: اهداف هسته ای ایران هنوز به صورت قطعی مشخص نیست، ولی با اطمینان می توان گفت که دودستگی در آمریکا در برخورد با برنامه هسته ای این کشور بسیار بیشتر از اختلاف عقاید در پیش از حمله نظامی به عراق است.
نشریه ویژه مسایل اقتصادی خاورمیانه افزود: هرگونه تصمیم گیری در مورد نحوه برخورد با ایران به افکار عمومی شهروندان آمریکایی پیش از انتخابات میان دوره ای ماه نوامبر (آبان) در این کشور بستگی خواهد داشت.
«اکثر شهروندان آمریکایی بین دسامبر 2002 تا مارس 2003 از حمله نظامی به عراق حمایت می کردند و درصورتی که چنین روندی بار دیگر تکرار شود، آنگاه جلوگیری از حمله نظامی به ایران بسیار مشکل خواهد بود.» سردبیر هفته نامه انگلیسی با اشاره به اینکه در صورت بروز چنین وضعیتی مسلماً ایران اقدام به تلافی می کند، نوشت: با وجود اینکه تغییرات شدیدی در ایران به وقوع خواهد پیوست، مشخص نیست این تغییرات در راستای منافع آمریکا باشد.
اوسولیوان افزود: حمله نظامی احتمالی آمریکا به ایران پیامدهای غیرقابل پیش بینی خواهد داشت زیرا همانطور که جنگ عراق مشخص کرد، فاصله زیادی میان اهداف آمریکا در خلیج فارس و واقعیت های کنونی وجود داشته است.
روزنامه روس: ایران ایستاده است
روزنامه روسی «نزاو سیسمایا گازتا» در شماره روز دوشنبه خود نوشت: از دید ایران شورای امنیت وجود خارجی ندارد. این روزنامه به رو به پایان بودن مهلت شورای امنیت به ایران اضافه کرد: با این حال روشن است که تهران ایستادگی می کند و به درخواست ها برای تعلیق غنی سازی اعتنا نخواهد کرد.