تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۳۸۸ - ۱۲:۵۹  ، 
شناسه خبر : ۸۸۹۵۰
در گفت‌وگو با صاحب‌نظران مطرح شد:

گروه سیاسی: عرصه سیاسی ایران به سمتی در حال پیشروی است که گویا در آینده باید منتظر ائتلاف نیروهای طرفدار انقلاب اسلامی و قانون اساسی جمهوری اسلامی در مقابل جریان‌های نفی کننده جمهوری و قانون بود.
در این باره عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی به ایسنا گفت: «جریان‌های سیاسی، در آینده در برابر جریانی که آمده تا گذشته انقلاب را نفی کند، بیش از امروز به هم نزدیک خواهند شد.»
عبدالله رمضان‌زاده ادامه داد:‌ «در انتخابات آتی که امکان ائتلاف بین احزاب اصلاح‌طلب وجود دارد اگر جامعه روحانیت نیز بدون واهمه دغدغه‌های خود را علنی کند، اشتراکات بیشتری با اصلاح‌طلبان دارند تا کسانی که در قدرت هستند.»
سخنگوی دولت خاتمی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار داشت: «اتفاقی که امروز رخ داده نوعی نزدیکی جناح‌های مختلف معتقد به قانون است، در مقابل جریانی که آمده تا همه را نفی کند.»‌
وی ادامه داد: «در واقع جریان به روی کار آمده که به نظر می‌رسد، گذشته انقلاب از جزئی‌ترین مسایل تا کلی‌ترین مسایل را زیر سوال ببرد و با این کار، کل جناح‌های معتقد به قانون اساسی را نیز زیر سوال می‌برد.»
وی افزود: ‌«پیش از این نخبگان در جناح‌بندی‌های مختلف در حوزه سیاست حضور داشتند، اما افرادی که از نظر سیاسی دارای هیچ سابقه‌ای نیستند، آمده‌اند و همه جناح‌های سیاسی را نفی می‌کنند. لذا به نظر من نوعی نزدیکی جناح‌های سیاسی را در برابر جریانی که نفی گذشته می‌کند، بیش از آن چه که امروز وجود دارد، در آینده شاهد خواهیم بود.»
رمضان زاده ادامه داد: «به نظر من جریان‌های سیاسی در برابر جریانی که درصدد است تا تمام گذشته انقلاب را تخریب کند؛ در حال نزدیک شدن به یکدیگر هستند. این جریان، یک جریان بی‌ریشه سیاسی است که بدون تجربه و شناخت سیاسی و فقط با تکیه بر نوعی آرایش قدرت توانسته روی کار بیاید، لذا من آن را جریان سوم نام نمی‌دهم.»‌
سخنگوی دولت اصلاحات گفت: «در انتخابات ریاست جمهوری، جریانی از آقای خاتمی و آقای کروبی حمایت می‌کرد، جریانی را آقای هاشمی و جریان دیگری را نیز آقای ناطق نوری و جامعه روحانیت و جامعه مدرسین نمایندگی می‌کردند. این جریانات درباره مسایل مختلف سیاسی و میزان دخالت دین در زندگی افراد، میزان اختیارات ولی فقیه و نحوه نگرش به برنامه‌های اقتصادی مبنی بر این که توسعه محور باشد یا توزیع عادلانه اختلاف‌نظرهایی داشتند اما این جریان جدید تمام این مسایل را کنار گذاشته است. بنابراین این جریان‌ها امروز مشترکاتی پیدا کردند و به نظر من نقاط زیادی برای دفاع از اصول و ارزش‌های انقلاب وجود دارد که جناح‌های سیاسی موجود در کشور را به یکدیگر نزدیک می‌کند.»‌
وی با ابراز نگرانی از به خطر افتادن دستاوردهای انقلاب، دفاع از این دستاوردها را یک اصل برای نزدیکی نیروهای سیاسی خواند و تصریح کرد: «گاهی اوقات احساس می‌شود اساسا آینده کشور به خطر افتاده است. بنابراین اتحاد و در کنارهم قرار گرفتن برای نجات آینده کشور اصلی است که نباید در آن شک کرد.»
این عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت با بیان این که دوران اجماع جریانات سیاسی برای جامعه ایران به سر آمده، اظهار داشت: «اجماع مربوط به مراحل ماقبل دموکراسی و جامعه‌ای که یک دوره دموکراسی و اصلاح طلبی را تجربه می‌کند، بازگشت به دوران اجماع برای او غیرممکن است و اساسا دیگر نباید بر اجماع تصور کرد، اما ائتلاف بر روی موضوعات حوزه‌ای است که در دموکراسی امکان‌پذیر بوده و امروز جناح‌های سیاسی ما بسته به دوری یا نزدیک‌شان می‌تواند درباره مسایل مختلف سیاسی ائتلاف داشته باشند. ائتلاف جزئی از سیاست محسوب می‌شود. یکی از شیوه‌های نشان دادن درک سیاست، بررسی ائتلاف توسط جریانات است.»
یدالله اسلامی نیز گفت: در فضایی سالم، آزاد و رقابتی در انتخابات شرکت می‌کنیم و با جریاناتی که طرفدار قانونگرایی باشند، ائتلاف خواهیم کرد.
دبیر کل مجمع نمایندگان ادوار در گفت‌وگو با مهر وجود فضایی سالم و رقابتی را باعث حضور هرچه بیشتر گروهها و مردم در انتخابات ارزیابی کرد و اظهار داشت: انتظار ما از حاکمیت این است که با رفتاری منطقی، امکان حضور کلیه جریانات و گروههای سیاسی را در انتخابات مجلس خبرگان فراهم کند، زیرا فضایی بسته و غیرقابل قبول، میل به مشارکت را در جامعه کاهش می‌دهد.
اسلامی با تاکید بر اینکه در مجلس خبرگان باید نمایندگان واقعی مردم که متشکل از همه گروههای سیاسی هستند، حضور داشته باشند، گفت: در فضائی آزاد، سالم و رقابتی می‌توانیم مقوله نقد رفتار خبرگان را نیز به عنوان یکی از برنامه‌های انتخاباتی خود بگنجانیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: نشست‌های کمیته‌های کاری و شورای مرکزی مجمع نمایندگان ادوار برای شرکت در انتخابات مجلس خبرگان و شوراها از چند ماه پیش تاکنون به طور منظم برگزار می‌شود.
غلامعلی دهقان سخنگوی حزب اعتدال و توسعه نیز در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: در این نشست سه دیدگاه مطرح شد؛ طبق دیدگاه اول، حزب اعتدال و توسعه باید بر اساس آرمان توسعه به موضوع ائتلاف بیندیشند. یعنی ائتلاف را از این منظر ببینند.
وی با بیان این که رسیدن به آرمان توسعه لوازم خاص خود را دارد، در عین حال مهم‌ترین این لوازم را تعامل مثبت با جهان خارج و استفاده از تمامی ظرفیت‌های داخلی در داخل کشور عنوان کرد و گفت: این امر تنها با حضور تمامی سلیقه‌های مختلف فکری سیاسی در کشور تحقق می‌پذیرد.
سخنگوی حزب اعتدال و توسعه، دیدگاه دوم را مورد توجه قرار داد و افزود: این دیدگاه دوم مطرح می‌کند که مطابق شرایط زمانی موجود کشور باید به ائتلاف اندیشید. طبق این دیدگاه، اولویت احزاب و گروه‌های سیاسی کشور از جمله حزب اعتدال و توسعه باید تشکیل جبهه گسترده اعم از احزاب و گروه‌هایی از طیف چپ و راست و میانه کشور در برابر جریانی باشد که به یک صدایی می‌اندیشد. یعنی تشکیل جبهه‌ای از اعتدال گرایان، سنت‌گرایان و اصلاح‌طلبان در برابر اقتدارگرایان ضروری است. این عضو شورای مرکزی حزب اعتدال وتوسعه با توجه به دیدگاه سوم، ائتلاف را تنها با احزاب و گروه‌هایی دارای موضوعیت دانست که در طول سالیان بعد از انقلاب عملا به قانون اساسی وفاداری خود را نشان دادند.
وی گفت: بر اساس این دیدگاه، گروه‌هایی که در منتهی علیه طیف چپ و در انتهای طیف راست قرار می‌گیرند و به نوعی رادیکالیسم در صحنه سیاسی کشور معتقدند از گردونه ائتلاف خارج می‌شوند.
دهقان در پایان این گفت‌وگو ابراز عقیده کرد: به نظر می‌رسد از میان سه دیدگاه فوق‌الذکر دیدگاه دوم به واقعیت زمانی نزدیک‌تر باشد.