تاریخ انتشار : ۳۰ فروردين ۱۳۸۸ - ۱۲:۱۰  ، 
شناسه خبر : ۹۰۵۰۶
حنیف غفاری

"نوام چامسکی" متفکر و زبان شناس برجسته آمریکایی و یکی از منتقدین سیاست‌های افراطی جمهوری خواهان کاخ‌سفید در دیدار اخیر خود با "سیدحسن نصرالله" دبیرکل حزب الله لبنان، "واشنگتن" را عامل بحران در خاورمیانه دانسته است. وی در چنین شرایطی حفظ سلاح مقاومت را کاملا منطقی می‌داند.
"بحران‌زایی" یکی از سیاست‌های ایالات متحده آمریکا در راستای برهم ریختن توازن نسبی موجود در فضای بین‌الملل به شمار می‌آید. در حقیقت "جهان آرام" و ترسیم روابط مطلوب میان جریان‌های سیاسی موجود در ادبیات میلیتاریستی جمهوری خواهان و حتی ادبیات سیاست خارجی دموکرات‌های واشنگتن جایی ندارد.
هم اکنون شاهد آن هستیم که تنش‌زایی در سطح روابط میان‌ آمریکا و متحدان اروپایی‌ کاخ‌سفید به نحوی وجود دارد. عدم پاسخگویی مقامات جمهوری خواه نسبت به درخواست نمایندگان پارلمان اروپا در خصوص وجود زندان‌های مخفی در خاک این قاره مهر تایید محکمی بر این ادعاست.
دخالت در امور سایر کشورهای جهان که به خصوص در طول شش ماه اخیر به هدف اصلی واشنگتن تبدیل شده است مستلزم ایجاد فضایی مسموم در روابط میان جریان‌هاست. از این روست که در هر کجا بوی بحران به مشام می‌رسد. ردپایی از سیا، کاخ‌سفید و موساد به وضوح دیده می‌شود.
در بحران دارفور، بحران لیبریا، بحران بالکان، بحران فلسطین و بحران‌های تجاری در برخی کشورهای آمریکای لاتین اثرگذاری استعمار نوین بلاانکار است. خلق بحران و هدایت آن در جهت منافع واشنگتن فرمول از پیش تعیین شده‌ای است که جمهوری خواهان وسواس زیادی در استناد و پیروی نسبت به آن نشان داده‌اند.
در نهایت اینکه این فرمول کهنه دیگر در فضای کنونی نظام بین‌الملل و با توجه به ظرفیت‌های تعریف شده ناشی از گذار بشریت به هزاره سوم غیرقابل تعمیم است؛ حقیقتی که جرج واکر بوش به عنوان نخستین رئیس جمهور آمریکا در قرن جدید چشمان خود را روی آن بسته است.