تاریخ انتشار : ۰۷ ارديبهشت ۱۳۸۸ - ۱۱:۵۷  ، 
شناسه خبر : ۹۰۸۱۵
7 تحلیلگر آمریکایی:

«سانفرانسیسکو کرونیکل» یک گزارشگر و تحلیلگر آمریکایی در گزارشی مفصل با همکاری هفت کارشناس نظامی و تحلیلگر سیاسی نظامی این کشور تحت عنوان «رمزگشایی حمله به ایران» تهدیدهای نظامی آمریکا علیه مراکز هسته‌ای ایران را یک بلوف سیاسی، غیرممکن و یک اقدام خطرناک علیه جهان غرب دانست.
این افراد اگر چه قدرت نظامی آمریکا به ویژه در بعد هوایی را قدرتمندتر از ایران توصیف کرده‌اند اما معتقدند در این رابطه نباید بلندپروازانه فکر کرد به طوری که واکنش‌ نظامی طرف مقابل یعنی ایران را از صورت مسأله به کلی حذف کرد.
«سانفرانسیسکو کرونیکل» در ابتدای این گزارش با اشاره به احتمالات ممکن از سوی آمریکا برای حمله به ایران نوشته است: ممکن است واشنگتن از مخالفان رژیم حمایت کند، نیروهای ویژه را برای انجام عملیات سرنگونی در داخل خاک ایران به کار گیرد، تأسیسات هسته‌ای ایران را ویران کند و با دانشمندان کلیدی ایران را ترور کند، اما از نظر بسیاری از تحلیلگران چنین عملیاتی گر چه دارای اهمیت بسیاری است، اما برای توقف برنامه هسته‌ای ایران کافی نیست.
«سام گاردینر» سرهنگ بازنشسته نیروی هوایی آمریکا در ابتدای همین گزارش حمله زمینی به ایران را با توجه به تجربه به دست آمده در عراق به دو دلیل از یک سو به خاطر وسعت و کوهستانی بودن ایران و از سوی دیگر احتمال مقاومت بیشتر مردم ایران غیرممکن می‌داند و می‌گوید: من تا این لحظه کسی را ندیده‌ام که درباره احتمال حمله زمینی به ایران صحبت کند.
«آندروتیکل» تحلیلگر امنیتی در استارتفور هم حملات هوایی را غیرمحتمل و غیرمنطقی می‌داند و می‌گوید: ثابت شده که قدرت نظامی به تنهایی برای سرنگونی یک رژیم کافی نیست، و انجام چنین حمله‌ای ماه‌ها زمان خواهد برد و هزینه‌های سیاسی و دیپلماتیک بسیاری خواهد داشت.
وی در عین حال محتمل‌ترین گزینه را انجام عملیات محدود هوایی، آن هم به منظور توقف و یا به تأخیر انداختن برنامه هسته‌ای ایران می‌داند اما وی با توجه به نامشخص بودن نتیجه این عملیات معتقد است که همین موضوع تحلیلگران آمریکایی را نسبت به انجام چنین عملیاتی دچار تردید کرده است.
این تحلیلگران معتقدند دولتمردان آمریکایی باید در ارزیابی‌ها خود برای حمله به اهداف هسته‌ای ایران ولو به صورت مقطعی و با هدف ایجاد وقفه در عملیات غنی‌سازی اورانیوم، در نظر داشته باشند که اولاً به تأسیسات بوشهر به خاطر فعالیت تعداد زیادی روسی در آن نمی‌توانند حمله کنند و دیگر اینکه براساس تصاویر اخیر ماهواره‌ای که نشان می‌دهند. ایرانی‌ها تأسیسات زیرزمینی بیشتری را ساخته‌اند و بیشتر فعالیت‌های خود را به عمق 45 فوتی زیرزمین برده‌اند، بعید به نظر می‌رسد عملیات هوایی این چنین موفقیت‌آمیز باشد و حال آنکه بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای در ایران 18 سایت هسته‌ای شناسایی شده است و به اعتقاد «گاردینر» و سایر تحلیلگران اهداف هسته‌ای ایران به 400 عدد می‌رسد که اگر بخواهیم سایت‌های نگهداری موشک را هم به این تعداد بیفزاییم تعداد آنها به 2500 تا 3000 عدد خواهد رسید، که با این حساب برای هدف قرار دادن این اهداف هسته‌ای لازم است که تعداد بمباران‌ها به بیش از چند صد حمله در طول هفته برسد.
«سانفرانسیسکو کرونیکل» در ادامه گزارش خود تأکید می‌کند، این یک طرف ماجراست و نباید طرف دیگر ماجرا را که ایران از همان ابتدا راه‌های متعددی دارد که پس از اولین حمله، عملیات تلافی جویانه انجام بدهد، به فراموشی سپرد و با خیال خام بر طرح حمله نظامی به ایران پای فشرد.
«آندروتیکل» در این رابطه می‌گوید: ایران در همان اولین حمله می‌تواند به کمک نمایندگان خود در خاورمیانه عراق را برای آمریکایی‌ها و متحدین او به یک جهنم تبدیل کند و یا می‌تواند با موشک دوربرد شهاب 3 نیروهای آمریکایی‌ و اسراییلی را که کاملاً در تیررس این موشک‌ها قرار دارد مورد هدف قرار دهد؛ همان طور که پیش از این هم ایران چنین تهدیدی را علیه نیروگاه هسته‌ای اسراییل در صورت حمله به نیروگاه ایران اعلام کرده بود؛ اگر چه بسیاری از تحلیلگران با اشاره به نفوذ و قدرت ایران در جهان این بیم خود را پنهان نمی‌کنند که ایران می‌تواند در سرتاسر جهان و همچنین در داخل خاک آمریکا علیه منافع این کشور وارد عمل شود.
این گزارشگر آمریکایی اگر چه احتمال بستن تنگه هرمز توسط ایران را «گاف» بزرگ جمهوری اسلامی توصیف کرده اما در ادامه گزارش خود اذعان کرده است: اگر ایران به جای بستن این تنگه اقدام به استفاده از C14های سریع‌السیر که مسلح هستند بکند و یا با استفاده از موشک‌های ضد ناو و یا عملیات انتحاری دست به عملیات ایذایی بزند، در هر صورت حتی اگر آسیبی هم به حیثیت‌ نظامی آمریکا وارد نکند، اما با توجه به ماهیت متزلزل بازار بین‌المللی نفت و کمپانی‌های بیمه می‌تواند قیمت نفت را به بالاترین میزان ممکن خود برساند که در مجموع نه تنها به حیثیت نظامی آمریکا بلکه به شدت به اقتصاد ایالت متحده آسیب جدی خواهد رساند.
وی در پایان با اشاره به گزینه‌هایی که شرح آن گذشت گفت: بسیاری از تحلیلگران به این نتیجه رسیده‌اند که برای حل بحران ایران حمله نظامی راه حل مناسبی نیست به طوری که «آنتونی کورد زمن» تحلیلگر مرکز مطالعات بین‌المللی و استراتژیک آمریکا تأکید می‌کند: ایالات متحده در مورد ایران می‌تواند شکیبایی پیشه کند.