جرج بوش رئیس جمهور آمریکا سندى تحت عنوان «سیاست ملى در زمینه فضاى کیهانى» امضا کرد که به آمریکا اجازه مى دهد از دسترسى به فضا براى هر کشورى که با منافع آمریکا دشمنى مى ورزد، ممانعت کند. در این سند امکان انعقاد معاهدات جدید درباره کنترل تسلیحات که فعالیت ایالات متحده در فضاى کیهانى را محدود کند، رد مى شود. در این سند آمده است: ایالات متحده حق، امکان و آزادى فعالیت در فضاى کیهانى را براى خود محفوظ مى کند. آزادى فعالیت در فضا براى ایالات متحده به اندازه توانایى در هوا و در دریا اهمیت دارد. ایالات متحده به منظور دفاع از این آزادى، به مداخله ها و تجاوزات پاسخ داده و درصورت لزوم امکان استفاده از توان فضایى متخاصم با منافع ایالات متحده را از دشمنان خود سلب خواهد کرد.
به وزیر دفاع ایالات متحده دستور داده شد توان نظامى و برنامه هاى تامین آزادى عمل در فضاى کیهانى را طراحى و ایجاد کند. یک نماینده سازمان اطلاعات نظامى روسیه که ماهواره هاى آن مدتهاست که در فضاى کیهانى فعالیت موفقیت آمیزى اجرا مى کند، بعضى نکات را براى روزنامه ورمیا نووستى توضیح داد. این افسر اداره کل اطلاعات گفت: تعداد کشورهایى که مى توانند موشکهاى حامل دستگاه هاى فضایى را پرتاب کنند، چندان زیاد نیست و پایگاه هاى فضایى آنها شناخته شده اند. آیا ایالات متحده موشکهاى دیگران را به هنگام آغاز پرواز سرنگون خواهد کرد؟ بعید است. آیا مانع از صدور قطعات براى تجهیزات پرتاب خواهد شد؟ این احتمال هم چندان قوى نیست زیرا در این زمینه همه از قطعات ساخت داخلى استفاده مى کنند. ممکن است ایالات متحده به تحریم شدید متوسل شود که این کار تازگى ندارد. نمونه شرکتهاى روسى «روس اوبورون اکسپورت» و «سوخوى» نشان داد که آمریکایى ها شاخه اى را که روى آن نشسته بودند، بریدند.
ولى این افسر امکان تاثیرگذارى بر ماهواره هاى دیگران را بعید ندانست. یک حادثه زمان اخیر این واقعیت را به اثبات مى رساند. روز 29مارس سال جارى دستگاه فضایى روسى Express-AM11 تحت تاثیر ناگهانى خارجى قرار گرفت. در نتیجه، این ماهواره نفوذپذیر شد و استعداد جهت یابى را از دست داد. کسى نیست که از او بپرسیم این چه نوع تاثیر خارجى بود. عده اى پیش بینى هاى جسورانه اى مى کنند که «ماهواره هاى قاتل» ساخته شوند. هزینه دفاع از ماهواره هاى صلح جو بسیار بالا خواهد بود زیرا ممکن است احتیاج به ماهواره هاى محافظ ایجاد شود. در این صورت عملیات جنگى به فضاى کیهانى منتقل خواهد شد که حتى در دوران شوروى پیش بینى شده بود. کسى که پیشدستى کند، امتیازات نظامى خواهد داشت، به همین دلیل است که دولت بوش هر گونه توافقات بین المللى در زمینه کنترل تسلیحات را رد مى کند که ممکن است حضور آمریکا در فضا را محدود کنند. منظورشان حتما سلاح هسته اى هم است. به عقیده یک کارشناس سازمان اطلاعات نظامى، دستور بوش امکان استقرار کلاهک هاى هسته اى در مدار زمین را فراهم مى کند. این کلاهکها هر کشورى را که با منافع آمریکا دشمنى مى ورزد نشانه خواهند رفت. در این صورت سند «سیاست ملى در زمینه فضا» سرآغاز عصر جدیدى است که حتى ادعاهاى هسته اى کره شمالى هم در مقایسه با آن رنگ مى بازد. طبق اطلاعات اداره ملى هوانوردى و فضانوردى آمریکا، در سال 2005کشورهاى جهان 76ماهواره به مدارهاى فضایى زمین پرتاب کردند. 13ماهواره رسما نظامى اعلام شدند که 7دستگاه از این تعداد به روسیه تعلق دارند و 6دستگاه به آمریکا.
روزنامه واشنگتن پست دستور بوش را به عنوان اولین بازنگرى در سیاست استفاده از فضاى کیهانى طى 10سال اخیر تلقى کرده است. فضاى کیهانى به عامل مهمتر امنیت داخلى و اقتصادى آمریکا تبدیل شده است. هم نظامیان به وسایل فضایى وابسته هستند و هم بخش تجارى. یک نماینده دولت آمریکا که نامش ذکر نشد، گفت که دستور بوش طراحى و استقرار سلاح هاى فضایى را پیش بینى نمى کند، ولى مایکل گرپون از مرکز پژوهشى «هنرى ستیمپسون» گفت که دستور بوش مى تواند باعث شبهات در جهان شود که ایالات متحده در صدد طراحى سلاح هاى فضایى بر آمده است. ترزا هیتچنس مدیر مرکز اطلاعات دفاعى واشنگتن گفت که این سند «راه طراحى راهبرد جنگ فضایى را صاف و هموار مى کند»، ولى سخنگوى رسمى کاخ سفید با این ادعاها مخالفت ورزید. به عقیده دولت آمریکا، توافقات جدید در زمینه کنترل سلاح هاى فضایى لازم نیست زیرا سلاح ها در فضا وجود ندارند. آمریکایى ها حدود 2ماه قبل از امضاى این سند به روسیه پیشنهاد کرده بودند موافقتنامه اى درباره دفاع از اطلاعات در زمینه فضایى امضا کنند. با وجود اینکه کار روى این سند شروع شده است، نه جزئیات قضیه مشخص است و نه موضوع بحث.
یک مقام نهاد دفاعى روسیه اظهار عقیده کرد که تدوین این سند، نتیجه نگرانى ها از آن است که کسى اول از دیگران سلاح هاى خود را در فضاى کیهانى مستقر کند. براى اجتناب از ظهور دیکتاتور هسته اى-فضایى جدى، توافقات درباره تبادل اطلاعات و امکان نظارت متقابل لازم است، ولى ایالات متحده به قدرى مى خواهد در فضاى کیهانى پیشدستى کند که بدون اینکه منتظر نتایج این کار شود، این سند را تهیه کرد. پاول زولوتارف معاون مدیر انستیتوى آمریکا و کانادا به روزنامه ورمیا نووستى گفت که امضاى دستور بوش، منعکس کننده این واقعیت است که پیشرفت علم و فن باعث اتخاذ تصمیمات خاص سیاسى مى شود. این ژنرال گفت: برنامه هاى امریکایى در زمینه سلاح هاى فضایى مدتها پیش به وجود آمده ولى در سالهاى 1990منجمد شدند و حالا آمریکایى ها نگران آن هستند که کشورهاى دیگر این سلاح ها را بسازند و آنها نتوانند در استفاده از فضا از جمله براى اهداف نظامى، نفوذ داشته باشند.
به عقیده وى، تمایل به مقابله با «دولت هاى مخالف با منافع آمریکا» در فضاى کیهانى، با طرح هاى دیگر دفاعى امریکا کاملا سازگار است: ایالات متحده در سال 2002به هنگام تشکیل نیروهاى استراتژیکى سه گانه جدید (با الحاق نیروهاى موشکى استراتژیکى آمریکا) این سیاست را طراحى کرده بود. در آن تصمیم آمده بود که در فضاى کیهانى نباید چیزى وجود داشته باشد که بتواند علیه آمریکا به کار گرفته شود یا مانع از استفاده از فضا به نفع آمریکا شود. پاول زولوتاریوف افزود: این کار طبق فرمول معمولى انجام مى شود که فقط آمریکا و منافع ملى آن اهمیت دارد. اگر آمریکا فکر کند که ماهواره اى که در مدار مى چرخد، ایالات متحده را تهدید نمى کند، به آن دست نخواهد زد. اگر آن را براى خود خطرناک محسوب کند، امکان نابود کردن آن را پیدا خواهد کرد. این کار با استفاده از فناورى هاى معاصر دشوار نیست. در هر حال، همیشه مى توان راهى پیدا کرد که به کشور مغضوب اجازه ورود به فضاى کیهانى داده نشود.