تاریخ انتشار : ۳۰ خرداد ۱۳۸۸ - ۱۰:۵۶  ، 
شناسه خبر : ۹۹۲۲۱

تونى بلر، نخست‌وزیر انگلیس روز جمعه در نطقى با عنوان آینده ملت گفت که گرچه اقلیت هاى انگلیسى از حق متفاوت بودن برخوردارند ولى وظیفه دارند با جامعه این کشور همگرایى نشان دهند. به گفته وى اقلیت هاى این کشور همزمان با حفظ ارزش هاى فرهنگى خود مى بایست به ارزش هاى تمدن غرب و بریتانیا باور داشته باشند.
از دید ناظران سیاسى در اظهارات نخست وزیر انگلیس تناقض هاى جدى وجود دارد. از جمله ویژگى هاى فرهنگى مورد ادعاى جامعه بریتانیا چند فرهنگ گرایى است .در این دیدگاه، ‌نه تنها اقلیت ها حق دارند تفاوت هاى فرهنگى و اعتقادى خود را حفظ کنند بلکه اکثریت موظف است از تلاش اقلیت براى حفظ ویژگى هاى متفاوت خود حمایت به عمل آورد. این در حالى است که مضمون اظهارات بلر نادیده گرفتن و تهدید آمیز شمردن تفاوت هاى فرهنگى اقلیت‌ها است.
وى گفته است که براى تقویت همگرایى در انگلیس قصد دارد بودجه عمومى اختصاص یافته به گروه هاى مذهبى و تندرو را کاهش دهد. بدین ترتیب نخست وزیر انگلیس گرایش هاى مذهبى را ریشه تندروى و تفاوت هاى مذهبى را مانعى در برابر انسجام اجتماعى این کشور مى داند. چندى پیش بلر از یک نماینده پارلمان انگلیس که از زنى مسلمان خواسته پوشش خود را کنار بگذارد، دفاع کرده بود. به عبارت دیگر از نظر نخست وزیر انگلیس حتى تفاوت در پوشش نیز تهدیدى براى همگرایى درجامعه به شمار مى رود. چنین دیدگاهى با برخى از ارزش هاى مورد ادعاى غرب ازجمله چند فرهنگ گرایى، تساهل و مدارا و رعایت آزادى عقیده کاملا منافات دارد. بلر در نطق خود گفته است که انفجارهاى لندن و دخالت مسلمانان بریتانیایى در آن به چند فرهنگ گرایى در انگلیس لطمه وارد کرده است.
این درحالى است که هنوز نخست وزیر انگلیس نتوانسته است به شبهات درمورد نقش سرویس هاى اطلاعاتى این کشور در انفجارهاى لندن ، پاسخ قانع کننده اى بدهد. ناظران سیاسى اظهارات بلر رادر چارچوب فعالیت هاى انتخاباتى وى مورد تحلیل قرار مى دهند. نارضایتى عمومى از سیاست خارجى جنگ طلبانه و مداخله جویانه بلر سبب شده است تا حزب کارگر چشم انداز امیدوارکننده اى درانتخابات آتى عمومى در پیش روى نداشته باشد. بلر در توجیه سیاست خارجى خود به ویژه در حمله به عراق همواره از تهدید خارجى یاد مى‌کرد. این بار وى تهدید داخلى را جایگزین تهدید خارجى کرده است و تلاش مى کند این بار وحدت داخلى این کشور را درمعرض خطر و اقلیت ها بویژه اقلیت هاى مذهبى را نشاء این خطر جلوه دهد.
طرح بلر، جایگزین کردن شعار ضرورت مبارزه با خطرهاى داخلى دربرابر شعار مبارزه با تهدید تروریسم بین المللى است که دیگر مورد تائید انگلیسى ها نیست. درحقیقت نخست وزیر انگلیس مى کوشد حتى به بهاى ایجاد شکاف بین اقلیت ها و اکثریت در جامعه انگلیس و ایجاد بدبینى بین آنها ،‌پیروزى حزب کارگر را در انتخابات آتى تضمین کند.