* دیدگاه امام (ره ) نسبت به مساله حکومت داری چگونه بود؟
** امام خمینی (ره ) تاسیس و اداره حکومت را به عنوان بهترین ابزار برای تحقق آرمان های اسلامی و مردمی در کشور قلمداد می کردند، لذا ایشان قبل از پیروزی انقلاب معتقد بودند که برای اصلاحات و ارائه خدمات دینی و مردمی باید حکومت اسلامی تاسیس شود. بنابراین دیدگاه امام (ره ) به حکومت دیدگاهی ابزاری بود و ایشان حکومت را ابزاری برای خدمت به مردم ، اصلاح جامعه ، تحقق اهداف انبیا و اولیا و خواست های ملت قلمداد می کردند، امام (ره ) به هیچ وجه به حکومت نگاه موضوعی نمی کردند.
* اولین مدل حکومتی که امام (ره ) مدنظرشان بود چه بود؟
** ایشان از همان اول در فکر تاسیس حکومت جمهوری اسلامی بودند.
* ولی عده ای از جمله برخی از شاگردان امام (ره ) بارها اظهار داشته اند تاسیس حکومت اسلامی بدون قید جمهوریت در وهله اول مدنظر ایشان بوده است؟
** خیر، ایشان از همان ابتدا بر ایجاد حکومت جمهوری اسلامی تاکید کردند که از نظر ایشان دارای دو رکن اساسی است ؛ رکن اول آن جمهوریت بود بدین معنا که حکومت باید از دل مردم برخیزد و هرگز نباید تحمیلی باشد و مردم باید در انتخاب نوع حکومت دخالت داشته باشند تا از مشروعیت و مقبولیت برخوردار باشد، و البته رکن دوم آن اسلامیت بود و این نیز بدین معناست که حکومتی که مردم تاسیس می کنند به هیچ وجه مغایرت با احکام اسلامی نداشته باشد. بنابراین امام (ره ) در دوران 10 ساله رهبری خود نیز نسبت به تثبیت و تحکیم این دو رکن تاکید داشتند، لذا هر کسی که به رای مردم کمترین تعرضی می کرد به شدت با آن مقابله می کرد.
*در حالی که طی روزهای اخیر نزدیکان امام (ره ) در مصاحبه های متعددی بر دیدگاه امام (ره ) نسبت به جمهوریت و اسلامیت نظام تاکید کرده اند، شاهد گسترش نفوذ جریانی برای تحریف دیدگاه های امام (ره ) درباره جمهوریت نظام هستیم ، علت این امر چیست؟
**این مساله تحریف آشکار اندیشه های امام (ره ) و تهمت بزرگی به ایشان است ، زیرا از زمانی که حرکت انقلاب آغاز شد نهضت انقلابی با اتکا به مردم حرکت می کرد و هیچگاه توکل به خدا باعث نشد که امام (ره ) به حمایت مردم توجهی نکند بنابراین انقلاب اختصاص به جناح خاصی ندارد و یک حرکت مردمی است . البته پس از پیروزی انقلاب هم امام (ره ) هیچگاه به تحریف جمهوریت نظام نپرداختند و حتی در آن زمان برخی بزرگان اظهار کردند که باید نمایندگان مجلس با نظر علما انتخاب شوند ولی امام (ره ) به شدت با این تفکر برخورد کرد و مدام تاکید داشت که نمایندگی مجلس در اختیار همه مردم است . در همان دوران در آستانه انتخابات دوره دوم مجلس هنگامی که قرار شد حزب جمهوری اسلامی و جامعه روحانیت لیست مشترکی از کاندیداها ارائه کنند امام (ره ) از آنجا که احساس کردند با انجام چنین کاری مجلس یکسویه و در انحصار یک گروه خاص شکل می گیرد اعلام کردند که هیچ تشکیلاتی حق ندارد در حوزه انتخابیه دیگری وارد شوند، بنابراین امام (ره ) همواره بر رای و نظر مردم تاکید داشتند و کسانی که چنین مباحثی مطرح می کنند دیدگاه های شخصی خود را با نام امام (ره ) بیان می کنند.
*بنا به گفته های شما این جریان در دوران حیات امام (ره ) نیز حضور داشته است ولی ظاهرا عملکرد امام (ره ) به گونه ای بوده که آنها اجازه حضور در عرصه حکومت پیدا نمی کردند.
**بله ، این تفکر در آن زمان هم وجود داشت اما مقابله امام (ره ) با آن سبب شد که هیچگاه میدان رشد و گسترش پیدا نکردند، در واقع عملکرد امام (ره ) به گونه ای بود که این جریانات هرگز نمی توانستند با نظرات فراگیر امام (ره ) مقابله کنند و به همین دلیل این تفکر منجمد و تحجرگرا در زمان حیات امام (ره ) هیچگاه میدانی برای فعالیت نیافت و در عین حال سران این تفکر نیز از همان اول انقلاب تا لحظه رحلت امام (ره ) هیچ پست مسوولیتی نداشتند زیرا تفکر آنها با امام (ره ) سازگار نبود اما متاسفانه پس از رحلت امام (ره ) و در سال های اخیر شاهد گسترش جریانی هستیم .
*این جریان با چه هدفی به طرح این مسائل می پردازد؟
**به اعتقاد من آنها قصد براندازی نظام را دارند، زیرا براندازی تنها از طریق فیزیکی انجام نمی شود بلکه از طریق نظریه پردازی نیز امکان پذیر است . این جریان که با تفکر امام (ره ) مخالفند اکنون در جهت براندازی و توجیه عملکردهای خود با نام امام (ره ) به مقابله با اساس و بنیاد نظام می پردازند و از طریق فریب وارد میدان می شوند و با معرفی خود به عنوان پیروان خط امام (ره )و ولی فقیه به تحریف دیدگاه های امام (ره ) و بیان دیدگاه های ارتجاعی و متحجرانه خود می پردازند؛ این همان تفکری است که امام (ره ) در مقابل آن ایستادگی کرد.
* با توجه به این ویژگی هایی که از دیدگاه های امام (ره ) مطرح کردید چگونه می توان دیدگاه های ایشان نسبت به وجود گرایش های مختلف سیاسی در بدنه حکومت را به تصویر کشید؟
** امام (ره ) در حالی که متکی به مردم بود از روحیه تکثرگرایی برخوردار بود و سلیقه های مختلف در نظام را تحمل می کرد و از همان ابتدای پیروزی انقلاب اجازه فعالیت به همه گروه های سیاسی می داد و در آن دوران دفتر امام (ره ) محل تردد همه احزاب و گروه ها و سلیقه های مختلف سیاسی بود و در همان زمان بارها و بارها حاج احمدآقا به من می گفت که سلیقه های شخصی من یکی است ولی چون فرزند امام (ره ) هستم هر کسی به این دفتر بیاید صاحبخانه است .