تاریخ انتشار : ۰۳ دی ۱۳۸۸ - ۰۷:۴۳  ، 
کد خبر : ۱۳۰۴۴۶
سیاست خارجی دولت نهم در گفت‌وگو با کارشناسان بررسی شد

کاهش دوستان و افزایش دشمنان


استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، با انتقاد از سیاست‌‏ خارجی دولت احمدی‌‏نژاد گفت: کاهش دوستان و افزایش دشمنان در عرصه بین‏المللی نتیجه سیاست‌‏های خارجی دولت است. صادق زیباکلام با اشاره به اجماع علیه ایران تاکید کرد: عملکرد دولت احمدی‌‏نژاد در یک سال و نیم گذشته باعث شد کشورهایی که با ما مخالفت علنی نمی‌‏کردند و در کشمکش میان ایران و آمریکا در جبهه آمریکا نبودند، زیر بیرق آمریکا بروند.وی افزود: هنر دیپلماسی در شرایط فعلی این است که متحدان آمریکا را کاهش دهیم و دوستان قدیمی ‌را با چنگ و دندان حفظ کنیم ولی برعکس با طرح مسایلی مثال هولوکاست که نه نفعی برای ما دارد و نه ازاساس حقی مطرح است که احقاق حق شود، متحدانمان را فراری دادیم. زیباکلام گفت: در شرایط فعلی دغدغه احمدی‌‏نژاد این است که به آن سر دنیا برود و با کشورهایی مثل ونزوئلا و نیکاراگوئه که نه به عنوان یک قدرت اقتصادی و نه به عنوان یک بازار مصرف محسوب می‌‏شوند، طرح دوستی بریزد و با آنها بر ضد آمریکا متحد شود. استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: دوستی با دشمنان آمریکا برای ما هیچ سودی ندارد جز اینکه عناصر معتدل و محافظه‌‏کار درون آمریکا با نئومحافظه‌‏کاران برضد ایران متحد شوند و آب به آسیاب جریانات تندرو در اسرائیل و آمریکا می‌‏ریزند. وی گفت: امروزه آمریکا در راس یک اجماع جهانی علیه ایران است و موفق شده است موافقت کشورهایی مثل ژاپن، کره جنوبی، اسپانیا و انگلیس را علیه ایران بدست بیاورد که متاسفانه بعد از ریاست ‌‏جمهوری احمدی‌‏نژاد این اجماع محقق شد. زیباکلام تاکید کرد: دولت آقای احمدی‌‏نژاد در این مدت 18 ماه کار را برای آمریکا راحت کرده است و به جای اینکه هزینه مخالفت با ایران را بالا ببرد، آن را کاهش داده است. استاد دانشگاه تهران با بیان این مطلب که دشمنی آمریکا با ایران چیز تازه‌‏ای نیست، گفت: این شرایطی که بحث هسته‌‏ای و تحریم علیه ایران وجود دارد و قطعنامه علیه کشور ما صادر شده است، شاهد عملکرد دیپلماتیک موثری برای کاستن از تهدیدات و آسیب‌پذیری‌‏ها و افزایش هزینه برخورد با ایران نیستیم و آقای احمدی‌‏نژاد اهمیت زیادی به شرایط فعلی نمی‌‏دهند. زیباکلام خاطرنشان کرد: در گذشته تنها آمریکا و اسرائیل دشمنان زخم خورده ما بودند و اتحادیه اروپا در مجموع با وجود کشورهای منتقد عضو آن، حالت میانه ایران و آمریکا بود اما موضع‌‏گیری‌‏ها به گونه‌‏ای بود که ما از اتحادیه اروپا فاصله گرفتیم و به افزایش تهدیدات دامن زدیم. وی با اشاره به دیدار اخیر نخبگان سیاسی با‌ هاشمی‌‏رفسنجانی گفت: دغدغه‌‏ها و نگرانی‌‏ها در خصوص سیاست‌‏ خارجی ایران در نزد بسیاری از نخبگان و فعالان سیاسی از طیف‌‏های مختلف وجود دارد و انتقاد به معنای صف‌‏بندی خطی و جناحی در برابر دولت نیست. زیباکلام افزود: خیلی از افراد که در جلسه با آقای‌هاشمی‌حاضر بودند، از چهره‌‏های اصولگرا و محافظه‌‏کار بوده و از شرایط فعلی کشور نگران بودند.
دولت نباید جاى مردم حرف بزند
دبیر کل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ‌گفت: برخورد نسنجیده دولت نهم در سیاست خارجى دشمنان را حساس کرده و دوستان را به تردید انداخته است. محمد سلامتى با اشاره به اینکه سیاست خارجى کشور در دولت نهم یک سیر قهقرایى را طى کرده است، مدعى شد: امروزه کشور ما یک کشور ماجراجو و بى‌توجه به قوانین بین‌المللى تلقى می‌شود که نتیجه‌اش پیچیدگى در پرونده هسته‌اى است. وى گفت: در عرصه سیاست خارجى با دوستانمان خوب برخورد نکرده‌ایم و این مساله سبب عدول آنها از دوستى با ما شده است. سلامتى، دیپلماسى را در افزایش دوستان و کاهش دادن یا ایزوله کردن دشمنان تعریف کرد و گفت: سیاست خارجى ما باعث دورى کشورهاى اروپایى از ما شده است. دبیر کل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ‌تصریح کرد: دوستى با کشورهاى اروپایى که داراى ظرفیت‌هاى بالاى سیاسى و اقتصادى هستند، می‌تواند قسمتى از مشکلات ما را حل کند . سلامتى گفت: دوستى با کشورهاى آفریقایى و آمریکاى جنوبى بد نیست اما باید در ایجاد ارتباط خارجى، کشورهایى که داراى ظرفیت‌هاى بالاترى هستند، در اولویت قرار بگیرند. وى افزود: فرانسه در مقایسه با بورکینافاسو قدرتى است که دوستى با آن می‌تواند کشور را از انزواى هسته‌اى خارج کند و باعث انتقال تکنولوژى و سرمایه‌گذارى جدید در داخل کشور شود. سلامتى، با اشاره به تصور نادرست دولت درباره احزاب گفت: وجود احزاب قوى یکى از ارکان دموکراسى است و حکومتى که بتواند به خوبى از این پتانسیل استفاده کند، در اداره کشور موفق‌تر خواهد بود. وى خاطرنشان ساخت: در دولت نهم از صدر تا ذیل، از رییس‌جمهور تا وزیران همه علیه احزاب صحبت کرده‌اند، یارانه احزاب قطع شده است و می‌گویند به جاى احزاب باید تشکل‌هاى رسمی‌ فعالیت کنند که این شیوه برخورد با دموکراسى منفى است. سلامتى، با اشاره به اینکه دولت نباید جاى مردم حرف بزند، گفت: دولت باید کار کند و عملکردش را براى مردم و احزاب توضیح بدهد و این احزاب هستند که به عنوان نمایندگان اقشار مختلف جامعه حرف می‌زنند و در مورد کارهاى دولت قضاوت می‌کنند. دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ‌گفت: مجوز ندادن براى انتشار نشریه توسط گروه‌هاى مختلف که در چارچوب قانون فعالیت می‌کنند، نشانه ترس از آزادى بیان، احزاب و گروه‌هاى مستقل است که برخلاف قانون اساسى و مصوبات مجلس است و باید آزادى بیان و قلم رعایت شود. سلامتى با اشاره به اینکه در عرصه اقتصادى نیز گرانى و تورم مردم را مستاصل کرده است، گفت: شاید با حرف و شعار آرامش نسبى ایجاد شود اما وقتى مساله براى مردم ملموس است، نمی‌تواند دوامی ‌داشته باشد و دولت باید به سراغ راه‌حل‌هاى دیگر برود. وى در پایان گفت: نگرانى احزاب و گروه‌ها در مورد وضعیت داخلى و خارجى کشور یک تصور واهى نیست و دولت باید در خصوص عملکرد خود پاسخگو باشد.
کنار گذاشتن کارشناسان کشور را با چالش مواجه کرده است
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی گفت: کنار گذاشتن بسیاری از نیروهای کارشناس و باتجربه در طول دوران حاکم شدن دولت نهم از حوزه تصمیم‌گیری و اجرا سبب شده است کشور در عرصه دیپلماسی خارجی با چالش مواجه شود. الهه کولایی گفت: اگر تجربه‌هایی که به بهانه هزینه منافع کشور در طول سالیان گذشته انباشته شده است، به کار گرفته شود، هنوز می‌تواند کشور ما را که از ظرفیت‌های گوناگونی برای تامین خواسته‌های مردم برخوردار است، در مسیر اعتلای همه‌جانبه قرار دهد. وی افزود: براساس اسناد موجود عدم به کارگیری ذخایر علمی و اجرایی در داخل کشور برای تنظیم راهکارهای ضروری، امروزه کشور را با اجماع جهانی و منطقه‌ای علیه منافع ملی روبرو کرده است. کولایی تاکید کرد: دیپلماسی ساده‌سازانه و نسنجیده، کشور را آماج خصومت‌ها و تعارضات قرار داده است که با استفاده از نیروهای کارشناسی به سادگی قابل اصلاح است تا اجماع جهانی علیه کشور شکسته شود. عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی، ‌تصویب قطعنامه 1737 شورای امنیت علیه کشور را بدترین اتفاق در طول سال‌های گذشته برای مردم در کشور دانست و گفت: تصویب این قطعنامه راه را برای تحقق اهداف سند چشم‌انداز 20 ساله که هدف آن تبدیل ایران به یک قدرت منطقه‌ای است، با موانع جدی روبرو کرده است. وی تصریح کرد: تخریب و ویرانی کار ساده‌ای است اما برای ساختن و آباد کردن و حرکت به سمت رشد و توسعه، بدون تردید بهره‌گیری از سرمایه‌های گوناگون در کشور لازم است و هنوز می‌توان مانع تخریب بیشتر و از دست رفتن فرصت‌ها شد. کولایی گفت: برای آمریکا و دشمنی با جمهوری اسلامی ایران، مجالی بهتر از این قابل تصور نبود که با نپختگی فراهم آمده است و کشور ما را به جای حرکت در مسیر تامین نیازهای روزمره مردم و ترسیم چشم‌اندازهای روش برای رشد و توسعه، در مسیری خطرناک قرار داده است. وی با اشاره به کلام علی(ع) مبنی بر استفاده از فرصت‌ها، گفت: بدون شک آمریکا برای تشدید این فشارها، از رفتارهای نپخته بهره برده است اما با توجه به جایگاه ایران در منطقه و توانایی کشور ما، فرصت در هم شکستن این اجماع فراهم است.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات