تاریخ انتشار : ۲۶ آذر ۱۳۸۸ - ۱۰:۴۵  ، 
کد خبر : ۱۳۳۰۹۸
سفیر برزیل در گفت‌وگو با ایسنا:

مخالف تحریم ایران هستیم


15پیش‌نویس توافق‌نامه برای سفر احمدی‌نژاد آماده شده است
سفیر برزیل در تهران، با اشاره به شفاف بودن فعالیت‌های هسته‌یی برزیل درباره وضعیت هسته‌یی ایران گفت: حق گسترش فعالیت‌های هسته‌یی صلح‌آمیز را کاملا برای ایران به رسمیت می‌شناسیم. البته سوءتفاهم‌هایی درباره‌ی ایران در جامعه‌ی بین‌المللی وجود دارد و به نظر من این سوءتفاهم‌ها بین ایران و آژانس بین‌المللی باید از طریق مذاکرات حل و فصل شود. ما در کل با سیاست‌ تحریم‌ علیه ایران یا هر کشور دیگری مخالف هستیم، اما به عنوان یکی از اعضای سازمان ملل متحد ملزم هستیم تا به قطعنامه‌های شورای امنیت پایبند باشیم.
آنتونیو لوییس اسپینولا سالگادو ـ سفیر برزیل در تهران ـ در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) درباره‌ی تاریخچه‌ی روابط ایران و برزیل تصریح کرد: 30 سال قبل در ایران انقلابی رخ داد و برزیل روابط خود با ایران را با وجود تغییر رژیم حفظ کرد و هرگز هیچ قطع رابطه‌ای بین دو کشور به وجود نیامد. آغاز روابط ما به سال 1903 یعنی اوایل قرن بیستم بازمی‌گردد و 106 سال است که ایران و برزیل در کشورهای یکدیگر سفارتخانه و با هم ارتباطات سیاسی دارند.
وی افزود: روابط ما همیشه با ایران حفظ شده است و همیشه این رابطه به شکل خوبی بین دو کشور وجود داشته است، اما در 30 سال گذشته این روابط متفاوت از قبل دیده شده است؛ زیرا برزیل و ایران هر دو سعی کرده‌اند که روابط را گسترش داده و آن را تقویت کنند.
سفیر برزیل در تهران با تاکید بر گسترش روابط بین ایران و برزیل، بیان کرد: ما آماده‌ی گفت‌وگو و همکاری با آفریقا، دولت‌های عربی، هند و چین هستیم و بوده‌ایم. برزیل با چین و هند و کشورهای آمریکای جنوبی روابط خود را آغاز کرده است و هم‌اکنون نوبت ایران است که هر سال روابط‌مان را با آن گسترش دهیم.
سالگادو افزود: این یک روند و فرآیند منظم و منطقی است که در حال حاضر در حال رخ دادن است.
وی با بیان این‌که چین و هند هم‌پیمان استراتژیک برزیل هستند، تصریح کرد: این دو کشور از کشورهای مهم جهان سوم هستند و هم‌اکنون نوبت ایران است. چرا ما با ایران رابطه نداشته باشیم؟ شاید یکی از دلایل این‌که روابط‌مان به شکل سفرهای رسمی بلندپایه و عالی‌رتبه بین دو کشور نبوده است، کمبود جمعیت ایرانیان مقیم برزیل است.
2000 نفر ایرانی در برزیل هستند
سفیر برزیل در تهران با اشاره به جمعیت 10 میلیونی عربی‌تبارها در کشور متبوعش تاکید کرد: بیش‌تر این عرب‌ها از سوریه و لبنان هستند وبه همین دلیل روابط ما با کشورهای عربی سریع‌تر رشد می‌کند اما فقط 2000 نفر ایرانی در برزیل هستند. به هر صورت ایران برای ما کشور مهمی است و ما سعی می‌کنیم رابطه‌مان را با ایران تقویت کنیم.
سالگادو با اشاره به سفر وزیران خارجه‌ی دو کشور در ماه نوامبر و مارس سال گذشته تاکید کرد: آقای احمدی‌نژاد هم قرار بود در آغاز امسال به کشور ما بیاید اما به دلیل انتخابات ایشان ترجیح دادند تا سفر خود را به تعویق بیندازند و زمانی دیگر برای دیدار دو رییس‌جمهور تعیین شد.
او با اشاره به گفت‌وگوی رییسان‌جمهور ایران و برزیل در حاشیه‌ی مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصریح کرد: آقای لولا ـ رییس‌جمهور برزیل ـ این گفت‌وگوها را مثبت ارزیابی کرد و در همان محل آقای احمدی‌نژاد را برای صحبت به برزیل دعوت کردند و ایشان هم روز 23 نوامبر به کشور ما خواهد آمد.
سفیر برزیل در تهران با بیان این‌که رییس‌جمهور ما مایل است که روابط گسترش یابد، تصریح کرد: ما امیدواریم که فصل جدیدی از روابط بین دو کشور آغاز شود و انتظار داریم روابط خوب و همکاری‌هایی در عرصه‌ی انرژی، فرهنگی و علم و فن‌آوری داشته باشیم.
سالگادو افزود: هر دو کشور می‌خواهند که روابط را گسترش دهیم. البته همیشه در 30 سال گذشته و پیش از آن صحبت‌های عادی و منظم بین دو طرف وجود داشته است و هر دو به گسترش روابط علاقه‌مند بودند اما هرگز پتانسیل موجود گسترش نیافته است اما با سفر دو رییس‌جمهور به کشورهای یکدیگر فصل جدیدی از روابط گشوده می‌شود.
سفیر برزیل در تهران با تاکید بر حجم مبادلات بازرگانی گسترده بین ایران و برزیل گفت: در سال 2007، 2 میلیارد دلار حجم مبادلات بازرگانی ما بوده است اما در سال 2008 این میزان به دلیل بحران اقتصادی کاهش یافت و ما انتظار داریم در سال 2009 بار دیگر این حجم ارتقا و بهبود یابد و به سطح بالاتری برسیم.
او علت سفر نکردن دو رییس‌جمهور به کشورهای یکدیگر را اولویت‌ها و ارجحیت‌های سیاست خارجی دانست و تاکید کرد: در طول 30 سال در دنیا تغییرات زیادی اتفاق می‌افتد. ایران در ابتدا درگیر جنگ در عراق بود و مشکلاتی داشت و ما هم درگیر مشکلاتی بودیم. از سوی دیگر ما ادیان مختلفی داریم و متعلق به دو منطقه‌ی کاملا متفاوت هستیم و هر یک درگیر مشکلات خود بوده‌ایم.
سالگادو تاکید کرد: هم‌اکنون نوبت ایران است و علت انجام نشدن سفر در سطوح عالی سیاسی، همین درگیری‌ها بوده است. هر دو کشور مشغولیت‌های زیادی داشته‌اند و در حال حاضر با توجه به رویکرد برزیل مبنی بر توجه ویژه به کشورهای در حال توسعه زمان برای ایجاد روابط در فضای جدید رسیده است و ایران هم موافق گسترش روابط با برزیل است.
برزیل در حال حاضر به دنبال عضویت در اوپک نیست
سفیر برزیل در تهران درباره‌ی عضویت کشور متبوعش در اوپک تصریح کرد: اصلا این مساله واقعیت ندارد. برزیل در حال حاضر به دنبال عضویت در اوپک نیست. شاید اگر روزی ما به سطحی از تولید و صادرات برسیم طبیعی است که در آن زمان عضو شویم اما هم‌اکنون عضویت در اوپک علاقه‌ی برزیل نیست و این خبر به شکل یک شایعه است.
وی تاکید کرد: ممکن است در آینده اگر امکانات برزیل به سطح بالاتری برسد وارد اوپک شود اما اوپک در حال حاضر اعضای صادرکننده‌ی نفت را شامل می‌شود؛ در حالی که برزیل هم‌اکنون صادرکننده‌ی نفت نیست. اگر روزی برزیل صادرکننده‌ی نفت شد آن زمان ممکن است عضو اوپک شود.
سالگادو با اشاره به عضویت برزیل در NPT یادآور شد: برزیل هم‌چنین عضو معاهده خلع سلاح‌های هسته‌یی آمریکای لاتین است که در آن با آرژانتین نیز توافق کرده است.
سفیر برزیل در تهران درباره‌ی فعالیت هسته‌یی کشورش گفت: تکنولوژی هسته‌یی برزیل تنها مقاصد صلح‌آمیز دارد و فعالیت هسته‌یی برزیل قانونی و صد در صد شفاف است.
حق گسترش فعالیت‌های هسته‌یی صلح‌آمیز را برای ایران به رسمیت می‌شناسیم
او تاکید کرد: حق گسترش فعالیت‌های هسته‌یی صلح‌آمیز را کاملا برای ایران به رسمیت می‌شناسیم. البته سوءتفاهم‌هایی درباره‌ی ایران در جامعه‌ی بین‌المللی وجود دارد و به نظر من این سوءتفاهم‌ها بین ایران و آژانس بین‌المللی باید از طریق مذاکرات حل و فصل شود. ما در کل با سیاست‌ تحریم‌ علیه ایران یا هر کشور دیگری مخالف هستیم اما به عنوان یکی از اعضای سازمان ملل متحد ملزم هستیم تا به قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران پایبند باشیم.
اگر سازمان ملل قطعنامه صادر ‌کند قانونا به آن پایبندیم
سالگادو با بیان این‌که نمی‌دانیم که سوءتفاهم‌ها نسبت به ایران موجه است یا نه، تصریح کرد: به هر حال این سوءتفاهم‌ها بر روابط کشورها اثر می‌گذارد. اگر کشوری مانند آمریکا یک‌جانبه علیه ایران قطعنامه صادر می‌کند مورد موافقت ما نیست، اما اگر سازمان ملل علیه ایران قطعنامه‌هایی اتخاذ ‌کند ما به آن از نظر قانونی پایبند هستیم.
سفیر برزیل در تهران در ادامه گفت‌وگو با ایسنا گفت: ما مخالف تحریم علیه ایران هستیم و گفت‌وگو را ترجیح می‌دهیم. این مساله باید بین ایران و کشورهای 1+5 حل شود. ما امیدواریم گفت‌وگوها موفق باشد، اما نمی‌توانیم نظری در این‌باره ابراز کنیم. ما تنها امیدواریم که ایران و 1+5 با هم به توافق برسند.
وی درباره‌ این پرسش که اگر یکی از کارکنان سفارت شما در فرودگاه توسط نیروهای گمرک به جرم حمل اشیای عتیقه و فرهنگی ایران بازداشت شود چه اقدامی می‌کنید؟ پاسخ داد: از نظر سیاسی در موقعیت من به عنوان سفیر برزیل در ایران اجازه ندارم تا در این‌باره صحبت کنم. این یک موقعیت درباره‌ی ایران و دیگر کشورهاست. اگر من هم مثل شما دانشجو بودم می‌توانستم نظرم را خیلی راحت در این‌باره ابراز کنم، اما به عنوان سفیر برزیل نمی‌توانم درباره‌ی مساله‌ی ایران و آرژانتین ابراز نظر کنم.
سالگادو در برابر اصرار خبرنگار ایسنا مبنی بر این‌که چنین مساله‌ای را فرض کنید، پاسخ داد: این یک جنبه‌ی تئوری دارد. واقعا نمی‌توانم درباره‌ی این مساله نظر بدهم؛ چون این مساله به شکلی است که تا درباره‌ی کشوری رخ ندهد نمی‌تواند درباره‌ی آن نظر بدهد. مشکل این است که هردو کشورهای ایران و آرژانتین دوست برزیل هستند.
15 پیش‌نویس که احتمالا تعدادی از آن‌ها به امضاء خواهد رسید تهیه شده است
وی درباره‌ی سفر احمدی‌نژاد در اوایل ماه آذر به برزیل گفت: درباره‌ی این‌که چند توافق‌نامه بین دو کشور امضا شود تعداد آن دقیقا مشخص نیست، اما 15 پیش‌نویس که احتمالا تعدادی از آن‌ها به امضاء خواهد رسید تهیه شده است که در زمینه‌های مختلفی چون انرژی، کشاورزی، علوم و فن‌آوری، روادید و سرمایه‌گذاری مالی است.
سفیر برزیل در تهران تاکید کرد: برزیل علاقه‌مند است که یک سیستم مالی در ایران ایجاد کند تا بتواند مشکل مالی را حل کند و به ایران کمک کند و مسلما تجارت ایران از آن متاثر می‌شود. در حقیقت تجارت به این ترتیب شکوفاتر می‌شود ولی دقیقا مشخص نیست که این اتفاق چگونه رخ خواهد داد. قرار است مطالعاتی در این‌باره توسط هیات‌های تخصصی انجام شود و نتیجه‌ی آن به‌زودی اعلام خواهد شد. در زمینه‌ی فرهنگی نیز قرار است کارهایی انجام دهیم که امکان تبادل دانشجویان نیز در آن مدنظر است.
سالگادو با تاکید بر اهمیت سفر احمدی‌نژاد به برزیل گفت: حسن این دیدارها این است که دو رییس‌جمهور وقتی با یکدیگر ملاقات می‌کنند، با یکدیگر بدون حضور رابط و شخص سوم به طور مستقیم محاوره خواهند کرد و این به هر دو رییس‌جمهور کمک می‌کند تا درک بهتری از نقطه نظرات یکدیگر داشته باشند.
وی درباره‌ی موضع‌گیری برزیل نسبت به حوادث نوار غزه گفت: برزیل چندین‌بار به صورت مشخص اعلام کرده است که مخالف خشونت‌های اعمال شده در نوار غزه است و قطعنامه شورای امنیت درباره فلسطین و اسراییل باید مورد احترام همه قرار گیرد و کشور برزیل از تمام مذاکرات بین فلسطین و اسراییل که از طریق سازمان ملل انجام می‌شود حمایت می‌کند.
مذاکرات صلح با همکاری کشورهای بیش‌تر نتیجه‌ی مثبت دارد
سفیر برزیل در تهران درباره‌ی روابط کشورش با رژیم اشغالگر قدس گفت: برزیل با فلسطین و اسراییل هردو رابطه‌ی خوب سیاسی دارد. ما در رام‌الله نیز نمایندگی داریم و دائما در آن با مقامات فلسطینی ملاقات‌هایی انجام می‌دهیم. برزیل به فلسطین کمک می‌کند و با این کشور همکاری‌ دارد. ما اعتقاد داریم که مذاکرات صلح اگر با همکاری کشورهای بیش‌تری همراه باشد حتما به نتیجه‌ی مثبت خواهد ‌رسید، اما در حال حاضر کارهای دیگری در جریان است.
وی افزود: برزیل در کنفرانس آناپلیس مانند هند و سایر کشورها شرکت کرد. کشورهای دیگر نیز در این کنفرانس حضور داشتند.
ایران می‌تواند پلی برای ورود ما به آسیای مرکزی باشد
سالگادو با بیان این‌که اعتقاد داریم که ایران در خاورمیانه بسیار قدرتمند است، خاطرنشان کرد: ایران یک بازار بزرگ 70 میلیونی با جمعیت جوان برای ماست. هم‌چنین روابط با ایران برای ایجاد روابط با آسیای میانه می‌تواند مفید باشد و ایران می‌تواند پلی باشد تا ما به آسیای مرکزی وارد شویم.
وی افزود: برزیل امکان زیادی دارد تا در کشورهای آسیای میانه در آینده سفارتخانه داشته باشد؛ همان‌گونه که هم‌اکنون در قزاقستان سفارتخانه دارد.
سفیر برزیل در تهران درباره‌ی حمایت کشور متبوعش از مردم فلسطین گفت: برزیل از نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد برای حمایت از غزه حمایت کرد ما هم‌چنین از قطع‌نامه‌های شورای امنیت سازمان ملل به نفع نوار غزه حمایت کردیم. وزارت خارجه برزیل از مناطق مذکور بازدیدهایی داشته و سعی در پیدا کردن راه‌حلی نیز داشته است.
وی با اشاره به دور بودن فاصله‌ی برزیل از مردم فلسطین و نوار غزه، خاطرنشان کرد: ما نگرانی‌های‌مان را در چنین وضعیتی اعلام کرده‌ایم و حملات علیه حماس را محکوم کرده و هرگونه خشونت از دو سو را نیز محکوم می‌کنیم و به روش‌های مختلف درباره استفاده نامتعارف اسراییل از خشونت و زور نگرانی‌های خود را ابراز کرده‌ایم.
سالگادو در برابر تاکید خبرنگار ایسنا بر این‌که برزیل از اولین کشورهایی بوده که رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخته است، گفت: در سال 1948 برزیل رییس شورای عمومی سازمان ملل بوده است و در آن دوره اسراییل اعلام موجودیت کرد. درست است که ما یکی از اولین کشورهایی بودیم که آن را به رسمیت شناختیم اما کشورهای دیگر نیز آن را به رسمیت می‌شناسند.
سفیر برزیل در تهران گفت: ما در قطعنامه‌ها درباره اسراییل نیز شرکت کردیم، ما موضع ایران را درباره مساله فلسطین می‌دانیم و درک می‌کنیم اما رویکرد ما متفاوت است و رویکرد ما درباره راه حل بین دو کشور است.
وی در پایان در برابر تاکید خبرنگار ایسنا بر غیرانسانی بودن به رسمیت شناختن موجودیت رژیم صهیونیستی، گفت: ما در هیچ امر به خصوصی سعی نمی‌کنیم شما را قانع کنیم، هم چنان که خبرنگار ایسنا هم مجاب نمی‌شود.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات