تاریخ انتشار : ۲۶ اسفند ۱۳۸۸ - ۰۹:۱۳  ، 
کد خبر : ۱۳۸۲۵۲
بیانیه پایانی کنفرانس بین‌المللی افغانستان؛

تاکید بر پایبندی طولانی جامعه ‌بین‌المللی


به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، شرکت کنندگان در کنفرانس بین‌المللی افغانستان که در لندن، پایتخت انگلیس برگزار شد، با تصویب این استراتژی ملزم به حمایت‌های مالی از دولت افغانستان جهت مبارزه با فساد و قانع نمودن شبه نظامیان طالبان نسبت به مشارکت در روند سیاسی شدند.
این استراتژی هم‌چنین دولت افغانستان را به ایفای نقش هرچه بیشتر در زمینه امنیت نظامی، مبارزه با فساد و بهبود جایگاه این کشور در زمینه دموکراسی و حقوق بشر و هم‌چنین تحکیم همکاری‌ها با کشورهای همجوار ملزم ساخته است.
شرکت کنندگان در این نشست در بیانیه پایانی، کنفرانس لندن را گامی جدی جهت تحقق امنیت ،‌ ثبات، رشد و توسعه در افغانستان دانستند.
در این بیانیه بر پایبندی طولانی مدت جامعه بین‌المللی به افغانستان و ضرورت اتخاذ تدابیری جهت ایجاد تضمین در این خصوص که دولت افغانستان توانایی برآوردن نیازهای ملتش از طریق گسترش موسسات و سازمان‌های این کشور را دارد، تاکید شده است.
این بیانیه هم‌چنین از طرح دولت افغانستان مبنی بر مذاکره با عناصر گروه طالبان جهت قانع نمودن آنها به کنار گذاشتن سلاح، ‌قطع روابط با تشکیلات القاعده و دیگر سازمان‌های تروریستی و پیوستن آنها به روند سیاسی استقبال شده است.
در بیانیه مذکور هم‌چنین اعلام شد که کشورهای اهداکننده متعهد شدند 140 میلیون دلار را برای حمایت از تحقق صلح آشتی در افغانستان اختصاص دهند.
استراتژی تصویب شده در کنفرانس لندن هم‌چنین دربرگیرنده طرحی مبنی بر واگذاری کامل مسئولیت‌های امنیتی به کابل طی پنج سال است.
دیوید میلیبند، وزیر امور خارجه انگلیس نیز در این کنفرانس اظهار داشت: کشورهای اهداکننده متعهد شدند کمک‌های140 میلیون دلاری خود را برای حمایت از طرح اتحاد با طالبان طی سال اول اجرای اول این برنامه ارائه دهند و به کمک‌های مالی که انتظار می رود به 500 میلیون دلار برسد، ادامه دهند.
قرار است این کمک‌ها به صندوق بین‌المللی ویژه‌ای که گوردون براون، نخست وزیر انگلیس در مراسم آغاز به کار این کنفرانس با هدف آماده سازی مجدد شبه نظامیان طالبان که خشونت را کنار گذاشته‌اند از تشکیل آن خبر داده بود، واریز شود.
گوردون براون هم‌چنین تاکید کرد:‌ حل و فصل سیاسی بحران با طالبان نیازمند دولتی قدرتمند در افغانستان است که بتواند مسئولیت امنیتی در این کشور را برعهده بگیرد.
وی هم‌چنین تاکید کرد:‌ این کنفرانس تلاش می‌کند تا برنامه افزایش نیروهای ارتش افغانستان به 171 هزار و 600 تن و افزایش نیروهای پلیس به 134 هزار تن را تا اکتبر 2011 عملی سازد.
براون تاکید کرد: واگذاری مسئولیت‌های امنیتی به نیروهای افغان طی سال جاری آغاز خواهد شد و نیروهای پلیس و ارتش این کشور باید تا پایان سال 2010 مسئولیت امنیتی را برعهده بگیرند.
شرکت کنندگان در کنفرانس لندن هم‌چنین ضمن توافق با واگذاری مسئولیت‌های امنیتی به نیروهای افغان در نزدیک‌ترین زمان ممکن از آمادگی دولت افغانستان جهت پذیرش فرماندهی عملیات‌های نظامی در اکثر مناطق بحران زده این کشور طی سه سال و اعلام آمادگی برای پذیرش کامل این مسئولیت‌ها بعد از پنج سال استقبال کردند.
شرکت کنندگان هم‌چنین بر تعهد خود نسبت به حمایت از نیروهای امنیتی افغان و آموزش آنها تاکید کردند.
در بیانیه پایانی این نشست بر حمایت از درخواست دولت افغانستان مبنی بر افزایش کمک‌های مستقیم به بودجه دولت این کشور از یک سوم به نیم تاکید شده است و در عین حال آمده است: این حمایت مشروط به پیشرفت دولت افغانستان در زمینه اداره اموال عمومی، پایان دادن به فساد،‌بهبود اجرای صرف بودجه‌، ایجاد استراتژی مالی و تحکیم توانمندی‌های دولت در تحقق اهدافش است.
کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس هم‌چنین پیشنهاد اعزام کارشناسان خارجی در راستای ماموریت نظارت و ارزیابی طی سه ماه جهت ارزیابی مبارزه با فساد در افغانستان را مطرح کردند.
حامد کرزای، رییس جمهور افغانستان نیز تاکید کرد:‌ بازسازی نیروهای افغان برای برعهده گرفتن مسئولیت‌های امنیتی نیازمند حمایت جهانیان از افغانستان بیش از 10 سال است.
کرزای هم‌چنین از عربستان خواست نقشی اساسی را در بازگرداندن صلح به این کشور ایفا کند.
وی هم‌چنین از کشورهای همسایه افغانستان به ویژه پاکستان نیز خواست تا از تلاش‌ها جهت تحقق صلح در افغانستان حمایت کنند.
براساس گزارش سایت اینترنتی شبکه الجزیره، رییس جمهور افغانستان هم‌چنین تاکید کرد: طرح صلح با طالبان بدون شرط نیست و این طرح مستلزم پایبندی عناصر طالبان به قانون اساسی افغانستان است.
وی هم‌چنین عنوان داشت که برگزاری نشست شورای عالی قبایل افغانستان جهت پیگیری آشتی ملی را خواستار می شود و یک شورای ملی برای صلح و آشتی تاسیس خواهد کرد.
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا نیز تاکید کرد: پیش بینی می شود شبه نظامیان طالبان به دلیل طرح‌های آشتی که در کنفرانس لندن به تصویب رسید جنگ را کنار بگذارند.
وی در عین حال تاکید کرد: باید این مساله روشن شود که تصمیمات این کنفرانس به منزله استراتژی برای خروج از افغانستان نیست و ما به حمایت‌های خود از شرکای افغان ادامه می‌دهیم.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی اعلام کرد: کنفرانس لندن درخصوص افغانستان با اعتراضات فعالان ضدجنگ همراه بود و حدود 100 تن از معترضان در مقابل محل برگزاری این اجلاس در لنکسترهاوس در مرکز لندن جمع شدند.
هدف از برگزاری این نشست، انتقال مسئولیت تأمین امنیت تعدادی از استان‌های افغانستان به نیروهای این کشور تا پایان سال 2010 اعلام شد.
گوردون براون، نخست ‌وزیر انگلیس، در آغاز این نشست یک‌ روزه، اظهار داشت: اکنون زمان تعیین‌کننده‌ای در روند همکاری‌ها برای کمک به امنیت افغانستان به شمار می‌رود و این کنفرانس آغاز فرایند انتقال مسئولیت‌ها به مردم این کشور است.
وی اظهار داشت: برای آن‌دسته از شبه‌نظامیانی که از پذیرش شرایط آشتی سر باز می‌زنند، راه دیگری جز اقدام نظامی نداریم.
براون وعده داد تا تروریست‌ها را در هر کشور و در هرجایی که پناه گرفته‌اند، نابود کند.
کنفرانس لندن در حالی برگزار شد که سازمان‌دهندگان آن امیدوارند بتوانند با ارایه راهکاری غیرنظامی، مکملی برای روند افزایش نیروهای نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان برای رسیدن به هدف نهایی صلح ایجاد کنند.
حامد کرزای نیز در سخنرانی در این کنفرانس، پیش‌بینی کرد که دولت افغانستان تا سال 2015 قادر خواهد بود کنترل امنیتی تمامی 34 استان این کشور را به دست بگیرد، اما انتظار دارد که نیروهای خارجی تا یک ‌دهه آینده در این کشور بمانند.
وی هم‌چنین ضمن درخواست حمایت از سوی کشورهای همسایه افغانستان خصوصا پاکستان و عربستان سعودی اظهار داشت: ما امیدواریم که ملک عبدالله، پادشاه عربستان، نقش پر رنگی را در هدایت و کمک به روند صلح ایفا کند.
حامد کرزای اظهار داشت: صلح و امنیت در جهان وابسته به برقراری صلح و امنیت در افغانستان است.
به گفته مقام‌های آگاه، هم‌پیمانان بین‌المللی افغانستان در این کنفرانس بودجه‌ای معادل حداقل 500 میلیون دلار را برای کمک به برنامه‌ی کرزای مبنی بر آشتی با طالبان،‌ وعده خواهند داد، اما براساس اعلام دیپلمات‌های غربی، این کمک هرگز به صورت نقد به دولت افغانستان پرداخت نخواهد شد بلکه برای ایجاد شغل در کشور افغانستان و بهبود وضعیت ارتش و پلیس این کشور و نیز ارتقاء سطح کشاورزی، مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
هیلاری کلینتون نیز وعده داد، در صورتی که شبه‌نظامیان دست از خشونت بردارند و به رابطه خود با القاعده پایان دهند، از این طرح حمایت کند.
ریچارد هالبروک، فرستاده آمریکا در افغانستان و پاکستان نیز در این اجلاس اظهار داشت که بسیاری از اعضای طالبان به علت نیازهای مالی و نه مسایل ایدئولوژیکی وارد چنین سازمان‌های تروریستی شده‌اند.
وی هم‌چنین اظهار داشت که انجام مذاکرات با رهبران شبه‌نظامیان بسیار بعید است و این در حالی است که کرزای و برخی دیگر از مقامات غربی، به طور غیرمستقیم اعلام کرده‌اند که در بلندمدت ممکن است مذاکراتی با رهبران این گروه‌ها انجام شود که این اختلاف‌نظر می‌تواند نشانه‌ای از احتمال بروز تنش در آینده باشد.
برخی مقام‌های لندن نیز بر این باورند که کرزای امیدوار است در نهایت بتواند برخی از رهبران طالبان افغانستان که در پاکستان مستقر هستند را وارد فرایند سیاسی کند.
مارک سدویل، رییس بخش غیرنظامی ناتو و سفیر سابق انگلیس در کابل، پیش‌تر در جلسه‌ای اظهار داشته بود: به احتمال فراوان مجبور خواهیم بود که برخی از شخصیت‌های منفور را وارد سیستم و روند سیاسی کنیم.
آمریکا، آلمان و ژاپن از جمله کشورهایی هستند که حمایت خود را از طرح دولت افغانستان برای آشتی با طالبان اعلام کردند.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات