تاریخ انتشار : ۲۶ اسفند ۱۳۸۸ - ۰۷:۳۸  ، 
کد خبر : ۱۳۸۳۸۶

پایان یک شیخ

اشاره: انتظار می‌رفت بعد از مناظره دو شب پیش، مهدی کروبی با دست پری مقابل محمود احمدی‌نژاد بنشیند. ستاد کروبی و حامیان او قبل از مناظره برای احمدی‌نژاد خط و نشان کشیده بودند که اسناد و مدارکی را درباره او رو خواهند کرد. مهدی کروبی آمده بود تا ابتکار عمل را از احمدی‌نژاد بگیرد و با طرح سوال‌ها و افکندن شبهه‌های زیادی اجازه طرح موضوع را به او ندهد. این استراتژی با توجه به اینکه بر اساس قرعه، شروع کننده مناظره مهدی کروبی بود در دستور کار وی قرار گرفت.

کروبی در پاسخ سوال مجری درباره تفاوت شیوه هزینه کردن درآمدهای نفتی در برنامه‌های او در مقایسه با دولت احمدی‌نژاد گفت: «شما بحث خوبی را مطرح کرده‌اید و سوال بسیار درستی است اما من قبلاً شعاری دادم و انگیزه حضور خود را اعلام کردم و روی آن بحث می‌کنم که به چه دلیل در عرصه حضور پیدا کردم و انگیزه من چه چیز بوده است.»
او سپس به سکوتش در قبال دولت نهم طی سالهای گذشته اشاره کرد و گفت: «اوایل که از من سوال می‌کردند من اگر سوال و اشکالی داشتم جواب نمی‌دادم و اعلام می‌کردم که دولت آمده و کار خود را شروع کرده و این در حالی بود که من معترض بودم اما چون شورای نگهبان تأیید و تنفیذ کرده بود ما دیگر بر روی آن بحث نمی‌کردیم اما گاهی اشکالات و ایراداتی وارد می‌کنیم و حتی مدتی هیچ نقدی نمی‌کردم اما این اواخر که آمدم دیگر مصمم شدم و نقدهایم بیشتر شد و حتی خودم را برای این کار آماده کردم.»
کروبی سپس با تاکید بر اینکه صریح و شفاف و با قاطعیت صحبت خواهد کرد، به دو مورد اشکالی که درباره احمدی‌نژاد وارد می‌دانست اشاره کرد. هاله نور و ماجرای دزدیده شدن احمدی‌نژاد توسط نظامیان آمریکایی در عراق: «بنده معتقدم که از اول مسئولیت دولت آقای احمدی‌نژاد اگر برخوردی معقول و منطقی و حساب شده با آقای احمدی‌نژاد می‌شد اوضاع به این مسیر کشیده نمی‌شد و آن مساله، ماجرای هاله نور است.»
وی با توضیح ماجرای هاله نور گفت: «زمانی که بحث هاله را شنیدم اول باورم نشد اما کسی که البته نمی‌خواهم اسم او را ببرم به او گفتم که اینقدر لازم نیست در انتخابات دشمنی شود و کسی بیاید هر چیزی را جعل کند و به طرف نسبت دهد و تا من فیلم آن را ندیدم و تا از قم تحقیق نکردم باورم نشد.»
او سپس با بیان اینکه آقای احمدی‌نژاد زمانی که به عراق تشریف برده بودند گفتند که قرار بوده آمریکایی‌ها ایشان را بدزدند گفت: «اینکه آمریکا خبیث و مستکبر است شکی نیست اما در دنیا حساب و کتابی وجود دارد و این گونه نیست که بخواهند کسی را بدزدند چرا که آنها محاسبه منافع ملی خود را می‌‌کنند.» کروبی ادامه داد: «جالب‌تر این است که آقای احمدی‌نژاد چند روز بعد اعلام کرد که این آمریکایی‌ها در اثر برخوردهای من و عکس‌هایی که با آنها گرفتیم در حالی که بوش خواسته بود دیوار صوتی ایران را بشکند آن سرباز‌ها از بوش اطاعت نکردند.»
وقتی نوبت به محمود احمدی‌نژاد رسید او با گفتن چند جمله از تمام صحبتهای مهدی کروبی عبور کرد: «به نظر من بحث‌هایی که آقای کروبی مطرح کردند اصلاً نیاز به پاسخ ندارد چرا که این موارد هرگز به اداره کشور و شیوه مدیریت کشور مربوط نیست و من تصور کردم که ایشان می‌خواهند تصمیمات بزرگی که دولت در عرصه‌های اقتصادی، سیاسی و صنعتی گرفته‌است را بیان کنند. آقای کروبی دو ادعا را مطرح کردند که در ادعای اول ساختگی بودن آن کاملاً مشخص و معلوم است و در دومی هم انگار ایشان جای آمریکایی‌ها نشسته و از آنها دفاع می‌کنند و بهتر است اجازه دهند در این خصوص خود آمریکایی‌ها اظهارنظر کنند.»
احمدی‌نژاد در ادامه، روش متفاوتی را در پیش گرفت. او با ارائه آمار و نشان دادن نمودارها به مقایسه دستاوردهای دولت نهم نسبت به دولت‌های گذشته پرداخت: «همان‌طور که مشاهده می‌کنید تولید ناخالص داخلی در دولت نهم علی‌رغم همه تحریم‌ها و فشارها 25/6 درصد طی 3 سال شده در حالی که در دولت گذشته 61/5 درصد بود و در حالی که ما تحریم و بحران‌های جهانی داشتیم اما رشد اقتصادی ما افزایش پیدا کرد.»
رئیس‌جمهور یکی دیگر از شاخص‌ها را نرخ بیکاری نامید و با ارائه آمار آن به مردم گفت: «از سال 83 تا امروز نرخ بیکاری‌ در فصل حساب می‌شود که من یک فصل از آن را به عنوان نمونه آورده‌ام که فصل بهار است و ما در ابتدای سال 84 نرخ بیکاری‌مان بالا بوده اما از ابتدای 84 نرخ بیکاری رو به کاهش است و این امر به‌طور مستمر است و این کاملاً روشن است. این امر در حالی اتفاق می‌افتد که در تمام دنیا نرخ بیکاری در حال افزایش است.»
کاهش ضریب جینی، افزایش حقوق بازنشستگان و کاهش استقراض از بانک مرکزی توسط دولت شاخص‌هایی بودند که رئیس‌جمهور با نشان دادن آمار و نمودار در مورد آنها سخن گفت. او در ادامه به مسئله تورم پرداخت: «ما شاخص تورم را 4 سال به 4 سال و از سال 60 داریم که در 4 سال اول دولت‌ها نرخ تورم علی‌رغم بحران جهانی و علی‌رغم این همه بدهی دولت قبلی به بانک مرکزی به‌گونه‌ای است که 4 سال اول دولت‌ نهم از همه آنها کمتر است یعنی 4 سال این دولت 5/16 درصد و 4 سال اول دولت آقای خاتمی 03/17 درصد و 4 سال اول دولت آقای هاشمی 58/17 و 4 سال اول دولت آقای میرحسین موسوی 9/18 درصد است... در حالی که در تمام دنیا این نرخ در حال افزایش است و در کشورهای بدون نفت از 3/9 به 15 درصد و در کشورهای نفتی خلیج‌فارس از 3/10 به 6/15 درصد رسیده‌ است و معنی آن این است که بیش از 50 درصد به عدد تورم اضافه شده ‌است.»
احمدی‌نژاد خطاب به افرادی که می‌گویند اداره کشور بر روش غلطی استوار است گفت: «وقتی می‌گویید اداره کشور بر روش غلطی است باید این موارد را با هم مقایسه کنید و گرنه اینکه فردی صحبتی کرده ‌است و یا گفته ‌است که مردم به حرف من گوش می‌دادند یا نمی‌دانند، مطرح نیست.»
وی خطاب به کروبی گفت:«آقای کروبی من متاسفم و سوال این است که آیا میتوان با این حرف‌ها کشور را اداره کرد و اینکه شما می‌گویید من یک نواری را دیده‌ام که فلانی فلان حرف را می‌زد مهم نیست اما من تأیید می‌کنم که حرفی به آمریکایی‌ها زده‌ام و به نخست‌وزیر عراق هم گفته‌ام که اگر آن را تکذیب کنند، اسناد آن را منتشر خواهم کرد و جالب است که آمریکایی‌ها آن را تکذیب نکرده‌اند.»
کروبی در نوبت دوم خود به اهمیت صداقت و زشتی دروغ اشاره کرد و سپس در مورد آمارهای ارائه شده توسط احمدی‌نژاد گفت:«(انگار)من از بیابان آمدم و اصلاً اطلاعاتی ندارم، ولی 16 سال در مجلس شورای اسلامی بودم و از گروه‌هایی هستم که از همان اول در مجلس بودم یعنی زمانی که شما بخش‌دار ماکو یا فرماندار خوی بودید من در مجلس نایب رئیس بودم؛ من که از بیابان‌ها نیامده‌ام. من خودم با آمار و ارقام سر و کار دارم و تمام کسانی‌که این آمار و ارقام را می‌دهند خلاف آمار و ارقام شماست.» و «آقای احمدی‌نژاد چون رئیس دولت است فرمایش‌هایی دارد که می‌گوید. من که چیزی دستم نیست و می‌گوید تو خبر نداری؛ به ملا گفتند وسط زمین کجاست گفت که اینجاست اگر قبول ندارید متر کنید... اینکه نمی‌شود برادر عزیز! من می‌گویم دوستان شما بیایند نه در صدا و سیما بلکه در دانشگاه‌ها با دوستان ما بنشینند و صحبت کنند. بانک مرکزی گفته‌ است تورم 25 درصد است شما این روزها آن را رسانده‌اید به 14 درصد با یک محاسبات عجیب.»
کروبی با ذکر این نکته که ننه جونش فوت کرده‌ است گفت:«تورم غیر از مسائل علمی، با شکم و زندگی مردم سر و کار دارد. خیالات و توهم نیست. ننه جون من هم تورم را می‌فهمد.»
وی افزود:«من الان هم انقلابی هستم با همان سوابق و در خط امام. خط انحراف و کجی که با امام مشکل داشت شما را هدایت می‌کند. جمهوری اسلامی ایران سه کلمه مورد نظر امام بود که برای جمهوریتش محدودیت قائل شدید شما چرا از این همه آدم که رد صلاحیت شدند دفاع نکردید... شما رئیس جمهور مملکت هستید ولی هر دو مجلس که 2 هزار نفر رد صلاحیت کردند با شما مشکل دارند.»
مهدی کروبی در ادامه به بیان اتهاماتی درباره محمود احمدی‌نژاد پرداخت:«به دستور شما 40 میلیارد تومان وام دادند به آقای محصولی؛ما نمی‌توانیم اسم ببریم. باید یک کمیته تحقیق درست شود تا ببینیم صحبت‌های آقای احمدی‌نژاد درست است یا نه و اگر درست بود با رشادت تمام می‌آیم و از مردم عذرخواهی میکنم. شما همین تعهد را بدهید. ولی قوه قضاییه میگوید این آقا اینقدر هیاهو میکند ولی یک پرونده ارائه نداده‌است... چرا دیوان محاسبات می‌گوید یک میلیارد دلار گم شده‌است. شما گفتید اشتباه شده اما آنها دوباره این موضوع را مطرح کردند. چرا می‌گویند 300 میلیارد تومان در زمان شما که شهردار تهران بودید گم شده و چند بار خواستند بررسی کنند و کمیسیون مربوطه هم دو بار تصویب کرد ولی صحن مجلس جلوی آن را گرفت؛خب مجلسی که دو هزار نفر آن را شورای نگهبان رد می‌کند همین می‌شود... در پرونده نفت اردبیل خود قوه قضاییه می‌گوید جلوی آن را گرفتیم؛رقمی که وقتی حضرت‌عالی آنجا بودید. حالا من اگر فساد نمی‌شد اسامی را می‌گفتم و آیا اینها نباید مشخص شود؟»
در ادامه این مناظره، محمود احمدی‌نژاد تاکید کرد:«آقای کروبی! اطلاعاتی که به شما داده‌اند اطلاعات غلطی است. یکی از آنها را فقط اثبات کنید بقیه‌اش بماند.»
وی افزود:«شما گفتید که 40 میلیارد تومان به دستور من به آقای محصولی داده شده‌است؛ سند خود را به قوه قضاییه بدهید. اینها بازی تبلیغاتی است. اگر آقای محصولی در عمرش یک ریال از بانکی وام گرفته‌است مال آقای کروبی و تیمش چه برسد به این 40 میلیارد.»
محمود احمدی‌نژاد در ادامه با اشاره به مستند بودن آمار ارائه شده توسط وی گفت:«این آمار رسمی بانک مرکزی است. آمار رسمی مرکز آمار ایران است و اگر اینها را قبول ندارید دوستان شما که در گذشته مسئولیت داشتند چطور از عملکردشان دفاع میکنند. این همه پول گرفتند در کشور چه کار کردند. شما با این کار گذشته خود را هم زیر سوال می‌برید. این آمار در گذشته‌ بوده و الان هم هست. همه دولت‌ها براساس بانک مرکزی و مرکز آمار گزارش می‌دهند. دولت آقای خاتمی بر چه اساسی گزارش می‌داد؟ آیا خودش می‌رفت متر می‌کرد یا آقای هاشمی خودش می‌رفت اندازه‌گیری می‌کرد.»
وی با اشاره به جزوه آمار توهین‌ها و اتهامات روزنامه متعلق به کروبی(اعتماد ملی) گفت:«اینها تیتر اتهاماتی است که روزنامه شما به من زده‌است؛ اگر در دوران مسئولیت من چه در دولت، چه در استانداری و چه در شهرداری یک ریال کسی سند تخلف داشت و نه 300 میلیارد تومان، هزار دفعه روزنامه شما و دوستانتان پر می‌کردند.»
احمدی‌نژاد با طرح پیشنهادی مبنی‌بر ارائه لیست اموال شخصی توسط نامزدها و اعضای ستادشان از کروبی پرسید:«اگر کسی به من پول داده سند آن را منتشر کند. شما یک 300 میلیون و یک 200 میلیون از شهرام جزایری پول گرفتید که 300 میلیون را تأیید کردید و 200 میلیون نیز در پرونده ثبت شده‌است که او گفته و البته من تأیید نمی‌کنم. شما یک شخصیت سیاسی هستید. چرا او این پول را به شما داد و هیچ سوال نکردید که چرا و با چه هدفی این پول را به شما داد؛ این سوال‌ها باز هم باقی است.»
وی در ادامه گفت:«ما روی هوا حرف نمی‌زنیم. وقتی می‌گوییم تورم رو به پایین است همینطور است. همان موقع که تورم 25 درصد بود بانک مرکزی آن را اعلام کرد و الان هم که تورم زیر 15 درصد است همان بانک مرکزی اعلام می‌کند نه اینکه کس دیگری بخواهد این حرف را بزند؛ بانک مرکزی روز به روز تورم را اعلام می‌کرد و ما هم نفی نکردیم چون خود مردم آن را حس می‌کنند.»
مهدی کروبی در نوبت خود با اشاره به مناظره بین احمدی‌نژاد و موسوی گفت:«جرات شما زیاد است و اسم هم می‌برید ولی من نمی‌توانم اسم افراد را ببرم. شما با شخصیتی مانند مهندس موسوی راجع به یک خانم سوال می‌کنید و می‌گویید بگویم یا نگویم؟ در حالیکه خانم رهنورد قبل از انقلاب شناخته شده‌تر از آقای موسوی بود چرا که دو تا کتاب و برو بیایی داشت و اهل فکر و اندیشه بود.»
او سپس ادامه داد: «من علاوه بر اینکه با آقای هاشمی دوست و رفیق هستم باهم اختلاف نیز داریم به‌طوری‌که دوره قبل در مقابل من ایستاد و امروز هم آقای موسوی را تأیید می‌کند و من را تأیید نمی‌کند. آقای ناطق نوری هم از دوستان قدیمی ما و از چهره‌های موجه است اما ما حتی از او هم انشعاب کردیم ولی دوستی و رفاقتمان پابرجاست و ایشان در شهردار شدن شما هم نقش زیادی داشت.»
این کاندیدای دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در خصوص سیاست خارجی دولت نهم نیز گفت:«شما می‌گویید سیاست خارجی ما غوغا کرده. این چه غوغایی است که شما تبریک هم که می‌گویید، جوابتان را هم نمی‌دهند. . . آقای جنتی نامه شما را با نامه امام(ره) مقایسه کرد. گورباچف هنوز به آن نامه امام(ره) افتخار می‌کند. . . رابطه ما با همه جا به هم خورده و مشکلات جدی مثلاً با ایتالیا، کشورهای اروپایی و خیلی کشورها بوجود آمده‌است و از طرف دیگر شما می‌گویید تحریم‌ها علیه ایران اثری ندارد ولی من می‌گویم که ما با همه اینها مشکل داریم.»
دبیر کل حزب اعتماد ملی با اشاره به برخی اظهارنظرهای مقامات رژیم صهیونیستی اظهار داشت:رئیس سابق موساد می‌گوید:«اگر صدها میلیارد دلار از سوی موساد خرج شده‌ بود تا کسی منافع اسرائیل را تامین کند، احدی بهتر از احمدی‌نژاد نمی‌توانست این خدمت را انجام دهد.»
وی افزود:«شما به یکی از اجلاس عربی رفتید و در زیر عبارت خلیج‌عربی نشستید و عکس شما هم موجود است و ما حالا باید تو سر خود بزنیم و بگوییم که اینجا خلیج‌فارس است؛ امروز عرب‌ها آنقدر پررو شده‌اند که می‌گویند مثلاً ما در صورتی در مسابقات ورزشی کشورهای اسلامی شرکت می‌کنیم که به جای خلیج‌فارس کلمه خلیج‌ بنوسید.»
محمود احمدی‌نژاد در ادامه مناظره گفت:«بالاخره آقای کروبی جواب ندادند که چرا از شهرام جزایری پول گرفته‌اند.» (کروبی بلافاصله با بیان اینکه آفرین به هوشتان می‌گویم خاطر نشان کرد:شما جواب سوالات من را ندادید و من هم مخصوصاً جواب شما را ندادم.)
وی افزود:«در موضوع شهرداری آقای لاری می‌خواستند پرونده‌ سازی کنند به من گفتند برو کنار من گفتم هر چه از من دارید در روزنامه چاپ کنید و الان هم به شما می‌گویم هرچه از من یا خانواده من دارید در روزنامه‌تان چاپ کنید و پای آن مرد و مردانه بایستید. مردم باید بدانند چه کسی رئیس‌جمهور آنان است. من می‌گویم همه اموال، ستادها و وزرایمان را اعلام کنیم هر چه تقلبی بود قوه قضاییه آن را بگیرد.»
احمدی‌نژاد در ادامه تاکید کرد:«بالاخره شما نگفتید آن 300 میلیون چه شد.»
احمدی‌نژاد افزود:«راجع به رژیم صهیونیستی که من ننگم می‌آید اسم اسرائیل را برای آن ببرم، امام جمله زیبایی فرمود و گفت که اینها آنقدر نجس هستند که اگر خود را به دریا بزنند آن را نجس می‌کنند ولی آنها در زمان جنگ همین ادعای آقای کروبی را کردند برای آنکه بگویند ملت ایران با اسرائیل ارتباط دارد و از آن سلاح می‌خرد.»
وی ادامه داد:«شما می‌گویید به ایتالیا رفته‌اید و شما را تحویل گرفته‌اند. نوش جانتان! از نظر من دنیا فقط چند کشور اروپایی و آمریکایی نیست. آقای کروبی به موازین امام برگردید. اینقدر انحراف از موازین امام از شما بعید است. چند کشور اروپایی تحویلمان نگرفتند؟ من به 60 کشور خارجی رفتم و 60 رئیس جمهور به کشور ما آمدند و وزارت خارجه این‌ها را اعلام می‌کند.»
احمدی‌نژاد گفت:«بنده ان‌شاءلله در این دوره هم رای بیاورم به هیچ‌وجه از سیاست‌های خارجی شما و آقای خاتمی پیروی نخواهم کرد، چون آنها را به ضرر کشور می‌دانم و نتیجه آن هم معلوم شد که انرژی هسته‌ای را دادند و محور شرارت هم شدند و تعهد هم دادند ولی الان همه چیز برگشته‌است. ضمن اینکه من آماده‌ام شما تشریف بیاورید و اینکه می‌گویید آموزش بده، من به عنوان یک شاگرد برای شما توضیح می‌هم اما یک جمله بگویم که امروز در دیپلماسی ، دیپلماسی عمومی حرف اول را می‌زند و من خواهش می‌کنم این را جناب‌عالی هم مطالعه کنید و به دوستانتان هم که این حرفها را تهیه می‌کنند تذکر دهید. شما باید افکار عمومی دنیا را در دست بگیرید.»
وی خطاب به کروبی افزود:«من پاسخ شما را درباره خلیج‌عربی نمی‌گویم بلکه به اساتید زبان عرب ارجاع می‌دهم که می‌گویند در"دول الخلیج العربیه"، "العربیه"به دول برمی‌گردد نه به خلیج و هیچ‌وقت نمی‌گویند"خلیج عربیه" بلکه می‌گویند خلیج عربی.»
احمدی‌نژاد گفت:«من متاسفم شما و دوستانتان چند بار این حرف را زده‌اید. اجازه دهید اساتید زبان عربی این را تشریح کنند... خود همان رئیس کشوری که ما رفتیم بلافاصله مصاحبه کرد و گفت:کشورهای عربی اشتباه می‌گویند و حق با ایران است. ما قویترین دیپلماسی را به کار گرفتیم و از آن هم حمایت می‌کنیم.»
احمدی‌نژاد ادامه داد:«شما در سال 65 رئیس حج بودید و آنجا سخنرانی کردید و اعلام کردید که راه نجات فلسطین بسیج عمومی و جنگ مسلحانه با اسرائیل است و جمهوری اسلامی با همه امکانات خود آماده است، در این مبارزه به صورت جدی و فعال شرکت کند. . . شما گفتید در این رابطه 300 هزار نفر در گردانهای قدس سازماندهی شده‌اند. شما جنگ را تنها راه مقابله با اسرائیل خواندید و گفتید برای مبارزه با اسرائیل باید برویم و مبارزه مسلحانه کنیم. حال من از شما می‌پرسم شما چه کاره نظام بودید؟ الان مواضع سیاست خارجی ما هم مورد تأیید ملت است و هم مورد تأیید مجلس است و هم مورد تأیید رهبری؛بقیه چه کاره‌اند؟»
دکتر محمود احمدی‌نژاد در ادامه به‌بیان یکی دیگر از شاخص‌های اقتصادی پرداخت:«از سال 60 و 63 از دولت دوم(64 تا 67) بیش از درآمد ارزی واردات شده یعنی یا از خارج قرض گرفته‌اند یا از بانک مرکزی. در دولت‌های قبل هم همین‌طور بوده یعنی بالای 100 درصد. در این دولت نسبت واردات به صادرات نفت و گاز 83 درصد شده‌است و نسبت واردات به درآمدهای ارزی 63 درصد شده‌است؛ یعنی صادرات غیر نفتی ما رشد جهشی داشته و درآمد ارزی ما ذخیره شده و امروز ذخایر ارزی بانک مرکزی ما بالاترین و مطمئن‌ترین در طول تاریخ کشور است. که من عدد آن را نمی‌گویم ولی مراکز اقتصادی جهانی آن را تا 120 میلیارد دلار برآورد کرده‌اند.» احمدی‌نژاد خاطر نشان کرد ضمناً ماجرای شهرام جزایری فراموش نشود.
حجت‌الاسلام مهدی کروبی کاندیدای انتخابات دهم ریاست جمهوری در ادامه مناظره گفت:«چند نکته را در اینجا عرض می‌کنم و موضوع آقای جزایری را هم می‌گویم؛ اولاً سال 65 حتماً لشگر قدسی وجود داشته یا نداشته، من نگفتم. من همیشه وقتی در آنجا صحبت می‌کردم بر اساس سیاست امام بوده که صریح می‌گفت نه شرقی نه غربی و بر‌اساس مبنای حرف امام می‌گفتند می‌خواهیم راه‌پیمایی کنیم و ما می‌خواهیم جهان اسلام را مقابل این دو تا قرار دهیم. . . سال 65 متاسفانه سالی بود که در آن هواپیمایی از ما گرفتند که معلوم شد یک سری مواد منفجره در آن بوده و آن هواپیما را نگه داشتند و بنده هم هیچ خبر نداشتم اما با قاطعیت ایستادم تا همه آنها را گرفتم و آوردم و فقط 3 نفر از آنها آنجا ماندند که اصلی بودند.»
کروبی اظهار داشت:«در مورد کارشناسان، من یک سوال را جواب ندادم و آقای احمدی‌نژاد هی به آن اشاره می‌کند در حالی که من 10 سؤال از شما کردم و هیچکدام را جواب نداده‌است، من می‌گویم قوه قضاییه درباره پرونده اردبیل توضیح دهد. . . من انقلابی هستم و همان انقلابی ریشه‌دار و حساب‌شده حرف می‌زنم منتهی می‌‌گویم باید حساب‌شده حرف بزنیم چون اگر نسنجیده حرف بزنیم دشمن‌تراشی می‌کنیم.»
وی ادامه داد:«اما در مورد قضیه آقای جزایری، ببینید آقای احمدی‌نژاد من خدمت شما عرض کنم، این یکی را چون دو سه بار شما تأکید کردید من گفتم. . . من یک روحانی هستم و اجازه‌هایی از امام دارم که هیچ‌کس این اجازه‌ها را ندارد و حالا بعضی‌هایش را هم اینجا کتبی دارم، دوم اینکه پرونده من در زمان انقلاب یک بخشش به امور مالی برمی‌گردد یعنی اجازه داشتم.... هر روز صبح پیش آیت‌الله صانعی می‌رفتم و پول می‌گرفتم و قبلاً هم پول تحصن و همه این‌ها با من بود و یکی دوبار شیراز و خوزستان رفتم و پول بردم و وقتی امام وارد شد، 7 میلیون تومان آن زمان دست من بود و من شدم مسئول کمیته امداد.»
کروبی تصریح کرد:«به تدریج امام پشت سر هم به من احکام دادند و من هم شهرتی پیدا کردم که مسلمانان داخل و خارج برای من پول می‌آوردند و از اموال مصادره‌ای به من می‌دادند که بین مردم تقسیم می‌کردم و حسابش هم از دولت جدا بود، در مورد آقای جزایری هم اصلاً من عادت ندارم که بگویم چه فردی یا افرادی پیش من آمدند، آقای جزایری را آوردند و دو مرتبه هم آقای جزایری هم پول داد و 300 میلیون تومان بوده و 200 میلیون تومان نیست و چون صداقت دارم، اگر یک میلیارد تومان هم بود می‌گفتم.»
وی ادامه داد:«به خدا آقای جزایری هیچ چیزی هم از من نخواست، الان هم باید به من پول بدهند من که پول نفت ندارم تا خرج کنم، من که الحمدالله پول تراکم شهرداری ندارم، بنده باید از مردم پول بگیرم تا خرج کنم و اینطور نیست که شما فکر کنید من ورد می‌خوانم و این برایم طلا می‌شود تا خرج کنم، بالاخره باید عده‌ای به من بدهند اما این که کسی بگوید یک قران از جایی آوردی و حتی تلفن که معمول است، اینگونه نبوده. . . آقای جزایری یک پول درسته به من داد، من هم خرج کردم و هیچ کاری نکردم.»
در این قسمت از این مناظره مجری گفت:شما 2 دقیقه وقت دارید، کروبی گفت:آقای احمدی‌نژاد چند دقیقه وقت دارد؟ که مجری گفت ایشان 11 دقیقه وقت دارد و کروبی خواست که احمدی‌نژاد صحبت کند و برخلاف قرعه‌کشی ابتدای مناظره، وی مناظره را به پایان برساند.
کروبی گفت:«5 یا 6 دقیقه که پایان بحث آقای احمدی‌نژاد مانده بود بگویید که تا من آن یکی 2 دقیقه خودم صحبت کنم و بعد ایشان مناظره را پایان ببرد تا من در این فرصت به مطالبم نگاه کنم و ببینم چه باید بگویم.»
احمدی‌نژاد در ادامه مناظره خطاب به کروبی گفت:«بالاخره ما پاسخ قضیه آقای جزایری را دریافت نکردیم، اینکه چطور 300 میلیون می‌آید و شما امام و رهبری و همه را هزینه می‌کنید تا از آدمی که در زندان است و محکوم شده و 150 میلیارد تومان...» در این قسمت کروبی دوباره در میان سخنان احمدی‌نژاد شروع به سخن گفتن کرد که احمدی‌نژاد از وی خواست اجازه دهد تا بقیه سخنانش را بگوید.
وی افزود:«بالاخره فسادها همین‌گونه شکل می‌گیرد؛300 تومان به این آقا، 200 تومان به آن آقا، 50 تومان به آن آقا می‌دهند و هر کاری دلشان می‌خواهد در این کشور می‌کنند. من تعجبم از جنابعالی است که چطور متوجه نشدید این پول چیست؟ یعنی هر کسی هر پولی آورد، می‌گیرید؟ ولو پول حرام؟ولو پول خلاف قانون؟این چه توجیهی است که امام به من اجازه داده؟ آن موقع که شما پول گرفتید، مسئول کمیته امداد نبودید، مسئول بنیاد شهید هم نبودید، مسئول حج هم نبودید، یک روحانی هستید و خیلی محترم مثل بقیه.»
احمدی‌نژاد تصریح کرد:«من 2 سوال دیگر از جنابعالی دارم؛ می‌گویند وقتی شما در بنیاد شهید مسئول بودید، در بنیاد شهید زندان درست کرده بودید و افراد را زندانی می‌کردید و افراد در آنجا کتک زده می‌شدند، این را هم تشریح کنید که آیا از امام اجازه داشتید و یا از رئیس قوه قضاییه اجازه داشتید؟ چطور شما زندان درست کرده‌ بودید و افرادی را در بنیاد شهید محبوس کرده بودید؟»
وی ادامه داد:«بنده گفته‌ام که اموالمان را اعلام کنیم، من خواهش می‌کنم که آقای کروبی اعلام کنند اول انقلاب خانه‌شان در کجا و چقدر بوده و الان در کجاست و چقدر است و این از کجا آمده است. . . آقای کروبی هم بفرمایند که این خانه خود را از کجا آورده‌اند، ایشان همیشه مسئول بودند، آیا از همان پول‌هایی که امام اجازه دادند برداشته و یا نه، امثال آقای شهرام جزایری‌ها دادند و یا اگر فعالیت اقتصادی می‌کنند بگویند.»
کروبی در وقت پایانی خود در پایان این مناظره گفت:«آقای جزایری که به من پول داد، ما هیچ‌وقت تحقیق و تفحص نمی‌کنیم که ببینیم این پولش از کجا است، اگر بدانیم فاسد است، نمی‌گیریم، اگر بدانیم چیزی از ما می‌خواهد دقت می‌کنیم و نمی‌گیریم، الان هم اگر یک آدم متدینی پول برای ما بیاورد و چیزی از ما نخواهد، می‌گیریم.»
وی افزود:«نکته دوم، مسئله‌ای که در مورد خود ایشان مطرح است و الان مدرکش هم موجود است و بعد از یک هفته انتخابات برملا می‌کنیم، 700 میلیون دلار از پول دولت می‌خواسته به یک آقایی بدهد که رهبری جلوی آن را گرفت، یکی از اختلافاتش با بانک مرکزی نیز همین بوده که حواله می‌داده و نمی‌دادند و دعواشان می‌شد و این 700 میلیون دلار را می‌خواسته به یکی از رؤسای جمهور بدهد و حالا می‌آید و می‌گوید که چرا مردم 300 میلیون تومان از خودشان به من داده‌اند.»
مجری مناظره در این لحظه پایان وقت کروبی را به وی اعلام کرد که کروبی نیز اظهار داشت:«حالا که وقت من تمام شده، شما بفرمایید چطور می‌گویید این مقایسه‌ها درست نیست،ما هر چه بگوییم شما حرف خودتان را میزنید و می‌گویید یک پا دارد، آنها می‌گویند درآمد نفت شما انصافا در این 5/3 سال به اندازه کل درآمد دولت‌های سازندگی و توسعه سیاسی بوده، شما نفت 100 دلاری و 80 دلاری را چکار کردی و الان این‌ها کجاست؟ آقای احمدی‌نژاد به خدا من خرم‌آباد بودم و همه طرح‌ها مانده است.»
احمدی‌نژاد اظهار داشت: «باز قانع نشدیم که بالاخره مسئله آقای شهرام جزایری چطور بود و چگونه مسکن شما از یک خانه 100 متری به یک مسکن چند صدمتری در بهترین نقطه تهران تبدیل شد.» کروبی بازهم سخنان احمدی‌نژاد را قطع کرد و گفت:«ما اول باید ببینیم این حرفی که می‌زنیم راست است یا نه...»
کروبی باز هم در حال ادامه دادن به سخنان خود بود که احمدی‌نژاد به سخنانش ادامه داد و گفت:«من از شما می‌خواهم اگر بنده خواسته‌ام 700 میلیون دلار به کسی بدهم و بانک مرکزی گفته که باید چنین کاری اجازه رهبری داشته باشد، همین فردا آن را در روزنامه خودتان بزنید، چرا می‌خواهید به هفته آینده موکول بکنید؟»
احمدی‌نژاد افزود:«ستاد ایشان به مخابرات رفته و گفته 20 میلیارد تومان برای ارسال اس‌ام‌اس می‌خواهیم بدهیم و مخابرات گفته که ما اس‌ام‌اس عمومی نداریم؛ براساس برآوردها بیش از 100 میلیارد تومان هزینه تبلیغات جناب آقای کروبی است و بگویند که این‌ها را از کجا و چگونه آورده‌است که این‌ها را برای مردم توضیح بدهد و الان وقت‌شان تمام شده‌ است.»
وی ادامه داد:«بنده بیش از 1000 ساعت خودم و کارشناسان اقتصادی و اساتید اقتصادی جلسه گذاشته‌ام، ممکن است 2 یا 3 یا 10 یا 20 نفر مخالف نظر ما باشند و بنده هیچ‌وقت آن را رد نمی‌کنم اما من جلسات 10 نفره، 20 نفره، 50 نفره و جلسات مختلف حتی جلسات 5 ساعته داشته‌ام و حضرت آقای کروبی، معتقدم رئیس جمهور باید خودش کارشناس ارشد باشد.»
در حالی که باز هم کروبی در میان سخنان احمدی‌نژاد شروع به سخن گفتن کرده‌بود، رئیس‌جمهور به سخنان خود ادامه داد و افزود: «اینکه هر‌چه می‌پرسی می‌گویند کارشناسان نظر بدهند، پس کارشناسان بیایند و رئیس‌جمهور شوند نه اینکه فردی دیگری رئیس جمهور شود و کارشناسان اداره کنند.»
احمدی‌نژاد در دقایق پایانی صحبت خود به نکاتی که همان شب در فیلم مستند مهدی کروبی پخش شده‌بود اشاره کرد؛ از جمله دانشجویان ستاره‌دار و دوباره این نکته را ذکر کرد که این مسئله شروعش در دوران آقای معین بوده‌ است و ما آن را لغو کردیم. احمدی‌نژاد در ادامه به بحث قومیت‌ها و گشت ارشاد اشاره کرد و گفت که قبلاً جواب آن را داده‌ است.
رئیس‌جمهور در پایان صحبت‌هایش گفت: «4 سال دوستان هر‌چه خواستند گفتند و ما تحمل کردیم، حوصله کردیم و پاسخ ندادیم. در همین روزنامه‌های آقای کروبی صدها توهین و تهمت زده‌ شده اما ما مطلقاً پاسخ ندادیم و کار کردیم، بعضی‌ها می‌گویند چرا پاسخ ندادید؛ در شرایطی که کشور در محاصره نظامی دشمن بود و در حال تحریم و فشار سیاسی بود و اگر ما می‌خواستیم وارد این بگومگوها بشویم چه اتفاقی می‌افتاد و چگونه می‌خواست این حجم سازندگی اتفاق بیفتد و این شاخص‌های خوب را در اقتصاد نسبت به گذشته به‌دست بیاوریم؛ ما نمی‌گوییم الان مشکل نداریم ولی ما معتقدیم که در حال کم کردن مشکلات هستیم و اگر می‌خواستیم وارد بگومگوها بشویم نه می‌توانستیم به فنآوری هسته‌ای دست بیابیم و نه در سیاست خارجی به اوج عزت می‌رسیدیم.»
در حالی که مجری مناظره در حال پایان دادن به برنامه و خداحافظی با بینندگان بود کروبی باز هم میان حرف او پرید و گفت:«نکاتی باقی مانده که فرداشب خواهم گفت.»
اگر مهدی کروبی در مناظره قبلی عدم بهره‌مندی خویش از هنر سخنوری و عدم ارائه برنامه جدید را بیان کرده ‌بود، مناظره وی با محمود احمدی‌نژاد گام دیگری بود در مسیر ریزش آرای او. چرا که احمدی‌نژاد دست روی نکته‌ای گذاشت که کروبی از زورآزمایی در آن میدان ناتوان بود. ارائه آمار و نمودارهای اقتصادی از طرف احمدی‌نژاد و اظهار بی‌اطلاعاتی و رد نمودن آنها از طرف کروبی کفه ترازو را به سمت احمدی‌نژاد سنگین نموده‌بود. مخصوصاً که مهدی کروبی پاسخ به آمارها را دائماً به عهده کارشناسان می‌گذاشت و تلویحاً خود را از دایره کارشناسی خارج می‌نمود.
محمود احمدی‌نژاد که در مناظره با میرحسین موسوی با اتخاذ روشی افشاگرانه سعی داشت تا پرده از پشت صحنه تحرکات مخالفانش بر‌دارد، به خوبی دریافته‌بود که همان مناظره برای تحقق این هدف کافیست و نباید بیش از این فضایی انتخابات را ملتهب کرد و البته در اتخاذ این تصمیم حتماً تذکر مقام معظم رهبری هم مطاع واقع شده‌ بود. تذکری که به گفته مقام معظم رهبری به این دلیل به رئیس جمهور داده شد که «می‌دانستند ایشان ترتیب اثر خواهد داد.»
هرچند محمود احمدی‌نژاد برای مناظره خود با مهدی کروبی مرکز ثقل صحبت خود را بر ارائه آمار گذاشته‌بود اما تلاش مهدی کروبی برای ورود به حاشیه و طرح مسائل مالی، احمدی‌نژاد را ناگزیر کرد تا در این‌باره هم صحبت کند. اگر ارائه آمار توسط وی، رقبای او و حامیانشان را بر این داشت تا به سایر توهین‌هایی که به رئیس جمهور روا می‌داشتند، واژه دروغگو را هم بیفزایند؛ طرح مسائلی در رابطه با وضعیت مالی کروبی، وی را بر آن داشت تا مانند موسوی به فکر تهیه متنی برای پاسخگویی در مناظره بعدی باشد.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات