تاریخ انتشار : ۲۱ مرداد ۱۳۸۹ - ۰۸:۴۰  ، 
کد خبر : ۱۴۹۶۴۵
دکتر مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردم‌سالاری تشریح کرد:

10 شاخص مکتب سیاسی امام خمینی(ره)

مقدمه: دکتر مصطفی کواکبیان نماینده مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی، دبیر کل حزب مردم سالاری، مدیر مسئول روزنامه مردم سالاری، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و صاحب تالیفاتی در اندیشه سیاسی حضرت امام خمینی(ره) در سال 1383 و یکسال پیش از روی کار آمدن دولت نهم طی گفت وگویی با خبرنگار ایسنا، مکتب سیاسی بنیانگذار انقلاب را در بخش هایی مجزا بررسی کرد. آنچه در پی می آید حاصل این گفت وگو است.

 مصطفی کواکبیان در گفت وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با اشاره به اینکه عبارت «خط امام» برای اولین بار در جریان شکل گیری مجلس اول مطرح شد، خاطرنشان کرد: در مقطعی که برخی طیف های سیاسی با بنی صدر همکاری می کردند و محور مشترک خود را مخالفت با شخصیت هایی چون شهید بهشتی قرار داده و مخالفت های جدی، شایعه پراکنی و ترور شخصیتی خود را علیه امثال شهید رجایی رواج می دادند، در مقابل عده ای که انقلاب اسلامی را بر محور اندیشه های حضرت امام(ره) می خواستند اجتماعی را تشکیل دادند که به عنوان گروههای خط امام معروف شد.
وی از جامعه روحانیت، حزب جمهوری اسلامی، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی به عنوان بخشی از گروه های خط امام(ره) نام برد و ادامه داد: علی رغم این که همه جانبه نگری در اندیشه سیاسی حضرت امام (ره) یکی از ضروریات مهم شناخت مکتب سیاسی ایشان به شمار می رود اما متاسفانه بعضا در جناح های سیاسی دیده می شود که فقط آن نقاط و ویژگی هایی برجسته می شود که برخی جناح ها در شرایط کنونی به آن نیاز دارند.
این روزنامه نگار گفت: امام خمینی(ره) را فقط نمی توان از بعد بنیانگذاری تفکر ولایت فقیه مورد ارزیابی قرار داد، کما این که ایشان را نمی شود صرفا از بعد طرفداری جدی از حقوق مردم مورد عنایت قرار داد. لذا در صورتیکه امام خمینی(ره) را به عنوان یک اندیشه گر مهم قرن معاصر در اندیشه سیاسی اسلام پذیرفته ایم باید همه جوانب اندیشه ایشان را هم مورد توجه قرار دهیم.
صاحب تالیفاتی در اندیشه سیاسی حضرت امام خمینی(ره)، مکتب سیاسی بنیانگذار انقلاب را به 10 بخش مجزا تقسیم کرد و در همین راستا درباره همبستگی دین و سیاست در اندیشه سیاسی ایشان، افزود: حضرت امام(ره) همواره معتقد بودند که تحقق عدالت اجتماعی تنها با تشکیل حکومت امکانپذیر است و بدون دخالت در امور سیاسی و تشکیل حکومت امکان ندارد که بتوان به اقامه عدالت اجتماعی پرداخت، کمااینکه حضرت امام(ره) به طور بسیار جدی همواره تاکید داشتند اسلام یک دین سیاسی، اجتماعی است و حتی عبادات اسلام هم جنبه سیاسی دارد و به میزانی که اسلام در حکومت و سیاست حکم دارد در سایر موارد ندارد.
به گفته کواکبیان; امام(ره) این نکته را مورد توجه داشت که پیامبر اکرم (ص) و امامان معصوم الگوهای عملی حکومتداران برای تشکیل حکومت و دخالت در سیاست هستند و بارها تاکید می کرد که اگر دخالت در سیاست جرم باشد امثال رسول اکرم(ص) و سید الشهدا» هم باید مجرم تلقی شوند.
مدیر مسوول روزنامه مردم سالاری ادامه داد: کسانی که برای دین جایگاهی در عرصه سیاست قائل نیستند و اساسا دین را بدون محتوای سیاسی آن مورد پذیرش قرار می دهند ممکن است افراد مسلمانی باشند، اما نمی توان به آنها عنوان خط امامی داد چرا که مهمترین ویژگی خط امام اعلام ضرورت شرعی دخالت همه مسلمانان در سرنوشت خودشان یعنی همبستگی دین و سیاست است; همبستگی دین و سیاست با سو» استفاده از دین منافات دارد. بدین معنی که نمی توان دین حکومتی داشت و آن را در پوشش حکومت دینی جا انداخت.
به گفته کواکبیان; ممکن است گاهی استبداد سیاسی به خود قداست دینی بدهد که در اینجا هرگز نمی توان سخن از همبستگی دین و سیاست به میان آورد، بلکه تمام بحث بر سر این است که عامه مردم بر سرنوشت خود با انگیزه های دینی و شرعی حاکم شوند.
وی مفهوم واقعی همبستگی دین و سیاست را در دخالت عموم مردم در عرصه سیاست با انگیزه های دینی معرفی و خاطرنشان کرد: نمی شود در یک جامعه ایی گروهی از حاکمان بخواهند دیدگاههای استبدادی خود را در پوشش دینی بر مردم تحمیل کنند و آن را به عنوان یک دیدگاه قطعی جا بیاندازند.
این روزنامه نگار; مردم سالاری ومحوریت مردم در تعیین سرنوشت خود را به عنوان یکی دیگر از ویژگی های مکتب سیاسی حضرت امام خمینی(ره) معرفی و یادآور شد: بارها امام خمینی(ره) چه در پیام ها و سخنان خویش و چه در رفتار و سیره عملی خود نشان دادند که به مردم سالاری اسلام به طور کامل پایبند هستند و حتی دموکراسی اسلامی را به مراتب کامل تر از دموکراسی غربی می دانند و بر این باورند که در دولت اسلامی همه ویژگی های یک دموکراسی انسانی تحقق پیدا می کند.
وی پاسخ امام خمینی(ره) به پاپ که عده ای را برای آزادی گروگان های آمریکایی به ملاقات امام(ره) فرستاده بود را یادآور شد و افزود: امام خمینی(ره) در جواب آنها با صراحت کامل گفتند که ما شرعا حق نداریم که بر خلاف رای ملت عمل نموده و چیزی را به مردم تحمیل کنیم.
کواکبیان با اشاره به این که امام خمینی(ره) در سیره عملی خود هیچ گاه حاضر نمی شد کوچکترین حقی از مردم ضایع شود، افزود: ایشان در بدترین شرایط و یا حتی موشک باران دشمن هرگز اجازه نمی دادند انتخابات متوقف شود خود این نکته سندی برای رفتار سیاسی امام(ره) نسبت به مبحث مردم سالاری است.
وی ادامه داد: ایشان در پاسخ به یک استفتا» به صراحت می گویند که شرط تولی امور مسلمین توسط یک فقیه صرفا آرای اکثریت مردم است.
مدیر مسوول روزنامه مردم سالاری با ذکر خاطره ای از حضرت امام(ره) میزان توجه ایشان به خواست و نظر مردم را مورد عنایت قرار داد و افزود: در مورد رای مردم به اولین رییس جمهور; از همان ماههای اول پس از رای گیری تلاش های مخرب منتخب مردم برای همه مسوولان و دست اندرکاران کاملا مشخص بود و خود امام هم به خوبی ماهیت واقعی رییس جمهور را شناخته بودند، اما هرگز تا ماه های آخر که خود بنی صدر علیه حکومت اقدام نکرده بود و مادامی که مجلس بر اساس قانون بر عدم کفایت سیاسی وی رای نداده بود مخالفتی نکردند.
کواکبیان همچنین به ذکر خاطره ای دیگر پرداخت و گفت: با اینکه گفته می شود امام خمینی(ره) از روز اول با قائم مقامی رهبری که توسط مجلس خبرگان اول تعیین شده بود موافق نبودند اما هیچ گاه با این نکته هم مخالفتی نکردند یعنی معتقد بودند چون از ناحیه خبرگان منتخب مردم چنین انتخابی صورت گرفته است با اینکه خود موافق نبودند به احترام رای منتخبین مردم هیچ مخالفتی نکردند.
وی قبول مخالفت 99 نفر از نمایندگان مجلس با نخست وزیری مهندس میرحسین موسوی را به عنوان یکی دیگر از نشانه های توجه امام خمینی(ره) به رای ملت یاد کرد و افزود: با اینکه امام(ره) نامه نوشته و به مجلس تاکید کردند که حتما مهندس موسوی نخست وزیر شود اما به دلیل مخالفت 99 نفر از کسانی که این روزها اتفاقا ممکن است خیلی هم خود را معتقد به ولایت فقیه بدانند امام خمینی(ره) هیچ عکس العملی علیه آنها نشان نداد و حتی در سخنان بعدی خود با ملاطفت و محبت با آنها برخورد کردند و هرگز چنین بحثی نبود که عده ای بگویند این 99 نماینده به دلیل مخالفت با نظر امام خمینی(ره) باید رد صلاحیت شوند و یا اصلا این افراد عناصری ضدانقلاب، ضدنظام یا نفوذی دشمن یا ضد ولایت فقیه محسوب شوند. حتی ایشان در سخنرانی پس از رای گیری کاملا بر حق رای آزاد نمایندگان مجلس تاکید کردند.
کواکبیان با اعتقاد به این که امام(ره) مردم را علت محدثه انقلاب و نظام و همچنین علت مبقیه آن می دانستند، افزود: امام(ره) بارها ملت ایران را از مردم زمان رسول الله و ائمه اطهار بالاتر می دانستند و بارها به کارگزاران نظام توصیه می کردند که در خدمت به مردم از هیچ نکته ای فروگذار نکنند و بدانند که اگر روزی زمامداران حکومت از پشتیبانی مردم محروم شوند مردم آنها را کنار خواهند گذاشت و همانند برخوردی که با رژیم شاهنشاهی داشتند با کارگزارانی که در امور مختلف حکومتی دست اندرکار هستند برخورد خواهند کرد.
کوکبیان اسلامی بودن حکومت و ضرورت انطباق کلیه قوانین و مقررات و قواعد حاکم بر جامعه با شریعت اسلام را یکی دیگر از شاخصه های مکتب سیاسی امام خمینی(ره) دانست و یادآور شد: حضرت امام(ره) به همان میزان که بر نقش مردم تکیه داشتند بر نقش قوانین اسلام و لزوم اجرای احکام شریعت هم تکیه داشت. از این رو نمی توان تابع اندیشه امام(ره) بود و فقط تفکر مردم سالاری و جمهوریت آن را مورد توجه قرار داد و از آن همه تاکیدی که ایشان نسبت به اسلامیت و ضرورت اجرای حکم خدا و قوانین اسلام داشتند غافل بود.
وی با اشاره به این که امام(ره) تحولی جدی در عرصه اجتهاد ایجاد کردند و فقاهت را لازمه استمرار صحیح حکومت دینی می دانستند، افزود: حضرت امام(ره) بر این باور بودند; همانگونه که پیشرفت امور مادی مردم را باید از طریق دانش روز حاصل کرد، مجتهدان دینی نیز باید متناسب با زمان و مکان اجتهاد داشته باشند. یعنی بپذیرند که موضوعی در گذشته حکم خاصی داشته و امروز به دلیل تحولات اجتماعی و شرایط و مقتضیات زمان و مکان ممکن است که حکم دیگری پیدا کند چراکه موضوع اساسا عوض شده و به دلیل تبدیل موضوع باید تبدیل احکام نیز صورت گیرد.
وی بر اسلامیت در کنار جمهوریت جهت اداره یک جامعه تاکید کرد و افزود: اسلامیت باید از کانال احکام عقلی و متناسب با دو عنصر زمان و مکان معنا شود، چراکه اساسا حضرت امام(ره) مجتهدی را که متناسب با شرایط و مقتضیات زمان و جغرافیایی سیاسی موجود حرکت نکند را به معنای واقعی مجتهد برای حکومت دینی نمی دانستند لذا نباید قرائت خاص یک عده محدودی را که نمی توانند شرایط زمان و مکان را درک کنند به عنوان حقیقت اسلام تلقی کرد و ادعا کرد مخالفت که با آن نوع قرائت مخالفت با اصل اسلام است.
کواکبیان اصل امامت و رهبری و اندیشه ولایت فقیه را چهارمین ویژگی مکتب سیاسی خط امام معرفی و خاطرنشان کرد: چنین اصلی جدا از اسلامیت و جمهوریت نیست. بدین معنی که برای تضمین اسلامیت نظام باید در راس حکومت کارشناس آگاه و متقی و شجاع و عادل وجود داشته باشند و از طرفی مردم باید رهبری را انتخاب کنند.
وی آخرین نامه امام(ره) به آقای مشکینی برای تدوین بازنگری در اصول قانون اساسی مربوطه به رهبری را گویای همین نکته معرفی کرد و افزود: ایشان به صراحت بر این نکته تاکید می کردند که زمانی که مردم خبرگان را انتخاب کردند و خبرگان هم فقیهی را در راس حکومت انتخاب کردند او به طور قهری ولی منتخب مردم است. لذا کسانی که می خواهند امام(ره) را طرفدار نظریه انتصابی بدانند سخت در اشتباهند.
کواکبیان با اشاره به این که حضرت امام (ره) برای حاکم عصر غیبت، مشروعیت الهی و مردمی قائل بودند، افزود: نمی توان تابع مکتب سیاسی امام بود اما انتخاب مردم را محدود و در مسیر انتخابشان سنگ اندازی و حقوق مردم را برای انتخاب شدن و یا انتخاب کردن ضایع کرد، هر کس خود را بیشتر خط امامی می داند باید بیشتر رعایت حقوق مردم و تضمین حق انتخاب شدن و انتخاب کردن تلاش کند.
مصطفی کواکبیان مدیر مسوول روزنامه مردم سالاری در ادامه گفت وگوی خود با خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، رعایت اصل عدالت را بعنوان ویژگی دیگر مکتب سیاسی حضرت امام(ره) معرفی کرد و افزود: اساسا امام خمینی(ره) در کتاب ولایت فقیه خود به علمای دین توصیه کرده که برای تحقق عدالت اجتماعی اسلام باید تلاش کنند و حکومت دینی تشکیل دهند; که در این زمینه به روایت معروف حضرت امیرالمومنین (ع) اشاره می کنند که خداوند از علمای دین پیمان گرفت که هرگز جلوی پرخوری سرمایه داران و زراندوزان و محرومیت مظلومان سکوت نکنند.
همچنین حضرت امام(ره) جنگ فقر و غنا را با تمام وجود قبول داشتند و آن را نبردی انسان ساز در طول زمان و در سر تا سر جهان و در همه پهنه زمین می دانستند و معتقد بودند که اگر چنین جنگی تعطیل شود در حقیقت احکام شرعی اسلام و دستورات اخلاقی قرآن بر زمین می ماند.
کواکبیان با اشاره به اینکه حضرت امام (ره) چنین جنگی را سیره پیامبران و امامان دانسته و همواره معتقد بودند که مهمترین عرصه جنگهای پیامبران به خصوص نبی اکرم (ص) همان جنگ علیه سرمایه داران بود که بر محرومان فشار وارد می کردند، اذعان داشت: امام(ره) در سیره عملی خود بارها بر رعایت حقوق مستضعفان و اینکه نباید اینها در جامعه در محرومیت و تنگدستی باقی بمانند تاکید داشته و عدالت اجتماعی اسلام را تلخی اغنیا و شیرینی فقرا می دانستند که حکومت باید از طریق برنامه ریزی های اقتصادی گودالهای عمیق فقر جامعه را با قلل ثروت افراد پردرآمد اجتماع پر کند لذا ایشان بارها تاکید می کردند که مسوولان اجتماع و زمامداران حکومت باید درد طبقات محروم را چشیده باشند، مانند آنها زندگی کنند و هیچ گاه خود را از محرومان و پابرهنگان جدا نکنند.
وی از قول یکی از یاران نزدیک حضرت امام خمینی(ره) خاطره ای را یادآور شد مبنی بر این که حضرت امام(ره) در اوج جنگ شنیدند که دولت بنا دارد برخی اقلام مصرفی مردم را گران کند از این رو به مسوولان تذکر دادند که جلوی این گرانی ها را بگیرند، استدلال این بود که بخشی از گرانی ها برای تنظیم برخی امور اقتصادی در لایحه بودجه است، ایشان فرمودند; لااقل آن اقلامی که طبقات ضعیف جامعه استفاده می کنند نباید گران شود.
این استاد دانشگاه بر اساس خاطره ای که یادآور شده است، تاکید کرد: این حکایت، از روح بزرگ حضرت امام(ره) سرچشمه می گیرد و تاکید حضرت امام (ره) بر این که مسوولان حکومتی باید درد طبقات ضعیف جامعه را حس کنند، را نشان می دهد.
مدیر مسوول روزنامه مردم سالاری آزادی را یکی دیگر از ویژگی های اندیشه های حضرت امام(ره) دانست و اظهار داشت: در این زمینه بارها حضرت امام (ره) تاکید داشتند که در حکومت اسلامی همگان آزادند و حتی مارکسیست ها و کمونیست ها هم می توانند آزادانه نظرات خود را بیان کنند.
کواکبیان به مناظره های اوایل انقلاب بین نورالدین کیانوری (دبیر کل حزب توده) و احسان طبری با شهید بهشتی اشاره کرد و افزود: امام(ره) تاکید داشتند آزادی در اسلام برای همه تضمین شده است و اسلام تنها با توطئه مخالف است از اینرو همه احزاب و گروههای سیاسی مادامی که به مرز براندازی و توطئه نرسیده اند می توانند آزاد باشند و میتینگ سیاسی برگزار کنند ولو اینکه با حاکمان هم مخالف باشند و حتی این تعبیر از ایشان نقل قول شده است که ایشان می گفتند مخالفت با من مخالفت با اسلام نیست.
به اعتقاد کواکبیان، امام(ره) چه در زمینه آزادی مطبوعات و چه آزادی احزاب و چه آزادی اجتماعات همواره بر حکومت قانون و اجرای مقررات تاکید داشتند و معتقد بودند ما حتی به کمونیستها اجازه می دهیم حرفهای خود را بزنند.
دبیر کل حزب مردم سالاری که هم اکنون اندیشه های حضرت امام خمینی را در دانشگاه علامه طباطبایی تدریس می کند، معنویت گرایی و ارتقای فضائل اخلاق و رشد کمالات انسان در درون جامعه را یکی دیگر از شاخصه های مکتب سیاسی حضرت امام خمینی(ره) عنوان کرد و یادآور شد: حضرت امام(ره) در این زمینه بارها به علمای دین توصیه می کردند که زی طلبگی خود را حفظ کنند و به ساده زیستی روی آورند و از روحیه کوخ نشینی فاصله نگیرند و همواره در گفتار و کردار خود دقت کنند که گفتار آنها با کردارشان انطباق داشته باشند و همه این ویژگی ها را برای ارتقای معنویت در جامعه لازم می دانستند.
به گفته این روزنامه نگار حضرت امام خمینی (ره) اساسا وجود معنویت را زمینه ای برای پیروزی و پیشرفتهای مادی تلقی می کردند و همواره معتقد بودند که تفاوت مهم اسلام ناب با اسلام آمریکایی، در این است که در اسلام ناب همه تلاشها علاوه بر تامین معیشت مردم معطوف به ارتقای معنوی جامعه است و دستیابی به قله های کمال و فضائل اخلاقی یکی از وظایف اصلی دولتمردان است. از اینرو اینکه امام(ره) اخلاق کاخ نشینی را عامل تباهی کشور می داند، و خوی کاخ نشینی را زمینه دیکتاتوری می داند و اینکه ساده زیستی را لازمه ایستادگی در مقابل کشورهای خارجی می داند همه اینها به خاطر این است که معنویت در جامعه تبلور داشته باشد.
وی ادامه داد: اینکه در آن مقطع ایشان خانه کوچک شهید رجایی را به عنوان الگوی همه مسوولان و زمامداران جامعه مطرح می کنند صرفا به خاطر این است که آحاد مردم بدانند که گفتار و رفتار زمامداران آنها یکی است. لذا امروز آن کارگزار حکومتی که خانه های هزار متری در شمال شهر تهران دارد نمی تواند دلسوز واقعی مردم تلقی شود و چنین فردی شوخی می کند اگر بگوید من تابع امام خمینی(ره) هستم.کواکبیان با اشاره به اینکه حضرت امام(ره) زنده نگه داشتن شعائر الهی را صرفا به خاطر رشد معنویت در جامعه می دانستند، خاطرنشان کرد: حضرت امام(ره) با اینکه با ظاهرسازی به شدت مخالف بودند اما بارها بر دستجات عزاداری محرم و برنامه های صحیح مراسم نهضت عاشورا تاکید می کند و به واقع معتقد بود "که ما هرچه داریم از نهضت امام حسین (ع) و حماسه عاشورا است" و هدف این کار هم این است که علاوه برزنده نگه داشتن جنبه های سیاسی فرهنگ عاشورا جنبه های معنوی آن در جامعه تقویت شود.مدیر مسوول روزنامه مردم سالاری استقلال طلبی و استکبارستیزی و مخالفت با هرگونه استبداد جهانی و قلدری سلطه طلبان بین المللی را ویژگی هشتم مکتب سیاسی امام(ره) قلمداد و ابراز عقیده کرد: حضرت امام(ره) در عرصه سیاست خارجی و سیاست بین الملل اسلام برای خوداتکا و استقلال ملتها نقش مهمی را قائل بودند و معتقد بودند که ملتها با اتحاد خود به خوبی می توانند بر مستکبران جهانی پیروز شوند. از این رو با تعبیر زیبای "آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند" به مقابله با آمریکا می پردازند و آن را "شیطان بزرگ" قلمداد می کنند.وی با تاکید بر اینکه در عرصه روابط بین الملل و سیاست خارجی باید در کنار ویژگی قاطعیت امام خمینی(ره)، انعطاف و کوتاه آمدن بر سر فروع و حفظ مصالح جوامع مسلمین را هم در نظر گرفت، افزود: امام(ره) که هرگز نشستن در کنار میز صلح با امثال صدام را جایز نمی دانستند در شرایطی که مصلحت ایجاب می کرد قطعنامه 598 سازمان ملل را پذیرفتند. امامی که می فرمودند; اگر از صدام بگذریم از آل سعود نخواهیم گذشت، به وزیر خارجه وقت تذکر می دهند که باید هر چه زودتر زمینه اعزام زائران به حج فراهم شود، به شدت با سردمداران شوروی سابق به دلیل حمله به افغانستان مخالفت داشتند و در شرایطی خاص نامه مفصلی برای آقای گورباچف ارسال کردند.
کواکبیان نهمین ویژگی مکتب سیاسی حضرت امام (ره) را تاکید خاص ایشان نسبت به نقش ویژه زنان در عرصه سیاست دانست و یادآور شد: اگر بگوییم امام (ره) احیاگر حقوق زنان در عرصه تفکر اسلامی در تاریخ بعد از صدر اسلام بودند، گزاف نگفتیم. چراکه امام(ره) برای زنان این حق را قائل بودند که مثل مردان در عرصه اجتماع مسوولیت داشته باشند و به بالاترین مناصب دولتی و مشاغل عمومی دسترسی داشته باشند و حقوقی برابر با مردان در اجتماع را طلب کنند و هیچ گاه تحت قیمومیت ناروای مردان قرار نداشته باشند. اعزام یک زن همراه با آیت ا... جوادی آملی برای تقدیم نامه به گورباچف به خوبی بیانگر دیدگاه های روشنفکرانه و عظمت ویژه امام خمینی(ره) در این زمینه است.کواکبیان برخورد صادقانه با مردم و تاکید ویژه حضرت امام(ره) بر اینکه تمامی حکومت و عرصه های مختلف قدرت به خاطر انجام تکلیف الهی است را دهمین و آخرین ویژگی مکتب سیاسی امام(ره) دانست و گفت: ایشان واقعا با امور سیاسی به صورت وظیفه دینی برخورد می کردند و هرگز با مردم خود سیاسی کاری نمی کردند که تنها به همین دلیل است که صداقت و برخورد ایشان با مردم زبانزد همه متفکران داخلی و خارجی است و همه صاحب نظران بر این نکته تاکید دارند که اگر ایشان مسوولان حکومتی را به دوری از فساد و پرهیز از وابستگی به اجانب و روی آوردن به استبداد توصیه می کردند نشات گرفته از اصل برخورد صادقانه با مردم بود و همچنین علت اینکه مردم به صورت قلبی و از روی خلوص نیت در عزای ایشان به مراتب بیشتر از استقبال سال 1357 در 12 بهمن به صحنه آمدند به خاطر همین برخورد های صادقانه بود که ایشان با مردم داشتند.
کواکبیان با اشاره به اینکه امام(ره) بر رفتار صادقانه بر مردم تاکید داشتند، افزود: حضرت امام خمینی(ره) بر این باور بودند که هیچ چیز را از مردم نباید پنهان کرد چراکه صاحبان اصلی حکومت هستند و حق دارند از مسائل مربوط به خودشان اطلاع یابند.
به اعتقاد کواکبیان تشکیل دولت خاتمی بر اساس تاکیدی بود که وی بر اندیشه حضرت امام(ره) داشت و همواره بر این اعتقاد بود که در زمان دولتهای پیشین تا حدودی از مکتب سیاسی امام خمینی(ره) فاصله گرفتیم و لذا باید به آن اندیشه ها رجعت دوباره داشت.
کواکبیان مخالفان جدی هویت یابی اندیشه های امام خمینی(ره) را به دو گروه تقسیم و یادآور شد: یکسری راست گرایان افراطی که شامل طیف وسیعی از همه کسانی است که دچار جمود فکری و تحجر و واپس گرایی و قرابت با تفکر انجمن حجتیه هستند به شدت با تحقق اندیشه های مردم سالارانه امام خمینی(ره) مخالف هستند ولو اینکه خیلی هم خود را ممکن است حزب اللهی بدانند. اما برخی از آنها وقتی گفته می شود که امام خمینی(ره) می گوید "میزان رای ملت است" تفسیر خود را غالب می کنند و مثلا کار اخیر شورای نگهبان را بدون هیچ اشکال می دانند و معتقدند رد صلاحیت بیش از 2000 نفر در انتخابات بدون هیچ مدرک و سندی اشکالی ندارد.
کواکبیان، کسانی که با اساس دینی بودن حکومت مخالف هستند را به عنوان گروه دوم معرفی و افزود: مخالفت اینها هم با امام خمینی(ره) به خاطر تاکید ویژه امام(ره) بر ضرورت دینی بودن حکومت است که این شامل طیف وسیعی از سلطنت طلبان ضدانقلاب خارجی تا برخی از عناصر لائیک و سکولار داخلی می شود که در حقیقت هر دو گروه با مردم سالاری دینی که ره آورد مهم تفکر امام (ره) است مخالفت دارند که گروه اول با بخش مردم سالاری آن و گروه دوم با بخش دینی اش مخالف هستند.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات