تاریخ انتشار : ۰۱ مهر ۱۳۸۹ - ۰۷:۵۵  ، 
کد خبر : ۱۶۴۹۸۹
گفت‌وگوی داغ مطهری با دانشجویان دانشگاه تهران

باید به مردم فرصت اعتراض می‌دادیم


گروه سیاسی: «قول می‌دهم پیگیری کنم اما تضمین نمی‌کنم به نتیجه برسد.»‌ این جمله کوتاه پاسخ علی مطهری به دانشجویان دانشگاه تهران بود که حضور نماینده تهران در دانشکده پردیس علوم این دانشگاه را غنیمت شمرده و نه تنها با طرح پرسش‌های پی‌درپی درباره پرونده حمله به کوی دانشگاه از او می‌خواستند این حادثه را پیگیری کند بلکه به نماینده اصولگرا توصیه کردند اگر نمی‌تواند این وظیفه را درست انجام دهد بهتر است استعفا دهد. اگرچه مطهری کوشید با پاسخ‌های کوتاه دانشجویان را قانع کند اما سوال‌های دانشجویان در این باره پایانی نداشت. به گزارش ایسنا دانشجویی درباره حوادث 18 تیر 78 و 24 خرداد 88 و جریان‌های حمله به کوی دانشگاه در این دو تاریخ و اتفاقات رخ داده، پرسید و گفت: «همچنین یکی از نمایندگان گفته در مجلس کمیته‌ای برای بررسی قضایای کوی تشکیل نشده است و امروز شاهدیم روند بازداشت دانشجویان و احضار آنها ادامه پیدا کرده است و اگر شما امروز اینها را فریاد نمی‌زنید، به عدول از آرمان‌های شهید مطهری متهم هستید.» فرزند شهید مطهری در پاسخ گفت: مجلس درباره کوی، کمیته تشکیل داد و ریاست آن را آقای ابوترابی بر عهده داشت، همچنین آقایان کاتوزیان و نادران همان شب از کوی گزارش‌هایی تهیه کردند اما متاسفانه این گزارش تا به امروز خوانده نشده است. این نماینده مجلس اضافه کرد: اگر این روزها سخت‌گیری‌هایی می‌شود، شاید به خاطر سالگرد این وقایع باشد، البته نقص زیاد است و باید با هم تلاش کنیم قضیه جمع‌وجور شود؛ پس اینکه بخواهیم دوباره آتش شعله‌ور شود، عاقلانه نیست.
مطهری همچنین با بیان اینکه باید در آینده روی اقناع مردم بهتر کار شود، توضیح داد: متاسفانه در جریان‌های اخیر حساب مردمی که از روی حسن نیت فکر می‌کردند تقلب شده است و البته نظام و رهبری را قبول داشتند، از حساب رهبران این اعتراضات جدا نشد، در حالی ‌که باید مجوز تجمع به آنها داده می‌شد و صدا و سیما نیز آن را پخش می‌کرد و در واقع دولت پاسخ می‌گفت،‌ اما متاسفانه ما زود می‌ترسیم که قرار است انقلاب از بین برود و چون می‌ترسیم حرکت تند انجام می‌دهیم، در صورتی که اگر به مردم فرصت داده می‌شد تا اعتراضات‌شان را مطرح کنند ظرف 20 تا 30 روز دو میلیون نفر یا هر تعدادی که دچار شبهه بودند به مرور ریزش می‌کردند و یا در نهایت تعدادی می‌ماندند که تکلیف‌شان روشن بود و آن وقت جامعه نیز می‌پذیرفت باید با آنها برخورد شود چرا که وقتی اتمام حجت شد، هیچ حکومتی نیست که نایستد اما ما به این مرحله نرسیدیم. پس باید برای آینده عبرت گرفت چرا که ممکن است این اتفاق دوباره تکرار شود و این خود نشانه آزادی است. مطهری با بیان اینکه «موسوی در اثبات خوب آمد، اما در نفی خوب عمل نکرد»، گفت: موسوی باید به صراحت می‌گفت شعار «نه غزه، نه لبنان» و «بی‌بند و باری» شعار ما نیست، همچنین باید اعلام می‌کرد در چارچوب اسلام و قانون اساسی عمل می‌کند. وی همچنین برخی سخنان طرف‌های دیگر مناظره را از جمله علل ایجاد مسائل پس از انتخابات خواند و گفت: نحوه مدیریت نیز در این رابطه بی‌تاثیر نبوده است. این نماینده مجلس تصریح کرد: مهم این است که برای آینده عبرت بگیریم، گذشته‌ها گذشته است، پس بهتر است این موضوع را مورد توجه قرار دهیم و در آینده برای اقناع مردم بیشتر کار کنیم.
در ادامه یکی از دانشجویان خطاب به مطهری گفت: «ما شما را اهل مسامحه و منافع می‌دانیم به نحوی که هیچ‌گاه دنبال حق مردم نبوده‌اید و درحالی که شعارتان حق‌مداری و عدالت‌خواهی است در مجلس در مورد توقیف تعدادی از مطبوعات و قضایای کوی دانشگاه و... آن‌طور که باید عمل نکرده‌اید؟ پس بهتر است استعفا کنید.» مطهری در پاسخ گفت: می‌گویید استعفا دهید؛ اگر این‌طور شود چند نفری هم که در مورد کهریزک، مطبوعات و کوی کارهایی انجام‌ داده‌اند و پیگیری‌هایی کرده‌اند نخواهند بود، البته باید بگویم ما هنوز دنبال این قضیه هستیم اما نگاه‌ها باید عوض شود تا افراد بتوانند حرف‌شان را راحت بزنند. وی افزود: حرف‌های شما را قبول دارم اما از یک نفر کار آن‌چنانی ساخته نیست. نباید ناامید بود و باید تلاش کرد. همچنین باید بگویم در مقابل شما جوانان که یکپارچه آتش و هیجان هستید، بخش دیگری از جوانان هستند که طور دیگری فکر می‌کنند، پس شما نیز خود را به جای حکومت بگذارید چرا که عده‌ای معتقدند اگر فضا باز گذاشته می‌شد، شاید تعداد کشته‌ها بیشتر از این می‌شد، پس قضاوت در مورد این مسائل آسان نیست. مطهری همچنین در پاسخ به پرسش یکی دیگر از دانشجویان درباره دلایل خوانده نشدن گزارش حادثه کوی و اینکه مجلس به وزارت محصولی رای مثبت داد، گفت: من به عنوان مخالف با انتصاب آقای محصولی صحبت کردم اما اینکه چرا گزارش خوانده نمی‌شود، باید بگویم به تنهایی نمی‌توانم گزارش را بردارم و پشت تریبون بخوانم ولی به رئیس مجلس تذکر داده‌ایم که چرا خوانده نمی‌شود و او نیز پاسخ داده ان‌شاءالله خوانده می‌شود، همچنین باید بگویم گزارش را رئیس این کمیته یعنی آقای ابوترابی باید با پیگیری‌هایی که انجام می‌دهد در مجلس طرح کند.
وی در ادامه با انتقاد از عملکرد میرحسین موسوی و بیان اینکه او پیش از اعلام نتایج، پیروزی خود را اعلام کرد، گفت: این یک خطا و اشتباه قطعی بود، در حالی که او می‌توانست بگوید قانع نشدم و اعتراض و اعلام کند به خاطر مصالح مردم سکوت می‌کند تا بتواند به عنوان نیروی بالقوه سیاسی خود را برای آینده حفظ کند. در ادامه این جلسه وقتی یکی از دانشجویان از مطهری خواست به آنها قول دهد در مورد قضایای کوی در مجلس پیگیری‌های لازم را انجام دهد، وی گفت: به شما قول می‌دهم پیگیری کنم اما تضمین نمی‌کنم حتماً به نتیجه برسد. وی گفت: معتقدم این حق دانشجویان است،‌ ضمن اینکه باید وضعیت دانشجویان دیگری که در خیابان‌ها کیوسک آتش زدند هم بررسی شود. این نماینده مجلس همچنین در پاسخ به این پرسش که «با توجه به توقیف روزنامه‌ها و عملکرد صدا و سیما، مصلحت چه معنایی دارد و نظر شما درباره طرح عفاف و حجاب که در مجلس مطرح شده و گشت ارشاد چیست؟» توضیح داد: اینکه از مصلحت سوءاستفاده شود همیشه وجود داشته؛ چنان که حتی از آزادی و عدالت هم سوءاستفاده شده و آنها به عنوان ابزار برای هدف‌های خاص بهره‌برداری شده‌اند. دانشجویی پرسید: «شهید مطهری معتقد بودند قبل از پیروزی انقلاب اسلامی روحیه جهاد و احساس شخصیت در بین مردم ایجاد شده بود و در واقع مردم یک انقلاب درونی پیدا کرده بودند و بعد انقلاب پیروز شد، به نظر شما این روحیه در حال حاضر چقدر در بین مردم وجود دارد؟»
مطهری پاسخ داد: شهید مطهری معتقد بودند یکی از علل ایجاد نهضت انقلاب اسلامی دمیده شدن تهاجم به وضع موجود و زنده شدن برخی احکام اجتماعی مثل جهاد و امر به معروف و نهی از منکر بود؛ مسائلی که قبلاً بعضاً به فراموشی سپرده شده بود و وقتی صحبت از اسلام می‌شد، فقط بحث موعظه و اندرز مطرح بود. ایشان معتقد بودند در سال‌های اخیر این عناصر در بین مردم وارد و باعث شد نهضت اسلامی با سرعت بیشتری به حرکت خود ادامه دهد. وی ادامه داد: البته این عناصر امروز هم هست و در واقع باید باشد و اگر برخی از ما به وظیفه خود عمل نمی‌کنیم کوتاهی از خود ماست. ممکن است ما برداشت‌های غلطی از برخی مسائل داشته‌ باشیم و راه را بسته ببینیم، در صورتی که راه باز اشت. مثلاً ما وظیفه امر به معروف و نهی از منکر داریم چرا که یک اصلاح مستمر اجتماعی است و اسلام بارها بر آن تاکید کرده و اگر ما گاهی درست عمل نمی‌کنیم، بحث دیگری است. این نماینده مجلس گفت: مثلاً متاسفانه برخی افراد برداشت غلطی از ولایت فقیه دارند و می‌گویند با توجه به اینکه ولایت فقیه وجود دارد تکلیف از ما ساقط است و اگر نقصی هست، ایشان یا مقامات می‌گویند و بررسی می‌کنند، در صورتی که این برداشت غلط است. مگر ولی‌فقیه باید در تمام جزییات وارد شود؟ این نگاه غلط است.
مثلاً در زمان استیضاح مرحوم کردان در مجلس با مشکلی روبه‌رو بودیم و نگاه برخی نمایندگان نگاه عجیبی بود. برخی از آنها می‌گفتند آیا این موضوع را با آقا مطرح کرده‌اید؟! در صورتی که ما نماینده هستیم، اختیار و وظایف خود را داریم و باید وظیفه خود را انجام دهیم. این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس اظهار کرد: در جامعه باید بحث و مناظره آزاد باشد تا آنجا که اقدام عملی علیه نظام نشود، اگر به اقدام عملی کشید، خب، طبیعی است که هیچ حکومتی سکوت نمی‌کند، هیچ حکومتی نمی‌نشیند ببیند عده‌ای بلند شده‌اند و تخریب می‌کنند. در ادامه دانشجویی خطاب به مطهری گفت:‌ «چند سالی است بحث عدالت را مطرح کرده‌اند، شعار عدالت در حوزه اقتصادی می‌دهند، ولی این شعار با برخی عملکردها متفاوت است، رفتارهایی بعد از انتخابات شد، برخی مطبوعات تعطیل شدند، در بحث مبارزه با مفاسد اقتصادی نیز فقط بحث افرادی چون جاسبی و پسران هاشمی مطرح شد ولی به اتهامات دیگران توجهی نشد. تناسب این برخوردها با اندیشه‌های شهید مطهری چیست؟» علی مطهری در پاسخ با بیان اینکه «من مسئول کل حکومت نیستم که در مورد همه اینها بتوانم اظهارنظر کنم»، گفت:‌ من بارها گفته‌ام از وضعیت آزادی بیان بعد از حوادث انتخابات شخصاً راضی نیستم. خیلی از اقداماتی را که صورت می‌گیرد ضروری و لازم نمی‌دانم، مثل توقیف برخی روزنامه‌ها.
در مجلس ما آقای وزیر ارشاد را در کمیسیون خواستیم و از ایشان پرسیدیم چرا روزنامه‌ها بسته می‌شوند؟‌ دلایلی که ایشان ارائه دادند قانع‌کننده نبود و من از صحبت‌های ایشان دلیل درستی پیدا نکردم، مثلاً‌ می‌گفتند فلان کس مصاحبه کرده، آمار غلط داده و باعث گمراهی مردم شده است. این سخن قانع‌کننده نیست چرا که فردا آن روزنامه‌ می‌توانست جواب را منتشر کند یا افراد به موضوع پاسخ دهند. بعضاً هم موارد انتقادی را که به دولت و شخص رئیس‌جمهور شده بود توهین به رئیس‌جمهور و دولت عنوان کردند که من قبول نکردم. وی خاطرنشان کرد: به عقیده من باید افراد در مورد این مساله صحبت کنند و اینکه فقط یکی دو نفر در مورد مطبوعات صحبت کنند، تاثیری ندارد. خیلی از اصولگرایان باید در این مورد صحبت کنند و در این عرصه فعال باشند. همچنین افرادی باشند که روی بحث آزادی بیان حساس باشند چرا که از مشخصه‌های اصولگرایی، پافشاری روی ارزش‌های اجتماعی و فرهنگی است. زمانی اصولگرایان روی مسائلی مانند حجاب تاکید داشتند و اصلاح‌طلبان روی آزادی بیان، در حالی که باید روی هر دو تاکید می‌کردند، ولی اکنون به گونه‌ای شده که برخی اصولگرایان روی هیچ کدام تاکید ندارند و این یک واقعیت است. وی ادامه داد: به نظر می‌رسد در نظارت بر امور فرهنگی شبیه اصلاح‌طلبان عمل می‌شود، این باعث می‌شود اصولگرایان سکوت کنند.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات