تاریخ انتشار : ۳۰ تير ۱۳۸۶ - ۱۸:۱۹  ، 
کد خبر : ۱۶۹۲۹
نارضایتی شهروندان ایالات متحده از سیاست‌های بوش؛

مردم فریب نمی‌خورند

مقدمه: بر اساس آماری که وزارت دفاع آمریکا ارائه کرده است شمار تلفات نظامیان آمریکایی در عراق از سال 2003 تاکنون از مرز 3 هزار کشته گذشت. این بدان معناست که میزان تلفات آمریکایی‌ها در این جنگ از تلفات حوادث 11 سپتامبر 2001 نیز بیشتر شده است. البته منابع عراقی این رقم را بیش از 12 هزار نفر اعلام کرده‌اند. صرف‌نظر از این مسئله، هزینه‌های نظامی، اقتصادی و سیاسی نیز مزید بر علت شده‌اند و بیش از پیش دولت آمریکا را در تنگنا قرار داده‌اند. این در حالی است که با تمام این شرایط، جرج بوش رئیس‌جمهور آمریکا از اعزام نیروهای نظامی بیشتر به عراق سخن‌ گفته و آن را بخشی از استراتژی جدید خود خوانده است. پیش از این اکثر کارشناسان و حتی مقام‌های سابق کاخ سفید به بوش اعلام کرده‌اند که اعزام نیروهای نظامی به عراق هیچ مشکلی از عراق حل نخواهد کرد. موج مخالفت‌ها با این تصمیم بوش از همین اکنون آغاز شده است. خانم آنتونیا یوهاس عضو ارشد مؤسسه مطالعات سیاسی در واشنگتن دی‌سی معتقد است که بوش و گروهش در پی بهبود شرایط امنیتی در عراق نیستند بلکه بر عکس با تلاش برای ایجاد جنگی داخلی در عراق، درصدد هستند تا حضور خود را در این کشور توجیه کنند. رادیو انگلیسی برون مرزی در این زمینه مصاحبه‌ای انجام داده است با خانم یوهاس که مشروح آن را می‌خوانید.

* تعداد کشته‌شدگان نیروهای آمریکایی پس از شروع جنگ عراق در مارس 2003 به 3 هزار نفر رسیده است. این تعداد بیشتر از میزان تلفات حادثه 11 سپتامبر می‌باشد. این نقطه عطفی در تاریخ آمریکا محسوب می‌شود که به تجدیدنظر بوش در خصوص استراتژی دولت آمریکا در عراق همزمان شده است. واکنش مردم آمریکا نسبت به این موضوع چگونه است و چه کسی را باید در این زمینه مقصر شناخت؟

**انتخابات میان دوره‌ای کنگره نشان داد که مردم آمریکا از روند جنگ عراق ناراضی هستند و دوست دارند این جنگ هر چه زودتر تمام شود، اشغال عراق و تلفات سربازان آمریکایی و کشتار مردم عراق به پایان برسد و عزیزان آنها هر چه سریع‌تر به کشورمان بازگردند.

مردم آمریکا از عملکرد دولت بوش در جنگ عراق بسیار ناراضی هستند و بارها مراتب اعتراض خود را اعلام کرده‌اند.

آنها دولت خود را در این زمینه مقصر می‌دانند. دولت بوش این جنگ را به راه انداخت تا این‌که قصاص قربانیان حادثه یازده سپتامبر را از افرادی که خود تروریست می‌خواند بگیرد ولی برای این کار تاکنون بیش از 3 هزار نفر از سربازان آمریکایی جان خود را از دست داده‌اند و صدها هزار عراقی هم کشته شده‌اند.

از طرفی هم، تعدادی ژورنالیست مقاطعه‌کار و افرادی که برای کارهای خیرخواهانه و اقدامات بشردوستانه به عراق آمده بودند در اثر حوادث کشته شدند.

بنابراین دولت بوش خود جنایتی بسیار هولناک‌تر از تروریست‌‌های 11 سپتامبر مرتکب شده است و باید مانند جنایتکاران دیگر مثل صدام حسین به پای میز محاکمه کشانده شود.

ولی متأسفانه با توجه به سیستم ناعادلانه جهانی که بر دنیای کنونی حاکم است نمی‌توان شاهد اجرای کامل عدالت بود و این جای تعجب دارد که با توجه به عدم موفقیت آمریکا در عراق و با وجود مشکلات فراوانی که بر سر راه سربازان آمریکایی وجود دارد، جرج بوش، چنی و افرادی مثل جان مک کین صحبت از افزایش نیرو در عراق به میان می‌آورد.

*در حال حاضر حدود یکصد و چهل هزار نیروی آمریکایی در عراق حضور دارند که تاکنون نتوانسته‌اند امنیت را در بغداد و یا دیگر شهرهای عراق برقرار کنند.

آیا فکر می‌کنید که با اعزام سی هزار نیروی دیگر، آمریکا می‌تواند امنیت را در این کشور برقرار کند یا اینکه باید رویکرد دیگری را در عراق برگزیند؟

**بحث اصلی این است که آیا سربازان آمریکایی واقعاً این قصد را دارند که امنیت را برقرار کنند و از میزان خشونت بکاهند یا این که اهداف دیگری را دنبال می‌کنند.

اکثر تحلیلگران و هم‌چنین افرادی که از عراق دیدن کرده‌اند بر این باورند که آمریکایی‌ها شدت خشونت را در این کشور افزایش می‌دهند و به تنش‌های قومی و محلی دامن می‌زنند.

اگر خشونت و ناآرامی در عراق حکم‌فرما نباشد آنگاه هیچ عذر و بهانه‌ای از نیروهای آمریکایی برای ادامه حضور در این کشور پذیرفته نخواهد شد. از آنجایی که مردم آمریکا از نبردهای آمریکایی و اهداف دولتمردان آنها متنفر و بیزار هستند مطمئناً افزایش نیرو هیچ کمکی به ثبات و امنیت عراق نخواهد کرد و نتیجه معکوس خواهد داشت. آمریکا می‌خواهد منابع نفتی و طبیعی عراق را تحت کنترل خود درآورد و از طرفی هم نفوذ خود را در منطقه خاورمیانه که یکی از مهم‌ترین مناطق دنیا است، افزایش دهد و با گسترش پایگاه‌های نظامی دائمی و افزایش نیروهایش، استیلای خود را بر کشورها حفظ کند. علاوه بر آن، آمریکا در پی حفظ حضور شرکت‌های نفتی و تسلیحاتی خود در عراق است. منافع شرکت‌های آمریکایی برای دولتمردان کاخ سفید مهم‌تر از منافع آمریکا و مردم عراق است.

تنها راهی که می‌تواند به ثبات و امنیت عراق کمک کند، کاهش نیروهای آمریکایی و سپردن زمام امور به دست مردم عراق می‌باشد که متأسفانه در دستور کار دولت بوش قرار ندارد.

* گروه مطالعه عراق به رهبری جیمز بیکر و لی‌همیلتون در گزارش خود پیشنهاد داد که بهتر است آمریکا به جای اسقرار نیروهای جنگی خود به فکر آموزش نیروهای پلیس و امنیتی عراق باشد و خروج تدریجی را از این کشور آغاز کند.

فکر می‌کنید که بوش و تیم جنگی وی پیشنهادهای گروه مطالعه عراق را عملی خواهند کرد یا خیر؟

** تاکنون که چنین نشانه‌هایی را از دولت بوش شاهد نبوده‌ایم. گروه مطالعه عراق خواستار کاهش نیرو می‌باشد در حالی که کاخ سفید و برخی ازجمهوری‌خواهان کنگره خواستار افزایش نیرو هستند. این تنها بیکر و همیلتون نیستند که خواستار کاهش نیرو در عراق هستند. بلکه اکثریت مردم آمریکا و هم‌چنین تعدادی از ژنرال‌ها و اکثریت دموکرات‌های کنگره و برخی از جمهوری‌خواهان نیز از بوش خواسته‌اند که گزارش گروه مطالعه عراق را جدی بگیرد ولی نومحافظه‌کاران دولت بوش تنها به فکر عملی کردن اهداف خود هستند؛ نه افکار عمومی برای آنها اهمیت دارد و نه منافع حزب جمهوری‌خواهان و غیره.

دولت بوش هم‌اکنون در تلاش است دولت نوری‌المالکی نخست‌وزیر عراق را متقاعد کند که قوانین نفتی کشور را تغییر دهد و با خصوصی سازی نفت عراق، این منبع با ارزش را به روی شرکت‌های آمریکایی باز کند.

* تعداد مجرومین جنگی نیز طبق آمار وزارت دفاع از مرز 22 هزار نفر گذشت. آیا رسانه‌های آمریکا در خصوص میزان تلفات و یا مجرومین آمریکا در جنگ عراق آمار دقیقی را در اختیار مردم قرار می‌دهند؟ آیا در این خصوص به اندازه کافی بحث می‌کنند؟

** مسلماً دولت بوش دوست ندارد اطلاعات در اختیار مردم قرار بگیرد چرا که آنها را بیش از پیش دلسرد خواهد کرد. هم‌اکنون اعتراض‌های زیادی علیه جنگ عراق و میزان تلفات در این جنگ وجود دارد و اگر دولت بوش بخواهد دست رسانه‌ها را باز بگذارد تا زیاد در این خصوص بحث شود، مطمئناً اعتراض‌ها و مخالفت‌های مردمی اوج خواهد گرفت ولی خوشبختانه این توانایی را هم ندارد که دست رسانه‌ها را به طور کامل کوتاه کند و نمی‌تواند به آنها اجازه ندهد که از خط قرمزی که کشیده است، عبور کنند.

حتی در بعضی از مواقع ما شاهد هستیم که برخی از مطالب سری که به طور اتفاقی در اختیار یک خبرنگار تحقیقاتی قرار گرفته است فاش می شود و ضربه جبران‌ناپذیری را بر محبوبیت بوش وارد می‌کند. ولی باید گفت که دیگر دیر شده است و بوش فرصت کافی برای گول زدن مردم را ندارد. مردم آمریکا از طریق رسانه‌های دیگر کشورها به راحتی می‌توانند به حقایق جنگ پی ببرند و دیگر منتظر نمی‌مانند که تمامی اخبار مربوط به جنگ عراق را از رسانه‌های خود دریافت کنند و به همین خاطر هم هست که اکثریت مردم آمریکا با روند جنگ عراق مخالف هستند.

البته باید بگویم که تنها مرگ و یا مجروح شدن سربازان آمریکایی نیست که برای مردم این کشور اهمیت دارد بلکه کشته شدن صدها هزار نفر مردم بی‌گناه و بی‌دفاع عراق نیز دل را به درد می‌آورد.

بارها مراتب همدردی خود را با مردم عراق ابراز داشته‌اند.

* برخی از منتقدین جنگ معتقدند که سربازان آمریکایی بیهوده قربانی شدند ولی بوش و نومحافظه‌کاران حامی وی معتقدند که آنها جان خود را در راه ثبات و امنیت و برقراری دموکراسی و آزادی و مبارزه با تروریسم فدا کنند و با این کار توانستند به دنیای متمدن کنونی کمک زیادی کنند. نظر شما در این خصوص چیست؟

** متأسفانه هیچ‌یک از تعهدات و وعده‌های دولت بوش مبنی بر ایجاد ثبات و امنیت و یا استقرار دموکراسی در عراق عملی نشده‌اند. این شعارها تنها برای توجیه جنگ سرد داده شدند و همان‌طوری که گفتیم هدف واقعی دولت بوش این نبود که این شعارها را عملی کند. هم‌اکنون جنگ عراق به مرز 4 سال نزدیک می‌شود و در این مدت به بهانه اینکه امنیت در عراق وجود ندارد، دولت بوش حتی بازسازی عراق را هم شروع نکرده است.

این مسئله دیگر برای مردم دنیا روشن شده است که هدف دولت بوش مبارزه با تروریسم نیست و سیاست‌های آن باعث شده است که تروریسم تقویت شود و حملات تروریستی افزایش پیدا کند. بنابراین ما در صورتی می‌توانستیم به خود دلداری دهیم و ادعا کنیم که قربانی شدن سربازان آمریکایی بیهوده نبوده است. که حداقل مردم عراق از این وضعیت رهایی پیدا می‌کردند و می‌توانستند به یک زندگی ایده‌آل دسترسی پیدا کنند ولی با وجود این همه قربانی، وضعیت آنها نه تنها بهتر نشده بلکه بدتر هم شده است و دوست دارند هر چه زودتر از این وضعیت رهایی پیدا کنند.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات