تاریخ انتشار : ۲۳ مرداد ۱۳۸۶ - ۱۸:۰۲  ، 
کد خبر : ۱۶۹۷۹

کنفرانس بغداد، ترفند سیاسی آمریکا


سمیه نصرتی

نشست بغداد و حضور نماینده ایران و آمریکا برای حل مساله امنیتی عراق بازتاب‌‌های گسترده‌ای در رسانه‌های ایران و جهان داشت.

تحلیلگران و کارشناسان سیاسی با نگاه به این مساله از زوایای مختلف آن را مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار دادند از دیگر سو برخی کارشناسان کنفرانس بغداد را ترفند سیاسی آمریکا دانسته که اهداف خاص خود را از آن دنبال می‌کند.

نمایندگان مجلس در این خصوص با خبرنگار جوان گفت‌وگویی انجام داده‌اند که در پی می‌آید.

انوشیروان محسنی بندپی در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت که در کنفرانس بغداد هیات‌های ایرانی و آمریکایی به یکدیگر زخم زبان زدند و در هر یک دیگری را در بحران عراق مسوول دانستنه به طوری که در طول این جلسه گفته می‌شد که سائرفیلد، نماینده آمریکا به کیف‌دستی خود اشاره کرد و گفت این کیف حاوی اسنادی است که ثابت می‌کند ایران به مبارزات عراقی کمک تسلیحاتی می‌کند.

عضو فراکسیون اقلیت ادامه داد: عراقچی نیز در پاسخ با صدای بلند گفت که اتهامات شما صرفا برای سرپوش گذاشتن بر ناکامی‌تان در عراق است.

وی ادامه داد: این خبرها در حالی منتشر شده که هوشیار زیباری، وزیر امور خارجه عراق تبادل نظرات آمریکا با ایران و سوریه را زنده، دیپلماتیک گونه و گرم توصیف کرده است.

نماینده چالوس تاکید کرد: به هر حال نمی‌توان به اخبار و شنیده در مساله کنفرانس بغداد استناد کرد.

وی تصریح کرد: آنچه که مسلم است این است که آمریکا آینده خود را در گرو موفق شدن در مساله عراق می‌داند.

محسنی افزود: ایران در این میان نقش کلیدی برای این موفقیت دارد.

وی ادامه داد:‌آمریکاییان همواره با لجبازی و لجاجت می‌خواهند به اهداف خود برسند به همین دلیل می‌خواهند ایران تحت کنترل استراتژیک خود قرار دهند و بهترین بهانه مساله هسته‌ای است.

وی افزود: آمریکا در نهایت از ایران شکست می‌خورد، اما به نظر می‌رسد که می‌خواهد خود را نقطه پرگار نشان دهد و از همه وسیله‌ها برای رسیدن به هدفش استفاده کند.

حسین نژادفلاح، عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی معتقد است که مذاکره آمریکا با ایران تا زمانی که آمریکا حکومت ایران را به رسمیت نمی‌شناسد یک ترفند سیاسی است.

وی افزود: مسوولان دیپلماسی کشور نباید در این دام بیفتند.

نژادفلاح تاکید کرد: مذاکره ایران و آمریکا به صورت رسمی نبوده این‌گونه مذاکره بین ایران و آمریکا نمی‌تواند در راستای حل مساله میان دو کشور باشد، اما شاید راهی به سوی یک فصل جدید در ارتباط بین ایران و آمریکا باشد.

نماینده طالقان تصریح کرد: زمانی نیز پاول با خرازی در حد یک احوالپرسی صحبت کرد، اما تاثیری در سیاست خارجی کشور نگذاشت البته گزارش عراقچی از سفرش به بغداد می‌تواند در تصمیم مذاکرات احتمالی آینده با آمریکا تاثیرگذار باشد.

وی تاکید کرد: هدف از مذاکره آمریکا با ایران تامین منافع کشورش است همان‌طور که نشان داده هم اکنون نیز در موضوعاتی که منافع کشورش ایجاب کند با ایران مذاکره می‌کند. ایران نیز باید منافع خود را در نظر بگیرد و در همین راستا تصمیم‌گیری کند.

محمود محمدی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: در شرایط کنونی که قطعنامه جدید در شورای امنیت مورد بررسی است، آمریکا در شرایط برتری به لحاظ سیاسی بود و آمریکاییان از موضع بالا و بی‌نیازی با ایران مساله مذاکره و گفت‌وگو در بغداد را مطرح کردند به طوری که رایس، وزیر امور خارجه آمریکا حاضر به مذاکره نشد.

نماینده آباده در مجلس هفتم ادامه داد. رایس در مذاکرات حضور نیافت و یک هیات پایین‌تر در مذاکره حضور پیدا کردند.

وی با اشاره به پیش‌نویس قطعنامه علیه ایران اظهار داشت: عده‌ای احساس می‌کنند که ایران در موضع فشار و ضعف قراردارد به همین دلیل سیاست دوگانه با ایران دارند.

وی تاکید کرد:‌سیاست کاخ‌سفید براساس فشار بلکرو کنگره عوض شده است.

محمدی اظهار داشت: کاخ‌سفید باب مذاکره با ایران را به دلیل فشارهای کنگره باز کرده است.

عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس ادامه داد: هدف از مذاکرات حل اختلاف و تفاوت دیدگاه‌ها در مورد عراق نیست. محمدی تصریح کرد: از طرفی جمهوری اسلامی ایران در تناقض میان حضور و عدم حضور آمریکاییان در عراق باقی مانده است. زیرا از یک طرف دولت عراق خواستار حضور آمریکایی‌ها در عراق است و از طرفی دیگر دیپلماسی ایران از خروج آمریکایی‌ها در عراق صحبت می‌کند.

این عضو فراکسیون اکثریت مجلس هفتم تاکید کرد: رییس دولت وقت عراق در اعلام موضع بغداد گفته است از آمریکاییان می‌خواهیم که در بغداد بمانند. این سیاست آمریکا و عراق متناقض با سیاست دستگاه دیپلماسی کشور ما است.

وی افزود: روح حاکم بر گفت‌وگوهای ایران و آمریکا حتی در گفت‌وگوهای سه جانبه عراق، ایران و سوریه نیز برپایه حل موضوع اختلاف و مشکل نبود. بلکه تنها آمریکاییان خواستار انباشته شدن اختلافات هستند.

محمدی تاکید کرد: فرصت‌ها برای ایفای نقش و تاثیرگذاری از دست رفته است.

محمدی افزود: پیش از این نیز در مورد عراق و افغانستان با آمریکایی‌ها در سطوح سفرا و حتی معاونین وزرا مذاکره کرده بودیم، اما مذاکره‌ای بی‌نتیجه داشتیم.

عضو کمیسیون امنیت ملی با اشاره به مذاکره عراق گفت: اگرچه در عراق چیزی به عنوان گفت‌وگوی چهره به چهره تایید و تکذیب شد، اما این‌گونه گفت‌وگوها ارزشی برای حل اختلاف فی‌مابین ایران و آمریکا ندارد.

وی تاکید کرد: گفت‌وگو در مواردی خاص که تنها منافع آمریکا را شامل می‌شود، بی‌فایده است.

محمدی اظهار داشت: گفت‌وگوهای موردی در مواردی از یک گفت‌وگوی کوتاه که محور بحث است شروع و به یک گفت‌وگوی وسیع‌تر ختم می‌شود که این در دستور کار نیست.

نماینده آباده تاکید کرد: اگر آمریکا واقعاً خواستار مذاکره با ایران است باید در چارچوب یک تقویم کاری با زمانبندی مشخص و هدف و نتیجه معین بتواند بدبینی‌ها و خصومت‌های فی‌مابین را با احترام متقابل حل کند.

وی تاکید کرد:‌ تنها در حوزه‌هایی که منافع مشترک وجود دارد مذاکره میان ایران و آمریکا صورت پذیرد که این مساله نیاز به یک راهبرد ملی دارد و با این مذاکرات موردی متفاوت است.

محمدی تصریح کرد: مذاکرات در بغداد نیز به سرنوشت برخی از مذاکرات بی‌نتیجه گذشته میان آمریکا و ایران تبدیل شد. 

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات