تاریخ انتشار : ۲۰ آبان ۱۳۸۹ - ۰۹:۱۰  ، 
کد خبر : ۱۸۲۷۴۰
در گفتگو با مجتبی شاکری بررسی شد:

ایجاد فتنه اقتصادی، راهبرد جدید جریان فتنه

اشاره: گفتمان آشوب و جریان فتنه وقتی با اسم رمز تقلب و در کف خیابان‌‎ها نتوانست به خواسته‎‎های نامشروع خود دست یابد، با یک تغییر گفتمان، اولویت خود را بحث معیشت مردم قرارداده و سعی دارد از مطالبات اقتصادی و معیشتی مردم سوءاستفاده کرده و روی این خواسته‎‎ها مانور دهد. موضوعی که فرمانده نیروی انتظامی، چندی پیش از آن به‎عنوان طرح "فتنه اقتصادی " نام برد و تأکید کرد: "ضرب‌آ‌هنگ فتنه اقتصادی آغاز شده است. " این تغییر رویکرد و انتخاب این برهه زمانی برای آغاز فتنه اقتصادی، از جمله مسائل مهمی است که باید به دقت مورد واکاوی و بررسی قرار گیرد. به‎نظر می‌رسد فتنه‌گران، اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‎‎ها را بستری مناسب برای اجرای پروژه‌خود دیده‌اند و می‌خواهند به نوعی با سوءاستفاده از واکنش‌‎های احتمالی مردمی به اجرای این طرح، بر این موج ‌سوار شده و اهداف اصلی خود را دنبال کنند. در همین ارتباط و برای بررسی ابعاد فتنه اقتصادی، هفته نامه پنجره در شماره 65 خود به سراغ "مجتبی شاکری " عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی و کارشناس مسائل سیاسی رفته‌ و نظر وی را در این باره جویا شده است. باهم متن این گفتگو را در زیر می خوانیم.

* اساسا علت تغییر رویکرد گفتمان آشوب و جریان فتنه و گرایش به‎سمت مسائل اقتصادی را در چه می‌دانید؟
**تصور من این است که مجموعه مباحث و رفتار‎هایی که با عنوان فتنه شکل گرفت عقبه دوری دارد و به مباحث نظری که در حلقه کیان شکل گرفته بود، بازمی‎گردد. بعد‎ها این جریان سازماندهی یافت و به مطالبات اجتماعی کشیده شد و در همین سیر، عبور از قانون اساسی، رهبری و گفتمان انقلاب اسلامی و حتی عبور از مقدسات در آن رقم خورد. با پایان انتخابات سال 1388، این فتنه به انتها نمی‌رسد. به‎دلیل نوع برخورد‎هایی که این مجموعه، یعنی طیف فتنه - اعم از تصمیم‌سازان تا کسانی که عملیات‌‎های خیابانی را رقم می‌زدند - مشاهده کردند و وقتی با مخالفت‌‎های مردمی روبه‎رو شدند، امکان ادامه راه حتی با پشتیبانی‌‎های دستگاه‎‎های اطلاعاتی بیرونی و برخی سفارتخانه‎‎های داخلی برای آن‎‎ها میسر نشد، ولی این سخن به معنای پایان فتنه نیست؛ چراکه در این مجموعه، نخبگان دل به بیرون مرز‌‎ها داده‎ای هستند که از گفتمان انقلاب عبور کرده‌ و هنوز به‎دنبال تحقق خواسته خود هستند و همان زمان هم در جلسات پنهان خود وقتی متوجه شدند نمی‌توانند از طریق مسائل انتخاباتی به مقصود خود برسند و دریافتند که برای بحث تقلب، نه استناد قانونی دارند و نه مصداق بیرونی، تصمیم گرفتند که همین پروژه را در جایی دیگر دنبال کنند، لذا برخی از آن‎‎ها اعلام کردند که اگر در انتخابات نتوانستیم به مقصود خود برسیم، تلاش می‌کنیم در مجلس به هدف خود دست یابیم؛ یعنی تلاش می‌کردند که ناکارآمدی دولت را در بخش‌‎های مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به‎گونه‎ای رقم بزنند و القا کنند که مجلس از جایگاه قانونی نظارتی خود وارد صحنه شود و مطالبه ناکارآمدی را مطرح کند.
ما باید با این نگاه، مجموعه فتنه را ببینیم که آن‎‎ها همچنان، همان مقدار رمق‌باقیمانده خود را در عرصه‎‎های مختلف هزینه می‌کنند و به نوعی در درون خود با وجود اختلافاتی که دارند، به‎دنبال ایجاد انسجام هستند. اخیرا راهبرد سکوت و عدم پاسخ‌گویی به پرسش‌‎های مردمی در مورد خود را دنبال می‌کنند و از طرفی دیگر به‎دنبال ایجاد سئوال و شبهه نسبت به قوای سه‌گانه هستند تا از این طریق به نوعی یک قطب‌بندی را به وجود آورند که در یک طرف خودشان به‎عنوان اپوزیسیون، مدعی پی‌گیری مطالبات مردمی باشند و مجموعه نظام نیز در نقطه مقابل قرار گیرد و این شیو‎ه‌ای است که مکرر در دوره‎‎های مختلف دنبال کرده‌اند.
لذا این‎که فتنه انتخابات در این دوره به یک نوع فتنه اقتصادی تبدیل شود، امری قابل‎پیش‌بینی است. در بیرون که دولتمردان آمریکا با استفاده از گرا‎هایی که از داخل می‌گرفتند، بحث تحریم و تهدید را به اجرا گذاشتند و در داخل هم برای این‎که با استفاده از تهدید و تحریم ایجاد بحران کنند، از سرمایه‎‎های خود بهره می‎گیرند و به نوعی رفتار می‌کنند که تنش‌‎های اجتماعی به یک بحران و یک تهدید عمومی تبدیل شود.
نکته مهم بعدی این برهه زمانی است که از سوی جریان فتنه، جهت شروع بحران اقتصادی انتخاب شده؛ همزمانی با آغاز طرح تحول اقتصادی و هدفمند‌کردن یارانه‎ها. به‎نظر شما فتنه‌گران چه ظرفیت‌‎هایی را در این طرح مشاهده کرده‌اند که برنامه جدید خود را کلید زده‌اند؟
هدفمند‌کردن یارانه‎‎ها به اقرار همه دلسوختگانی که در اقتصاد دستی دارند و همه کارشناسانی که مسائل اقتصادی را درک می‌کنند، یک جراحی و کار بزرگ است که نظام حتما باید به آن بپردازد، و دولت‌‎های سازندگی و دوم خرداد هم باید پاسخ‌‌گوی کوتاهی خود در این ارتباط باشند.
شجاعت مجالس هفتم و هشتم و عزم راسخ رییس‌جمهوری و مجموعه دولت برای اجرای این جراحی بزرگ، قابل‎تقدیر است، لذا همه باید خود را در مقابل اجرای این طرح، مسئول بدانند و تبعات اجرای آن را برای مردم مطرح کنند و از سوی نمایندگان مجلس، مسئولان دستگاه‎‎های اجرایی و رسانه ملی نسبت به این طرح فرهنگ‌سازی لازم انجام گیرد. در سخنرانی‌‎ها و مناظره‎‎ها باید دقت شود، به آن‎چه هدف از اجرای طرح است، برسیم نه نقطه مقابل آن.
با وجود اجماعی که نسبت به اجرای طرح هدفمند‌کردن یارانه‎‎ها وجود دارد، ولی مجموعه کینه‌ورز فتنه، ‌درستی و غلطی اجرای طرح و نقاط مثبت و ضعف آن را مدنظر ندارند، بلکه همین که ظرفیتی در این طرح برای ایجاد ترس در مردم و اعلام خطر در جامعه مشاهده کرده‌اند، به‎دنبال سوء استفاده از آن در جهت رسیدن به اهداف خود هستند.
تصور می‌کنم اگر مجموعه نخبگان ما که به گفتمان انقلاب اسلامی نظر داشته و به سند چشم‌انداز و مصالح نظام توجه دارند، با هم همکاری کنند، می‌توان این طرح را به شکلی پیش برد که تبعات منفی کمتری داشته باشد و این بیماری اقتصادی، با عزم دولت و مجلس درمان شود.
* ارزیابی شما از هماهنگی تصمیم‌سازان و عوامل فتنه اقتصادی، با هجمه رسانه‎‎های خارجی چیست؟
**این یک پروژه است؛ یعنی از سال‌‎های دور، این مجموعه به بیرون وصل بوده است و این امری پنهان نیست و خودشان نیز از آن تبری نمی‌جویند و حتی اقرار‌‎هایی که داشته‌اند ارتباط‌‎های خیلی عمیق‌تر را نشان می‌دهد، لذا لازم است با توجه به این‎که زمان برخی از دادگاه‎‎ها گذشته، این اقرار‎ها از سوی رسانه‌ملی پخش شود تا مردم بیشتر متوجه ابعاد این ارتباطات شوند.
از طرفی دیگر دستگاه‎‎های حکومتی آمریکا نیز از اعلام این ارتباط ابایی ندارند؛ 17 میلیارد و 700 میلیونی که به گفته وزیر اطلاعات، از سوی آمریکایی‌‎ها در قضیه انتخابات ایران هزینه شده، مطلب پنهانی نیست و کسانی که سرمایه‌گذار آن بوده‌اند، مراحل و چگونگی این هزینه و بهره‌برداری از آن را مشخص کرده بودند و سازماندهی اقدامات بعدی از قبیل رفتاری را که می‌خواهند با قانون اساسی و نسبت به فلسطین، لبنان و غزه داشته باشند، انجام داده بودند.
در واقع آن‎‎ها تلاش می‌کردند که آرمان‌‎ها و ارزش‌‎های انقلاب اسلامی را تا قد و قواره‎ای که خودشان می‌پسندند، تراش بدهند و این پروژه بسته شده است و آن‎چه اعلام می‌شود، تنها بخش کوچکی از حمایت‌‎های بیرونی است و ارتباط جریان فتنه با خارج از کشور خیلی عمیق‌تر از آن‎چیزی است که رسانه‎‎های خارجی اعلام می‌کنند.
باید یادآور شد، همین تهدید‎ها و تحریم‌‎ها در واقع گرا‎هایی است که به‎صورت دائم و شفاف از داخل داده می‌شود. با توجه به فن‎آوری‌‎های جدیدی که برای انتقال اطلاعات و کار‎های جاسوسی وجود دارد، باید ذهن مردم از روابط جاسوسی دوره‎‎های گذشته به این سمت برود که شیوه‎‎های ارتباط بسیار سهل شده است.
در مجموع از نتایج گفت‌و‌گو‌‎ها و تهدید‌‎هایی که صورت می‌گیرد، می‌توان فهمید که چقدر این روابط تنگاتنگ بوده است.
* با توجه به اهمیت طرح هدفمندی یارانه‎ها، ضرورت اطلاع‌رسانی دقیق به مردم و هماهنگی مجلس و دولت تا چه میزان حس می‌شود؟
**از مطالبی که مقام معظم رهبری در دیدار با نمایندگان مجلس و دولت، همواره مطرح می‌کنند، به وضوح می‌توان دریافت که اگر این ارتباط، هماهنگی و مباحث کارشناسی مشترک دنبال نشود، شکاف از همین‌جا‎ها عمیق می‌شود و به فرموده قرآن، منافقین در این شکاف‌‎ها لانه می‌کنند و این شکاف‎ها را عمیق‌تر می‌کنند. نقطه مقابل راهبرد سکوت جریان فتنه، بهره‌برداری از اختلاف میان اصول‎گرایان است.
هر مطلب و سخنی که از سوی مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطرح شود و این شکاف را عمیق‌تر کند، به ضرر پیشرفت نظام است و گفتمان "پیشرفت و عدالت " به‎عنوان مؤلفه‎‎های دهه چهارم انقلاب اسلامی را دچار چالش می‌کند.
مقام معظم رهبری در دیدار با نمایندگان مجلس مثالی را به‎کار بردند و فرمودند: "در مشهد ما در ماه محرم کسانی علامت را حمل می‌کنند و مردم به نوعی نسبت به آن‎‎ها عاطفه خرج می‌کنند و اکنون دولت در نقش همان علامت‌کش است و بار روی دوش دولت است و همه در بیان مطالب و اظهار‌نظر‌‎های خود در نظر داشته باشند که این باری را که این دولت تحمل می‌کند، دولت‌‎های قبلی حاضر به تحمل آن نشدند. "
دولت‌‎ها معمولا از این‎که دچار چالش‌‎هایی از قبیل جراحی‌‎های بزرگ اقتصادی شوند، پرهیز می‌کنند و به آن تن نمی‌دهند، لذا همین مقدار که دولت عزم اجرای این طرح بزرگ را دارد، باید حمایت شود، البته اشکالات و معایب باید با مباحث علمی و کارشناسی مورد بررسی قرار گیرد.
دولت هم باید اطلاع‌رسانی دقیقی داشته باشد؛ چراکه مردم ما با بحث‌‎های اقناعی، سنگین‌ترین سختی‌‎ها را تحمل می‌کنند و اگر متوجه نقش مؤثر هدفمندی یارانه‎‎ها در پیشرفت کشور، اجرای عدالت و دفع تحریم‌‎ها شوند، خودشان در اجرای آن مشارکت می‌کنند

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات