تاریخ انتشار : ۲۲ شهريور ۱۳۸۹ - ۰۷:۲۶  ، 
کد خبر : ۱۸۷۸۴۰

مردم، بازندگان اصلی کسری بودجه


شریف خسروی
صفایی فراهانی قائم مقام سابق وزارت امور اقتصادی و دارایی در گفتگویی با یکی از خبرگزاری‌ها اعلام نموده بود که دولت امسال به طور قطعی با 9 هزار میلیارد تومان کسری بودجه روبه‌رو خواهد شد. وی با ذکر جزییات کسری‌ها، این اقلام را مربوط به عدم صرفه‌جویی شرکت‌های دولتی در هزینه‌ها، مالیات بر واردات خودرو، عدم اجرای اپراتور دوم و عدم وصول درآمد در بخش‌های مختلف، درخواست برداشت چهار میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی برای یارانه کالاهای اساسی و ... ذکر کرده‌اند.
رشد 15 درصدی هزینه‌های جاری دولت نسبت به سال گذشته از دیگر مواردی بود که صفایی فراهانی به آن اشاره نموده است.
هر چند برنامه اقتصادی دولت برای سال جاری (بودجه سالیانه) توسط دولت خاتمی نوشته شد اما توسط مجلس اصولگرا تغییرات عمده‌ای در آن ایجاد شد که از جمله آنها صرفه‌جویی در هزینه شرکت‌های دولتی بود و بقیه موارد نیز به تصویب مجلس رسیده است. به عبارت دیگر دولت فعلی باید مصوبات مجلس را در خصوص بودجه سال جاری اجرایی نماید.
سیستم اقتصادی ما طی سال‌های گذشته متاسفانه به بروز کسری در بودجه کل کشور عادت نموده است به نوعی که این امر به نوعی رویه تبدیل شده است، پیامدهای این کسری قابل توجه، برای اقتصاد کشور بسیار ناگوار است به ویژه آنکه بودجه سال 84 اولین قدم عملیاتی برنامه چهارم و چشم‌انداز 20 ساله است، اگر از هم اکنون بودجه، دچار کسری شود اهداف برنامه‌های مذکور محقق نخواهد شد لذا در نیمه دوم سال جاری دولت احمدی‌نژاد باید به جد تلاش نماید تا کاستی‌های نیمه اول را جبران نمایند، اگر این اتفاق نیفتد دولت یا مجبور به استقراض از بانک مرکزی است- هر چند بر طبق قانون برنامه این امر ممنوع است- که در این صورت نقدینگی و به دنبال آن پایه‌ پولی و در نتیجه تورم افزایش می‌یابد که در صورت تک رقمی شدن نرخ تورم تا پایان برنامه چهارم خیالی بیش نخواهد بود.
اگر کسی مذکور به ویژه در بخش هزینه‌های جاری و عدم تحقق درآمدها در این فرصت باقیمانده به سامان نشود تنها چاره پیش روی دولت کاستن از بودجه طرح‌های عمرانی خواهد بود، پیامد این امر طولانی شدن زمان اجرای پروژه‌ها و کند شدن رشد اقتصادی است که در این فضا به خاطر عدم سرمایه‌گذاری جدید تورم رکودی بر جامعه حاکم خواهد شد. لذا تیم اقتصادی دولت باید قبل از اینکه تورم رکودی به معضل عمده اقتصاد کشور تبدیل شود، در راستای عملیاتی نمودن شعارهای اقتصادی رییس جمهور برای حل مشکل اصولی کسری بودجه چاره‌اندیشی نمایند.در این راه بهره‌گیری از نظرات کارشناسان اقتصادی دلسوز از هر جناحی که باشد راهکار مفیدی است که باید از آن بهره گرفت تا کسری بودجه از طریق تبعات منفی‌ای که بر جای می‌گذارد چرخ‌های خود را بر پیکر نحیف اقشار و طبقات فرودست جامعه نلغزاند زیرا طی سال‌های گذشته تاوان کسری بودجه از جیب مردم پرداخت شده است و دولت عدالت محور باید به این رویه پایان بخشد.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات