تاریخ انتشار : ۰۹ دی ۱۳۸۹ - ۰۹:۵۰  ، 
کد خبر : ۱۹۵۳۴۰

ایجاد دولت اسلامی در پرتو عدالت


عباس درویش توانگر
مقام معظم رهبری در دیدار روز چهارشنبه خود با مسوولان نظام بر تلاش برای حرکت به سمت برپایی دولت اسلامی تاکید کرده و به رغم تلاشهای گذشته آنها را ناکافی دانستند.
بی‌گمان دولت اسلامی از منظر مقام معظم رهبری دولتی است که "عدالت" مهمترین ویژگی‌ آن بوده و در پناه این دولت و حکومت،‌ شهروندان طعم شیرین عدالت را خواهند چشید. معظم‌له در دیدار اخیر خود تصریح کرده‌اند که "اصرار بر عدالت اجتماعی شعار نیست؛ هویت ما است. اگر دنبال عدالت اجتماعی نباشیم،‌ وجود ما پوچ است."
اگرچه در 25 سال اخیر و در دوران خدمت دولتهای گذشته تلاشهای وافری برای استقرار عدالت در جامعه صورت پذیرفته، اما آمارها حکایت از افزایش فاصله طبقاتی در چند سال اخیر دارد. این واقعیتی انکارناپذیر است که پس از دوران سخت دفاع مقدس و شروع بازسازی در کشور، مسوولان دولتی برای رسیدن به رشد اقتصادی از روشهایی استفاده کرده‌اند که به رغم سفارشهای مکرر مقام معظم رهبری، فاصله غنی و فقیر را در جامعه بیشتر کرده و دست کم احساس تبعیض را در میان شهروندان افزایش داده است. این فاصله طبقاتی که در چند سال اخیر نیز از آن کاسته نشده، موجب نارضایتی مردم و فاصله گرفتن برخی از آنها از نظام شده است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای برای رسیدن به دولت اسلامی و استقرار عدالت اجتماعی تاکید کرده‌اند که "اول باید خود مومنانه زندگی کنیم، بعد به سمت علوی کردن حکومت برویم."
بر اساس مطالبی که ایشان فرمودند، تشکیل دولت اسلامی مورد تاکید قرار گرفته است. معنای این سخن آن است که آنچه هم‌اکنون وجود دارد کافی‌ نیست و چنین استنباط می‌شود که بایستی ارزشهای اسلامی در مجموعه دولت و تک‌تک مقامها احیا گردد. ارزشهایی که نمونه‌هایی از آنها را در دولت شهید رجایی شاهد بودیم که رفته‌رفته و در لابلای اولویت بخشیدن به رشد اقتصادی بر عدالت اجتماعی و نگاه به خارج رنگ باخته است.
قناعت، زهد، ساده‌زیستی، ایثار،‌ فداکاری، خدمت رسانی متواضعانه و مخلصانه، ‌مبارزه با ظلم و ستم بی‌عدالتی در دستگاهها، مبارزه با فقر، فساد و تبعیض از این قبیل است. اگر بخواهیم این مسایل را در جامعه ریشه‌یابی کنیم، آیا جز این است که الگوهایی چون شهید رجایی باید پدیدار شود؟ اگر امروز در جامعه هر فرد به دیگری اعتماد ندارد، فرهنگ دلالی و حقه‌بازی اوج گرفته است، آیا نباید در چنین الگوهایی تجدیدنظر کرد؟ مگر نه این است که گفته‌اند "الناس علی دین ملوکهم"
همان‌گونه که ذکر آن رفت، نظام جمهوری اسلامی ایران از بدو پیروزی انقلاب اسلامی، خدمات شگفت‌انگیزی ارایه کرده است که در طول تاریخ ایران کم‌نظیر است؛ اما چرا این خدمات آن گونه که باید رضایت و باور عمومی را برنینگیخته است؟ بخشی از پاسخ به این سوال را می‌توان در بالا رفتن نجومی سطح توقعات جستجو کرد. به عقیده یکی از صاحبنظران اقتصادی منحنی سطح توقعات بسیار بالاتر از منحنی سطح خدمات حرکت کرده است.
متاسفانه جریان دوم خرداد بدون ارایه عملکرد مثبت، صرفا سطح مطالبات را آن هم از نوع انحرافی و غیرواقعی بالا برد، اما خود قدمی در این راه برنداشت و موج همین مطالبات بود که این جریان را به انزوا کشاند. در نتیجه شکاف بین منحنی سطح توقعات مردم و خدمات انجام شده بیشتر گردیده است. نظریه‌پردازان علوم سیاسی چنین شکافی را خطرناک توصیف کرده و برخی معتقدند این شکاف در اغلب کشورهای جهان موجب انقلاب می‌گردد. از آنجایی که نظام جمهوری اسلامی ایران یک نظام مردمی می‌باشد، این شکاف صرفا در برخی نارضایتیها بروز و ظهور پیدا می‌کند.
مردم عزیز ما مردمی بسیار نجیب و مومن هستند و بارها اثبات کرده‌اند که با نان خالی می‌سازند، اما تبعیض و بی‌عدالتی برای آنها قابل پذیرش نیست. اینک وقت آن رسیده است که نهضت بازگشت به عدالت را احیا کنیم و با بی‌عدالتی در هر کجا که هست جدی برخورد کنیم.
اکنون موضوع "عدالت اجتماعی" برای برپایی "دولت اسلامی" و پیوند هرچه بیشتر دولت و ملت بیش از هر زمان دیگر اهمیت یافته است. از این رو مردم ایران با تجارت ارزشمند پیشین خود در آینده سرنوشت‌ساز کشور به کسانی رغبت نشان خواهند داد که مومنانه زندگی کرده و عدل علوی را چه در زمینه سیاسی و چه اجتماعی و چه اقتصادی نصب‌العین خود قرار دهند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خطاب به مسئولان خاطرنشان کردند "اول باید خود مومنانه و علوی زندگی کنیم"، بعد از دیگران توقع داشته باشیم. رهبر معظم انقلاب اسلامی همچنین چند نکته کلیدی دیگر را مطرح فرمودند که در جای خود باید به آنها پرداخت برخی از این نکات به شرح ذیل است:
1- مسئولان هر سه قوه بدانند، کشور تشنه کار کردن است.
2- همه باید به مسئولیت خود توجه داشته و خود را پاسخگو بدانند.
3- مسئولیت ابدی نیست. دوره وزارت و نمایندگی سه، چهار سال و یا بیشتر است. دنبال کسب پول نامشروع، رانتخواری، استفاده از امکانات دولتی، ‌تعرض به بیت‌المال در این چند سال دنیایی نباشید.
4- حق ندارید فرزندان خود را رها کنید و در صورتی که خطایی از آنها سر زد، برخورد کنید.
به نظر می‌رسد رعایت این مفاد که در فرهنگ مولای متقیان مصادیق بسیاری از آن می‌توان یافت، می‌تواند تا اندازه‌ای کشور را به سمت ایجاد دولت اسلامی نزدیکتر کرده و افق جدیدی در بازسازی اعتماد بین مردم و مسئولان و کاهش شکاف دولت- ملت بگشاید. ان‌شاءالله

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات