تاریخ انتشار : ۰۱ آبان ۱۳۹۰ - ۱۲:۳۶  ، 
کد خبر : ۲۲۴۴۲۱

چین و آمریکا در دو سوی دریای چالش‌ها (بخش اول)


مایک مولن رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا بدون آنکه دستاوردی در ارتباط با حل اختلافات دیرینه و جدید کشورش با چین حاصل کند، درحالی به دیدار رسمی خود از پکن پایان داد که اختلافات فزاینده نظامی و سیاسی چین و آمریکا همچنان در مناسبات دو کشور به چشم می‌خورد.
مولن در این سفر در حالی که می‌دانست حضور نظامی این کشور در دریای جنوبی چین به شدت چینی‌ها را عصبانی کرده است، تاکید کرد: آمریکا خود را به حضور در دریای جنوبی متعهد می‌داند.
این اظهار نظر مداخله جویانه مقام ارشد نظامی آمریکا نشان می‌دهد این کشور به اعتراضات چین در خصوص حضور نظامی واشنگتن در این منطقه و برگزاری رزمایش‌های مشترک با کشورهای دیگر مدعی دریای جنوبی چین، وقعی نمی‌نهد.
برخلاف انتظار چینی‌ها، مقام‌های نظامی آمریکا می‌گویند همچون گذشته رزمایش‌های مشترکی را با کشورهای منطقه که احتمالا مقصود آنها ویتنام و فیلیپین، دو مدعی اصلی در این دریا هستند، برگزار خواهد کرد.
اگرچه مقام‌های چین حضور نظامی آمریکا در این منطقه را یکی از ریشه‌های اصلی اختلافات می‌دانند اما ظاهراً مولن قصد داشت در این سفر مقصر اصلی تمامی اختلافات را چین قلمداد کند.
وی در یک مصاحبه مطبوعاتی در این سفر تاکید کرد: آمریکا نگران منازعات دریایی در دریای جنوبی چین است که جزو دریاهای غنی از لحاظ منابع انرژی محسوب می‌شود.
این اظهار نظر در حالی مطرح ‌شد که «چن بینگ‌دی» رئیس ستاد مشترک ارتش چین، آشکارا از برگزاری رزمایش‌های آمریکا با فیلیپین و ویتنام انتقاد و به آن اعتراض کرد و حضور نظامی آمریکا در این منطقه را بی‌مورد دانست.
اما مولن که همانند سایر مقامات آمریکایی گوش شنوایی برای این انتقادها ندارد، گفت: «واشنگتن نگران است. ما جزو کشورهایی هستیم که نگرانیم و نگرانی ما به حق است. رویدادهایی در این منطقه رخ داده است که چندان خوشایند نیست.»در همین حال، وزیر خارجه چین در نشست «آ.سه.آن» نیز به همتای آمریکایی خود در این رابطه هشدار داد.
مایک مولن آمریکایی در حالی به چین سفر و این مطالب را مطرح کرد که چین به تازگی روابط نظامی خود را با واشنگتن از سرگرفته است. مناسباتی که پس از فروش 6 میلیارد و 400 میلیون دلار سلاح از سوی آمریکا به تایوان برای بیش از یک سال قطع شد. روزنامه تایوانی «تایپه تایمز» در این باره می‌نویسد: آمریکا خود را به حمایت از فیلیپین در دریای جنوبی چین متعهد می‌داند و بر این باور است که این منطقه غنی انرژی، اهمیت بالایی دارد، اما پکن تاکید دارد این کشورهای منطقه هستند که باید به صورت دوجانبه و بدون حضور آمریکا برای حل اختلافات خود رایزنی و گفت‌وگو کنند.
تایوان، فیلیپین، ویتنام، برونئی، چین و مالزی، کشورهایی هستند که بر این منطقه ادعای حاکمیت ارضی دارند و شدیدترین تنش‌ها در این راستا بین چین، ویتنام و فیلیپین شکل گرفته است. ماه گذشته میلادی هم مقام‌های چین و آمریکا در نشستی در‌هاوایی در باره این مساله بحث و تبادل نظر کردند و در آنجا هم چینی‌ها به آمریکا هشدار دادند از مداخله در امور دریای جنوبی چین خودداری ورزد. روزنامه انگلیسی زبان «چاینا دیلی» چین در این ارتباط می‌نویسد: کشورهای حوزه «آ.سه.آن» نباید مداخله بیگانگان را در امور این منطقه تحمل کنند. این اشاره‌ای آشکار به آمریکاست که قول حمایت به فیلیپین را داده و رزمایش‌هایی را با ویتنام در نظر گرفته که یکی از آنها را چندی پیش برگزار کرد. رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا که به‌خوبی عصبانیت چینی‌ها را دریافته است در تلاشی فریبکارانه تاکید کرد: آمریکا می‌خواهد منازعات دریایی در دریای جنوبی چین، صلح‌آمیز حل شود، اما واشنگتن منطقه را ترک نخواهد کرد!شاید به همین دلیل بود که «چن بینگ دی» رئیس ستاد مشترک ارتش چین در پاسخ به همتای آمریکایی خود گفت: «آمریکایی‌ها عملکردها و رفتارهایی متناقض دارند.         ادامه دارد...

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات