تاریخ انتشار : ۳۰ آبان ۱۳۹۰ - ۰۹:۲۸  ، 
کد خبر : ۲۲۹۶۸۰
گزارش تحلیلی «وطن امروز» از ادعای جدید واشنگتن و ریاض علیه تهران

بازی 007 برای چیست؟


گروه سیاسی: اریک هولدر، وزیر دادگستری آمریکا سه‌شنبه 19 مهر در یک کنفرانس مطبوعاتی ایران را متهم به طراحی سناریوی ترور عادل جبیر، سفیر عربستان در آمریکا کرده و ادعا کرد 2 ایرانی به نام‌های «منصور ارباب‌سیار» و «غلام شکوری» در این طرح نقش محوری داشتند که ارباب‌سیار توسط FBI دستگیر شد. رئیس FBI هم روز چهارشنبه ادعا کرد این ایرانی که مدت‌هاست شهروند ایالات متحده است و چند سال قبل نیز به دلیل سرقت دستگیر شده بود، از ماموران سپاه قدس ایران است؛ موضوعی که البته سهمی در واکنش رسانه‌های دنیا به این ماجرا نداشت. او همچنین مدعی شد این 2 نفر قصد داشتند پس از ترور سفیر عربستان، 2 سفارت اسرائیل و عربستان را با استفاده از ماشین‌های بمبگذاری شده منفجر کنند. رئیس FBI در ادامه بر فضای پلیسی ماجرا افزود و گفت: ایران برای این کار با کارتل‌های مواد مخدر مکزیک وارد مذاکره شد و با آنها اینگونه معامله کرد که در ازای کشتن سفیر عربستان در آمریکا، به این مکزیکی‌ها یکهزار کیلوگرم تریاک خواهد داد.
به گزارش «وطن‌امروز»، تمرکز ایالات متحده بر این ماجرا به گونه‌ای بود که باراک اوباما نیز روز پنجشنبه به صورت ویژه به آن پرداخت. اوباما که این روزها تحت فشار افکار عمومی مردم آمریکا به خاطر بحران اقتصادی این کشور است و هر روز آمار بیشتری از دستگیرشدگان جنبش ضدسرمایه‌داری وال‌استریت را به اطلاع او می‌رسانند، گفت: تهران از توطئه ترور سفیر عربستان مطلع بوده و آمریکا تمام گزینه‌های مطرح را در واکنش به این اقدام به دقت مورد بررسی قرار خواهد داد. وی در ادامه مقامات ایران را متهم کرد و افزود: هیچ شکی وجود ندارد که اعضای دولت ایران از این توطئه مطلع بودند و آنها باید برای این رفتار بی‌ملاحظه خود مسؤول دانسته شوند. اوباما اما در انتها بهره‌برداری ایالات متحده از این ماجرا را اینگونه شرح داد: آمریکا اقدامات خود را با اعمال تحریم‌های شدیدتر علیه ایران و نیز بسیج کردن جامعه بین‌المللی ادامه می‌دهد تا اطمینان حاصل شود که ایران بیشتر و بیشتر به انزوا کشانده می‌شود و هزینه این نوع رفتار خود را خواهد پرداخت. رئیس‌جمهوری آمریکا این را هم گفت که «واشنگتن هیچ گزینه‌ای را در برخورد با ایران حذف نخواهد کرد».
به اعتقاد کارشناسان، این اظهارات اوباما می‌تواند یک گزاره کاملا آشکار از بهانه‌جویی ایالات متحده علیه ایران و ساختگی بودن ادعای اخیر به حساب بیاید. همزمان با این اظهارات اوباما، العربیه، شبکه تلویزیونی خاندان آل‌سعود، محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور ایران را یکی از مقاماتی دانست که در این ماجرا نقش داشته‌اند! این اظهارات در حالی است که ایران آنها را مضحک و خنده‌دار می‌داند. از سوی دیگر و در شرایطی که همه مستندات آمریکا علیه ایران، اعترافات ارباب‌سیار است، اخبار منتشر شده درباره این فرد که آمریکا او را عامل سپاه قدس دانسته، این بازی را جالب کرده است. CNN در مصاحبه با یک دوست نزدیک ارباب‌سیار از گوشه‌هایی از زندگی شخصی وی پرده برداشت. وی که دیوید تومشا نام دارد و در سال 2000 یک اتومبیل را با ارباب‌سیار شریک بوده است، تصریح می‌کند: «اگر قرار بود مامور 007 [مامور ویژه عملیات تروریستی] استخدام شود، برای این کار بهتر بود مستر بین [کمدین مشهور انگلیسی] استخدام شود تا ارباب‌سیار».
به گفته تومشا، بی‌نظمی ارباب‌سیار به حدی بود که زندگی شخصی وی را نیز تحت‌الشعاع قرار داده بود. وی حتی صورتحساب‌هایش را پرداخت نمی‌کرد، نه از آن‌رو که پول ندارد بلکه از آن رو که یادش می‌رفت. وی در معاملات اتومبیل مدل آنها را از یاد می‌برد. به گزارش فارس، یک دوست دیگر ارباب‌سیار به نام میشل هامائویی که برای مدت 20 سال این متهم به عملیات تروریستی را می‌شناخته است نیز درباره وی اظهار داشت: «منصور ارباب‌سیار فاقد هرگونه دیدگاه خاص سیاسی یا مذهبی بود». وی مشارکت ارباب‌سیار در چنین عملیاتی را شوک‌آور دانست، چرا که این شخص اصلا آدمی به نظر نمی‌رسد که بخواهد در چنین اموری مشارکت کند.
هدف این سناریو چیست؟
ایالات متحده از پیگیری سناریوی جدید به دنبال چیست؟ این سوال بسیاری از مردم دنیاست که می‌شود با کنار هم قرار دادن برخی گزاره‌ها به پاسخ آن رسید:
1- هنوز 24 ساعت از طرح ادعای وزیر دادگستری آمریکا علیه ایران نگذشته بود که وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد شرکت هواپیمایی خصوصی ماهان را به دلیل آنچه «کمک مالی و فنی به نیروی قدس سپاه» خوانده شده تحریم می‌کند. این اقدام به خوبی بهانه‌جویی آمریکا برای افزایش تحریم‌ها علیه ایران را نشان می‌دهد. این اقدام آمریکا در تحریم هواپیمایی ماهان در حالی است که روز گذشته اعلام شد پروازهای خارجی هواپیمایی ماهان همچنان انجام می‌شود.
بر این اساس پروازهای ماهان تا 9 آبان حدود 111 مورد است که همه آنها انجام می‌شود. از سوی دیگر برخی کارشناسان معتقدند آمریکا با این بهانه‌جویی‌ها به دنبال سوءاستفاده از ماجرای هسته‌ای ایران است. در همین راستا روز پنجشنبه روزنامه فرانسوی فیگارو گزارش داد: «آژانس در گزارش بعدی خود به صراحت ایران را به ساخت سلاح هسته‌ای متهم می‌کند». بر اساس گزارش فیگارو، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش تازه خود که شدیدترین و کامل‌ترین گزارش درباره پیشرفت برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران است، اعلام کرده ایران در حال ساخت بمب هسته‌ای است. این گزارش فیگارو نشان می‌دهد ایالات متحده به دنبال ایجاد فضای روانی علیه ایران برای اعمال یک حلقه فشار جدید است؛ موضوعی که با اظهارات روز پنجشنبه ویکتوریا نولند، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به واقعیت نزدیک شده است. او گفت دولت این کشور روز چهارشنبه با ایران یک تماس مستقیم برقرار کرده است.
2- یکی دیگر از موضوعاتی که می‌توان بازی جدید آمریکا را بر اساس آن تحلیل کرد، بحران‌های داخلی آمریکا بویژه بحران اقتصادی است که جنبش اعتراضی وال‌استریت را به دنبال داشته است. در حالی که جنبش اعتراضی وال‌استریت در آمریکا توجهات را به خود جلب کرده و به اروپا نیز کشیده شده، اوباما می‌تواند با طراحی این ماجرا، افکار عمومی را از این موضوع منحرف کرده و آنها را در هراس از یک تهدید خارجی قرار دهد. این موضوع موجب می‌شود اوباما به دنبال تاثیرگذاری بر فضای انتخاباتی نیز باشد. طی هفته‌های گذشته آمارها از وضع نامساعد اوباما نزد مردم آمریکا خبر دادند. این برای باراک اوباما یک خطر سرنوشت‌ساز است.
3- انقلاب‌های ملت‌های مسلمان منطقه طی 9 ماه اخیر موجب شده جایگاه آمریکا در منطقه بشدت تنزل یابد. روحیه ضدآمریکایی مسلمانان منطقه موجب شده پس از پیروزی، در نخستین اقدام سراغ سفارتخانه‌های اسرائیل و آمریکا بروند. این شرایط موجب شده حتی اسرائیل محمود عباس را تشویق به پیگیری طرح تشکیل کشور مستقل فلسطینی کند. در این شرایط آمریکا بشدت نگران جایگاه عربستان به عنوان عامل هماهنگ‌کننده سیاست‌های آمریکا در منطقه است. پس از آنکه جریان 14 مارس در لبنان به رهبری سعد حریری، از نوادگان آل‌سعود نتوانست فضای انحراف انقلاب‌های منطقه را ایجاد کند، ناآرامی‌های سوریه با همکاری چندجانبه عربستان، اسرائیل و ترکیه و با ساپورت ایالات متحده دنبال شد که این هدف نیز به‌رغم تمرکز وسیع رسانه‌ای تاکنون ناکام مانده است.
آمریکا زمانی که انقلاب‌های منطقه به مرزهای عربستان با یمن و بحرین و حتی به مناطق شیعه‌نشین عربستان رسید، خطر را بیشتر از گذشته احساس کرد. لشکرکشی عربستان به این 2 کشور به خوبی میزان هراس آمریکا از اسقاط آل‌سعود را نشان می‌دهد. اینک ایالات متحده با ایجاد بازی جدید به دنبال القای دوگانگی میان ایران به عنوان قطب شیعیان و عربستان به عنوان کشور مرجع اهل سنت است. این دوگانگی در شرایطی است که ایران طی هفته‌های اخیر به شیوه‌های مختلف بویژه با برگزاری همایش‌ها و کنفرانس‌های نخبگانی و سیاسی به شکل قابل‌توجهی اقدام به تاثیرگذاری بر انقلاب‌های منطقه کرده است. عربستان‌سعودی بشدت از این موضوع نگران و هراسان است، بنابراین به راه انداختن سناریوی جدید آمریکا اهداف زیر را دنبال می‌کند:
الف- با طرح سناریوی جدید آمریکا، تلاش می‌شود در فضای القایی تقابل میان ایران و عربستان، آل‌سعود خود را در سرکوب وحشیانه شیعیان صاحب حق بداند. تلاش می‌شود این روند در بحرین دنبال شود و در یمن نیز نوعی انشقاق میان انقلابیون به وجود آید. با این رفتار آل‌سعود سعی می‌کند با القای اختلافات مذهبی، خود را از انقلاب محتمل در این کشور محافظت کند.
ب- یکی دیگر از اهداف همراهی آل‌سعود با این پروژه، تلاش برای مدیریت انقلاب‌های منطقه و عدم تاثیرپذیری این انقلاب‌ها از ایران است. به عبارت دیگر با ایجاد فضای دوقطبی شیعه و سنی، به دنبال آن هستند تا محوریت ایران در این قیام‌ها را کمرنگ کرده و به جهت‌دهی این انقلاب‌ها بپردازند.
پ‌- به اعتقاد برخی تحلیلگران، ایالات متحده در تلاش است هرطور شده دولت بشار اسد را در سوریه ساقط کند. این پروژه به دنبال آن است تا با ایجاد فضای دوقطبی شیعه و سنی و سرکوب انقلاب‌ها در کشورهای همجوار عربستان، اقدام به ساقط کردن بشار اسد که تحت حمایت ایران است، کنند. در این شرایط آنها معتقدند می‌توانند از قدرت ایران در حمایت از اسد بکاهند و روند انقلاب‌های منطقه را به سوی شرایط دلخواه ببرند.
ت- امسال نخستین مراسم حج ابراهیمی پس از انقلاب‌های منطقه برگزار می‌شود. عربستان‌سعودی به خوبی می‌داند این اجتماع بزرگ مسلمانان تحت‌تاثیر انقلاب‌های منطقه برگزار می‌شود و آل‌سعود هرگز چنین فضایی را برنمی‌تابد به همین دلیل با همراهی با سناریوی آمریکا تلاش می‌شود فضای حج امسال از تمرکز بر انقلاب‌های منطقه، به القای تقابل ایران و عربستان کشیده شود.
آمریکا معتقد است در صورت تحقق چنین شرایطی، ایران یا درصدد مقابله برمی‌آید که آرزوی سعودی برای حمله آمریکا به ایران با همکاری کشورهای وابسته به عربستان محقق می‌شود یا اینکه برای عدم مقابله و تقویت نکردن فضای دوقطبی شیعه و سنی ترجیح می‌دهد بر تحولات منطقه اثرگذاری کمتری داشته باشد.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات