تاریخ انتشار : ۲۲ دی ۱۳۹۰ - ۰۸:۳۵  ، 
کد خبر : ۲۳۳۲۹۱
رییس‌ گروه دوستی پارلمانی روسیه با ایران در گفت‌وگو با «شرق»:

قدرتمندیم؛ نیازی به بازی با کارت ایران نداریم

مقدمه: سروش فرهادیان: چشم‌آبی، بلندقامت، سرخ‌رو و البته کمی تندخو؛ روس روس است«حافظ صالح‌اف.» در راه تهران که بود قائد اعظم‌شان ولادیمیر پوتین برای انتخابات ریاست‌جمهوری آینده اعلام نامزدی کرد تا خیال همه را راحت کند: تا کاسه روسیه در این مشخصات است، آش همین‌ آش است و هر روز همین بساط است؛ بساط پوتین – مدودف. نماینده جمهوری خودمختار «تاتارستان» در مجلس روسیه است و عضو حزب«روسیه واحد»؛ یعنی همان حزب پوتین. دلیل سفرش به ایران هم تکیه زدن بر ریاست گروه دوستی پارلمانی روسیه با ایران. اگر همراهی مهدی سنایی همتای ایرانی صالح‌اف نبود، گفت‌وگویی که می‌خوانید میسر نبود؛ گفت‌وگویی نه‌چندان بلند که در چهار مرحله انجام شد؛ پیش از برگزاری نشست خبری‌ای که محدود به چند شبکه تلویزیونی رسمی بود، حین برگزاری کنفرانس خبری، لحظاتی پس از پایان نشست و دست آخر زمانی که او در راه فرودگاه بود آن هم به صورت تلفنی و با واسطه و ترجمه دکتر سنایی که هم نماینده مجلس است و هم مدیرگروه مطالعات روسیه دانشگاه تهران. الان که این گفت‌وگو را می‌خوانید صالح‌اف به مسکو رسیده و احتمالا در حال شنیدن خاطره شکوه لحظه اعلام نامزدی پوتین از زبان هم‌حزبی‌هایش است.

اپیزود نخست: پیش از شروع کنفرانس خبری
* چندمین باری است که به ایران سفر می‌کنید؟
** این دومین باری است که به ایران سفر کردم.
* چقدر با این دیدگاه موافقید که روسیه به جمهوری اسلامی به عنوان یک متحد استراتژیک نگاه نمی‌کند؟
** من به این سوال جواب نمی‌دهم.
* طرح گام به گام روسیه برای پروند هسته‌ای ایران الان در چه مرحله‌ای‌ است؟
** ما برای بحث‌های فرهنگی و فوتبال به ایران آمده‌ایم. از این دست سوال‌ها از ما بپرسید.
اپیزود دوم: سوال‌های شرق در جمع خبرنگاران
* مشخصا توضیح دهید که چرا روسیه به قطعنامه‌هایی تحریمی که در شش سال گذشته علیه جمهوری اسلامی به دلیل برنامه هسته‌ای ایران صادر شده، رأی مثبت داده است؟ آیا به جمهوری اسلامی به شکل یک کارت بازی نگاه می‌کنید تا به غرب نشان دهید که همراه قدرتمندی در منطقه خاورمیانه دارید؟
** (مکث طولانی) نه! همکاری‌های زیادی بین دو کشور در جریان است. علاوه بر اینکه روسیه خودش یکی از اعضای قدرتمند سازمان ملل متحد است و هرگز با تحریم‌های یکجانبه‌ای که یک یا چند کشور علیه دیگر کشور‌ها اعمال می‌کنند، موافق نیست و هیچ وقت از این نوع رفتار‌ها حمایت نمی‌کند؛ ایران هم برای ما یک کشور دوست محسوب می‌شود.
* آیا به عنوان رییس گروه دوستی پارلمانی روسیه با ایران، از نگاه مردم ایران نسبت به کشورتان آگاهید؟
** نه! به صورت خلاصه می‌گویم: نه!
اپیزود سوم: پس از کنفرانس خبری
* اگر شما ایران را به عنوان یک کشور دوست می‌بینید، چرا در بزنگاه‌هایی مانند تحریم‌ها نه‌تنها موضع مثبت نمی‌گیرید بلکه رأی به تحریم هم می‌دهید؟
** طبیعتا روسیه در همکاری با ایران مانند همکاری با سایر کشورها منافع دوجانبه را دنبال می‌کند.
* اما نگاهی به سابقه شما در پرونده هسته‌ای ایران این دوستی را خیلی نشان می‌دهد.
** ما خودمان سرمایه عظیمی داریم و کشور قدرتمندی هستیم و نیازی به بازی با کارت ایران نداریم. نگاه ما یک نگاه دوجانبه است و اگر بازی هم بکنیم با کارت خودمان آن بازی را انجام می‌دهیم.
* چقدر تهدید‌ها علیه جمهوری اسلامی را جدی می‌بینید؟
** سوال‌های شما خیلی داغ است. من قاطعانه می‌گویم که روسیه از هیچ‌گونه تحریم یک جانبه‌ای از جانب اتحادیه اروپا، آمریکا یا هر کشور دیگری علیه ایران یا سایر کشورها حمایت نمی‌کند؛ ما کلا مخالف وضع هر نوع تحریم یک جانبه‌ای هستیم.
* این نظر شماست یا دولت روسیه؟
** این موضع رسمی دولت روسیه است.
* و در مورد تهدید به تقابل از جانب اسراییل یا هم‌پیمانانش؟
** دولت روسیه مخالف انجام تحرکات نظامی است و من فکر می‌کنم، این کار ساده‌ای نیست. حمله نظامی زمینه‌ای نیست که هر کشوری حاضر به ریسک در آن باشد. قطعا سازمان ملل هم مقابل این‌چنین اقدامی خواهد ایستاد.
اپیزود چهارم: صالح‌اف در راه فرودگاه
* پس از آنکه اعلام شد کارساخت نیروگاه هسته‌ای بوشهر تقریبا پایان یافته و وارد فاز بهره‌برداری شده در خبرها آمد که روس‌ها مایلند قرارداد ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای مشابه آنچه در بوشهر ساختند، منعقد کنند. آیا باید منتظر ماجرا‌های جدیدی مشابه نیروگاه بوشهر باشیم؟
** روسیه از تجربه نیروگاه بوشهر راضی است و فکر می‌کنم نیروگاه بوشهر تجربه موفقی بود و تکرار یک تجربه موفق هم خوب است.
چرا تجربه ساخت نیروگاه بوشهر را موفق می‌دانید، آن هم با این همه تاخیر در ساخت؛ تکمیل و تحویل نیروگاه؟
چون براساس قولی که داده بودیم کار نیروگاه را تمام کردیم و پروژه را به پایان رساندیم. به همین دلیل فکر می‌کنیم ساخت نیروگاه‌های جدید موضوع مطلوبی است و کاملا قابل مذاکره است. البته من در جریان جزییات موضوع ساخت نیروگاه جدید نیستم، اما قطعا روسیه از این موضوع استقبال می‌کند.
* پس با این اوصاف روسیه قصد دارد فعالیت‌های اقتصادی‌اش با ایران را توسعه دهد؟
** در روسیه اراده قوی‌ای وجود دارد که به رابطه با ایران ادامه دهد و فعالیت‌های اقتصادی دو کشور را به سطح بالاتری برساند.
* با چه دیدگاه و راهکاری به سمت افزایش روابط اقتصادی می‌روید، آن هم در حالی که تحریم‌هایی علیه ایران وضع شده؟
** ما قصد داریم با استفاده از همکاری‌های منطقه‌ای روابط اقتصادیمان را توسعه دهیم؛ یعنی مناطقی از روسیه و ایران با هم رابطه داشته باشند. رییس‌جمهور تاتارستان که از جمهوری‌های قدرتمند روسیه است به همین منظور در دو هفته آینده به ایران سفر می‌کند.
* در ایران با چه کسانی دیدار داشتید؟
** با افراد مختلفی از جمله رییس مجلس، وزیر ورزش و رییس فدراسیون فوتبال. باید منتظر همکاری‌های فدراسیون فوتبال ایران و روسیه باشید.
 

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات