تاریخ انتشار : ۰۸ آبان ۱۳۹۱ - ۱۳:۳۰  ، 
کد خبر : ۲۴۹۵۹۹
فعالیت‌های انتخاباتی تشدید می‌شود

تحرکات زودهنگام چهره‌های انتخابات 91

اشاره: گروه سیاست: موضوع انتخابات آتی ریاست ‌جمهوری اکنون به بحث ثابت محافل رسانه‌ای و سیاسی‌تبدیل شده است. گروه‌ها و جریانات مختلف سیاسی نیز در راستای ابراز نظر و موضع و همچنین وزن‌کشی در عرصه سیاسی، حجم عظیمی از لابی‌ها و رایزنی‌های خود را به مذاکرات انتخاباتی اختصاص داده‌اند. اصولگرایان همچنان به عنوان مهم‌ترین مدعی انتخابات آتی مطرح‌اند، با این حال تحولات انتخاباتی جبهه آنان به کندی پیش می‌رود. اصلاح طلبان نیز روزهای پرکاری را پشت سر می‌گذارند و به نظر می‌رسد در راه دستیابی به توافقی واحد موانع زیادی فراروی خود دارند. دولتی‌ها هم همچنان زیرپوستی حرکت می‌کنند و اگر چه تحرکات حاشیه‌ای آنها کمی رسانه‌ای شده اما باز هم فاز انتخاباتی شفافی در فعالیت‌هایشان دیده نمی‌شود.

حرکت دنده سنگین اصولگرایان
جبهه انتخاباتی اصولگرایان در چند روز گذشته اگر چه کم و بیش فعالیت‌هایی را در میان طیف‌های گوناگون متعلق به خود شاهد بود اما از سوی دیگر کندی تحرکات آنان کاملا مشهود است، در این راستا رایزنی‌ها و مذاکرات مختلفی نیز در جریان است. دیدار خصوصی منوچهر متکی با محمد رضا باهنر به سوژه داغ رسانه‌ها تبدیل شد و همزمان با مطرح شدن گزینه‌های مورد حمایت جبهه پیروان خط امام و رهبری این ‌بحث به میان آمد که شانس متکی کمی بیشتر از گزینه‌های دیگر است.
اگر چه محمد رضا باهنر در مراسم افطاری تشکل متبوعش ورود به مصادیق را در جبهه اصولگرایی تکذیب کرد و گفت: «چه تشکل‌های جبهه پیروان و چه کل اصولگرایان و همچنین جبهه متحد اصولگرایی که برای انتخابات مجلس شکل گرفته بود، تا به‌حال در مورد مصادیق کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری پیش‌رو بحث نکرده‌اند.»
در عین حال کاندیداتوری برخی دیگر از اصولگرایان اما در چند روز گذشته جدی‌تر شد. از آن جمله مصطفی پورمحمدی بار دیگر در خصوص کاندیداتوری خود اظهارنظر کرد و گفت: «اگر تصمیم داشته باشد وارد عرصه انتخابات ریاست‌جمهوری شود به وقتش این تصمیم را اعلام خواهد کرد.» بسیاری در چند وقت اخیر معتقد بودند که سفرهای استانی و جلسات دانشگاهی وی رویکرد انتخاباتی دارد. جبهه ایستادگی هم اعلام کرد که دیدارهایی را با سران و شخصیت‌های شاخص نظام ترتیب داده و مباحث انتخاباتی را در دستور کار جدی خود قرار داده است.
در این راستا ابوالقاسم رئوفیان عضو شورای عالی جبهه ایستادگی گفت: «جلسات شورای عالی جبهه ایستادگی، هر هفته تشکیل می‌شود و موضوع بررسی انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم در دستور کار جبهه ایستادگی قرار گرفته است. جبهه ایستادگی، انتخابات مجلس را به سهم خود مدیریت کرد و در انتخابات ریاست‌جمهوری نیز حضوری فعال خواهد داشت.» هر چه در جبهه اصولگرایان به صورت کلی کندی تحرک و فعالیت مشهود می‌باشد اما تحولات تیم پایداری شتاب فزونتری به خود گرفته است.
در روزهای گذشته مرتضی آقا تهرانی دبیر کل پایداری‌ها خبر از تصویب اساسنامه این جریان توسط آیت‌الله مصباح یزدی داد. در این خصوص آقا تهرانی گفت: «سیاست‌های کلی و خط و مشی جبهه پایداری را شورای فقهی تعیین خواهد کرد، جبهه پایداری برنامه‌ خود را برای انتخابات آتی ریاست‌جمهوری به طور رسمی آغاز نکرده است اما دیدارهای خود را با آیت‌الله مصباح یزدی دنبال می‌کند.» از سوی دیگر جلسه انتخاباتی آنان در سپیدان استان فارس نیز جلب توجه رسانه‌ها را به دنبال داشت. بر اساس اخبار منتشر شده در رسانه‌ها، نشست یک‌شنبه شب جریان پایداری در مسجد جامع سپیدان فارس با سخنان مرتضی آقا تهرانی به عنوان دبیر کل این مجموعه آغاز شده و با انتقادهای باقری لنکرانی وزیر بهداشت سابق از بزرگنمایی گرانی‌ها توسط رسانه‌ها پایان یافت.
این اخبار در کنار اخبار دیگری که از نشست‌های استانی آنان در استان‌های کرمان و همدان منتشر شده بود نشان‌دهنده این است که جریان پایداری به صورت سازمان دهی شده وارد فاز و برنامه‌های انتخاباتی شده است. از سوی دیگر به نظر می‌رسد که هر چه جلوتر می‌رویم، کاندیداتوری سعید جلیلی از سوی جریان پایداری قطعی‌تر می‌شود. این مسئله را از حمایت‌ها و کمپین‌های مجازی و رسانه‌ای حمایت از دبیر شورای امنیت ملی می‌توان فهمید. هر چند که قاسم روانبخش تعیین مصادیق انتخاباتی را از سوی این جریان رد کرده است. وی درخصوص کاندیداتوری سعید جلیلی هم گفت: «بحث و اتفاق نظری در خصوص حمایت از سعید جلیلی در جبهه پایداری نشده است.»
اصلاح‌طلبان و دشواری راه فرارو
جبهه اصلاح طلبان نیز در چند وقت اخیر پرکار نشان داده است. مهم‌ترین تحولات انتخاباتی طیف اصلاح طلبان را می‌توان تشکیل کمپین رسانه‌ای و سیاسی دعوت از خاتمی دانست. در چندین روز گذشته بسیاری از فعالین اصلاحات و همچنین برخی از نمایندگان اقلیت مجلس به حمایت از کاندیداتوری سید محمد خاتمی پرداخته و وی را مناسب‌ترین گزینه اصلاح‌طلبان دانستند. در این راستا مصطفی کواکبیان گفت:
«اگر خاتمی در انتخابات حضور پیدا کند طرح مناسک منتفی خواهد بود.» داریوش قنبری نیز به حمایت از کاندیداتوری خاتمی پرداخته و گفت: «اصلاحات گزینه‌ای اصلح‌تر از خاتمی ندارد. درشرایط کنونی با ورود خاتمی به صحنه سیاسی، جریان اصلاحات برای کاندیداتوری وی در انتخابات ریاست‌جمهوری آتی اجماع خواهد داشت چراکه گزینه‌ای اصلح‌تر از وی وجود ندارد.» با این حال این موضوع به منزله حمایت یکدست اصلاح طلبان از کاندیداتوری خاتمی نیست و بسیاری از اصلاح طلبان مخالف حضور رئیس‌جمهور سابق در عرصه رقابت‌های انتخاباتی و به عنوان نماینده اصلاح طلبان می‌باشند.
این مخالفت‌ها بیشتر از جانب طیف عبدالله نوری صورت می‌گیرد. کسانی که معتقدند خاتمی رئیس‌جمهور شجاعی نیست و اصلاحات به فردی ترسو نیاز ندارد! البته این مخالفت‌ها همزمان با افزایش احتمال کاندیداتوری وی رنگ و بوی وسیع‌تری هم گرفته است. در این راستا محمد باقر ذاکری عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در بیان مخالفت با حضور خاتمی گفت: «اصلاح‌طلبان حامی خاتمی به معاندان نظام تبدیل شده‌اند.
جماعت اصلاح‌طلبی که سال 76 از خاتمی حمایت کردند، اکنون به معاندان نظام اسلامی تبدیل شده‌اند و حتی درصورت کاندیداتوری خاتمی نیز از هیچ مخالفتی علیه او دریغ نخواهند کرد. چالش‌ها و مسائلی که اصلاح‌طلبان در نظام دارند، مهم‌تر از نامزدی خاتمی در انتخابات ریاست‌جمهوری است لذا اصلاح‌طلبان در گام نخست باید آن چالش‌ها و مسائل را از بین ببرند.»
محمد علی ابطحی هم حتی چندان راغب به حضور خاتمی نیست. وی از کاندیداتوری فردی معتدل در جبهه اصلاحات سخن گفته و بر این اعتقاد است که: «کاندیدای اصلاح طلبی که شورای نگهبان تایید کند، طبعا کاندیدای معتدلی خواهد بود.» در عین حال در چندین روز گذشته باز هم گمانه زنی در خصوص کاندیداتوری عارف در فضای سیاسی و رسانه‌ای صورت گرفت و در این خصوص اخباری هم به نقل از وی منتشر شد.
بر اساس این اخبار وی در پاسخ به سوال یکی از دانشجویانش نسبت به حضورش در انتخابات 92 گفته است: «اگر اجماع رهبران اصلاحات روی گزینه من باشد امکان حضورم در انتخابات به عنوان کاندیدای جناح اصلاحات بالا می رود.» با این تفاسیر باید گفت که تحولات انتخاباتی جبهه اصلاحات در فضای چندگانه‌ای ناشی از اختلافات داخلی اصلاح طلبان از یکسو و همچنین چالش‌های ناشی از گمانه زنی در خصوص میزان و نحوه مشارکت سیاسی از سوی دیگر ادامه دارد و به نظر نمی‌رسد که چشم‌انداز روشنی حداقل در کوتاه مدت برای آنان متصور باشد.
افزایش تحرکات حاشیه‌ای دولت
محافل دولتی همچنان حاضر به رسانه‌ای کردن تحرکات و فعالیت‌های انتخاباتی خود نیستند. اگر چه در چندین روز گذشته تحرکات حاشیه‌ای این طیف در فضای سیاسی کشور کمی بیشتر شد اما هنوز هم شاهد فعالیت سازمان یافته و روشنی از سوی آنان نیستیم. اخیرا اسفندیار رحیم مشایی رئیس دفتر رئیس‌جمهور بر میزان تحرکات و فعالیت‌های خود افزوده است و ضمن حضور دگر باره در برخی محافل، ایراد سخنرانی نیز می‌کند.
برخی معتقدند که این افزایس تحرکات وی به معنای شروع مجدد دور دیگری از فعالیت‌هاست و البته با برخی تحرکات حاشیه‌ای دیگر شاید بتوان حدس زد که نمود عملکرد و ساز و کار‌های عملی آنان در عرصه انتخابات شاید در شرف ایجاد شدن باشد. در مجموع باید گفت که اکنون تمامی محافل سیاسی و رسانه‌ای کشورمان کاملا تحت تاثیر فضای انتخابات سال آتی قرار گرفته است و هر کدام از طیف‌های سیاسی جامعه نیز با تمام قدرت به سمت تاثیرگذاری بیشتر در این جهت حرکت می‌کنند.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات