تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۹۱ - ۰۸:۲۸  ، 
کد خبر : ۲۵۱۷۲۴
گزارش تهران امروز از آخرین تحرکات و فعالیت‌های چهره‌ها و جریان‌های‌ سیاسی

گام‌های نخست ماراتن انتخاباتی

اشاره: گروه سیاست - اگر تا چند روز پیش هنوز درخصوص تعدد کاندیداهای جبهه‌های مختلف سیاسی در انتخابات آتی ریاست‌جمهوری شک و تردیدی وجود داشت، اکنون به وضوح بر همگان روشن شد که به اندازه گروه‌های فعال عرصه سیاسی کشور کاندیدا نیز وارد گود شده است. البته این مسئله از آن جهت اهمیت دارد که بتوانیم زوایای خاص گزاره مزبور را بررسی کنیم. اول از همه تعدد کاندیدا نشان می‌دهد که تمامی گروه‌هایی که فعالیت سیاسی به آنها اطلاق می‌شود فعالانه وارد فاز انتخاباتی شدند. این مسئله حد اقل در خروجی‌های رسانه‌ای کاملا مشهود می‌باشد. نکته دوم اینکه تعدد کاندیدا نشان از آن دارد که هر کدام از جریانات و گروه‌های سیاسی در راستای افزایش وزن سیاسی خود و همچنین کسب امتیاز از لابی‌ها و جبهه‌گیری‌های چند جانبه تلاش می‌کند کاندیدای مورد نظر خود را در کانون تصمیم گیری و گمانه زنی قرار دهد. اما طی چند روز گذشته تحولات انتخاباتی وارد فاز جدیدی شد. افزایش تحرکات و گمانه زنی‌های اصولگرایان و همزمان زمزمه‌های اولین نظر سنجی‌های انتخاباتی به همراه انتشار اخباری در خصوص فعال شدن ستاد‌های انتخاباتی برخی از مهم‌ترین کاندیداهای احتمالی همه نشان از این دارد که اصولگرایان از سایه انتخابات‌ پیشین تا حدودی خارج شده‌اند. اصلاح طلبان اما همانند گذشته پیشتاز تحرکات انتخاباتی می‌باشند. سید محمد خاتمی اکنون داعیه دار مباحث انتخاباتی اصلاح طلبان به شمار می‌رود.

کاندیداهای مستقل اصولگرایان
در جبهه اصولگرایان تحرکات انتخاباتی کمی گسترده‌تر شده است و گروه‌های اصولگرا هر کدام ورود مستقلی به انتخابات داشته‌اند. بعد از اینکه موتلفه چندین مرتبه از ورود مستقل به انتخابات سخن گفته بود، اینک گروه‌های دیگر اصولگرا هم دم از معرفی کاندیدای مستقل می‌زنند. در این زمینه سروری، قائم‌مقام جمعیت رهپویان گفته است که در صورت عدم اجماع اصولگرایان به صورت مستقل کاندیدا معرفی خواهد کرد. اما زمزمه‌های کاندیداتوری غلامعلی حداد عادل در چند روز گذشته صورت روشن‌تری به خود گرفت. وی در پاسخ به سوالی در رابطه با اینکه گفته شده شما می‌خواهید به عنوان رئیس جمهور خود را کاندیدای انتخابات کنید گفت: ‌گفته می‌شود. چندی پیش هم حداد عادل در پاسخ به سوالی در خصوص احتمال کاندیداتوری خود گفته بود که با بررسی شرایط تصمیم می‌گیرم.
اخیرا دفتر وی در بیانیه‌ای، اخبار منتشر شده در خصوص کاندیداتوری حداد عادل را تکذیب کرد. از سوی دیگر موتلفه بر شدت تحرکات خود افزوده است. اینکه گزینه نهایی آنان برای انتخابات ریاست‌جمهوری چه کسی خواهد بود موضوعی است که به گفته آنها در حال بررسی است. محمد نبی حبیبی دبیر کل موتلفه هم گفت که کاندیداها باید تیم همراهشان را اعلام کنند. ایستادگی هم اعلام کرده است که وارد مصادیق انتخاباتی شده است! در این خصوص ابوالقاسم رئوفیان،عضو شورای عالی ایستادگی گفت: جبهه ایستادگی وارد بررسی مصداقی کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری شد. جبهه پیروان خط امام و رهبری هم مدتی است که به دنبال کاندیدا می‌گردد. بر اساس اخباری که در رسانه‌ها منتشر شده است، برخی از کاندیداهای احتمالی اصولگرا تلاش‌های زیادی را برای جلب حمایت پیروان انجام داده‌اند. مصطفی پورمحمدی، منوچهر متکی و محمد نهاوندیان از گزینه‌هایی محسوب می‌شوند که به دنبال حمایت جبهه پیروان می‌باشند. در این بین بر اساس خبری که برخی سایت‌ها منتشر کرده‌اند، پورمحمدی گفته است که متکی در جبهه پیروان با مخالفت‌های زیادی روبه‌رو شده است و لاریجانی مخالف حضور او به عنوان کاندیدای این جبهه است. در سوی دیگر ماجرا جریان پایداری بر روند تحرکات خود افزوده است. در همین زمینه فاطمه آلیا گفت: جبهه پایداری با مطرح کردن معیارها فعالیت انتخاباتی خود را آغار می‌کند. همزمان هم تلاش‌هایی از سوی این طیف برای در اختیار گرفتن محوریت فراکسیون اصولگرایان در جریان است. مسئله‌ای که به نظر می‌رسد بی‌ارتباط با انتخابات آتی نباشد. پس از تشکیل اولین نشست فراکسیون اصولگرایان و انتخاب اعضای شورای مرکزی 30 نفره این فراکسیون که اکثر آنان از اعضای جریان پایداری می‌باشند، این گمانه به حقیقت پیوست. نشست‌های انتخاباتی و همایش‌های استانی آنها هم کماکان ادامه دارد. همزمان هم اعلام شد مجمع عمومی جبهه پایداری به منظور انتخاب اعضای شورای مرکزی، در شهریور ماه برگزار خواهد شد. برخی خبرها هم از وزن‌کشی سیاسی در داخل جریان پایداری حکایت می‌کند.براین اساس درجبهه پایداری برای کاندیداتوری نهایی کامران باقری لنکرانی، سعید جلیلی و غلامعلی حداد عادل رایزنی‌های فراوانی در جریان است. آنگونه که برخی گزارشات استناد می‌کنند اخیرا کفه ترازو به نفع باقری لنکرانی بوده است.
خاتمی ، سایه‌ای بر چهره اصلاحات
سید محمد خاتمی اکنون به کانون رایزنی‌ها و گمانه‌زنی‌های اصلاح طلبان بدل شده است.
در روزهایی که گذشت تلاش‌های زیادی برای ورود وی به گود انتخاباتی انجام گرفت. پس از اینکه حدود یک ماه پیش موسوی خوئینی‌ها از خاتمی به عنوان تنها ظرفیت حل مشکلات اصلاح طلبان سخن گفته بود و همزمان موجی رسانه‌ای و سیاسی در حمایت از وی شکل گرفت، ‌اکنون برخی اصلاح طلبان برای ورود وی به عرصه انتخابات برنامه‌هایی تدارک دیده‌اند.
دیدار اعضای نمایندگان ادوار با خاتمی و طرح دعوت از وی برای کاندیداتوری تنها نمونه‌ای از این تلاش‌ها به شمار می‌رود. محمد محمدرضایی از نمایندگان سابق مجلس خبر داده بود که جمعی از اعضای مجمع نمایندگان ادوار و شورای هماهنگی جبهه اصلاحات، در دیدار با خاتمی، از وی برای انتخابات ریاست‌جمهوری دعوت کردند. همزمان راه اندازی برخی کمپین‌های مجازی دعوت از خاتمی به همراه طرح گسترده این موضوع در رسانه‌های اصلاح‌طلبان نشانه‌های دیگری از این مسئله به شمار می‌رود اما واکنش‌های اصلاح‌طلبان هم متفاوت بوده است. از همان حدود یک ماه پیش که خوئینی‌ها از ظرفیت ویژه خاتمی سخن گفته بود، طیف عبد الله نوری و همچنین کارگزاران سازندگی نسبت به حضور احتمالی خاتمی واکنش منفی نشان دادند. اکنون نیز در خصوص کاندیداتوری خاتمی چندان استقبالی از سوی آنان صورت نگرفته است. در این بین برخی نیز این مسئله را مطرح می‌کنند که طرح احتمال کاندیداتوری خاتمی تنها شایعه‌ای بیش نیست.
در این خصوص محمد علی ابطحی در صفحه فیس‌بوک خود به انتقاد از این دست حرکت‌ها پرداخته و کاندیداتوری وی را بعید دانسته بود. همزمان هم خبری منتشر شد مبنی بر اینکه خاتمی کاندیداتوری خود را قطعا تکذیب کرده است. البته طرح موضوع کاندیداتوری خاتمی و عدم واکنش رسمی وی یا دفترش به این خبر نشان می‌دهد که موضوع کمی جدی می‌نماید. چرا که در گذشته شاهد واکنش‌های رسمی دفتر وی در قبال خبرهایی از این دست بودیم. ماجرا آنجا جالب‌تر می‌شود‌که سعید حجاریان در گفت‌وگو با آرمان به دفاع تمام قد از خاتمی پرداخته است. وی در خصوص میزان رای خاتمی گفت که او نسبت به هر کس دیگری بیشتر رای دارد. حجاریان همچنین در واکنش به احتمال حضور عبد الله نوری، کاندیداتوری وی را بعید دانسته و در کنایه‌ای خطاب به نوری گفت: «او خودش هم اعتقاد دارد که خاتمی هنوز در کشور بالاترین رای را دارد.»
بیداد اختلافات اصلاح‌طلبان
از سوی دیگر در چند روز گذشته برخی طیف‌های اصلاحات از لزوم تمرکز بر چهره‌هایی چون بیطرف یا جهانگیری پس از تضعیف کاندیداتوری عارف سخن گفتند. همزمان هم اخباری در خصوص فعالیت ستاد انتخاباتی محمد رضا عارف منتشر شد که کلکسیون چند دستگی اصلاح طلبان را تکمیل کرد. اختلاف میان اصلاح طلبان که ابتدا با طرح کاندیداتوری عارف خود را نشان داد و سپس با موضوع احتمال ورود سید محمد خاتمی دو دستگی‌های زیادی را موجب شده بود، اینک بیش از هر زمان دیگری خود را نشان می‌دهد. اختلاف میان آنان به نظر مبنایی هم هست. چرا که موسوی تبریزی در گفت‌وگویی اعلام کرد که اصلاح طلبان در انتخابات آتی ریاست‌جمهوری شرکت نخواهند کرد! مسئله‌ای که به نظر می‌رسد کمی خارج از قواعد تثبیت شده فعلی اصلاح طلبان باشد. چرا که گروه‌های مختلف اصلاح‌طلب تاکنون بارها اعلام کرده‌اند که مشارکت فعالی در انتخابات آتی خواهند داشت. حتی موسوی خوئینی‌ها نیز از ورود برنامه دار اصلاح طلبان سخن گفته بود! این اختلافات رنگ و بوی دیگری هم گرفته است. چرا که از هم‌‌اکنون برخی فعالین تندرو اصلاح طلب از ضرورت مقابله با غضنفر‌های جریان اصلاحات سخن گفته‌اند.
همزمان هم انتشار اخباری درخصوص تعیین کاندیدای نهایی کارگزاران وضعیت اصلاح طلبان را پیچیده‌تر ساخته است. بر اساس خبری‌که برخی‌سایت‌ها منتشر کرده‌اند جهانگیری به عنوان کاندیدای نهایی کارگزاران انتخاب شده است اما کارگزاران فعلا به صورت رسمی این مسئله‌را مطرح نمی‌کنند.
فراکسیون‌ها هم وارد می‌شوند
مسئله انتخابات آتی ریاست‌جمهوری دامن فراکسیون‌ها را هم گرفته است. برخی اعضای فراکسیون رهروان ولایت که پیش از این نیز از احتمال ورود فراکسیون متبوع‌شان به انتخابات آتی خبر داده بودند اکنون صریحا از معرفی کاندیدا توسط این فراکسیون سخن می‌گویند. در این خصوص جهانگیر زاده در خصوص فعالیت انتخاباتی رهروان می‌گوید: فراکسیون رهروان در انتخابات ریاست‌جمهوری ساکت نمی‌نشیند. وی در پاسخ به اینکه آیا ممکن است این گزینه علی لاریجانی باشد می‌گوید: اگر آقای لاریجانی کاندیدا بشود خوب است، اما در این زمینه تا به حال بحثی نشده است. از سوی دیگر فراکسیون اصولگرایان هم فاز انتخاباتی به خود گرفته است. جدای از مباحثی مانند تلاش پایداری برای در اختیار گرفتن محوریت این فراکسیون، برخی اعضای آن از ورود مستقل این فراکسیون به انتخابات سخن گفتند. در این زمینه محمد علی بزرگواری عضو این فراکسیون از برنامه فراکسیون متبوعش سخن گفته و تصریح کرد: فراکسیون اصولگرایان برای ریاست‌جمهوری برنامه دارد. در صورت عدم تشکیل جبهه فراگیر، فراکسیون اصولگرایان برای حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری برنامه دارد. در صورت عدم تشکیل این جبهه فراگیر، فراکسیون اصولگرایان خود برای حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری برنامه دارد که جلسه روز دو‌شنبه این فراکسیون در همین زمینه است.
پتانسیل‌های کاندیداتوری دولتیان
دولتیان هم در فضای انتخاباتی به پیش می‌روند. به نظر می‌رسد که مهم‌ترین راهبرد کنونی آنان اختلاف افکنی میان اصولگرایان باشد. مسئله‌ای که ابعاد گوناگونی را شامل می‌شود. از بزرگنمایی اختلافات تا تخریب بزرگان اصولگرا! البته در چند روز گذشته از برخی از مهم‌ترین کاندیداهای احتمالی آنان پرده برداشته شد. بر این اساس حامیان دولت دهم معتقدند در کابینه احمدی نژاد حداقل 5 وزیر و معاون رئیس جمهور وجود دارند که از پتانسیل لازم برای کاندیداتوری ریاست جمهوری برخوردارند. این گزینه‌ها عبارتند از 1‌-علی اکبرصالحی وزیر خارجه 2‌- علی نیکزاد، وزیر راه و شهرسازی 3‌- فریدون عباسی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی هسته ای 4‌- کامران دانشجو، وزیر علوم، تحقیقات و فن آوری 5‌- حمیدرضاحاجی بابایی ، وزیر آموزش و پرورش.
جمع‌بندی
به نظر می‌رسد فضای انتخاباتی‌ کشورمان اکنون شاهد تحرکات انتخاباتی همه گروه‌ها و طیف‌های سیاسی می‌باشد. البته از این به بعد باید شاهد‌ گسترش رایزنی‌های ‌گروهی و ائتلاف‌های احتمالی برای‌ انتخابات ریاست‌جمهوری آینده باشیم.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات