تاریخ انتشار : ۲۲ مهر ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۵  ، 
کد خبر : ۲۶۱۴۲۶
میانگین دوره مدیریت هر استاندار یک سال و نیم بوده‌ است

تغییر استانداران؛ مصلحت دولت یا مردم؟

فریبا رحمانی - اشاره: انگار بحث و جدل بر سر تغییر استانداران تمامی ندارد، با اینکه نخستین بار نیست که در دولت احمدی‌نژاد استانداران به یقین رسیده‌اند که جایگاه‌شان همیشگی نیست اما اینبار نیز تغییر استاندار استان البرز بار دیگر پرونده رکورد دولت دهم در این تغییرات را باز کرد و بار دیگر به شائبه انتخاباتی بودن این اقدام دامن زد. شاید جدی‌ترین و نخستین انتقاد وارد شده به احمدی‌نژاد در رابطه با تغییر پی در پی مدیران و استانداران بود که صدای نمایندگان مجلس را نیز بلند کرد؛ با این حال برخی از آنان نیز معتقدند این حق رئیس‌جمهور است و نمی‌توان از این کار جلوگیری کرد. استارت این تغییرات با تغییر استاندار قم آغاز شد با اینکه پیش از این نیز شاهد این تغییرات بودیم؛ اما اینبار و این جا‌به‌جایی برای احمدی‌نژاد کمی گران تمام شد تا جایی که غلامعلی حدادعادل در واکنش به این تغییرات اظهار کرد که «هشت سال است که عادت کرده‌ایم؛ تصمیم‌گیری‌ها در دولت آقای احمدی‌نژاد غیرقابل پیش‌بینی است.» اما این تغییرات در کمتر از یک‌سال باقیمانده به کار دولت دهم چه معنایی می‌تواند داشته باشد و دولت با چه هدفی استانداران را عزل می‌کند؟‌، به گفته نادر قاضی‌پور نماینده مردم ارومیه در مجلس نهم، این تغییرات و جا‌به‌جایی‌های مداوم دلیلی جز انتخابات نمی‌تواند داشته باشد.

کدام اقتضای دولت؟

از سوی دیگر مصطفی محمدنجار که این روزها بیش از هر زمان دیگری مخاطب سوالات رسانه‌ها درباره تغییر استانداران قرار گرفته است، روز گذشته اعلام کرد که «دولت نگاهی دوگانه به استان البرز دارد زیرا خدمت‌گزاری به البرز هم حق خود مردم البرز است و هم گامی است در جهت توسعه و پیشرفت پایتخت تا بسیاری از بارها از دوش تهران برداشته شود.» به گفته وی «تغییر استاندار البرز به معنای ناراضی بودن دولت از جناب فرهادی نیست بلکه امروز اقتضای دولت، شرایط استان و مطالبه مردم البرز بر این تغییر بوده است.» نجار در حالی این اظهارات را مطرح کرد که صحبتی از «اقتضائات دولت» به میان نیاورد، اقتضایی که باعث شد تا بیش از 60 استاندار در این دولت با میز خود خداحافظی کنند. برآوردها در دولت دهم نشان می‌دهد که تقریبا در هر یک و نیم سال یک استاندار تغییر کرده است.

راه‌ نیافتگان به مجلس؛ هم‌‌اکنون در دولت

این تغییرات تا جایی ادامه داشت که علاوه بر نمایندگان مجلس، خطیبان جمعه استان‌ها نیز نسبت به این اقدام‌ها واکنش نشان دادند و خواستار پایان سناریوی تغییرات مدیریتی در دولت احمد‌نژاد شدند. اما تغییرات استانداران نشان می‌دهد که پیش‌بینی برخی از سایت‌های خبری در زمان انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی درست بود؛ چرا که برخی از راه نیافتگان به پارلمان اینک در لیست جایگزینی‌های استانداران دیده می‌شوند؛ نمایندگانی که در دوره هشتم مجلس به عنوان تریبون دولت در مجلس حضور داشتند و حالا خود جزوی از بدنه دولت شده‌اند. بر هیچ کس پوشیده نیست که محمود احمدی‌بیغش و فریدون حسنوند شناخته شده‌ترین چهر‌ه‌های حامی دولت در خانه ملت بودند و هم‌‌اکنون به عنوان استانداران خراسان شمالی و بوشهر منصوب شده‌اند.

تغییر یا تخریب

قابل‎توجه‎ترین نکته‎ای که در تعویض مکرر استانداران به ذهن می‎رسد، نبود حاشیه امن برای مدیران ارشد استانی است. این نکته که بارها مورد اشاره منتقدان سیاست‎های دولت اعم از اصولگرا و غیر اصولگرا قرار گرفته، با ساده‎ترین شکل ممکن به پیامد‎های این بی‎ثباتی در استان‎ها اشاره می‎کند. به گفته منتقدان، رویکرد آزمون و خطایی که دولت در نصب افراد برای مشاغل و جایگاه‎‎های مدیریتی و راهبردی استان‎ها در پیش گرفته است، ضربه‎‎های هولناکی را به توسعه و بازسازی استان‎ها، خصوصا در مناطق دورافتاده و محروم وارد می‎کند. این موضوع را نه تنها کارشناسان بلکه بسیاری از نمایندگان مجلس که شاهد تغییرات پی‌درپی در استان متبوع خود بودند، نیز مطرح می‌کنند و معتقدند که تغییرات آنی و شتابزده در برخی استان‌ها که به تازگی راه توسعه‌یافتگی را در پیش گرفته‌اند، اسباب نارضایتی مردم می شود.

این تغییرات اما، فرصت را به منتقدان دولت داد تا با «سیاسی» خواندن تغییرات استانداران، شائبه حضور مسئولان ستاد‎های انتخاباتی رئیس دولت را در پست‎ها و مشاغل مدیریتی مهم، بر سر زبان‎ها بیندازند.، همانطور که بسیاری از نمایندگان مجلس نیز بارها به این موضوع اشاره کرده بودند. اما تغییر‌ استانداران شاید این پیام را برای سایر مدیران دولت داشته باشد‌که دل به روزهای پایانی خوش نکنند؛ چرا که به وفور شاهد اقداماتی از این دست از سوی احمدی‌نژاد بوده‌ایم که در لحظه آخر همه را شوکه می‌کند. باید منتظر ماند و دید که در تغییر بعدی قرعه به نام کدام یک از استانداران می‌افتد تا بار دیگر دولت دهم همچنان رکوردار بیشترین آمار تغییر در طول عمر دولت‌های پس از انقلاب باشد.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات