تاریخ انتشار : ۰۵ ارديبهشت ۱۳۸۷ - ۰۸:۰۴  ، 
کد خبر : ۲۸۳۴۶

دفاع رایس از نگاه آمریکا به خاورمیانه جدید


کاندولیزا رایس 11 ماه پس از آنکه گفت "جهان شاهد تولد یک خاورمیانه جدید است." از سیاست آمریکا در برابر اختلافات در عراق لبنان و غزه دفاع کرد. به گزارش خبرگزاری رویتر اظهارات کاندولیزا رایس وزیر‌ خارجه‌ی آمریکا در ژوئیه گذشته در خلال جنگ میان اسراییل و حزب‌الله لبنان از سوی منتقدانی که گمان می‌کنند دولت جورج‌ بوش رییس‌جمهور آمریکا ثبات خاورمیانه را به طرز قابل توجهی تضعیف کرده به تمسخر گرفته شد.

رایس در پاسخ به سوالی درباره این اظهارات در کنفرانس مطبوعاتی با برنارد‌ کوشنه وزیر خارجه فرانسه این‌طور استدلال کرد: عراق اکنون بهتر از سال 2003 است و لبنان نیز پس از خروج نیروهای سوری از خاکش در سال 2005 وضعیت بهتری دارد. رایس در پاسخ به اظهارات یک خبرنگار که به اظهارات رایس در خصوص "تولد دردناک خاورمیانه جدید" اشاره کرد و از وزیر خارجه آمریکا درباره چگونگی دیرشدن یک ساله تولد این "کودک" پرسید گفت: دموکراسی سخت است و  زمانی که دشمنان بااراده‌ای تلاش می‌کنند تا آن را از بین ببرند سخترتر نیز می‌شود. رایس این اظهارات را با این مطلب پاسخ داد که خاورمیانه از پیش از حمله آمریکا به عراق و سقوط صدام دیکتاتور سابق این کشور باثبات‌تر شده است.

وزیر خارجه آمریکا پرسید: چه ثباتی آیا زمانی که صدام 300 هزار تن را در گورهای دسته‌جمعی دفن کرده بود ثبات برقرار بود آیا زمانی که نیروهای سوریه در لبنان حضور داشتند ثبات برقرار بود رایس با اشاره به شکست مذاکرات به میانجیگری آمریکا میان رهبر فقید فلسطین و ایهود باراک نخست‌وزیر اسبق اسراییل در سال 2000 گفت: آیا زمانی که یاسر‌ عرفات رهبر فقید تشکیلات خود‌گردان فرصت مردم فلسطین برای داشتن یک کشور فلسطینی را از بین برد ثبات برقرار بود اما خبرگزاری رویتر نوشت: از زمان حمله به رهبری آمریکا در عراق که با افزایش خشونت‌های فرقه‌‌یی همراه شده بیش از 3500 سرباز آمریکایی و ده‌ها هزار غیرنظامی عراقی کشته شده‌اند. همچنین با این که سربازان سوریه از لبنان خارج شده‌اند این کشور همچنان میان دولت مورد حمایت غرب فواد سینیوره نخست‌وزیر لبنان و مخالفان حزب‌الله لبنان تقسیم شده است.

سینیوره نیز سربازان لبنان را برای مبارزه با شبه‌نظامیان فتح‌الاسلام به اردوگاه آوارگان فلسطینی در نزدیکی طرابلس فرستاد. تلاش‌های آمریکا برای ارتقاء صلح میان فلسطین و اسراییل نیز با پیشرفت‌های کمی همراه شده است که بخشی از این ناکامی به دلیل بروز اختلاف داخلی میان جنبش فتح سکولار محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان و  جنبش حماس است که پس از پیروزی در انتخابات پارلمانی فلسطین به قدرت رسید. آمریکا استراتژی را در تقویت سیاسی اقتصادی و نظامی عباس در مبارزاتش علیه حماس ترتیب داد اما این کشمکش قدرت در نهایت به پیروزی حماس بر فتح در نوار غزه منجر شد. رایس گفت: برقراری دموکراسی در جایی که بیشتر در آن دموکراسی برقرار نبوده امری بسیار دشوار است اما درباره پیروزی این ارزش‌ها همان‌طور که در گذشته رخ داده مطمئن هستم.

رایس هم‌چنین درباره سودان گفت: جهان در پایان‌دادن به کشتارها و خشونت‌های دیگر در منطقه دارفور سودان شکست خورده است. وی این درگیری‌های چهارساله را به عنوان "یکی از فجایع انسانی که ما در سیاست‌های بین‌المللی با آن روبرو هستیم" خواند و اظهار داشت: جامعه بین‌المللی باید برای متوقف کردن آن سریعتر وارد عمل شود. رایس ضمن استقبال از برگزاری اجلاس پاریس گفته است که بحران دارفور باعث بروز یک فاجعه انسانی جدی شده است. وزیر خارجه آمریکا گفت که از نزدیک شاهد شرایط آوارگان دارفور بوده و افزود: باید صراحتا بگویم که به نظر من جهانیان به مسوولیت خود در این زمینه به خوبی عمل نکرده‌اند، رایس گفت که اجلاس پاریس به منظور استقرار صلح برگزار نمی‌شود و جایگزین شورای امنیت در این زمینه نیست بلکه هدف آن حمایت از تلاش بین‌المللی برای کمک به مردم دارفور است.

وزیر خارجه آمریکا یاد‌آور شد که چین در زمینه‌های تجاری و اکتشاف منابع نفتی روابط نزدیکی با سودان دارد و از شرکت این کشور در اجلاس پاریس ابزار خرسندی کرد. پیشتر رایس از موافقت دولت سودان با اعزام صلحبانان سازمان ملل و فعالیت مشترک آنان با پاسداران صلح اتحادیه آفریقا استقبال کرده اما در مورد صمیمیت دولت سودان در همکاری با این نیرو ابزار تردید کرده بود. رایس همچنین از اجلاس امروز میان رهبران فلسطینی و اسراییلی در مصر استقبال کرد و حمایت اعراب از عباس را خواستار شد. وی بر مشکلاتی که عباس از زمان پیروزی حماس در انتخابات سال گذشته با آن مواجه بوده اذعان کرد.

در همین حال دانیل‌ لوی تحلیلگر مستقر در واشنگتن گفت: اظهارات رایس اثرات مخربی که جنگ عراق بر جامعه عراقی و گسترش فعالیت القاعده داشت نادیده گرفته است. وی اظهار داشت: در این مرحله این امر کاملا روشن است که سوء مدیریت آمریکا در عراق و منطقه تقویت و گسترش القاعده را به همراه داشته است. این سوء مدیریت همه‌چیز را مشکل‌تر کرده است.

کوشنه نیز در این کنفرانس مطبوعاتی ضمن ابزار تاسف از حمله علیه سربازان اسپانیایی موجود در جنوب لبنان این حمله را محکوم کرد و گفت: این حمله لزوم همکاری بیشتر فرانسه و آمریکا را در راستای حفظ صلح بیشتر می‌کند. وزیر خارجه فرانسه از نقش نیروهای یونیفل در جنوب لبنان تقدیر کرد و افزود: این نیروها اقدامات خشونت‌آمیز در جنوب لبنان را متوقف ساخته‌اند تا ملت لبنان بتواند به زندگی عادی خود ادامه دهند. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا می‌توان مانع از ایجاد تنش‌ها در لبنان شد گفت: همواره ما طی پیام‌هایی که به مقامات سوری در خصوص عدم ایجاد بی‌ثباتی در لبنان داشته‌ایم اعلام کرده‌ایم که هیچ‌ کشوری نباید در اوضاع داخلی لبنان دخالت کند و در این رستا می‌توان به قطعنامه 1559 و 1701 اشاره کرد.

کوشنه خاطرنشان کرد: همکاری فرانسه و آمریکا بر اشغال‌گری سوریه در لبنان غلبه کرده است و در حال حاضر ما از جامعه جهانی می‌خواهیم تا زمانی که سوریه موضع‌گیری‌اش را تغییر نداده و با سازمان‌ ملل همکاری نکند با مقامات سوری همکاری نکنند. وزیر خارجه فرانسه افزود: ما یقین داریم که اوضاع کنونی اوضاع سختی است اما در حال حاضر در لبنان یک دولت قانونمند وجود دارد که با جامعه جهانی همکاری می‌کند و ما از آن حمایت می‌کنیم. کوشنه تصریح کرد: فرانسه هرگز نقش سوریه در لبنان را نادیده نگرفته است و همکاری فرانسه با آمریکا منجر به عقب‌نشینی نیروهای سوریه از لبنان شد. وی افزود: پاریس هرگز با سوریه وارد مذاکره نمی‌شود مگر زمانی که مقامات سوری عملا ثابت کنند که خواهان صلح هستند. کوشنه گفت: هدف پاریس از برگزاری نشست میان گروه‌های سیاسی لبنان حمایت از این کشور و سینیوره در بحران‌های کنونی لبنان است.

وی در ادامه با حمایت از گروه 14 مارس در لبنان افزود: عمرو موسی دبیرکل اتحادیه‌ی عرب که وارد پاریس شده است قرار است در خصوص این طرح دیدارهایی را با مقامات فرانسه داشته باشد و زمان‌ نهایی این نشست طی چند روز آینده مشخص می‌شود. کوشنه گفت: موضع ما نیز همچون آمریکاست و با امیل لحود رییس‌جمهو‌ر لبنان همکاری می‌کنیم اما درباره میشل عون رهبر مارونی‌های لبنان باید بگویم که فرانسه او را یک نامزد منتخب ملت لبنان می‌داند. وزیر خارجه فرانسه در ادامه گفت: فرانسه همچنان مخالف قرار دادن حزب‌الله لبنان در لیست سازمان‌‌های تروریستی است. موسی قرار است در این سفر با رایس کوشندبان کی‌‌مون دبیرکل سازمان دیگر وزاری خارجه کشورهای دیگر شرکت‌کننده در این اجلاس دیدار کند.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات