تاریخ انتشار : ۰۶ تير ۱۳۸۷ - ۰۹:۰۷  ، 
کد خبر : ۳۴۱۹۲

سوء قصد نافرجام علیه مشرف


گروه جهان:‌ پرویز مشرف، رییس‌جمهور پاکستان از یک سوء قصد جان به در برد. روز گذشته همزمان با چهارمین روز بحران در مدرسه لعل پاکستان، افراد ناشناس با خمپاره به سمت هواپیمای حامل پرویز مشرف که در حال برخاستن از فرودگاه نظامی راولپندی بود شلیک کردند ولی به وی آسیبی نرسید. در حالی که دولت پاکستان حمله به هواپیمای مشرف را تکذیب کرده، یک افسر اطلاعاتی پاکستان در گفت‌وگو با آسوشیتدپرس خبر شلیک به هواپیمای مشرف را تایید کرد. به گفته منابع پاکستانی هواپیمای مشرف در لحظه شلیک در ارتفاعی نبوده که خمپاره به آن اصابت کند. ساعتی بعد از انتشار این خبر طلاب مدرسه لعل مسئولیت شلیک به هواپیمای مشرف را به عهده گرفته و اعلام کردند تا زمان برداشته شدن محاصره مدرسه لعل، به چنین عملیات‌هایی ادامه خواهند داد.

گزارش ویژه از درگیری مسلحانه در مدرسه لعل

مدرسه لعل در مرکز شهر اسلام آباد پاکستان از روز سه‌شنبه هفته گذشته شاهد درگیری شدید میان نیروهای دولتی و طلاب سلفی مسلحی است که یکی از بزرگترین چالش‌های دوره هشت ساله ریاست جمهوری پرویز مشرف، رییس‌جمهور نظامی پاکستان را رقم زده‌اند. بحران سه‌شنبه گذشته پس از حمله شماری از طلاب مدرسه لعل به یک پاسگاه پلیس و قتل یکی از ماموران دولتی آغاز شد. در پی این حمله، حکومت پاکستان که از مدت‌ها پیش مترصد فرصتی برای تسویه حساب با طلاب حاکم بر این مدرسه سلفی بود، به آن حمله کرد و درگیری شدیدی میان طلاب و پلیس پاکستان به وقوع پیوست که گفته می‌شود تاکنون دستکم 19 کشته برجای گذاشته است.

مدرسه لعل یکی از مهمترین مدارس مذهبی سنی و بنا به برخی روایت‌های غیررسمی بزرگ‌ترین و مهمترین مدرسه سلفی در مرکز شهر اسلام‌آباد محسوب می‌شود که ظاهرا روابط مستحکمی هم با روایت طالبانی و بن‌لادنی از دیانت دارد. دهه 1980 و جنگ افغانستان با شوروی سابق برجسته‌ترین دوره فعالیت این مدرسه محسوب می‌شد که مجموعه گسترده‌ای را در داخل یک مسجد بزرگ تشکیل می‌دهد.

طلاب افغان ضمن آشنایی با آموزه‌های سلفی در این مدرسه برای جنگ علیه کمونیست‌های شوروی هم آموزش می‌دیدند. بنا به برخی گزارش‌ها شخص بن‌لادن یکی از حامیان و پدران معنوی این مدرسه مذهبی محسوب می‌شده است.

مدرسه لعل که در نزدیکی ساختمان اصلی دستگاه اطلاعات پاکستان (آی.‌اس.آی معروف) قرار دارد، نه تنها مورد حمایت کسانی مانند ضیاءالحق، نخست‌وزیر سابق پاکستان قرار داشت، بلکه از پشتیبانی اکثر نخبگان پاکستانی و به ویژه دستگاه اطلاعاتی این کشور نیز برخوردار بود. بنابر گزارش‌ها این مدرسه در حال حاضر حدود 10 هزار طلبه زن و مرد را در خود جای داده است و مولانا عبدالرشید و عبدالعزیز گردانندگان مجموعه مسجد و مدرسه لعل محسوب می‌شوند.

دوران تازه

وقوع حوادث 11 سپتامبر در همان حال که پرویز مشرف را تبدیل به متحد استراتژیک آمریکا و غرب نمود، مدارس مذهبی از جمله مسجد لعل را هم در مقابل حکومت پاکستان قرار داد. آنچه طی چند ماه گذشته چالش میان حکومت مشرف با طلاب حاکم بر این مدرسه را وارد مرحله جدیدی کرده، تلاش بنیانگذاران این مسجد برای اجرای قواعد مذهبی با قرائت سلفی در پاکستان و به ویژه شهر اسلام‌آباد است. بنا به برخی گزارش‌ها افرادی از این مسجد با اعزام گروه‌هایی به داخل شهر اسلام‌آباد، ساکنان شهر را به جرم تخطی از دستورات دینی (با قرائت سلفی) مورد آزار و اذیت قرار داده و در برخی موارد آنها را برای محاکمه با خود به داخل مسجد می‌برند.

این اقدام مدرسه «لعل» بارها آماج قهر دولت قرار گرفته است و دولت پاکستان اداره کنندگان آن را با شبکه القاعده و طالبان مرتبط می‌داند.

وزیر اطلاع‌رسانی پاکستان چند روز قبل با اشاره به اقداماتی که طلاب این مدرسه انجام می‌دادند، گفته بود: «مردم کشور نمی‌توانند دولت در درون دولت را تحمل کنند.»

بحرانی کنونی

بحران میان حکومت مشرف با اداره کنندگان مدرسه لعل سه‌شنبه هفته پیش پس از حمله شماری از طلاب به یک پاسگاه و اقدام به قتل یک مامور دولتی وارد مرحله‌ای تازه شد. در پی این حمله، پلیس پاکستان اطراف این مدرسه را به محاصره خود درآورد و درگیری نیروهای دولتی و طلاب این مدرسه که بنابر گزارش‌ها صدها زن (و حتی کودک) نیز در میان آنها وجود دارند تاکنون 19 کشته بر جای گذاشته است. پرویز مشرف که اواخر سال جاری میلادی انتخابات ریاست جمهوری را پیش روی خود دارد، تلاش کرده به نحوی این بحران را بدون توسل به خشونت حل و فصل کند صدها تن از طلاب زن مدرسه لعل روز چهارشنبه خود را تسلیم پلیس پاکستان کردند. ظاهرا مولانا عبدالعزیز، رییس مدرسه لعل نیز سعی کرده بود با پوشیدن برقع در میان زنان که خود را تسلیم کرده بودند، بگریزد که توسط پلیس پاکستان دستگیر شده است.

یک مقام امنیتی پاکستان فرار عبدالعزیز را چنین توصیف کرده است:‌ نیروهای ما رفتارهای غیرمعمول عزیز را شناسایی کردند، رفتار او با دیگر دخترها متفاوت بود به علاوه او کمی بلندتر بود و شکم بزرگی داشت. یکی از افسران پلیس گفت: یکی از نیروهای پلیس به این فرد مظنون شد به طرف این دختر رفت و برقع را از صورتش برداشت و ریش‌های قاضی نمایان شد. زمانی که از وی پرسیده شد نامش چیست؟ گفت من مولانا عبدالعریز هستم.

بنابر گزارش‌ها با وجود تسلیم شدن شمار زیادی از طلاب زن، هنوز هم چیزی حدود 850 نفر در داخل مدرسه حضور دارند.

در حالی که از صبح دیروز (جمعه) با دستور پرویز مشرف عملیات مسلحانه علیه طلاب مدرسه لعل متوقف شده بود، درگیری میان پلیس پاکستان و طلاب عصر دیروز پس از رد پیش شرط قاضی عبدالرشید برادر قاضی عبدالعزیز برای مذاکره با مقام‌های دولتی از سر گرفته شد.

قاضی عبدالرشید، دیروز اعلام کرد که طلاب به مقاومت ادامه خواهند داد و شهادت برای آنان بهتر از دستگیری است.

در حالی که هنوز شمار زیادی از طلاب زن و شماری کودک نیز در داخل مدرسه لعل حضور دارند، آخرین گزارش‌هایی که عصر دیروز منتشر شد، حاکی از کمبود آب و غذا در داخل مدرسه است.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات