تاریخ انتشار : ۱۰ تير ۱۳۸۷ - ۱۱:۴۷  ، 
کد خبر : ۳۴۷۱۴
بررسی چشم‌انداز روابط تهران ـ کابل در گفت‌وگو با دو تحلیلگر

خصومت بیگانگان با دوستی همسایه‌ها


گروه سیاسی ـ آرش خلیل‌خانه: حامد کرزای روز گذشته در استقبال از دکتر محمود احمدی‌نژاد گفت: از سوی دولت و ملت افغانستان به‌خاطر کمکهای ایران به پیشرفت امنیت در کشورم بویژه در موضوع مبارزه با تروریسم و بازسازی و پذیرایی از مهاجران ما تشکر می‌کنم.

این جمله اگرچه یک قدرشناسی معمول و مورد انتظار از کرزای به نظر می‌رسید، اما تأکید او بر محورهای مورد اشاره ارزش و اعتباری فراتر از تعارفات معمول داشت و آن را باید پاسخی محکم و مؤثر به تحریکات برخی کشورهای خارجی دانست.

فراموش نکنیم چندی پیش نیز کرزای در سفر به واشنگتن و ملاقات با بوش در برابر اتهامهای او علیه ایران درباره دخالت در مسایل افغانستان ایستاد که این مسأله انعکاس گسترده‌ای در رسانه‌های غربی داشت.

کرزای می‌داند ایران حامی واقعی مردم افغانستان است

عاشق حسین طوری، کارشناس مسایل افغانستان در گفتگو با خبرنگار سیاسی قدس با اشاره به توسعه رو به رشد و مستمر روابط و همکاریهای دو کشور ایران و افغانستان و مصون ماندن این رابطه از فضای سیاسی تحریک‌آمیزی که اشغالگران برای اهداف منطقه‌ای خود ایجاد می‌کنند، گفت: در شش سال گذشته، همواره مقامهای آمریکایی ادعاهای مختلفی را درباره ایران و حمایت آن از گروههای مسلح افغانی و... مطرح کرده‌اند.

وی افزود: این‌گونه اتهام‌پراکنی‌ها منحصر به جوسازی علیه ایران هم نبوده و گاهی دیگر کشورها را هم دربر می‌گرفته که ناشی از سیاست فرافکنی و انحراف اذهان از عملکرد اشغالگران در افغانستان در کنار پیگیری اهداف سیاسی دیگری در منطقه و در قالب سیاستهای خاورمیانه‌ای آمریکا بوده است.

این کارشناس افغان تصریح کرد: دولتمردان افغانستان در این مدت به‌خوبی به این تحرکات و سیاستهای آمریکاییها اشراف داشته‌اند و در دام آن گرفتار نمی‌شوند، زیرا می‌دانند هدف آنها آبادی افغانستان نیست و آنها سرزمین ما را سکویی برای تحقق‌بخشی از اهداف خود تعریف کرده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: مقامهای افغان به صراحت از نقش آمریکا و پاکستان در مسایل کشورشان از جمله ایجاد ناامنی و تروریسم سخن می‌گویند و آقای کرزای نیز بارها به این مسأله به صراحت اشاره و اعتراض کرده است و حاضر نیست تحت فشار آمریکا با بهترین همسایه خود که مؤثرترین نقش را در تثبیت امنیت افغانستان در قالب بازسازی این کشور، برگزاری کنفرانس بن و مبارزه با تروریسم و طالبان داشته رابطه‌اش را خراب کند.

وی تصریح کرد: هیچ کشوری تاکنون به‌جز ایران به وعده‌های خود در کمک به افغانستان عمل نکرده و آقای کرزای می‌داند اگر این حامی خود را از دست بدهد دیگر چشم امید به هیچ کشوری ندارد. وی افزود: این رابطه البته برای ایران هم اهمیت ویژه‌ای دارد، زیرا امنیت افغانستان تضمینی برای امنیت در داخل مزرهای ایران هم هست. بنابراین باید گفت منافع دو کشور با یکدیگر گره خورده است و دولت افغانستان می‌داند حضور اشغالگران در منطقه دایمی نیست و در نهایت، ایران است که در کنار این کشور باقی می‌ماند و می‌تواند به رشد اقتصاد و امنیت و ثبات افغانستان کمک کند. وی یادآور شد: بسیاری از مشکلات موجود در افغانستان که منطقه و حتی جهان را تهدید می‌کند ناشی از حضور بیگانگان است و موضوع مهمی مانند تولید و قاچاق موادمخدر که در سایه ناامنی‌ها صورت می‌گیرد امروز توسط مافیای غربی هدایت می‌شود و همکاری دو کشور ایران و افغانستان می‌تواند مانع بزرگی بر سر راه این تجارت سیاه غرب باشد.

وی گفت: حامد کرزای در موضعگیری خود برابر اتهامهای واهی بوش، شهامت زیادی به خرج داد و اگر همین رویه را ادامه دهد و از مانع‌تراشی‌های بیگانگان در برابر مساعدتهای ایران جلوگیری کند، منافع درازمدت ملت خود را تضمین کرده است. وی یادآور شد: کرزای تاکنون نیز مقاومت زیادی در برابر سیاستهای آمریکا نشان داده است؛ از جمله در چند ماه اخیر وی به شدت در برابر تصمیم آمریکا برای انتقال پایگاههای منافقین به غرب افغانستان و استفاده از آن علیه ایران مقاومت کرد و مانع از آن شد و طبیعی است که همکاریهای امنیتی و اطلاعاتی دو کشور می‌تواند بسیاری از تهدیدهایی را که منافع دو کشور را تهدید می‌کند، خنثی کند. وی افزود: تاریخ افغانستان نشان داده ملت این کشور هیچ‌گاه حضور و نفوذ بیگانه را نپذیرفته و تحمل نکرده‌اند و در این چند سال نیز روابط دولت افغانستان با اشغالگران تاحد زیادی موجب فاصله گرفتن ملت افغان از دولت بوده و دولت کرزای به این شکاف واقف شده و می‌کوشد آن را جبران کند.

سفر احمدی‌نژاد نشانه حضور مثبت ایران است

مجید وقاری، کارشناس ارشد مسایل افغانستان هم معتقد است: اکنون برای ملت و دولت افغانستان روشن شده نیروهای اشغالگر توجهی به منافع آنها ندارند و آنچه مهم است و می‌تواند گشاینده مشکلات آنها باشد، دوستان و همسایگانی مانند ایران هستند. وی در گفتگویی با خبرنگار ما افزود: جمهوری اسلامی ایران در سه دوره تاریخی با مردم افغانستان همراه بوده است؛ در زمان حمله شوروی سابق، در زمان رژیم طالبان و در مقطع تحولات اخیر و اشغال این کشور.

وی تصریح کرد: در همه این ادوار، ایران پذیرای ملت افغان بوده و آنها را نه در کمپ‌ها که در شهرها و میان مردم خود جای داده است، حتی زمانی که خود درگیر جنگ تحمیلی و مشکلات فراوان آن بود. وقاری اضافه کرد: آنچه آقای کرزای در آمریکا بدان اشاره کرد، تأکید بر واقعیتهایی است که پیش‌بینی می‌شد روزی مطرح شود و دفاع او از عملکرد ایران، انتقاد تلویحی از عملکرد آمریکا در افغانستان هم بود، زیرا او در حد انتظار نمی‌تواند در برابر سیاستها و تحرکات آمریکا در کشورش مقاومت کند.

وی تأکید کرد: انتقاد کرزای از عملکرد آمریکا در آستانه سفر رئیس‌جمهور ایران به کشورش نشان داد کرزی، فرد هوشیاری است و تلاش کرده تلاشهای ایران را پاس بدارد. همزمان سفر احمدی‌نژاد نیز نشان داد با وجود مشکلاتی که غربی‌ها در مسیر روابط دو کشور ایجاد می‌کنند، جمهوری اسلامی ایران مقتدرانه در افغانستان حضور دارد و نقش مثبت را در تحولات این کشور ایفا می‌کند. وی درباره زمینه توسعه روابط و همکاریهای دو کشور در حوزه‌های امنیتی و اقتصادی هم گفت: تاکنون همکاریهای اقتصادی بر دیگر محورها پیشی داشته است و افغانستان زمینه مناسبی برای کالاهای صادراتی ایران دارد و به همین دلیل مبادلات ما با افغانستان به پانصد میلیون دلار در سال رسیده که این جدا از مبادلات قاچاقی است که صورت می‌گیرد و این سطح در شرایطی که هنوز افغانستان شکل سازمان یافته حکومتی در سطح مطلوب نیافته، بیانگر رشد قابل ملاحظه‌ای است، هرچند تا رسیدن به ایده‌آلها فاصله داریم.

وی افزود: به لحاظ امنیتی هم تعاملهای مختلفی را بین دو کشور شاهد بوده‌ایم و تأمین امنیت مرزهای مشترک، مقابله با قاچاق مواد مخدر، انسان و کالا و تردد اشرار و تروریستها در دستور کار بوده، اما این همکاریهای امنیتی هنوز در ابتدای راه است، زیرا حضور نظامی نیروهای خارجی آمریکایی و ناتو، این همکاریها را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

وی تصریح کرد: با این وصف، حرکت به‌سوی توسعه امنیتی رو به رشد است، ضمن اینکه همکاریهای فرهنگی و علمی در زمینه ساخت مراکز آموزشی و تأمین منابع و کتب، هم رو به رشد بوده و ایجاد مراکز فنی و حرفه‌ای و کارگاههای آموزشی کمکهای قابل توجهی است که رشد و توسعه افغانستان را شتاب می‌بخشد و برای این کشور اهمیت ویژه‌ای دارد.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات