تاریخ انتشار : ۰۸ مرداد ۱۳۸۸ - ۰۷:۵۶  ، 
کد خبر : ۳۶۷۸۶

پایان عمر سیاست‌های منطقه‌ای بوش


دکتر مجید گودرزی
به دنبال رسوایی‌ها و ناکامی‌های متعدد آمریکا در عراق و شکست جمهوری‌خواهان در انتخابات 7 نوامبر کنگره این کشور و بروز بحران‌های حاصل از شکست‌های راهبردهای دولت بوش در عراق گروهی متشکل از 10 نفر از کارشناسان برجسته پیشین و کنونی آمریکا از دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات تشکیل شد تا درباره نقاط ضعف راهبرد پیشین واشنگتن در منطقه تحقیق کرده و راهکارهایی را برای راهبرد جدید ارایه کنند. «جیمز بیکر» وزیر خارجه پیشین آمریکا از سوی حزب بوش به ریاست این گروه منصوب شد تا شاید بتواند نیروهای آمریکایی را از باتلاق عراق نجات دهد. «لی همیلتون» نماینده پیشین دموکرات کنگره آمریکا نیز ریاست مشترک این گروه را برعهده داشته است. این اقدام در راستای ایجاد توافق میان احزاب عمده آمریکا درباره راهبرد آمریکا در عراق صورت گرفت.
این گروه روز چهارشنبه 6 دسامبر برابر با 15 آذر ماه گزارش مفصل خود را به رئیس‌جمهور آمریکا تقدیم کرد. بخش عمده‌ای از طرح جدید بوش برای فرار از باتلاق عراق و خاورمیانه برگرفته از همین گزارش بیکرـ همیلتون است.
نه تنها مقامات جمهوری اسلامی ‌ایران و تمامی‌ کارشناسان واقع بین مسائل خاورمیانه، حمله آمریکا به عراق را بخشی از سیاست‌های شکست خورده آمریکا می‌دانند، بلکه اصولاً ادامه آن را نیز برای دولت آمریکا زیانبار تلقی می‌کنند، اما بوش و حامیان غربی و منطقه‌ای ایشان ظاهراً تصور می‌کنند که ارائه نظراتی مخالف با آنچه که سیستم مدیریتی بوش به آن معتقد است و براساس آن عمل می‌کند، شاید یک برنامه حساب شده برای تخریب چهره دولتمردان آمریکایی باشد و لذا طبیعی است که از اساس آن را رد می‌کنند.
گسترش دامنه مخالفت‌های روشنفکران درون جامعه آمریکا با این موضوع و عیان شدن چهره شکست استراتژی آمریکا در عراق و خاورمیانه، نمایندگان دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه را وادار کرد تا نسبت به تهیه گزارش جامعی از شرایط فعلی آمریکا در عراق، بحران کنونی آن کشور و ارائه راهکارهای مناسب اقدام کنند، ظاهراً اصرار بوش برای ماندن در عراق و افزایش نیرو در این کشور باعث خواهد شد تا در آینده نزدیک گروهی دیگر در آمریکا تشکیل شود تا نسبت به ارزیابی عملکرد وی به تجزیه و تحلیل بپردازند و به دنبال یافتن راه برون‌رفت از این جهنمی ‌باشند که نیروهای آمریکایی بنا به توصیه‌های لابی‌های صهیونیستی در آن گرفتار آمده‌اند، بی‌شک اگر در آمریکا و در سیستم حاکم بر آن کشور انسان‌های واقع‌بینی وجود داشتند، با ارزیابی اتفاقاتی که پس از اعلام اعزام نیروهای تازه نفس آمریکایی به عراق در این کشور اتفاق افتاده است، به راحتی می‌توانستند دریابند که سرنگون کردن هلی‌کوپترهای نظامی ‌آمریکا در عراق به فاصله کوتاهی پس از یکدیگر و کشتن تعداد زیادی نیروی اشغالگر که در نوع خود بی‌سابقه بوده است و اسیرکردن افسر آمریکایی در کربلا خود مقدمه شکست خفت‌باری است که سربازان آمریکایی در آینده متحمل آن خواهند بود، شاید برای آمریکائیان حمله به کنسولگری بی‌دفاع جمهوری اسلامی ‌یک پیروزی بزرگ قلمداد شود ولی بی‌تردید ربودن افسران نظامی ‌آمریکایی که تا بن دندان مسلح هستند یک شکست خفت‌باری برای ایشان تلقی خواهد شد که ممکن است با گسترش تهدیدات هیئت حاکمه آمریکا تا جایی شدت پیدا کند که هر سرباز آمریکایی مراقب باشد که طعمه آدم‌ربایان قرار نگیرد، بی‌شک ادامه حضور سربازان آمریکایی در عراق علاوه بر دادن تلفات زیاد در این کشور و نارضایتی مردم آمریکا در کشته شدن سربازانشان برای منافع رژیم صهیونیستی، در درازمدت باعث خواهد شد که چه شیعه و چه سنی، چه ترکمن و چه عرب و کرد عراقی، آمریکائیان را دشمن قلمداد کنند و در هر زمان و مکان ممکن آنان را شکار کنند، امری که برای بوش به صورت کابوس وحشتناکی در خواهد آمد.
در هر صورت تا رسیدن به آن مرحله فاصله زمانی زیادی باقی نمانده است و هدف نیز پرداختن به آن نیست بلکه مطالعه مسائلی است که در گذشته اتفاق افتاده است و بیانگر شکست نظامیان آمریکایی در عراق به روایت خود آمریکائیان می‌باشد تا شاید با بررسی آن همگان بدانند که به قول رئیس‌جمهور محترم: امروزه آمریکا در موضعی نیست که بتواند کوچک‌ترین تعرضی به جمهوری اسلامی ‌ایران کند.
کلیه مطالبی که در این نوشتار با ذکر شماره آمده است برگرفته از گزارش بیکر ـ همیلتون است و بیانگر اعتراف به شکست آمریکا در منطقه خاورمیانه و به خصوص در عراق، به رغم حضور حدود 141 هزار نفر از پرسنل نظامی ‌آمریکا در عراق که در کنار 16 هزار و 500 نیرو از 25 کشور هم‌پیمان فعال هستند و بزرگ‌ترین مشارکت نظامی ‌مربوط به انگلیس با 7هزار و 200 نیرو می‌باشد و این درحالی است که سفارت آمریکا در بغداد در حال حاضر حدود هزار کارمند دارد و حدود 5 هزار پیمانکار غیرنظامی ‌نیز در این کشور فعالند.
در این گزارش به مطالبی اشاره شده است که با مطالعه آنها می‌توان تصدیق کرد که پایان عمر سیاست‌های آمریکا در منطقه فرارسیده است و این کشور به رغم مانورهای سیاسی و نظامی ‌که در سطح منطقه و جهان به راه انداخته است و سفرهای متعدد منطقه‌ای وزیران خارجه و دفاع خود برای ترساندن کشورهای عربی منطقه و تشکیل محور عربی ـ آمریکایی و دامن زدن به اختلاف شیعه و سنی و تلاش برای تحریم جهانی علیه ملت بزرگوار ایران اسلامی ‌و به زعم آنان منزوی کردن کشوری که سالهاست آمریکا را در نزد جهانیان منفور و مغضوب ساخته است، عاجزتر از آن است که بتواند کوچکترین تعرضی به میهن بر بال ملائک نشسته‌مان داشته باشد.
امروزه رسانه‌های غربی و حتی رسانه‌های فارسی زبان وابسته به استکبار جهانی آنچنان تبلیغ می‌کنند که گویا همین فردا آمریکا به ایران حمله خواهد کرد و عمق و شدت آن تا حدی است که ضدانقلابیون خارجه‌نشین هم دچار ترس و وحشت شده‌اند، بی‌شک ناوهای جنگی آمریکایی به خلیج فارس خواهند آمد و آمریکا به تقویت نیروهایش در عراق و افغانستان هم اقدام خواهد کرد و تشکیل سپر دفاعی با همراهی پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و برخی کشورهای عربی نیز محتمل به نظر خواهد رسید، اما اگر آمریکا به گواهی فرستادگان ویژه خودش با تمامی ‌تدابیری که برای حمله به عراق اندیشیده بود، امروزه به عجز و ناله افتاده است تا شاید راهی برای برون رفت از بحرانی که خود در منطقه‌ایجاد کرده است بیابد، چگونه می‌تواند خود را وارد بحران شدیدتری کند که ممکن است برای همیشه ریشه رژیم غاصب صهیونیستی را بخشکاند و جهان را در آتش کینه‌توزی و خودخواهی بی‌خردانی چون بوش و همفکرانش غوطه‌ور سازد؟
شاید آمریکاییان تصور کرده‌اند شرایط ایران امروز، شرایطی مشابه عراق در چهار سال پیش را دارد که در خواب و خیال بسر می‌برند و در سر سودای سلطه بر منطقه را می‌پروراند، محورهای 70 گانه استخراج شده از گزارش بیکر ـ همیلتون به شرح ذیل است:
1. راهکار جادویی برای حل مشکلات عراق وجود ندارد.
2. اکنون جنگ عراق، به نبردی فرسایشی و پرهزینه بدل شده است.
3. کسی نمی‌تواند ضمانت دهد که روند اقدامات در عراق در شرایط فعلی می‌تواند به نبردهای قومی‌ در عراق، خشونت‌های فزاینده پایان داده و جلوی خیزش کشور به سمت هرج و مرج را بگیرد. پیامدهای احتمالی آن شدید خواهد بود.
4. سیاست خارجه آمریکا همچون دیگر اقداماتی که در عراق انجام گرفته، محکوم به شکست خواهد بود.
5. اوضاع عراق خطرناک و رو به وخامت است. مسیری وجود ندارد که بتواند ضامن موفقیت باشد.
6. مهمترین پیشنهاد ما درخواست ما برای در پیش گرفتن تلاش دیپلماتیک و سیاسی است که بتواند آمریکا را قادر سازد نیروهایش را براساس آن از عراق خارج کند.
7. چالش‌هایی که در عراق وجود دارند پیچیده‌اند. دامنه و مرگباری خشونت‌ها رو به فزونی است.
8. مناقشات قومی ‌بزرگترین چالش برای ثبات است.
9. اگر روند رو به وخامت اوضاع در عراق ادامه داشته باشد، پیامدهای آن شدید خواهد بود.
10. در طول 9 ماه گذشته ما رویکردهای متفاوت و گوناگونی را برای پیشبرد کار در نظر گرفتیم. همه آنها دارای نواقص و ایراداتی بود. روند پیشنهادی ما کمبودهایی دارد.
11. فرماندهان نظامی ‌باید بر آموزش و فراگیری نیروهایی که به آمریکا باز می‌گردند، تاکید کرده تا توان رزمی‌ کامل یگان‌های نظامی ‌حفظ شود.
12. کنگره نیز باید بودجه کافی را برای بهینه سازی تجهیزات طی پنج سال آینده تصویب کند.
13. نمی‌توان انتظار معجزه داشت اما مردم عراق این حق را دارند که شاهد اقدامات و پیشرفت‌ها باشند.
14. آمریکایی‌ها می‌توانند و باید از مباحثاتی که در دموکراسی رایج است، بهره گیرند.
15. شانسی برای موفقیت در عراق وجود ندارد.
16. اوضاع در پایتخت این کشور و چندین استان مهلک است.
17. میزان خشونت‌ها بسیار بالا و رو به فزونی است.
18. رنج‌های زیادی تحمیل می‌شود و زندگی روزمره بسیاری از عراقی‌ها بهبودی نیافته است.
19. بدبینی در مردم (عراق) غالب است.
20. توانایی آمریکا برای تاثیرگذاری بر تحولات و اتفاقات درون عراق رو به زوال است.
21. نبود امنیت بر تحولات اقتصادی فائق آمده است.
22. این کشور هم اکنون به کانون و پایگاه عملیات تروریسم بین‌الملل از جمله القاعده بدل گشته است.
23. به دلیل جاذبه و ثقل شرایط عراق و اهمیت حیاتی این کشور، آمریکا یکی از مشکل‌ترین و مهمترین چالش‌های خود را در دهه‌های اخیر تجربه می‌کند.
24. حملات علیه نیروهای ائتلاف و نیروهای امنیتی عراق مداوم و فزاینده است.
25. اکتبر 2006 مرگبارترین ماه در عراق از ژانویه 2005 به بعد بوده است و طی آن 102 آمریکایی کشته شدند.
. کل حملاتی که در اکتبر 2006 در هر روز انجام شده است به میانگین 180 حمله در هر روز رسیده است که این رقم در ژانویه 2006 برابر با 70 حمله در روز بوده است.
27. حملات روزمره علیه نیروهای امنیتی عراق در ماه اکتبر دو برابر میزان حملات در ژانویه امسال بوده است.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات