تاریخ انتشار : ۱۲ شهريور ۱۳۸۸ - ۰۷:۴۸  ، 
کد خبر : ۴۱۵۷۲

بولتون به رفتن تن داد

اشاره: جان بولتون، سفیر آمریکا در سازمان ملل در یک اقدام پیشدستانه قبل از آن که کنگره اکثریت یافته دموکرات، رای به پایان کار وی در سازمان مذکور بدهد، از سمت خود کناره‌گیری دونالد رامسفلد از ورارت دفاع آمریکا، نشان‌‌دهنده تاثیر آرای انتخابات در تجدیدنظرطلبی سیاست خارجی نومحافظه‌کاران است. دکتر علی خرم، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با جام‌جم بر این باور است که تغییر رویکردهای دولت آمریکا در عرصه سیاست خارجی با هدف بازترمیم منافع کلان این کشور صورت می‌گیرد.

* استعفای جان بولتون پس از کناره‌گیری دونالد رامسفلد به چه دلیلی صورت گرفت؟
** از همان ابتدا اتنصاب جان بولتون به عنوان نماینده آمریکا در سازمان ملل بسیاری از دموکرات‌ها و حتی جمهوریخاهان با قرار گرفتن وی در این جایگاه مخالف جدی داشتند.
بر همین اساس بود که انتصاب بولتون از سوی جورج بوش، رئیس‌جمهور آمریکا در ایامی صورت گرفت که کنگره آمریکا در تعطیلات به سر می‌برد و بوش استفاده از اختیارات ویژه خود به این کار اقدام کرد.
بولتون که از آگوست 2005 به عنوان سفیر آمریکا در سازمان ملل فعالیت دارد، یک روش تعاملی غیردیپلماتیک را در دستور کار خود قرار داده که به همین دلیل در عرصه دیپلماسی موفق نبود.
برخوردهای تند بولتون با نمایندگان سایر کشورها در سازمان ملل و حتی با شخص دبیر کل نارضایتی فراوانی را علیه وی ایجاد کرد.
بولتون همواره سعی کرد تا از طریق ارعاب و فشار دیگران را به تمکین نظر واشنگتن وادار کند.
وی بر این باور است که معاهدات بین‌الملل و حتی کسوت نمایندگی آمریکا در سازمان ملل رای نخواهد داد.
* در فضای جدید آمریکا که برآمده از نتایج انتخابات این کشور است، تغییر نفرات در عرصه سیاسی تا چه اندازه با تغییرات محتوایی مرتبط است؟
** به اعتقاد بنده نتایج انتخابات آمریکا با تغییراتی در عرصه سیاست خارجی همراه خواهد بود.
موضوع عراق به عنوان اصلی‌ترین چالش جمهوریخواهان که دموکرات‌ها از ابتدا نیز با آن مخالفت می‌کردند، دچار تغییر رویکرد در کابینه بوش خواهد شد، همچنان که بسیاری از مقامات آمریکایی نیز بر آن تاکید دارند.
در فضای اکثریت یافته کنگره و سنا از حزب دموکرات، یکجانبه‌گرایی دولت بوش در محاق قرار می‌گیرد و اما باید توجه داشت که تغییر رویکردهای دولت بوش از جمله در عراق، افغانستان و حتی کره شمالی به معنای تغییر منافع کلان آمریکا نیست چرا که منافع کلان این کشور، محور مشترک جمهوریخاهان و دموکرات‌ها به شمار می‌رود.
* با توجه به افزایش انتقادها به دولت بوش در خصوص دکترین یکجانبه‌گرایی نومحافظه‌کاران و استعفای رامسفلد و بولتون، جایگاه آتی جمهوریخواهان را چگونه تحلیل می کنید.
** پیروزی دموکرات‌ها در جریان انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره و سنای آمریکا، ضربه سنگینی به جمهوریخواهان وارد کرد.
در شرایط پسا انتخاباتی، دولت بوش مجبور است در مسیر تصمیم‌گیری‌های خود، نظرات و دیدگاه‌های دموکرات‌ها را نیز مورد توجه قرار دهد، چرا که در مواقعی که تصمیمات باید از کانال کنگره و سنا عبور کند، مخالفت دموکرات‌ها می‌تواند چالشهای جدی برای دولت نومحافظه‌کار بوش ایجاد کند.
بنابراین تعدیل دیدگاه‌های یکجانبه‌گرایانه و حرکت به سمت چندجانبه‌گرایی آرام، روندی است که بسیاری از تحلیل‌گران در مورد خط‌مشی آتی نومحافظه‌کاران آن را پیش‌بینی می‌کنند.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات