تاریخ انتشار : ۲۳ مهر ۱۳۸۸ - ۰۹:۲۳  ، 
کد خبر : ۴۱۷۷۰

صنعت گازی که براندازی در پی دارد

مقدمه: مورالس، رئیس‌جمهور بولیوی در راستای یکی از تعهدات انتخاباتی‌اش و افزایش کنترل بر ذخایر طبیعی بولیوی صنعت نفت این کشور را ملی اعلام کرد. این در حالی است که تا کنون میادین گازی این کشور تحت بهره‌برداری شرکتهای خارجی از جمله بریتیش گاز انگلیس. توتال فرانسه واکسون موبیل آمریکا قرار داشت. دکتر محمد حسن قدیری‌ابیانه، کارشناس مسائل استراتژیک در گفتگو با جام‌جم بر این باور است که به دنبال این رویکرد کشورهای غربی تلاش برای براندازی این دولت را در پی خواهند گرفت.

* چرا صنعت نفت در بولیوی ملی اعلام شد؟
** حوزه آمریکای لاتین یکی از حوزه‌هایی است که آمریکا و غرب آن را حیات خلوت خود می‌دانند و کشورهای اروپایی نیز از قبل آن منافعی را نصیب خود می‌کنند. منابع این کشورها به نفع قدرتها در قالب‌های مختلف غارت می‌شود. در حال حاضر آمریکای لاتین به سمت آگاهی و بیداری گام برداشته که نمونه آن پیروزی هوگوچاوز در ونزوئلا و اتخاذ این مواضع ضد آمریکایی در انتخابات ریاست جمهوری بولیوی از سوی مورالس بودیم که وی به ملی شدن صنعت گاز این کشور تاکید و اینک درصدد است تا از منابع این کشور تاکید و اینک درصدد است تا از منابع این کشور به نفع مردم استفاده کند.
اگر چه این اقدام پیروزی بزرگی برای ملت و دولت بولیوی محسوب و شکستی بزرگ برای آمریکا و شرکتهای غربی است که بدون توجه به حقوق مردم این کشور به سود و منافع سرشاری دست می‌یافتند اما در عین حال باید در نظر داشت که اکنون آنها برای کسب منافع نامشروع در صنایع گاز بولیوی نگران و ناراحت هستند و ممکن است تلاش کنند تا این صنعت را ‌در بولیوی مختل سازند و برای مردم این کشور مشکل بیافرینند. ایران با توانایی‌‌‌‌هایی که در این صنعت دارد می‌توان در این زمینه مردم بولیوی را در دفاع از استقلال خود یاری دهد .
* پیروی مورالس از سیاست‌های چاوز ناشی از چه رویکردی است و آیا این ایده چپگرایان ناشی از اتخاذ سیاست‌های ناقص راستگرایان در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی محسوب می‌شود؟
** این رشد و استقلال‌طلبی محدود به بولیوی و ونزوئلا نمی شود؛ در شیلی نیز ما شاهد روی کار آمدن ریاست جمهوری چپگرایی هستیم که پدرش در اثر جنایات پینوشته که تحت حمایت آمریکا قرار داشت کشته شده است و در حقیقت مردم این کشورها به این نتیجه رسیده‌اند که نباید با داشتن نفت. گاز و ثروتهای طبیعی در فقر به سر ببرند و این بیداری عامل تحولاتی است که این کشورها را از حیات خلوت آمریکا خارج می‌کند و منافع نامشروع را نصیب آنها نمی‌‌کند. در عین حال آمریکا و سایر قدرتها به وسیله مشارکت و تبانی با دولتهای دست‌نشانده و تحت نفوذشان توانسته‌اند به این منافع دست یابند و این بیداری دلیل جایگزینی حکومت‌های مردمی و پیروزی مخالفین آمریکا در آمریکای لاتین محسوب می‌شود که ضربه مهمی به منافع شرکتهای آنهاست.
* ادامه چنین سیاست‌هایی چه نتایج را در آمریکای لاتین خواهد داشت و آمریکا چه رویکردی را در این زمینه اختیار می‌کند؟
** طبیعتا ادامه این روند موقعیت آمریکا و اروپایی‌ها را تضعیف می‌کند و موجب نفوذ کمتر آنها می‌شود و امکان غارت منابع برای آنها را کاهش می‌دهد. در این شرایط آنها برای کودتا تلاش می‌کنند، همان‌طور که شاهد بودیم کودتا در ونزوئلا به شکست انجامید و در بولیوی ادامه دارد.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات