اشاره:

استیون کوک کارشناس مسایل خاورمیانه در شورای روابط خارجه آمریکاست که به زبان‌های عربی، ترکی و فرانسه تسلط دارد. اصلاحات سیاسی در دنیای عرب، سیاست‌های ترکیه، روابط مدنی ـ نظامی در خاورمیانه، سیاست آمریکا در قبال خاورمیانه و درگیری اعراب و اسراییل از جمله مسایلی است که کوک طی این سال‌ها به آن پرداخته و کارشناسان برجسته‌ای در این مسایل به شمار می‌رود.

"> سوریه در لبنان نفوذ می‌خواهد نه بی‌ثباتی
تاریخ انتشار : ۰۶ شهريور ۱۳۸۷ - ۱۳:۰۵  ، 
کد خبر : ۴۴۸۴۶
استیون کوک کارشناس مسایل خاورمیانه شورای روابط خارجه آمریکا:

سوریه در لبنان نفوذ می‌خواهد نه بی‌ثباتی

اشاره:

استیون کوک کارشناس مسایل خاورمیانه در شورای روابط خارجه آمریکاست که به زبان‌های عربی، ترکی و فرانسه تسلط دارد. اصلاحات سیاسی در دنیای عرب، سیاست‌های ترکیه، روابط مدنی ـ نظامی در خاورمیانه، سیاست آمریکا در قبال خاورمیانه و درگیری اعراب و اسراییل از جمله مسایلی است که کوک طی این سال‌ها به آن پرداخته و کارشناسان برجسته‌ای در این مسایل به شمار می‌رود.


* آخرین تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری لبنان در 11 فوریه 2008 مشخص شده است. این بن‌بست سیاسی توجه بین‌المللی را به خود معطوف داشته، ولی چرا سیاستمداران آمریکایی باید به مساله لبنان علاقه‌مند باشند؟

** در دید کلی این مساله نباید واقعا برای ما در آمریکا مهم باشد. این واقعیت که لبنان رییس‌جمهوری و دولت با کفایتی ندارد هیچ تاثیری بر آمریکا و منافع این کشور در منطقه ندارد و آنچه که بحران سیاسی در لبنان نامیده می‌شود هیچ تاثیری بر زندگی مردم معمولی نداشته و حتی ثبات در این کشور وجود دارد و مردم به زندگی روزمره خود مشغول هستند و ما نباید نگرانی ویژه‌ای در این زمینه داشته باشیم. حزب‌الله که متحد سوریه و رهبر احزاب مخالف است، اقدامات دولت را وتو می‌کند و همین مساله به عنوان پیروزی برای حزب‌الله و شکستی برای ایالات متحده آمریکا تلقی می‌شود.

* آقای بری در مصاحبه با دیلی بیروت استار گفته که تنها راه‌حل بن‌بست لبنان این است که سوریه و عربستان سعودی به توافق برسند و سوریه طرح توافق سه جانبه اتحادیه عرب برای لبنان را بپذیرد.

** طرح اتحادیه عرب صرفا برای برگزاری انتخابات در این کشور است. حتی با میشل سلیمان فرمانده ارتش لبنان به عنوان رییس‌جمهوری جدید لبنان موافقت شده است.

این طرح خواهان ایجاد دولت متحد ‌ملی و قانون جدید انتخاباتی است. فقط مساله مهم دولت متحد ‌ملی است. در حالی که احزاب مخالف خواهان تقسیم کرسی‌ها در پارلمان یعنی 10 کرسی برای دولت، 10 کرسی برای احزاب مخالف و 10 کرسی نیز برای رییس‌جمهوری هستند بنابراین رییس‌جمهوری توانایی وتو در پارلمان را پیدا خواهد کرد. البته احزاب مخالف معتقدند که میشل سلیمان متحد نزدیک سوریه و حزب‌الله خواهد بود و دولت فواد ‌سینوره نخست‌وزیر لبنان را تحت فشار قرار خواهد داد.

* آیا دولت لبنان با این مساله موافق نیست و خواهان داشتن اکثریت کرسی‌هاست؟

** بله و این مساله به توانایی انتخاباتی برمی‌گردد.

* آیا فکر می‌کنید که سوریه هنوز بر حزب‌الله تاثیر دارد؟

** فکر می‌کنم درک این مساله بسیار ساده باشد که حزب‌الله دست راست سوریه به شمار می‌رود. واضح است که مقامات سوری منافعی را در لبنان با حزب‌الله و متحدان حزب‌الله پیوند خورده است. سوریه از نفوذ قابل توجه خود در لبنان حتی هنگام عقب‌نشینی 35 هزار سرباز سوریه در سال 2005 پس از ترور رفیق حریری استفاده کرده است. سوریه ماموران خود را در لبنان دارد و تلاش می‌کند در حوادث لبنان تاثیرگذار باشد. سوریه و حزب‌الله یکی نیستند ولی منافع مشترکی را دنبال می‌کنند.

* موضع آمریکا در این مسایل چیست؟

** در این بازی استراتژیک ما در تلاش هستیم تا مانع شویم حزب‌الله و سوریه به خواسته‌های خود در لبنان برسند. رییس‌جمهوری بوش به لبنان به عنوان کارت برنده ایالات متحده در خاورمیانه اشاره کرده است. بنابراین حزب‌الله باید دست از خواسته‌های خود بردارد یا این‌که این بحران به مدت طولانی در این کشور ادامه خواهد داشت.

* آیا نخست‌وزیر لبنان به شدت از طرف ایالات متحده آمریکا حمایت می‌شود؟

** بله، ایالات متحده و فرانسه به شدت از فواد سنیوره حمایت می‌کنند. دولت او تنها دولت قانونی در لبنان شناخته می‌شود. ایالات متحده به روشنی می‌داند که سوریه در ترور شخصیت‌های سیاسی مهم در لبنان دست دارد و در تلاش است تا بر انتخابات ریاست جمهوری و ساختار پارلمان این کشور تاثیر و نفوذ داشته باشد.

* در حال حاضر، سوریه واقعا چه هدفی را در لبنان دنبال می‌کند؟

** سوریه بیش از همه در تلاش است تا موضع تاثیرگذار خود را در لبنان یک‌بار دیگر احیا کند. البته آن‌ها نمی‌خواهند که ثبات لبنان را از بین ببرند. آن‌ها در تلاش هستند تاثیرات قبلی خود را در لبنان زنده نگه دارند.

* روابط آمریکا و سوریه را چگونه تشریح می‌کند؟

** ما در سوریه سفارتخانه داریم ولی سفیری در این کشور نداریم، در حالی که سوریه در آمریکا سفیر دارد ولی همچنان روابط دو کشور سرد است.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات