تاریخ انتشار : ۲۱ آبان ۱۳۸۸ - ۰۷:۳۳  ، 
کد خبر : ۴۵۸۸۳

بیداری دیر هنگام

«مقدمه»: وزیر امور خارجه قطر در گفتگو با شبکه الجزیره موضعگیری برخی کشورهای عربی و نشان دادن چراغ سبز به اسرائیل را عجیب خطرناک خواند. وی همچنین موافقت برخی کشورهای عربی را با تکمیل حملات اسرائیل علیه حزب‌الله را محکوم کرد. صباح زنگنه کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با «جام‌جم» در مورد چگونگی و کیفیت اظهارات وزیر خارجه قطر در قالب سه پرسش پاسخ گفته است.

* سخنان اخیر وزیر امور خارجه قطر در انتقاد به مواضع برخی دولتهای عربی در خصوص بحران لبنان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
** اظهارات وزیر خارجه قطر کاملا واقع‌بینانه است و به عنوان یک مولفه مثبت در دیدگاه‌های این کشور به شمار می‌رود. در کنار چنین سخنانی، موضع قطر و دادن رای به محکومیت اسرائیل در شورای امنیت نیز قاب توجه است.
به نظرم این مواضع در قیاس با انفعال برخی دولتهای عربی منطقه را در برابر حملات وحشیانه اسرائیل به لبنان را باید یک گام مثبت تلقی کرد که شاید سایر کشورهای عربی را میی به اتخاذ یک موضع جدی در محکومیت تجاوزات تل‌آویو به لبنان برانگیزد.
* به نظر می‌رسد نوعی بیداری دیر هنگام از سوی برخی دولتهای عربی آغاز شده است. با این توصیف آیا در این خصوص، می‌توان به بروز یک وحدت عملی در جهان عرب امیدوار بود؟
** با ملاحظه برخی قرائن و شواهد و همچنین تحلیل محتوای مواضع رهبران جهان عرب چشم‌انداز وحدت عملی در بین کشورهای غربی در ارتباط با اتخاذ موضع جدی در برابر حمله اسرائیل به لبنان روشن نخواهد بود.
چرا که این کشورها حتی نتوانستند اجلاسی در حمایت از مردم لبنان و فلسطین رد سطح وزرای خارجه برگزار کنند که بر این اساس تشکیل اجلاس رهبران عرب نیز دست‌یافتنی نخواهد بود که چنین موضوعی، جای تاسف بسیار دارد. این کشورها با وجود برخورداری از ظرفیتهای بسیار زیاد برای همگرایی در مساله اخیر خاورمیانه، انسجام مناسبی برای بهره‌گیری جمعی از این امکانات را ندارند.
* عده‌ای معتقدند که در رهگذر سیاست همسوسازی جهان عرب با اسرائیل بعد از خلع سلاح حزب‌الله هدف تل‌آویو، دیگر کشورهای عربی منطقه خواهد بود که با سیاست‌های آنان سازگاری ندارند، از نگاه جنابعالی آیا موضع وزیر خارجه قطر نشاءت گرفته از این گمانه است؟
** به نظرم اگر چرخ تغییرات در خاورمیانه به راه افتاد، هیچ کشور عربی از آن سالم بیرون نخواهد بآمد. در واقع دولتهای فعلی نه به دست خود بلکه به دست قدرتهای بزرگ مثل آمریکا و انگلیس و متحدان آن و اسرائیل رقم خواهد خورد. عدم موضع‌گیری کشورهای عربی در خصوص حملات اسرائیل، چرخ تغییرات را علیه خود آنها به راه می‌اندازد.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات