مترجم: مرضیه خادم شریف
نیوزویک ـ کاندولیزرایس، وزیر خارجه آمریکا در دیدار اخیر خود از خاورمیانه اعلام کرد که معاهده صلح در روند مناسبی قرار دارد و پیشرفت های قابل توجهی در آن حاصل شده است.
ولی حزب الله که دولت بوش از آن به عنوان تروریست گروه اول یاد کرده از هر زمان دیگری قدرتمندتر شده است. علی فیاد، استراتژیست ارشد سیاسی گروه حزب الله درباره این گروه قدرت قابل توجه اش، خلع سلاح آن و توسعه دموکراسی در خاورمیانه با نیوزویک به گفتوگو پرداخته است.
* حزب الله جنبشی نظامی ضداسراییل بود ولی اکنون شما درباره اداره دولت لبنان صحبت می کنید.
** دولت بوش همیشه از ما به عنوان تروریست یاد می کند. بوش می گوید که ما خواهان آزادی نیستیم ولی او کاملاً در اشتباه است. من در دانشگاه سیاست اسلامی تدریس می کنم و همیشه به دانشجویانم می گویم که باید به نظر اکثریت و دموکراسی احترام بگذرانند. ما باید دموکراسی ای را در کشور پیاده کنیم که متناسب با فرهنگ و سنت های ما باشد نه این که با زور و فشار دموکراسی برقرار کنیم. ما به اصلاحاتی در نظام سیاسی کشور نیاز داریم تا وضعیت را دموکراتیکتر کنیم.
* آیا راهی وجود دارد تا در آینده نزدیک بن بست کنونی خاتمه پیدا کند؟
** در روند راه حل های سیاسی هنوز گشایشی حاصل نشده زیرا که ابتکارات گذشته همه با شکست مواجه شده است. همه طرف ها فکر می کنند که از توان بسیار بالایی برخوردار هستند. در حالی که ما می دانیم حزب الله قوی ترین حزب در لبنان است و از اعتبار و شهرت بالایی نیز برخوردار است. این حزب در امور سیاسی و اجتماعی کشور مشارکت دارد و همچنین ساختار و سازمان دهی مناسبی دارد. ما این توانایی را داریم تا گروه کثیری از مردم را به حرکت و تکاپو واداریم. اگر سایر احزاب این واقعیات را تکذیب می کنند با این کار تنها کشور را به سوی آشوب و اغتشاش سوق میدهند.
* آیا احتمال وقوع جنگ داخلی وجود دارد؟
** تفاهم نانوشته و اعلام نشده ای بین احزاب وجود دارد تا از آشوب های خیابانی جلوگیری شود.
* آیا حزب الله از حق خود مبنی بر داشتن اسلحه در بیروت دفاع میکند؟
** حزب الله هیچ گاه از اسلحه های خود علیه مردم لبنان استفاده نمی کند. این امر دامن زدن به آشوب های فرقه ای است ولی همیشه تنفر و انزجار فرقه ای در لبنان بحرانی گذرا بوده است.
* در پایان جنگ لبنان ـ اسراییل در تابستان گذشته، تعدادی فکر کردند که حزب الله اساساً ضعیف شده است.
**تا آن جا که به استراتژی ما مربوط می شود، فکر نمی کنم هیچ تغییری رخ داده باشد. بینش آمریکایی مبنی بر تغییر توازن نیروها در لبنان واقعیت ندارد. عواملی که موجب جنگ ماه ژوییه شده هنوز هم وجود دارد. مساله زندانیان لبنانی و مزارع شعبا هنوز حل نشده است. اسراییلی ها همچنان به نقض حاکمیت لبنان ادامه می دهند. تمام عوامل تشنج زا همچنان وجود دارد.
* پس شما می گویید که حزب الله از قطعنامه 1701 سازمان ملل مبنی بر خلع سلاح پیروی نخواهد کرد؟
** ما قبلاً هم اعلام کردیم که به قطعنامه 1701 پایبند هستیم، ولی این قطعنامه نه تنها ما بلکه اسراییل را نیز به چالش کشانده است ولی با وجود قطعنامه 1701، حزب الله هنوز قدرتمندترین حزب در لبنان است و سلاح های خود را دارد.
بالاخره، جنگ اسراییلی ـ آمریکایی برای از بین بردن حزب الله در ماه ژوییه سال گذشته با شکست مواجه شد.
* نظر شما درباره تلاش آمریکا برای توسعه دموکراسی در خاورمیانه چیست؟
**بوش می خواهد از طریق جنگ و نه از روند دموکراتیک منطقه را بسازد ولی تا آن جا که به لبنان مربوط می شود، سیاست آمریکا با شکست کامل روبهرو شده است.
آن ها درباره روند دموکراتیک صحبت می کنند ولی ببینید این روند دموکراتیک چه حاصلی برای ما داشته است. در فلسطین حماس قدرت را در دست دارد و در لبنان نیز حزب الله قدرتمندترین حزب است.
* در رابطه بین ایالات متحده آمریکا و حزبالله تغییر را پیشبینی میکنید؟
** برخلاف دولت بوش، حزب الله بخشی از سیاست مبتنی بر واقعیت است، مشکل ما اسراییل و پروژه امپریالیستی آمریکاست. آمریکا سلاح های مرگبار در اختیار اسراییل قرار می دهد و اسراییل نیز با این سلاح ها به کشتار مردم کشور ما میپردازد.
مشکل ما سیاست آمریکا در کشورهای عرب است، سیاستی که مبتنی بر تزویر و دورویی است و در همین حال آمریکا مرتباً می پرسد چرا ما از آن ها متنفر هستیم.