تاریخ انتشار : ۲۱ شهريور ۱۳۸۷ - ۰۹:۵۷  ، 
کد خبر : ۴۶۵۷۵

رازگشایی دیپلمات سابق


غلامعلی افروز استاد دانشگاه تهران است؛ خیلی‌ها او را در برنامه‌های صدا و سیما دیده‌اند. روانشناس‌ها او را خوب می‌شناسند؛ رئیس سازمان نظام روانشناسی است، اما وی سابقه کار دیپلماتیک هم دارد و اوایل انقلاب کاردار ایران در سفارت ایران در لندن بود. افروز دیروز در مراسم بزرگداشت شهادت علی‌اکبر صمدزاده و سیدعباس لواسانی دو دیپلمات ایرانی در لندن شرکت و زوایایی از حادثه سفارت ایران در لندن را آشکار کرد. دهم اردیبهشت 1359، سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن به اشغال 6 مرد مسلح عراقی درآمد. این افراد پس از اشغال سفارت، جمهوری اسلامی ایران را متهم به «سرکوب خلق‌های غیرفارس» کرده و خواستار خودمختاری خوزستان (با نام مجعول عربستان) شدند.

آنان تهدید کردند که اگر خواسته‌هایشان عملی نشود، دیپلمات‌های ایران را خواهند کشت. افراد مسلح عراقی در این عملیات، 26 نفر از جمله 17 کارمند سفارتخانه، 8 نفر مراجعه‌کننده و یک مأمور نگهبان انگلیسی را به گروگان گرفته بودند. اشغال سفارت ایران 6 روز به درازا کشید. در طول این حادثه دو تن از دیپلمات‌های ایرانی ـ عباس لواسانی و علی‌اکبر صمدزاده ـ توسط افراد مسلح به شهادت رسیدند. در نهایت نیز با حمله یک گروه کماندویی حکومت انگلیس به سفارتخانه، 6 مرد مسلح بازداشت شدند، ولی هرگز خبری از محاکمه، مجازات، محکومیت و یا حتی اخراج آنان از انگلستان منتشر نشد.

در سال 1376 یک مأمور سابق سازمان پلیس مخفی انگلیس (Ml6) فاش ساخت که در حادثه اشغال سفارت ایران، پلیس اسکاتلندیارد طراح و برنامه‌ریز اصلی بود. این مأمور انگلیسی که خود در زمان وقوع حادثه مشاور رئیس پلیس اسکاتلندیارد بود، گفت: «اشغال سفارت و مرگ دیپلمات‌های ایرانی را رئیس «Ml6» طرح‌ریزی کرده و اجرای آن را به چند تروریست عراقی که دست‌پرورده سازمان اطلاعاتی انگلیس بودند واگذار نمود.» افروز بعد از گذشت ربع قرن، به تشریح واقعه در آن زمان پرداخت و به نامه‌ای که خطاب به رئیس پلیس دیپلماتیک انگلیس در آن زمان و قبل از وقوع این حادثه با این مضمون که سفارت و کارکنان آن در معرض تهدیدات فراوان هستند و نیازمند حمایت بیشترند و پاسخ این نامه که در آن بر حمایت از کارکنان سفارت و محل سفارت تاکید شده بود، اشاره کرد.

کاردار اسبق ایران در لندن با بیان اینکه در آن زمان این نامه‌ها را به سرپرست وزارت خارجه وقت و وزرای خارجه‌ای که تاکنون بر سر کار آمده‌اند، ارائه کرده‌ام، خاطرنشان کرد: آقای ولایتی گفت که آن را در شورای معاونین بررسی می‌کنیم ولی اولین جلسه و اقدام رسمی در این دوره (دولت نهم) انجام شد. وی همچنین به اخراج خبرنگاری که این دو نامه را در کانال 4 لندن نمایش داده بود، اشاره کرد و گفت: انگلیس در شهادت صمدزاده نقش مستقیم‌تری دارد. وی اضافه کرد: اگر نخواهیم بگوییم انگلیس طراح این اقدام بوده ولی مسوولیت و تقصیر آن برعهده انگلیس است.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات