تاریخ انتشار : ۲۹ بهمن ۱۳۸۸ - ۰۸:۳۱  ، 
کد خبر : ۴۷۹۱۵
تحلیلگر اکونومیست:

تحریم نفتی ایران غیرممکن است


یک تحلیلگر اقتصادی از مؤسسه معتبر اکونومیست در گفت وگو با بی بی سی تحریم نفتی ایران را غیرممکن خواند. «بل فاکس» در عین حال که تاکید می کرد «تحریم خرید نفت ایران» مؤثرترین مجازاتی است که می توان علیه این کشور وضع کرد، گفت: «به اعتقاد من این تقریبا غیرممکن است، به دلایل متعدد. اول اینکه اجرای کامل چنین مجازاتی بسیار دشوار است چون نوار ساحلی و مراکز صدور و بارگیری نفت در ایران بسیار طولانی و متعدد است و نمی شود همه آنها را کنترل کرد. بسیاری از کمپانی ها هم شاید نخواهند این قوانین را مراعات کنند. دلیل دوم این است که در حال حاضر کشورهای بزرگ که مصرف کنندگان اصلی نفت هستند، اصلا تمایلی به این کار ندارند؛ به خصوص مصرف کنندگان آمریکایی ابدا افزایش قیمت سوخت مصرفی را تحمل نمی کنند».
«بل فاکس» در بخش دیگری از گفت وگوی خود با رادیو بی بی سی به این موضوع پرداخت که اعمال تحریم علیه ایران چه ضررهای هنگفتی به کشورهایی چون آلمان و چین وارد خواهد کرد. به عنوان نمونه وی در مورد آلمان گفت: «آلمان بزرگترین شریک در میان اروپایی ها در معاملات اقتصادی با ایران است. صاحبان صنایع آلمان از هرگونه تحریم ایران به شدت ناراضی خواهند شد. آنها نمی توانند ببینند دستشان از بازار ایران کوتاه می شود در حالی که کشورهای آسیایی مانند هند، چین، کره جنوبی و ژاپن در حال گسترش معاملات خود با ایران هستند.
وی در بخش دیگری از این گفت وگو عقیده خود را درباره تحریم ایران به طور کلی بیان کرد: «به عقیده من به نظر نمی رسد در آینده نزدیک تحریمی علیه ایران اعمال شود. مهم ترین نتیجه دخالت شورای امنیت صرفا در مرحله اول هشداری جدی به ایران خواهد بود. فرضا اگر کار به تحریم نفتی ایران بکشد، بسیاری از شرکت ها و دولت ها که منافع بسیاری در معامله با ایران دارند، در وضعیت دشواری قرار خواهند گرفت و به همین دلیل گمان می کنم راه طولانی تا اعمال تحریم علیه ایران در پیش است».
در خبری دیگر بخش فارسی پایگاه اینترنتی بی بی سی اعلام کرد گرانی اخیر نفت در بازارهای جهانی که قیمت هر بشکه را تا مرز 70 دلار رسانده، نتیجه زورآزمایی اقتصادی ایران و غرب بوده است. نفت خام سبک آمریکا روز جمعه با حدود 2 دلار افزایش قیمت بشکه ای 68دلار و 70 سنت به فروش رسید که بالاترین رقم در چند ماه اخیر است. بی بی سی در تحلیل این وضعیت نوشت: «حساسیت بازار سبب شده، کوچکترین نگرانی در مورد قطع جریان نفت خصوصا در صورت تحریم ایران، نفت را گران کند». ایران چهارمین تولیدکننده بزرگ نفت جهان، صاحب یک دهم ذخایر اثبات شده نفتی در دنیا و دومین تولیدکننده بزرگ اوپک است. علاوه بر این خبرهایی که از انتقال ذخایر ارزی ایران از بانک های اروپایی به بانک های آسیا حکایت دارد نیز نگرانی شدیدی را در محافل اقتصادی غرب برانگیخته است.
تحولات دیپلماتیک
برخلاف آنچه قبلا در مورد آمادگی البرادعی برای تقدیم گزارشی اضطراری از فعالیت های ایران به نشست دوم فوریه شورای حکام که به طور اضطراری و به درخواست 3 کشور اروپایی به خصوص انگلستان برگزار می شود، اعلام شده بود، خبرگزاری فرانسه روز گذشته به نقل از دیپلمات های ناشناس نوشت: البرادعی ارائه گزارش در مورد ایران را تا ماه مارس (15 اسفند) به تعویق خواهد انداخت. این خبرگزاری دلیل این امر را چنین ذکر کرد: البرادعی تا اول فوریه اطلاعات کافی برای تنظیم گزارش خود در اختیار نخواهد داشت. ضمنا او به ایرانی ها گفته است برای تنظیم برنامه همکاری های خود با آژانس تا ماه مارس، وقت دارند. با این وجود به گفته یک دیپلمات به AFP به احتمال زیاد البرادعی در ماه فوریه گزارش کلی ارائه خواهد کرد و جزئیات را می گذارد برای 6 ماه مارس.
هم اکنون 9 روز است دو نفر از بازرسان آژانس برای انجام بازرسی های روتین در ایران حضور دارند و امروز تهران را ترک خواهند کرد. روز دوشنبه نیز 2 نفر از بازرسان آژانس وارد تهران خواهند شد. احتمالا این بازرسان نمی توانند گزارش های خود را تا روز 13 بهمن که نشست اضطراری آژانس برگزار می شود، آماده کنند.
روز گذشته همچنین دور جدیدی از عملیات روانی غربی ها علیه ایران کلید خورد. خبرگزاری فرانسه ادعا کرد ایران در 1977، 3 محموله هر کدام شامل یک سانتریفیوژ P2 از عبدالقدیرخان دریافت کرده است. این در حالی است که ایران فناوری P2 را بومی می داند. به عقید کارشناسان ایرانی این نوع فضاسازی ها پیش از هر نشست شورای حکام آنقدر تکراری است که حتی ارزش توجه هم ندارد.
چرا ایران تهدید می‌شود؟
یک نشریه آمریکایی علت واقعی تهدیدها علیه جمهوری اسلامی ایران را بی توجهی این کشور به ایالات متحده دانست.
به گزارش خبرگزاری فارس، نشریه آنلاین ژورنال در تازه ترین شماره خود با اشاره به اینکه جرج بوش رئیس جمهور ایالات متحده برای به راه انداختن جنگ با کشورهای دیگر بهانه ها و دروغ های مختلف را به هم می بافد نوشت، اکنون ایران مورد تهدید قرار گرفته چرا که کشوری است که آنقدر شجاعت دارد که بدون اجازه ایالات متحده برای خود تصمیم گیرد.
برپایه همین گزارش، بوش انتظار دارد مردم دنیا آنچه را که خود دیده و می فهمند را فراموش کرده و آنچه را که وی ادعا می کند باور کنند.
به نوشته این نشریه، آمریکا که خود تنها کشوری است که علیه غیرنظامیان از سلاح های هسته ای استفاده کرده، مدعی است که ایران به دنبال کسب قدرت هسته ای برای بمباران هسته ای غیرنظامیان است.
آنلاین ژورنال می نویسد اگر قرار باشد حرف های بوش در مورد ایران را قبول کنیم کم کم باید باور کنیم این تهران است که در جنگ ها از اورانیوم ضعیف شده و سلاح های شیمیایی مانند فسفر سفید استفاده کرده، با اسرای خود بدرفتاری کرده و آنان را شکنجه می کند، در سراسر اروپا بازداشتگاه های مخفی دارد، (به بهانه مبارزه با تروریسم) از مردم خود جاسوسی می کند و در داخل و خارج نتایج انتخابات را دستکاری می کند.
کالج جنگ آمریکا: ایران الگو می‌شود
گزارشی که اخیراً توسط مرکز مطالعات استراتژیک «کالج جنگ ارتش» آمریکا منتشر شده با اشاره به توانایی های هسته ای ایران تأکید کرده است ایران با تأکید بر اینکه به موجب پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای حق تولید سوخت هسته ای را دارد، می تواند تبدیل به یک الگوی گسترش هسته ای در جهان و برای کشورهای همسایه شود.
در پی جوسازی رسانه ای آمریکا درباره اهداف هسته ای ایران مبنی بر اینکه به دنبال تسلیحات هسته ای است، در گزارشی که از سوی این مرکز مطالعاتی معتبر تحت عنوان «آماده شدن برای ایران هسته ای» منتشر شده است، استراتژیست های آمریکایی تأکید کرده اند که هرگونه اقدام نظامی علیه ایران فاجعه ای به بار خواهد آورد و تبلیغات اسرائیل برای حمله نظامی یا ابتکارات دیپلماتیک آمریکا که اکنون در قبال ایران در جریان است، نمی تواند مانع ایران برای دستیابی به اهداف هسته ای آن شود.
در این گزارش با اشاره به تبعات تبدیل ایران به یک قدرت هسته ای علیه آمریکا و اسرائیل آمده است: ایران هسته ای با کنترل ورود و خروج آزادانه کشتی ها به خلیج فارس همانگونه که در دهه 80 صورت داد، قیمت نفت را به حد فزاینده ای افزایش خواهد داد.
ایران هسته ای از طریق فعالیت گروه هایی که تحت حمایت آن قرار دارند می تواند نفوذ آمریکا را در خلیج فارس و خاورمیانه از بین ببرد. در عین حال ایران با تأکید بر اینکه به موجب پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای حق تولید سوخت هسته ای را دارد، می تواند تبدیل به یک الگوی گسترش هسته ای در جهان و کشورهای همسایه (از جمله بسیاری از کشورهایی که جهت تأمین امنیت خود به آمریکا وابسته هستند) شود.
کالج جنگ ارتش آمریکا برای جلوگیری از اقدامات ایران هسته ای، راهکارهای مختلفی را ارائه داده و به آمریکا و دوستانش توصیه می کند این اقدامات را صورت دهند: کاهش آسیب پذیری تأسیسات نفتی در خلیج فارس و خارج از ایران، ساخت و تکمیل خطوط نفتی در منطقه خلیج فارس به نحوی که اکثر صادرات نفت و گاز کشورهای منطقه بدون ضرورت انتقال از طریق تنگه هرمز صورت گیرد و منزوی ساختن دیپلماتیک ایران برای غیرنظامی کردن تنگه هرمز و جزایر همجوار.
استراتژیست های آمریکایی در این گزارش راهکار دیگری را برای جلوگیری از تبدیل ایران به کشور هسته ای ارائه می کند و آن اینکه بر زرادخانه سلاح های کشتار جمعی اسرائیل دست گذاشته و این دیدگاه را مطرح می کنند در صورتی که اسرائیل از برنامه هسته ای خود دست بردارد ایران نیز به تبع آن چنین اقدامی خواهد کرد.
این استراتژیست ها توصیه می کنند که اسرائیل باید راکتور هسته ای دیمونا را تعطیل کرده، مواد هسته ای خود را به کشوری ثالث تحویل دهد و به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه بازرسی منظم از عملیات هسته ای آن را بدهد.
این گزارش از آمریکا قویاً می خواهد بر اسرائیل برای دست زدن به چنین اقداماتی فشار وارد آورد.
براساس این گزارش، اگر اسرائیل برنامه تهاجمی هسته ای خود را کنار بگذارد، آمریکا راحت تر خواهد توانست دیگر کشورهای هسته ای منطقه را به اقدامی مشابه متقاعد کند.
گزارش می افزاید: در حقیقت این یک واقعیت تاریخی است که عزم اسرائیل برای پیشبرد تسلیحات هسته ای که بنیان اصلی و سیاست دفاع ژئوپلتیکی آن را تشکیل می دهد، کشورهای عرب، پاکستان و ایران را به دسترسی به توان هسته ای وامی دارد.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات