تاریخ انتشار : ۰۲ آذر ۱۳۸۷ - ۱۱:۴۳  ، 
کد خبر : ۶۰۷۴۴
رسانه‌های خارجی:

ایران و آمریکا اتهاماتی علیه یکدیگر رد و بدل کردند


بخش اخبار جهان ـ مذاکرات ایران و آمریکا بر سر مسئله امنیت عراق بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های خارجی داشته است.

خبرگزاری فرانسه در گزارشی خبری ـ تحلیلی عنوان کرد: آمریکا و ایران در طول اولین گفت‌وگوهای مستقیم عالی‌رتبه میان دو دشمن قدیمی پس از 27 سال، اتهاماتی را علیه یکدیگر بر سر خون‌ریزی‌های عراق رد و بدل کردند. این خبرگزاری افزود: رایان کروکر، سفیر آمریکا در عراق، ایران را به دامن زدن به ناآرامی‌ها در عراق از طریق انتقال سلاح و آموزش شبه‌نظامیان افراطی متهم کرد و از تهران خواست به وعده‌هایش برای حمایت از ثبات عراق عمل کند. سفیر ایران نیز نیروی نظامی آمریکا را متهم کرد که برای مسلح کردن نیروهای دولت عراق به قدر کافی کار نمی‌کنند و افزود که جمهوری اسلامی آماده است پا میان گذارد و خودش این کار را انجام دهند.

این گزارش حاکی است: اولین تماس میان دو کشور پس از سخت شدن روابط در سال 1980 چهار ساعت طول کشید و پس از آن سفیر ایران برای برگزاری گفت‌وگوهای بیشتر از همتای آمریکایی‌اش مشتاق‌تر به نظر می‌رسید.

لس‌آنجلس تایمز نوشت، در حالی که دیپلمات‌های آمریکا و ایران اولین گفت‌وگوی مستقیم رسمی را پس از بیش از ربع قرن برای بحث درباره‌ی امنیت عراق انجام دادند هیچ پیشرفت مهمی حاصل نشد؛ البته هیچ کس انتظار هیچ پیشرفتی را هم نداشت! لس‌آنجلس تایمز افزود: مهمترین نتیجه این بود که این نشست دو دشمن بسیار قدیمی را کنار هم قرار داد.

به گزارش این روزنامه در این خصوص پیشرفتی حاصل شد: ایران برقراری یک مکانیسم سه‌جانبه را برای مدیریت بر مذاکرات درباره‌ راه‌های رفع بحران در عراق پیشنهاد کرد.

گاردین نیز نوشت: گفت‌و‌گوهای ایران و آمریکا در بغداد که اولین تماس علنی میان دو کشور از زمان قطع روابط دیپلماتیک تاکنون بود، مساله بغرنج هسته‌یی را نادیده گرفت و هدف از آن فقط مذاکره درباره راه‌های بهبود اوضاع امنیتی عراق بود.

گاردین در مطلبی با عنوان «ایران و آمریکا گفت‌و‌گویی تاریخی انجام دادند» نوشت: آمریکا به رغم نگرانی‌هایش درباره ایران می‌کوشد کمک این کشور را برای رفع خشونت فرقه‌یی در عراق که به وقوع جنگ داخلی تهدید می‌کند، بدست آورد.

به نوشته این روزنامه تماس مستقیم با ایران توصیه‌ گروه تحقیق عراق بود که اوایل سال جاری میلادی مطرح شد و رایان کروکر، سفیر آمریکا در عراق مذاکراتش با همتای ایرانی خود را «مثبت و جدی» خواند.

در این میان روزنامه‌ اسرائیلی «هاآرتص» در مطلبی با اشاره به دیدار و گفت‌وگوی نمایندگان ایران و آمریکا درباره‌ی مسایل امنیتی عراق نوشت: گفت‌وگو‌های بین دو کشور، ایران را به عنوان شریک استراتژیک عراق و آمریکا به تصویر کشید.

هاآرتص مدعی شد: طبق گزارشاتی از بغداد نمایندگان ایران و آمریکا در برخی موارد به توافق رسیدند. مهمترین موردی که ایران و آمریکا در زمینه آن توافق نظر حاصل کردند لزوم برقراری ثبات در عراق است تا نیروهای آمریکایی بتوانند در یک چارچوب زمانی مناسب عراق را ترک کنند و عراقی که پشت‌سر می‌گذارند نیز تهدیدی برای ایران به شمار نیاید. با این وجود هیچ‌کس مشخص نکرده است که این کار چگونه باید انجام گیرد.

روزنامه انگلیسی ایندیپندنت در مطلبی به گفت‌وگوی نمایندگان ایران و آمریکا در بغداد پرداخته و نوشت: صرف برگزار شدن این نشست نشان می‌دهد که کاخ سفید لزوم دخالت دادن ایران و سوریه در مذاکرات پیرامون حل بحران عراق را پذیرفته است.

این روزنامه‌ی چاپ لندن در این مطلب نوشت: اینکه گفت‌وگوی چهار ساعته رایان کروکر و حسن کاظمی قمی، نمایندگان آمریکا و ایران توافق ملموسی را به دنبال داشت یا نه، به هیچ عنوان مشخص نیست. اما تهران و واشنگتن هر دو تاکید کردند که این نشست ارزش برقرار شدن را داشت.

روزنامه‌ی الخلیج با انتخاب عنوان خبری «مذاکرات ایرانی‌ها و آمریکایی‌ها در عراق» نوشت: ایرانی‌ها و آمریکایی‌ها با این که انگشت اتهام به سوی یکدیگر دراز می‌کنند روز گذشته پس از 27 سال با یکدیگر مذاکره کردند و پس از نشست چهار ساعته طرف‌های ایرانی و آمریکایی از این نشست ابراز خرسندی کردند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد: آمریکا و ایران انجماد دیپلماتیک را با یک نشست چهار ساعته درباره‌ی امنیت عراق پایان دادند. این خبرگزاری افزود: نماینده‌ی آمریکا گفت که توافق سیاسی گسترده‌ا‌ی حاصل شد اما ایران باید آنچه وی مسلح کردن و تامین مالی شبه‌نظامیانی که نیروهای ائتلافی و آمریکایی را هدف می‌دهند، خواند، متوقف کند.

حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در عراق گفت که دو طرف ظرف کمتر از یک ماه بار دیگر با هم دیدار خواهند کرد.

فایننشیال تایمز نیز نوشت: آمریکا و ایران اولین گفت‌وگوها درباره‌ی عراق پس از تهاجم سال 2003 را انجام دادند، در حالی که آمریکا اظهارات سیاسی علنی ایران را دلگرم‌کننده خواند و از ایران خواست حمایت تسلیحاتی از جناح‌های سنی و شیعه را متوقف کند.

این روزنامه انگلیسی با اشاره به سخنان رایان کروکر و حسن کاظمی قمی، سفیران آمریکا و ایران در نشست بغداد به نقل از هوشیار زیباری، وزیر امور خارجه‌ی عراق که با این روزنامه گفت‌وگو می‌کرد، نوشت: موضع دولت عراق و آمریکا آن طور که وی متوجه شده، آن است که می‌خواهند تلاش‌های مثبت ایران برای کمک به ثبات اوضاع را شاهد باشند.

همچنین واشنگتن‌پست با اشاره به نشست آمریکا - ایران در عراق نوشت: نشست چهار ساعته دو کشور به هیچ پیشرفتی منجر نشد اما اظهارات سفیران ایران و آمریکا نشان داد که دو کشور به شکل حیرت‌انگیزی ارزیابی‌های مشابهی از مشکلات امنیتی فراروی عراق دارند.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات