بسماللهالرحمنالرحیم
برخلاف ادعاهای مطرح شده در متن توافقنامه آناپولیس و به فاصله 24 ساعت بعد از قرائت این متن توسط بوش کوچک رئیسجمهور آمریکا، ایهود اولمرت با صراحت عدم پایبندی رژیم صهیونیستی به مواد این توافق را اعلام کرد.
نخستوزیر رژیم صهیونیستی روز پنجشنبه گفت: وجود یک کشور فلسطینی را در کنار اسرائیل نمیپذیریم، زیرا اصولاً در اینجا جائی برای چیزی جز اسرائیل وجود ندارد. وی افزود: بازگشت آوارگان فلسطینی نیز ناممکن است.
اینها نکات اصلی توافقنامه آناپولیس هستند که بوش کوچک با آب و تاب زیاد آنرا در برابر نمایندگان کشورهای شرکتکننده در اجلاس قرائت کرد تا به مخالفان بگوید برخلاف پیشبینیهای شما این اجلاس کاملاً موفق بوده است. وی از طریق این بیانیه اعلام کرد مذاکره میان ایهود اولمرت و محمود عباس، به عنوان دو طرف اسرائیلی و فلسطینی، ادامه خواهد یافت و مسائلی که طی این مذاکرات حل و فصل خواهند شد عبارتند از پایان دادن به درگیریها، ایجاد دو کشور اسرائیل و فلسطین، بررسی آینده بیتالمقدس، مرزها و سرنوشت آوارگان فلسطین.
مقامات آمریکائی برای موفق جلوه دادن اجلاس آناپولیس، تبلیغات زیادی کردند بطوری که کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا گفت: آناپولیس، بزرگترین اتفاق در مورد خاورمیانه و تلاش آمریکا در قبال این منطقه است. وی با لحن اغراقآمیزی افزود: با اینکه اجلاس آناپولیس به مسأله فلسطینی اختصاص داشت ولی در آن موضع صلح در کل منطقه خاورمیانه بررسی شد! وی حتی به این دروغها اکتفا نکرد و اعلام نمود بلافاصله بعد از اجلاس آناپولیس، مذاکرات صلح میان ایهود اولمرت و محمود عباس آغاز خواهد شد و آنها از واشنگتن که بر میگردند مسائل فلسطین حل و فصل شده خواهد بود!
فقط 24 ساعت بعد از این اظهارات بیاساس و آن توافقنامه فریبکارانه، ایهود اولمرت نخستوزیر رژیم صهیونیستی همه چیز را منکر شد و اعلام کرد اصولاً تشکیل یک کشور فلسطینی در کنار اسرائیل را نمیپذیرد و بازگشت آوارگان فلسطینی را نیز ناممکن میداند.
بدین ترتیب، از محتوای توافقنامه آناپولیس فقط پایان دادن به درگیریها، بررسی آینده بیتالمقدس و مرزها باقی میماند. از این سه فقره، موضوعات بیتالمقدس و مرزها چون قرار است «مورد بررسی» قرار گیرند، سران رژیم صهیونیستی با آنها هیچ مشکلی ندارند زیرا میدانند که این بررسیها هرگز پایان نخواهند یافت و با استفاده از این فرصت، صهیونیستها برنامههای خود را طبق دلخواه به پیش خواهند برد. درگیری نیز اصولاً میان محمود عباس و رژیم صهیونیستی وجود ندارد تا آنها به آن پایان دهند. طرف این درگیری، مردم فلسطین هستند که اجلاس آناپولیس را تحریم کرده بودند و توافقات آنرا نیز به رسمیت نمیشناسند.
بنابراین، هیچیک از مواد توافقنامه آناپولیس، هرگز اجرائی نخواهند بود و این توافقنامه چیزی بیش از مرکب روی کاغذ نبوده و عمر آن فقط 24 ساعت بود.
نکته مهم در این زمینه اینست که جنبش حماس در برابر نمایش آناپولیس، موضع واقعی و روشنی اعلام کرد که نشان از واقعبینی رهبران آن دارد. حماس یک روز بعد از پایان یافتن اجلاس آناپولیس اعلام کرد خاک فلسطین تجزیهپذیر نیست و مردم این سرزمین موافقت نخواهند کرد.
مفهوم این موضعگیری اینست که فلسطین متعلق به ملت فلسطین است و رژیم صهیونیستی یک موجودیت غاصبانه و نامشروع دارد و این سرزمین فقط جای دولت فلسطین است.
اعلام این موضع قاطع، به معنای ادامه مبارزه ملت فلسطین علیه صهیونیستها تا نابودی رژیم صهیونیستی و برچیده شدن بساط اشغالگران است. این موضعگیری، حق حماس است زیرا حماس اکنون نماینده قانونی مردم فلسطین است و اصولاً حرف مردم فلسطین نیز همیشه همین بوده است.
نکتهای که در حاشیه اجلاس آناپولیس قابل تأمل است، حضور نمایندگان کشورهای عربی در این اجلاس است که تحقیر را تحمل کردند و دست خالی به کشورهایشان برگشتند. در این میان، وضع سوریها اسفبارتر است که اعلام کرده بودند در صورتی در اجلاس آناپولیس شرکت خواهند کرد که بررسی مسأله جولان نیز در دستور کار آن قرار داشته باشد. اما با اینکه خواسته سوریه اصولاً در اجلاس آناپولیس مطرح نشد معاون وزیر امور خارجه سوریه، فیصل مقداد، در این اجلاس شرکت کرد و البته برای اینکه چیزی گفته باشد در نطق خود خواستار از سرگیری مذاکرات میان سوریه و رژیم صهیونیستی که در سال 1379 با تصمیم صهیونیستها متوقف شد گردید بدون آنکه گردانندگان اجلاس توجهی به این خواسته نمایند! هر چند بعید نیست پشتپرده توافقهای اعلام نشدهای وجود داشته باشد.