تاریخ انتشار : ۱۱ آذر ۱۳۸۷ - ۱۰:۴۴  ، 
کد خبر : ۶۲۵۷۹

خاورمیانه بزرگ یا خاورمیانه آشفته؟


سیداحمد زرهانی

مثلث استکبار جهانی در مهندسی خاورمیانه بزرگ ناکام مانده است و علی‌رغم لشکرکشی گسترده و صرف هزینه‌های سرسام‌آور در تغییر جغرافیای سیاسی منطقه و ایجاد دمکراسی‌های تحت فرمان، به بن‌بست رسیده است. این رویداد نشان می‌دهد که آمریکا و اسرائیل و انگلیس از نظریه‌پردازان کم‌توان و سردرگمی برخوردارند و درک درستی از خاورمیانه و تحولات دینی و انقلابی در این خطه ندارند و به بیراهه می‌روند. اگر این مثلث تعقل کند، باید استراتژی خود را متناسب با واقعیت‌ها تغییر دهد ولی قرائن نشان می‌دهد که جهان استکبار دست از شیطنت برنمی‌دارد و همان استراتژی را با رویکرد خطرناک دیگری استمرار می‌دهد.

استکبار این‌بار به جای خاورمیانه بزرگ درصدد ایجاد خاورمیانه آشفته است. سردمداران این بازی جدید می‌خواهند با ایجاد تضاد بین شیعه و سنی، منطقه را با بحران جدیدی مواجه کنند و در فضای آشفته دیگری از آب گل‌آلود ماهی بگیرند. آنان بر این باورند که حزب‌الله و حماس مورد حمایت معنوی ایران اسلامی‌اند و این دو جریان شیعه و سنی اسرائیل را به ستوه آورده‌اند و برای انزوا و سرکوب این دو حرکت اصیل انقلابی باید پشتوانه معنوی آنها را زیر فشار قرار دهند. برای تحقق این هدف از یک سو از امکانات حقوقی سازمان ملل متحده بهره می‌گیرند و از شورای امنیت سوءاستفاده می‌کنند و از سوی دیگر نزاع کاذب شیعه و سنی راه می‌اندازند و نیروی مسلمانان را صرف منازعه‌های خانگی می‌کنند. هر چند ممکن است کسانی که با ترفندهای استعمار آشنا نیستند در اثر زودباوری، ملعبه این بازیگران بین‌المللی قرار گیرند و آب به آسیاب دشمن بریزند، ولی عالمان برجسته، صاحب‌نظران سیاسی و فرهنگی و امت بیدار و بپاخاسته اسلام، روش کار استکبار جهانی را می‌شناسند و اجازه نمی‌دهند که دشمنان امت اسلامی فضا را تیره و تار کنند و در مقیاس وسیع، برادرکشی راه اندازند.

برای گذار این مرحله خطیر چند کار مهم باید انجام پذیرد:

1ـ دولت‌مردان و رجال سیاسی جهان اسلام و نهادهای دینی و سیاسی وابسته به مسلمین دیدارها و جلسات مکرر داشته باشند و با واقع بینی، مسائل را بررسی کنند و در اظهارنظرها دقیق و روزآمد باشند و مجال حاشیه‌پردازی به جریان‌های مبهم ندهند. در این زمینه مناظره آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و شیخ قرضاوی و همچنین دیدار دکتر احمدی‌نژاد و ملک عبدالله پادشاه عربستان اهمیت دارد و استمرار و گسترش این فضا نیز باعث تلطیف روابط سیاسی و تحکیم پایه‌های اخوت می‌گردد.

2ـ مراجع عظام و علما که حصون استوار دین‌اند، در دو قرن اخیر در جهت خنثی کردن توطئه‌های استعماری و بیداری مسلمین و ایجاد وحدت کلمه نقش ممتازی داشته‌اند. چهره‌های مصلحی مثل سیدجمال‌الدین اسدآبادی، محمد عبده، میرزای شیرازی، نائینی، کواکبی، اقبال لاهوری، کاشف‌العطاء، سیدابوالعلا مودودی، در جهان زنگ بیداری را به صدا درآورده‌اند و عالمان جهاندیده‌ای همچون آیت‌الله بروجردی و شیخ محمود شلتوت فرهنگ تقریب بین مذاهب اسلامی را توسعه داده‌اند و شخصیت‌هایی مثل امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری با تاکید بر وحدت مسلمین و گسترش اندیشه، تقریب در ایجاد همبستگی اسلامی و بیداری مسلمانان نقش تاریخی برجسته‌ای ایفا کرده‌اند. در شرایط کنونی هم عالمان دین پناهگاه امت‌اند و با روشنگری در راه ابطال رسائس اجانب همت
می‌گمارند. استمرار و تعمیق این روشنگری و تحکیم پایه‌های وحدت و اخوت اسلامی توسط علمای دین پشتوانه ارزشمندی برای حرکت سالم ملل اسلامی به سوی کمال و دست رد زدن به سینه استکبار جهانی است.

رسانه‌های جهان اسلام باید در خدمت نشر اندیشه‌های صائب عالمان و بزرگان دین در جهت توسعه همگرایی مسلمین و زدودن آثار بدبینی و ایجاد مفاهمه در امت اسلامی باشند.

3ـ اهل قلم، استادان حوزه و دانشگاه، اصحاب منابر، خطبأ، هنرمندان و ادیبان و جامعه‌شناسان و صاحب‌نظران علوم سیاسی و اجتماعی در این برهه مسئولیت دشواری برعهده دارند. نهادهای پژوهشی جهان استکبار با مطالعه و تحقیق پیرامون فرهنگ و اندیشه مسلمانان هر روز زمینه‌ای را برای آتش‌افروزی هموار می‌کنند. کشف این شیطنت‌ها و خنثی کردن آنها کار ساده‌ای نیست. مغزهای متفکر باید تحولات جهانی و رویدادهای منطقه را تجزیه و تحلیل کنند و متناسب با رویکردهای پیچیده استکبار، واکنش نشان دهند و مقدم بر واکنش، در راه مهندسی فضای فکری امت اسلامی اهتمام کنند و واقعه‌ها را قبل از وقوع علاج نمایند.

4ـ کرسی‌های نظریه‌پردازی در حوزه و دانشگاه و مراکز پژوهشی باید مبانی فقه سیاسی امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری را مورد عنایت قرار دهند و براساس این مبانی، سازوکارهای مناسبی برای وحدت مسلمانان و تقویت مذاهب اسلامی ابداع کنند. علمای سلف در ادوار گذشته با ترویج فقه مقارن و تالیف کتب علم‌الخلاف تلاش کرده‌اند فضای تفقه در قرآن و سخت را توسعه بخشند، امروز متناسب با فضای جهانی، اهل تفکر باید راه‌کارهای روز آمدی را در امتداد مجاهدت‌های علمی سلف صالح طراحی کنند؛ نظریه تقریب را مدون کنند و به مردم آموزش دهند؛ خطرهای تفرقه را بازگو کنند و با کمک هنر و ادب و اندیشه نشان دهند که استعمار نو چه مطامعی در جهان اسلام دارد و آحاد امت چگونه باید علی‌رغم تعلق به مذاهب گوناگون در کنار هم از مزایای یک زندگی معنوی و توام با مسالمت بهره‌مند شوند. تولید محصولات هنری و فرهنگی در این عرصه اهمیت بسزا دارد.

5ـ مردم در سرزمین‌های اسلامی از فطرت پاک و توحیدی برخوردارند.

آنان در هر گوشه از سرزمین‌های منطقه از فرهنگ و آداب و عقاید متنوعی بهره‌مندند. دشمنان اسلام سعی می‌کنند با تمسک به مسائل قومی، نژادی، زبانی و مذهبی از تنوع این فرهنگ‌ها برای ایجاد تشنج در بین مسلمین استفاده کنند. چه خوب است که آحاد امت اسلامی با اعتصام به حبل‌الله و تمرکز روی مشترکات و اجتناب از تنازع، در راه عظمت اسلام و خذلان کفر و استکبار گام بردارند. بالاترین امید مصلحان روزگار ما به برآیند بیداری مسلمانان است و این همان پدیده مبارکی است که چهار ستون استکبار را در کشورهای اسلامی به لرزه درآورده است.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات